30
Jul
2008
Gasolék gázolták el kosarasainkat
2008. július 30.  |  11:52


Az Európa-bajnoki középdöntõre készülõ magyar férfi kosárlabda-válogatott a várakozásnak megfelelõen súlyos, 103-45-ös vereséget szenvedett a pekingi olimpiára készülõ Spanyolországtól a Zaragozában megrendezett barátságos találkozón. A meccs legjobbjai a Gasol-fivérek voltak, ketten együtt 52 pontot dobtak Mészáros Lajos legénységének.

 


BARÁTSÁGOS FÉRFI KOSÁRLABDA-MÉRKÕZÉS:


SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 103–45 (26–13, 28–13, 25–10, 24–9)


Zaragoza, 12 000 néző. V: Alzuria, Peruga, Tutor (spanyolok)


SPANYOLORSZÁG: Rubio 4, Navarro 8/6, Reyes 11, Jiménez 3/3, P. GASOL 32/3. Cs: Calderón 2, Garbajosa 8/3, Mumbrú 7, M. GASOL 20, Fernández 8/6, Rodríguez.
Szövetségi kapitány: Aito García Reneses


MAGYARORSZÁG: Simon B. 6, Németh 12/6, Hendlein 4, Sitku 6/6, Bencze Z. Cs: Molnár A. 3/3, Grebenár, Horváth Á. 5, Lóránt 7/3, Ferencz 2, Simon L.
Szakmai igazgató: Mészáros Lajos


Az eredmény alakulása: 2. p.: 3–3. 5. p.: 7–5. 7. p.: 17–7. 11. p.: 29–16. 16. p.: 44–16. 17. p.: 48–18. 19. p.: 48–24. 24. p.: 64–26. 28. p.: 77–28. 29. p.: 79–30. 30. p.: 79–36. 36. p.: 90–36. 39. p.: 97–45
Kipontozódott: Bencze (37. p.)

 

 


Ha másra nem, önbizalomnövelésre jó volt a magyarok elleni barátságos összecsapás a közelgõ ötkarikás játékokra készülõ világbajnok spanyolok számára. A mieink viszont - s nem csak a jelenlegi válogatott, hanem a jövõ szempontjából is - nagyon hasznos tapasztalatot szerezhettek a tizenkétezres teltház elõtt.

Legjobbjaink most saját bõrükön érezhették, milyen is a világelit, milyen az iram, mennyivel keményebbek, gyorsabbak a sztárok.

 

 


A Los Angeles Lakers centere, a 32 pontig jutó Pau Gasol vezetésével valóságos örömjátékot mutatott be, a mieink csak vergõdtek, szenvedtek a pályán, asszisztáltak a spanyol parádéhoz.

 

 


A magyar bajnokságban meghatározó kosarasoknak számító játékosok csak szenvedtek, szinte meg sem tudtak mozdulni a spanyolok szorításában, a sok-sok eladott labda után pedig létszámfölényes helyzetben jöttek a hát mögötti passzok, a látványos alley-oop-ok utáni zsákolások.

 

 


A mieink közül egy-egy villanás erejéig talán csak Németh Istvánt lehet kiemelni. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a sérülésekkel bajlódó Kálmán László, Fodor Márton, Dénes Gábor és Váradi Kornél nem is lehetett ott Zaragozában, sõt, Báder Mártonnak is kiújultak derékproblémái.

 

 


Ez az óriási pofon - ha mondjuk fele ekkora különbséggel, 30 pont körül kap ki a csapat, azt mondhatjuk, nagyjából reális...de jól jöhet ez a pofon,az ilyen meccsekbõl lehet tanulni, s nem csak a válogatottnak, hanem az egész szakágnak.

 

 


Mészáros Lajosszövetségi kapitány azonban elégedetten nyilatkozott a SportHirado.hu-nak.

 

 


„Amikor elvállaltuk, tudtuk, nem sok esélyünk lesz a csúcsformában lévõ spanyolok ellen - kezdte értékelését a szakvezetõ. - Jövõ héten olimpia, miközben mi még csak a felkészülés kezdetén tartunk. Én azt mondtam, el kell jönni a háborúba, hiszen játékosaink olyan impulzusokhoz juthatnak, amelyek jó hatással lehetnek rájuk az elõttünk álló fontos mérkõzéseken. Mindenképpen hasznosnak tartom a találkozót."

Hasonlóképpen méltatta a magyarokat Aíto Garcia Reneses spanyol szakvezetõ is.

 

 


„A nagy különbség ellenére is úgy érzem, keményen küzdött a magyar csapat. Köszönjük, hogy elfogadták a meghívást, bízom benne, õk is tudják majd hasznosítani az itt begyûjtött tapasztalatokat."

 

 


Szükség is lesz rá, hiszen augusztus 20-án megkezdõdik a férfiválogatott Európa-bajnoki selejtezõsorozata. Mészáros Lajos régi-új szövetségi kapitány elmondása szerint a cél az A-divízióban való bentmaradás, ami nem lesz egyszerû, hiszen a csoportban olyan együttesek is helyet kaptak, mint a tavalyi Eb-t megjárt olasz és szerb csapat.

Legjobbjaink kedden érkeznek haza, egészen pontosan Tapolcára, ahol folytatódik a felkészülés. Pénteken itt, szombaton pedig Veszprémben játszunk edzõmeccset Romániával.

 

 


Botár László – Nikes Krisztián

 

Vármegyei szövetségek