Női NB I: Küzdős meccsen múlta felül a Pécs a Sopront
19
Oct
2024
Női NB I: Küzdős meccsen múlta felül a Pécs a Sopront
2024. október 19.  |  22:00

Hibákkal teli mérkőzésen győzte le a BEAC a BKG-t

A bajnokság 5. fordulójában az E.ON ELTE BEAC 60-48-ra győzte le hazai pályán a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós együttesét.

Két nyeretlen gárda csapott össze a szombati játéknapon, és fontos megemlíteni, hogy a BKG Hannah Little légióssal egészült ki, így ezzel a felállással most játszott először a vendég gárda.
Az említett Little szerezte a meccs első pontját, majd Drahos egy triplával felelt (3-1). Haines, a másik BKG-s légiós is bedobta az első kosarát, de a BEAC egyelőre jól dobta a hárompontost, Ozola is betalált (9-3). Drahos igazi vezére volt a BEAC-nak, a pontok mellett védekezésben is remekelt (13-5). A BKG-nak megakadt a kezdeti lendülete, amit viszont a hazaiak jól használtak ki és Ozola távolija után Armaghani Ármin kért időt (16-5). Az eligazítás után sem javult a vendégek játéka, végül Vári szakította meg a BEAC 8-0-s futását (21-7). A negyedet Little büntetői zárták, 23-10.

Vári szemfüles kosara kezdte meg a második etapot, majd a BEAC is megkezdte a pontgyártást ebben a 10 percben. Jones percei következtek (29-14). Gyorsindításból szerzett könnyű ziccert Juhász (29-17), de ezt követően ismét kosárcsend következett vendég oldalon. Egészen hibával teli játékot láthattak a nézők, a BEAC és a BKG is egyszer-egyszer jól védekezett, de támadásban mind a két gárda küszködött. Rozmán lépett elő a BKG vezérévé, előbb kosarat dobott, majd szép gólpasszt osztott ki, 31-21. Drahos egy újabb triplát süllyesztett el a vendég gyűrűben, majd Dobó állhatott a vonalra. A félidei 35-25-ös eredményt Vári büntetői alakították ki.

A második félidő ott folytatódott, ahol előtte a játékosok abbahagyták, rengeteg hibával játszott mind a két csapat. Jones büntetőből szerezte meg a negyed első pontjait, és egész sokat kellett várni a válaszra, Haines dobott triplát (37-28). Moore és Juhász kosara váltotta egymást, majd nagyon átment egyénieskedésbe a játék (41-30). Több helyzet is kimaradt mind a két oldalon, de a BEAC tudott kilépni ebből a mederből, amiben a csapatok voltak. Rakita és Moore húzta ki a hazaiakat a hullámvölgyből (49-30).

49-31-ről folytatódott a játék, és most egy szép összjátékkal faragott a hátrányából a BKG (49-33). Szenvedős támadójáték volt a BEAC és a BKG oldalán is, de egy két szép akciót így is láthattunk. Jones nagyot dolgozott a palánk alatt, sokat keresték a BEAC játékosok passzokkal a festéken belül a centert (53-40). A BKG gyors öt ponttal 10 egységre dolgozta a hátrányát, 55-45. Ekkor ismét lemaradt védekezésben a vendég gárda, így Ozola ziccerrel büntetett (57-45). Még egyszer feléledt a BKG, 57-48-nál még volt esélyük szorosabbá tenni a találkozót, de az utolsó egy percen belülre érve Rakita 2+1-es megoldása eldöntötte a mérkőzést (60-48). Több kosár már nem esett, így a BEAC 60-48-ra megnyerte a meccset.

 

E.ON ELTE BEAC - BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós 60-48 (23-10, 12-15, 14-6, 11-17)

Bajnokság, 5. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
(Játékvezetők: Frányó Péter, Földesi Ádám, Gruber Nikolett Lilla)

E.ON ELTE BEAC: Ozola 10/6, Drahos 11/9, Moore 12, Jones 19, Rakita 7. Csere: Dobó 1, Milkovics-, Vég-Dudás-, Szauter-, Bajzáth-.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Rozmán 2, Zsámár P.-, Haines 12/3, Little 11, Juhász 8. Csere: Vári 10, Koch-, Csoma 2, Zsámár L. 2.

