Tizenöt év után távozik Rátgéber László
03
Jun
2008
Tizenöt év után távozik Rátgéber László
2008. június 3.  |  22:48


 Tizenöt év után távozik a MiZo Pécs 2010 nõi kosárlabdacsapatától Rátgéber László, akivel kilenc bajnoki aranyérmet és ugyanennyi kupaelsõséget szereztek a lányok. Megismételhetetlen sorozat.

 


Szezonról szezonra röppentek fel a hírek vele kapcsolatban: keresik külföldi csapatok, Oroszországban mesés szerzõdés várja, ésatöbbi. Miután ezekbõl nem lett semmi, mindenki legyintett egyet, mondván, úgyis marad. Most Rátgéber László legyintett – búcsúzóul.

 

 


– Ma eldõlt, hogy elmegyek – kezdte szûkszavúan a természetesen rikító sárga ingben feszítõ, ám láthatóan szomorú szakvezetõ. – A tisztesség azt kívánta, hogy ne húzzam sokáig az idõt, minél elõbb bejelentsem döntésemet a klub vezetõségének, hiszen minden percre szükség van a csapatépítésnél.Hogy hová is tart, azt nem kívánta elárulni, mint mondta, új munkaadója megkérte rá, hogy a jövõ hétig erre a kérdésre ne válaszoljon. A családja ugyan vele megy, de a házát nem adja el – ez is biztos jele annak, hogy nem végérvényesen távozik Pécsrõl.

 

 


– Így van! Most olyan lehetõséget kaptam, amivel élnem kellett. De szeretném hangsúlyozni: nem búcsúzom! Nem csinálok búcsú bulit sem, mert visszajövök. És ha véletlenül akkor majd nem kellek, szeretném, ha a pécsiek úgy gondolnának, úgy emlékeznének rám, mint aki közéjük tartozik, közéjük való.Az utóbbi években sorra hagyták el a klubot a jobbnál jobb játékosok, akikkel, Rátgéber szerint, akár Euroligát is lehetett volna nyerni. Az itt maradókkal nem nyertek. Sõt, az elmúlt két évben már bajnoki aranyat és Magyar Kupát sem, ezek után nem túl meglepõ, hogy most õ következett a sorban.

 

 


– A magyar kosárlabdasportban most olyan a helyzet, hogy mind több a barbár, és egyre kevesebb a római. A városban, Pécsett pedig olyan irányba indult el a sportág, hogy nem láttam több perspektívát. Folyamatosan gyengült a csapat, holott azt ígérték, hogy 2010-ben, az EKF évében Final Fourt nyerünk. Higgyék el, én már belenyugodtam abba, hogy nem nyerünk, és találtam is más kihívást magamnak, az akadémiát. Öt hónapja áll egy helyben az alapítvány, a PVV Zrt.-vel csak illedelmes telefonokat lehet váltani, más nem történt. Ezt az utolsó kreatív lehetõségemet is elvették tõlem – szólt a keserûség Rátgéber Lászlóból, aki a válogatottnál azért folytatja a munkát.A tréner természetesen kitért a városi sporttámogatásra is. Mint azt korábban megírtuk, a nõi és férfikosarasok az önkormányzattól azonos, 45-45 milliós támogatást kaptak, ugyanakkor a városi cégek kizárólag utóbbiakkal kötöttek szerzõdéseket.

 

 


„Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de ezzel engem sértettek meg. Nem értem, miért tettek parkoló pályára minket! Nem értem! És senki nem tudja, és ne is próbálja megmagyarázni, hogy a városi cégektõl miért nem kaptunk egyetlen fillért sem. Pedig ezt nem tõlem veszik el, hanem Iványi Dalmától és a csapat Pro Civitate-díjas szurkolóitól! A negyvenötmillió, amit a várostól kapunk, nem kis pénz, nem is azt mondom, hogy nem támogatnak minket, de a háttérben folyó játékok nagyon rossz szájízt adtak nekem” – folytatta Rátgéber. Még mindig hihetetlen, lehetetlen, hogy nem én vagyok a MiZo edzõje, mondta már inkább magának. Milyen érzések kavarognak Önben? – kérdeztük.– Szomorú vagyok. Csak ennyi.Hasonlóan szomorúak voltak a csapat körül dolgozók is és a törzsszurkolók is, akikkel a tréner szintén csak kedden este közölte, hogy a jövõben már nem õ irányítja az edzéseket. Hogy váratlanul érte-e õket a bejelentés? Gyaníthatóan nem. Csak elhinni volt nehéz.

 

 


Emlékezetes idények rengeteg nemesfémmel

 

 


– 1993. május tizenötödikén kezdtem el dolgozni Pécsett, januárban ültem végig a hétszázötvenedik gyõztes meccsemet. Az eltelt tizenöt évbe belefért kilenc bajnoki cím, kilenc kupagyõzelem, háromszor pedig bejutottunk az Euroliga Final Four-jába – tekintett vissza röviden a múltra Rátgéber László. Mi kicsit részletesebben is utánanéztünk az emlékezetes idényeknek.



- 1993/94 arany nélküli idény a 72 kilós új trénerrel

- 1994/95 az elsõ bajnoki arany a Rátgéber-érában

- 1995/96 sikerül az ismétlés: újabb elsõség a bajnokságban

- 1996/97 a bajnoki bronzot feledteti az elsõ kupaarany

- 1997/98 nincs ellenfél: arany a bajnokságban és a kupában is

- 1998/99 bajnoki ezüst, kupaarany, utóbbi ráadásul Sopronból elhozva

- 1999/00 újabb duplázós év, veretlen teljesítménnyel a bajnokságban

- 2000/01 duplázás ismét, a messinai Final Four bronzával édesítve

- 2001/02 csak a kupa – a bajnokságot simán megnyeri a Sopron

- 2002/03 mindkét arany könnyû gyõzelmek után kerül Pécsre

- 2003/04 pécsi Final Four, bronzéremmel, mellesleg bajnoki cím

- 2004/05 a két elsõség (kupa, bajnokság) mellé egy harmadik hely Szamarában, a Final Four-on

- 2005/06 újabb szép idény, sorozatban negyedszer bajnok a Pécs, sõt a kupagyõzelem is megvan

- 2006/07 ezüstös idény: második hely a bajnokságban és a kupában is

- 2007/08 ismét ezüst a bajnokságban, akárcsak a Magyar Kupában

 

Vármegyei szövetségek