17
Jul
2008
Mészáros Lajos: nincs baj a motivációval
2008. július 17.  |  19:37


Gõzerõvel készül a magyar férfi kosárlabda válogatott az augusztus 20-án kezdõdõ Európa-bajnoki selejtezõkre. Mészáros Lajos régi-új szövetségi kapitány elmondása szerint a cél az bentmaradás az A-divízióban, ami nem lesz egyszerû, hiszen a csoportban olyan együttesek is helyet kaptak, mint a tavalyi Eb-t megjárt olasz és szerb csapat. A magyar válogatott hétfõtõl Tapolcán készül egészen augusztus elejéig. Ezt követõen a 16 fõs keret Boszniába utazik egy nemzetközi tornára, majd Szombathelyen szerepel a Pannon-kupán.  

 


- Kinevezésekor azt nyilatkozta, az érzelmeire hallgatott, amikor elfogadta a felkérést. Néhány hét elteltével még mindig jó döntésnek tartja, hogy elvállalta a férfi kosarasok szövetségi kapitányi posztját?

 

 

 

 


- Igen, továbbra is úgy érzem, helyesen cselekedtem. Tegnap elkezdtük a fiúkkal az edzõtábort, és hozzáállásukkal, illetve motivációjukkal megerõsítettek elhatározásom helyességében. Ez nekem teljes mértékben pozitív visszajelzést jelent.

 

 

 

 


- Ezek szerint a motivációval nincsen gond, mégis mivel lehet õket megtartani ezen a szinten? Hiszen a nyár közepén kellett edzõtáborba vonulniuk. Ráadásul, a kosárlabdában nem röpködnek milliós nagyságrendû prémiumok, mint más sportágakban.

 

 

 

 


- Éppen mostanában beszélgettünk errõl a srácokkal. A fontos az, hogy belsõ motivációjuk legyen, apró célokkal. Ha a játékosok ezekre a célokra koncentrálnak, akkor a vezetõknek, edzõknek is könnyebb kihozni belõlük a legjobbat. Azt kell mindenkinek megértenie, hogy egy csapat vagyunk, egymást kell segítenünk, egy célért küzdünk.

 

 

 

 


- Hétfõn kezdték a felkészülést Tapolcán, ez a három hét, illetve a néhány felkészülési meccs elég lehet, hogy összerázza a társaságot az augusztus 20-i Európa-bajnoki selejtezõk kezdetéig?

 

 

 

 


- Mindent megteszünk természetesen, nem csak a játékosok, mi, edzõk is egy csapatként funckionálunk. A felkészülés kezdetén vettem át az együttes irányítását, össze kellett raknom az edzésterveket, és ki kellett választanom a segítõimet, akikkel mindent elkövetünk a sikeres felkészülésért. Tegnap voltak az egészségügyi és terheléses felmérések Dr. Téglási György segítségével és büszkén mondhatom, hogy a fiúk remekül szerepeltek. A csapatból egy ember közepesen teljesített, ketten kiváló eredményt értek el, a többiek a jó kategóriában végeztek. Szóval ezen nem múlhat.

 

 

 

 


- Nehéz csoportba került a magyar válogatott, többek között az Eb-résztvevõ szerbek és olaszok lesznek az ellenfeleink.Most, hogy szóba is kerültek a selejtezõk, vállalkozna egy kis esélylatolgatásra?

 

 

 

 


- Nem szeretnék még elõzetes esélyeket elemezni, még csak most kezdtük el az ellenfelek feltérképezését. Természetesen utóbbiról még korai is beszélni, hiszen minden keretben lehetnek változások még. Akit megemlítenék, az a finn csapat, róluk kevesebbet tudunk, mint az olasz, szerb, bolgár hármasról. Ugyebár most megváltozik a selejtezõk rendszere, négy csoportból a négy csoportelsõ és a két legjobb második jut tovább. Majd a többi gárda további csoportokban folytatja, csak a cél változik. Itt már az A-divízióban való bentmaradás a tét. Ezekben a csoportokban az elsõ hatba kerülés a célunk, amivel kiharcolnánk a bentmaradást. Ez már egy valamivel igazságosabb rendszer, mint a korábbi.

 

 

 

 


- Köztudott, hogy elõdje, Sztojan Ivkovics azért távozott, mert nem sikerült keresztülvinnie a ligán, miszerint, két magyar játékosnak mindenképpen a pályán kéne tartózkodnia a mérkõzések során. A szövetség elnöke, Berényi János is elmondta, folytatni szeretnék a harcot a kezdeményezés megvalósításáért. Mennyire ért egyet ezzel a tervvel?

 

 

 

 


- A szakmai elképzelésekkel egyetértek, azonban a módszerrel, vagyis a megvalósítással kevésbé. Nekem mottóm, hogy az érdekek harcában az értékeknek nem szabad elveszniük. Nem szabad a klubok ellen fordulni ebben a kérdésben, hiszen, õk a munkaadói a játékosoknak, tõlük kapják a fizetésüket. Mindenképpen a konszenzus lenne a fontos.

 

 

 

 


- Mint a sportágban otthonosan mozgó, szaktekintélynek számító edzõ, miben látja a kiutat abból a gödörbõl, amely a honi kosárlabdát jellemzi? Gondolok itt elsõsorban az eredménytelenségre, illetve a kevés hazai tehetségre, és a sok b-kategóriás légiósra.

 

 

 

 


- Hosszú folyamat eredményeként jutottunk idáig, és az ebbõl kivezetõ út is hosszú folyamat eredményeképpen lehetséges. Gyors eredményeket nem lehet várni, azonban reális szakmai célok kitûzésével sikerülhet a kitörés. Jelenleg három alappillérre lehet építeni: a külföldön játszó klasszisainkra, az itthoni csekélyszámú klasszisra és a 2005-ben U20-as Európa-bajnokságra kijutó csapat tagjaira.

 

 

 

 


- Össze lehet hasonlítani két korábbi kapitányi ciklusát a mostanival?

 

 

 

 


- Nem nagyon, hiszen azóta rengeteg év telt el. Az úniós belépéssel, az új jogszabályokkal, illetve a Bosman-szabály bevezetésével megváltoztak a sportág körülményei is. A feladat azonban ugyanez volt, neki kellett állni az együttmûködés kialakításának a klubokkal, hiszen velük sem volt mindig közös nevezõn a szövetség, azonban a problémákat mindig sikerült elsimítani korábban.

 

 

 

 


- Korábban említette a hosszabb távú folyamatokat, így evidens a kérdés: tervez hosszabb távra, mint október, ameddig a jelenlegi szerzõdése szól?

 

 

 

 


- Nagyon sok függ attól, hogy mit érünk el addig az együttessel. Elkezdtem kidolgozni egy stratégiai tervet, amely egy hosszabb távú építkezés alapja lehet. Ha októberben minden fél számára megfelelõek lesznek a körülmények és mindenki elégedett, akkor természetesen nem zárkózom el a folytatás elõl.

 

 

 

 


Élesztõs Zoltán

 

Vármegyei szövetségek