 

 

Közel 40 pontos sikert aratott a DVTK a CEKK otthonában

A Női NB I. A-csoport 5. fordulójának nyitó mérkőzésén a DVTK HUNTHERM 76-37-re múlta felül a VBW CEKK Ceglédet.

Szokatlan, kora délutáni időpontban rendezték a találkozót. Ez nagy kihívás a játékosoknak, hiszen a napi rutinjuktól igencsak távol esik. Azzal viszont, hogy jelentősen eltérő célokért küzdő gárdák csaptak össze, a rendhagyó időpont az erőviszonyokat érdemben nem befolyásolta. Lelik Réka és Albert Szidónia kosárváltása vezette fel a találkozót, majd Barnai Judie és Aleksa Gulbe következett. A gyors találatok után csendesebb mederben haladt az első szakasz. Kaila Charles triplájával került először lépéselőnybe a DVTK. Három és fél perc volt vissza az első negyedből, amikor Aho Tyra helyére nővére Aho Nina érkezett a pályára. Ez azt jelenti, hogy válogatottunk és a DVTK alapembere térdműtétje után először pályára léphetett tétmérkőzésen ebben a szezonban. Az első szakasz hajrájában Kaila Charles és Monika Grigalauskyte felelt a pontokért. Lassan, de biztosan elszakadt a címvédő. A negyed utolsó percében ráadásul Kányási Vera értékesített 5 pontot, amivel már 20-11-re ment a DVTK.

A második szakasz elején Aho Nina az első pontjait is megszerezte. Ez rögtön egy hármas volt, amivel 23-11-re alakította az eredményt. A következő két percben egyik fél sem talált be, majd Farkas Petra triplája következett, amivel még 10 egység alá olvadt a differencia. A Ceglédnek ezeken a találkozókon a reális célja az lehet, hogy minél tovább kitolja ezen szorosabb periódusokat. Ezen a délutánon pedig elég sokáig 10 egység környékén billegett a mérkőzés. Végül 25-16 után Ana Tadic büntetőivel és Kányási Vera újabb hármasával ugrott meg a DVTK. A félidőt pedig Szirony Dorina és Kaila Charles triplaváltása zárta, a nagyszünetben 33-19 állt az eredményjelzőn. Charles már a 10. pontját szerezte ekkor. A harmadik szakasz elején megszerezte a harmadik hárompontosát Kányási Vera. Lassan közelítette a 20 pontos lélektani határt a különbség. Ezt végül éppen a DVTK csapatkapitányának negyedik triplájával 41-21-nél ért el a mérkőzés.

Bár az általános lélektan általában azt mutatja, hogy ilyenkor gyorsan kinyílik az olló. A CEKK tartását dicséri, hogy ezúttal nem ez történt. Barnai Judit és Szirony Dorina 43-26-ra visszahozta a hazaiakat. A DVTK a fölényét végül a harmadik etap végén Tenyér Zsófi duplájával és Aho Nina sikeres távoli dobásával erősítette meg. Az 54-30-ról induló záró szakaszban már gyorsan kinyílt az olló. A Cegléd közel 5 percig nem talált be és ez idő alatt 10-0-val 64-30-ra elszakadt a DVTK. A folytatásban Aleksa Gulbe és Miklós Melinda is triplát értékesített. Az utolsó percben Fárbás Eliza is betalált. Felőrölte fizikálisan ellenfelét a címvédő, 22-7 lett a záró szakasz. A mérkőzést így végül 76-37-re nyerte a DVTK.

 

VBW CEKK Cegléd - DVTK HUNTHERM 37-76 (11-20, 8-13, 11-21, 7-22)

Női NB I. A-csoport
Albertirsa, Sportcsarnok
Nyilas István, Téczely Roland Balázs, Földi László Tibor (Reisz Péter)

VBW CEKK Cegléd: Czank, Farkas 10/3, Szirony 13/6, Albert 4, Barnai 10. Csere: Kaid, Szerelem-Kobolák, Viszmeg, Hévizi, Andi

DVTK HUNTHERM: Aho T., Charles 16/6, Lelik 2, Tadic 6, Gulbe 17/3. Csere: Miklós 7/3, Poczkodi, Kányási 14/12, Aho N. 6/6, Fárbás 2,Grigalauskyte 2, Tenyér 4.

