Női válogatott: tornazárás - fölényes győzelemmel
31
May
2015
Női válogatott: tornazárás - fölényes győzelemmel
2015. május 31.  |  23:13

Forrás: Kezdõ5.hu

Hatpontos vereséggel kezdte a montenegrói négyes tornát nõi válogatottunk, amely egy fordulatokban gazdag összecsapáson maradt alul a horvát válogatottal szemben

Bálint Réka nem utazott el a csapattal, a mai meccsen Szamosi Amadea nem került be a mérkõzésre 12 nevezett játékos közé.

A horvátok 9-0-lal indítottak, de ezt követõen magára találtak, s Vajda Anna és Simon Zsófia vezérletével egy szédületes, 16-0-s "száguldást" mutattak be lányaink. Az ekkor kifejezetten jól játszó válogatottunkban Határ Bernadett is néhány ügyes megmozdulással vétette észre magát. A második negyedhez sajnos nem sok köze volt nemzeti csapatunknak, mind támadásban, mind védekezésben gyengélkedett a válogatott, s ezt a horvátok könyörtelenül kihasználták. Az elsõ negyed után 7 pontos elõnybõl félidõre 10 pontos hátrány lett.

A harmadik negyedben összeállt a védekezés, s lányaink fokozatosan csökkentették hátrányukat, sõt, a záró szakasz elején rövid idõre vissza is vette a vezetést csapatunk. A hajrában aztán a horvátok játszottak pontosabban, a mieinknél becsúszott néhány ki nem kényszerített hiba, így a fordulatos meccs vége a horvát válogatotté volt, tanulságos összecsapáson van túl a csapat, amely holnap Montenegró ellen lép pályára. Erre a mérkõzésre Fegyverneky Zsófia is elutazik, s pályára lép majd.

A meccs krónikájához tartozik, hogy Zsovár Orsolya összefejelt soproni csapattársával, a horvát válogatott irányítójával, Ciglar Ivával, de úgy tûnt, egyik játékos sérülése sem súlyos.

Horvátország–Magyarország 73–67 (16–23, 25–8, 8–14, 24–22)
Magyarország: Honti 6, Zsovár 1, Raksányi 4, Vajda 21/9, Horti 6. Cs: Krivacsevics 4, Simon 15/6, Czank , Laklóth, Zele 2, Rasheed, Határ 8.
A horvátok legjobb dobói: AIvezic 17/6, Zellous 14/3, Ivankovic 13, Ciglar, Sliskovic 11-11.

Miután 25 percig tudta tartani a lépést, 25 pontos vereséget szenvedett a házigazda Montenegró csapatától a podgoricai felkészülési tornán az Európa-bajnokságra készülõ nõi kosárlabda válogatottunk.

(Szabó István technikai vezetõ beszámolója alapján)

Pénteken a mieink szoros meccsen maradtak alul Horvátországgal szemben, a házigazda montenegróiak pedig fölényes gyõzelmet arattak a bosnyákok ellen (89-65). Montenegró csapatában ezúttal nem játszott a legnevesebb játékos, Jelena Dubljevics, ott volt viszont a honosított, amerikai születésû center, a 198 centis Angelica Robinson. A mieinkél megérkezett Fegyverneky Zsófia.

A hazaiak kaptak hamarabb lábra, megvolt az egyensúly a játékukban, távolról, s a palánk alól is eredményesek voltak, gyorsan elléptek 5-6 ponttal. A negyed második felében mindkét csapat sokat hibázott. A második szakasz elején keményebbé és szervezettebbé vált a mieink védekezése. Feljött 1 pontra Stefan Svitek együttese, ám a hazai idõkérés megtörte a lendületet, két eladott labda után könnyû kosarakkal ismét elléptek a hazaiak. Ekkor Svitek kért idõt, s sikerült rendezni a sorokat, s a félidõ végén Vajda 3 perc alatt szerzett 8 pontjával szünetig megfordítottuk az állást, s félidõben 2 ponttal vezettünk.

Kiegyenlített, jó játékkal indult a második félidõ, a hazai centerek kosaraira rendre feleltek a mieink. A negyed második felétõl aztán sajnos szétesett a mieink játéka. Kapkodott a gárda, sok volt a rossz dobás a mieink részérõl. Hazai oldalon viszont triplák is beestek, az utolsó 15 perc egyértelmû hazai fölény jegyében telt el.

Montenegró - Magyarország 67-42 (18-11, 6-15, 21-10, 22-6)
Magyarország: Honti 2, Zsovár, Raksànyi 6, Vajda 15/9, Krivacevic 7. Cs:  Fegyverneky, Szamosi 2, Simon 6, Czank 2, Laklóth, Zele, Rasheed, Hatàr, Horti 2. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek.
Montenegró legjob dobói: Jovanovics 15/3, Alekszics 14/6, Robinson, Perovianovics 9-9.

Stefan Svitek: - Az elsõ félidõben sok pozitívumot hoztak a lányok, sajnos a második játékrészben lankadt a koncentráció és a türelem, így rengeteg nyitott dobást hibáztunk.

Diadallal, méghozzá fölényes sikerrel zárta a montenegrói felkészülési tornát az Európa-bajnokságra készülõ nõi kosárlabda válogatottunk. Legjobbjaink a bosnyákokat fektették két vállra.

(Szabó István technikai vezetõ beszámolója alapján)

Magyarország - Bosznia Hercegovina 68-44 (17-13, 18-7, 11-14, 22-10)
Magyarország: Czank 7, Zsovár 2 , Simon 2, Vajda 12/3, Krivacevic 15. Cs.: Horti 10, Honti 1, Szamosi, Laklóth, Zele 16, Rasheed, Hatàr, Raksányi 2. Szövetségi.kapitány.: Stefan Svitek
A bosnyákok legjobb dobói: Svitlica 10/3, Deura 8/3.

Vajda Anna sikeres triplájával indult a találkozó, majd Krivacsevics Tijana ponterõs játéka révén 4-5 pontos elõnyt harcolt ki nemzeti csapatunk az elsõ negyedben. A 2. etapban még keményebbé vált a mieink védekezése, a 8 percig csak két pontra futotta a bosnyákok erejébõl. Krivacsevics vezérletével 10 pontra nõtt lányaink elõnye, amely jóval nagyobb is lehetett volna, ha pontosabban dobják a válogatott játékosaink a büntetõiket.

A 3. játékrész elsõ felében öt perc alatt mindösszesen 6 pont esett, sajnos azt mind a bosnyákok szerezték. Idõt is kért szövetségi kapitányunk, Stefan Svitek. Ezt követõen felváltva estek a kosarak, így állandósult a 10 pont közeli magyar vezetés. A bosnyákok legveszélyesebb játékosa a korábban Szekszárdon és az MTK-ban is kosarazó Svitlica volt. A negyedik negyedben Zele Dorina kapta el a fonalat, sorozatban dobta a kosarakat. A kemény és szervezett magyar védekezés nem feküdt a bosnyák válogatottnak, játékosai ritkán jutottak dobáshoz, és azokat általában ki is hagyták.

Stefan Svitek: - Jót tett a csapat egészének ez a gyõzelem, reméljük, maradunk ezen az úton.

Vármegyei szövetségek