 

 

Küzdős meccsen múlta felül a Pécs a Sopront

A Női NB I. A-csoport 5. fordulójának rangadóján az NKA Universitas Pécs 62-59-re múlta felül a Sopron Basket gárdáját.

Két év szünet után visszatért a Lauber Dezső Sportcsarnokba a Pécs – Sopron párharc. A múltban legendás csatákat hozott női kosárlabdában ez a párosítás, de már a jelenlegi relációban is láthatott a közönség emlékezetes derbiket. Ezúttal is vérbeli bajnoki rangadónak számított az 5. forduló kiemelt találkozója, melyet Alexa Held találata vezetett fel. Erre Stephanie Reid válaszolt egy 2+1-es megoldással. A pécsiek Nadia Smailbegovic és Török Ági tripláival kerültek lépéselőnybe, de a soproniakat sem kellett félteni, ha távoli dobásokról volt szó. Toman Dóri és a negyed végén Sitku Zsuzsi is betalált távolról. Ez a tripla hozta a soproniaknak az első negyed végére a 17-14-es vezetést.  A második negyed elején Rátkai Eszter és Julia Reisingerova révén fordított a Pécs. Az első soproni pontok Stephanie Reid nevéhez fűződtek.

Egy kifejezetten küzdős, kemény negyed kerekedett. Az első perceket pontszegény játék jellemezte. 23-21 után a Sopron 24-23-ra fordított és ezt követően sokáig “egy ide, egy oda” hullámzás jellemezte az összecsapást. A félidő hajrájában Julia Reisingerova négy pontjával kerültek előnybe a pécsiek. A nagyszünetben 33-30 állt az eredményjelzőn. A cseh center már 10 pontnál járt, a Sopron legeredményesebbje a 8 pontos Jacinta Monroe volt. A harmadik negyed elején 38-36-os pécsi előnyig fej-fej mellett haladt a két együttes. Ezt követően – elsősorban a festékben mutatkozó fölényét kihasználva – a hazaiak kerültek előnybe. Az első félidőben 22, míg a harmadik negyedben 17 lepattanót gyűjtött a házigazda.

A pécsiek fokozatosan elszakadtak riválisuktól. Amikor Olawuyi Adenike és Julia Reisigerova egy-egy duplája célt ért, 48-38-nál elérte a 10 pontot a differencia. A játékrész végén pedig Zsebe-Weninger Virág és Studer Ági villant meg. A utolsó 10 percnek 52-38-ról futottak neki a csapatok. A záró szakasz Sitku Zsuzsi duplájával indult, majd Alexa Held triplájával 55-40-re módosult az állás. Ezt követően 55-42-nél még Török Áginak volt egy triplakísérlete, ami lejött a gyűrűről. Ez amolyan pécsi meccslabda lehetett volna.

Amíg a harmadik negyedben a Sopronnak volt egy hullámvölgye támadásban, amikor közel nyolc percen át mindössze egy mezőnykosarat értékesítettek, addig a negyedikben a Pécsnek egy hasonló hatperces szakasza. A Sopron felzárkózását Stephanie Reid négy pontja indította, majd Zala Friskovec és Papp Dia triplája következett. 57-55-nél már csak két pont választotta el a feleket és még három perc volt hátra. A hazai kosárcsendet Nadia Smailbegovic és Alexa Held törte meg. A hajrában Zala Friskovec második triplája 61-59-re alakította az eredményt. Volt labdája a Sopronnak a fordításhoz, de ezzel nem tudtak élni. A pécsiek döntő helyzetekben pontosabbnak bizonyultak. A 62-59-es eredményt Török Ági büntetője alakította ki.

 

NKA Universitas Pécs - Sopron Basket 62-59 (14-17, 19-13, 19-8, 10-21)

Női NB I. A-csoport
Pécs, Lauber Dezső Városi sportcsarnok
Nagy Viktor, Makrai Márton, Horváth Csongor Béla (Fekete László)

NKA Universitas Pécs: Held 16/3, Smailbegovic 5/3, Studer 2, Olawuyi 6, Kiss 2. Csere: Laczkó, Rátkai 8, Zsebe-Weninger 4, Török 4/3, Reisingerova 15/3.

Sopron Basket: Varga, Friskovec 6/6, Reid 12, Monroe 14, Toman D. 5/3. Csere: Papp 3/3, Krivacevic 6, Sitku 6/3, Pavlopoulou 2, Böröndy 5.

 

 

Magabiztos sikerrel őrizte meg veretlenségét a Szekszárd

A Női NB I. A-csoport 5. fordulójában a TARR KSC Szekszárd 81-64-es sikert aratott a Vasas Akadémia otthonában.

A bajnokságban mindkét csapat veretlen volt négy fordulót követően. A Szekszárd az Európa Kupában is érdekelt és ott szerdán egy fizikális meccsen maradt alul a Tarbes együttesével szemben. Ilyen alaphelyzetből kifejezetten fordulatos csatára lehetett számítani.

A Vasas kezdett jobban és másfél perc alatt Domonique Davis, Szerencsés Tamara, illetve Kádár Orsolya találataival 6-0-ra léptek el. Boros Julcsi törte meg a KSC kosárcsendjét és két perccel később 6-6-nál egyenlítettek is a vendégek a pasaréti rangadón. Fej-fej melletti kiélezett küzdelmet láthattunk, ahol 10-10 után Horváth Bernadett és Marena Whittle tripláival 16-10-re megugrott a Szekszárd. Innen azonban 9-2-es futással 19-18-ra fordított a Vasas. A negyed hajrája azonban a vendégeknek sikerült jobban. Külön ki kell emelni Holcz Rebeka 4 pontját. 10 perc után 24-20 állt az eredményjelzőn. Azóta tudjuk hogy innentől végig a vendégek jártak előrébb. A második szakasz elején Jovana Boricic még 26-24-re felhozta a Vasast. Innen azonban 32-26-ra megugrott a Szekszárd.

Hullámzott a játék, de ez számszerű eredményben azt jelentette, hogy 4-6 pontos előnyét tartotta a KSC. Ennél nagyobb arányban 34-30 után Marena Whittle hat pontjával szakadtak el a vendégek. A félidő hajrájába érve már 40-30-ra mentek. Ezt az előnyét pedig a nagyszünetig is megtartotta a Szekszárd. 20 perc játékot követően 44-36-os állást rögzíthettünk. A szekszárdiaknál a 11 pontos Kat Westbeld és a 9 pontos Marena Whittle voltak a legeredményesebbek, de összesen már 8 pontszerzője volt a csapatnak. A Vasas legeredményesebbjének a 10 pontos Domonique Davis bizonyult. A harmadik negyed elején is az amerikai légiós villant meg hazai oldalon. A Vasas előtt 45-38-nál, majd 47-42-nél még felcsillant a remény. Ez volt azonban a második félidő legszorosabb állása.

A harmadik negyed közepén Precious Johnson büntetője után 54-44-nél visszaállította a 10 pontos különbséget a KSC. Nagyjából itt állt be a meccs. Sőt, a harmadik negyed hajrájában 61-48-nál ezen 10 pont fölé is benézett a szekszárdi vezetés. A záró szakasznak éppen erről a 61-48-as eredményről futottak neki a csapatok. Villámrajtot vett a Szekszárd és Bernáth Réka öt pontjával, majd Baa Dominika duplájával 68-52-re ugrott meg. Ezt követően nem lehetett kérdés a győztes kiléte. A Vasas tartását dicséri, hogy Domonique Davis, majd Budácsik Dorka és Jáhni Zsófia pontjaival egészen 71-60-ra visszakapaszkodott. Az utolsó nagy felzárkózás azonban sokat kivett a házigazdából. Kat Westbeld két triplájával ismét elszakadt a Szekszárd.  A 81-64-es végeredményt Szücs Gréta és Madár Eszter kosárváltása alakította ki.

 

Vasas Akadémia - TARR KSC Szekszárd 64-81 (20-24, 16-20, 12-17, 16-20)

Női NB I. A-csoport
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Jakab László Imre, Jankovics Viktor Zsolt, Hervay Tibor (Missura Gábor Jenő)

 

 

Idegenben aratott magabiztos győzelmet a TFSE-MTK a Darazsak Sportakadémia ellen

A bajnokság 5. fordulójában a TFSE-MTK 80-48-as sikert aratott a Darazsak Sportakadémia otthonában.

Egyik csapat sem szerzett még győzelmet a bajnokságban, így nagy jelentőséggel bírt a találkozó mind a két fél számára.
A TFSE kezdett jobban, és nagy iramot diktálva 11-0-val indítottak. Ezt követően jött a hazai időkérés. Megvoltak a soproni helyzetek, azonban pontatlanok voltak a hazaiak, míg a TF eddig csak egy dobást hibázott (0-13). A Darazsak első kosarát Horváth Boglárka szerezte egy szép betörésből (2-13). A két gárda közti különbség egyértelmű volt, de a bajnokságban való célok is különböznek. Szépen használta ki fizikális fölényét a TF, bentről és kintről is ugyanolyan hatékonyan dolgoztak (4-23). Szép megoldások voltak soproni oldalon is, de az első 10 perc végére 29-8-ra lépett el a TFSE.

Kicsit megrázták magukat a soproniak a gyors szünetben, jobban támadtak és labdaszerzésből szereztek könnyű kosarat (12-36). Megakadt a fővárosiak játéka is, amit végül Pusztai triplája tört meg. 12-41-es állásnál ismét időkérés miatt állt a játék. Az eligazítás után nagyon a kinti dobásokra támaszkodott a TFSE, amik azonban nem estek be, míg a túloldalon összeszorgoskodtak pár kosarat a Darazsak. Jevtovic ziccerét követően Hegedűs Péter kért időt (16-43). A félidőig TF büntetőket és triplát láthattunk, a soproniaktól meg Toman Réka villant meg egymás után, 20-48.

Maric tempójával folytatódott a játék, majd Prechtel kosarát követően 22-50-es állásnál befagyott az eredmény. Több hiba követte egymást mind a két oldalon. Manis büntetői billentették ki a TF-et, olyannyira, hogy 11-0-s futást produkált a fővárosi gárda (22-61). Jevtovic büntetője ékelődött a TFSE kosarai közé, a 30. perc végére tovább nőtt a vendég előny, 23-70.

Jevtovic, Sinka-Pálinkás és Maric szerezte sorban a kosarakat (30-74). Jól védekezett a soproni gárda, Toman roboghatott végig a pályán (32-74). A TFSE-MTK továbbra is jól használta ki a festéken belül Ashten Prechtel játékát, 20 pontnál járt ekkor a légiós (32-76). A 40 pontos különbség állandósult a csapatok között (38-78). Jevtovic még megmutatta a meccs végén, hogy mire képes, szép megoldásokat láthattunk tőle, de ez már mind csak szépítésre volt elég. A TFSE-MTK végig vezetve aratott 80-48-as győzelmet. A Darazsak Sportakadémia legjobbja a 16 pontos Jovana Jevtovic lett, míg a TFSE-MTK csapatából Ashten Prechtel zárt 20 ponttal.

 

Darazsak Sportakadémia - TFSE-MTK 48-80 (8-29, 12-19, 3-22, 25-10)

Bajnokság, 5. forduló
Sopron, Novomatic Arena
Játékvezetők: Szilágyi Bálint, Nepp László Oszkár, Dr. Popgyákunik Balázs (Nagy János)

Darazsak Sportakadémia: Horváth 4, Maric 9, Jevtovic 16, Kovács 6, Toman 8. Csere: Sinka-Pálinkás 3/3, Gergő-, Janzsó 2, Csaplár-Nagy-, Szikszai-.

TFSE-MTK: Gábor 7, Prechtel 20, Szabó 7/3, Manis 15/3, Dúl P. 6. Csere: Kókai 6/3, Vigh-, Pusztai 3/3, Király 3/3, Gyöngyösi 6, Tóth 7/3.

Vasas Akadémia: Davis 18, Budácsik 9, Boricic 6, Szerencsés 4, Kádár 4. Csere: Jáhni 10, Villányi, Boros B., Salamon, Madár K., Czirkos 9, Madár E. 4.

TFSE-MTK: Horváth 3, Boros J. 10/6, Johnson 3, Westbeld 20/9, Baa 15. Csere: Theodoreán, Mányoky 6, Whittle 12/3, Szücs 2, Holcz 5, Bernáth 5/3.

Vármegyei szövetségek