Férfi egyetemi bajnokság: Keleten kényelem, nyugaton küzdelem
18
Oct
2024
Férfi egyetemi bajnokság: Keleten kényelem, nyugaton küzdelem
2024. október 18.  |  14:00

A SOTE-TF fővárosi derbit leszámítva elég egyoldalú mérkőzésekkel indultak a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjának küzdelmei. A nyugati csoportban csupán egy mérkőzést játszottak, a Mosonmagyaróvár küzdelmes találkozón "lehajrázta" az óbudaiakat.
 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak 1. forduló. 

 

Keleti csoport:
 

 

DMSE - Miskolci Egyetem 66-111 (14-26, 16-29, 24-22, 12-34)

Debrecen, Klinika Campus Tornaterem 30 néző. V.: dr. Szűcs, Rácz.

 

DMSE: LOVAS 12/6, ZOVÁNYI 19/3, Albukai 2, Szirbucz 7, WU 8. Csere: Mugamba 4, Nádasi 3, Virágh 2, Zaghlol 2, Veres 2, Taghiyev 3/3, Bajzát 2. Edző: Kovács István 

Miskolci Egyetem: ORLICZKI 22/9, Gadus 13/3, Ragályi 11, Gerőcs 8, MOKÁNSZKI 16/3. Csere: SZŐKE 12, Bernáth 10/9, BANKÓ14/6, Orbán 5. Edző: Béres Dávid.

 

A várakozásnak megfelelően a jóval erősebb vendégek hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést. Elsősorban a jobb fizikai adottságnak, valamint a technikai tudásban megjelenő különbségnek köszönhetően a Miskolci Egyetem folyamatosan tudta az előnyét növelni, köszönhetően a jobb és magabiztosabb befejezéseknek. A hazaiak inkább távoli dobásokkal igyekeztek mérkőzésben maradni, azonban az első félidőben nehezen tudták tartani a lépést a felkészültebb riválissal szemben. Hiába vállaltak több távoli dobást, a gyenge dobószázalék miatt nem tudták tartani a vendégekkel a tempót. A harmadik negyedben a medikusok kicsit kiszabadultak az ellenfél szorításából, és sok szép támadást bemutatva megakadályozták a különbség növekedését. Azonban a sok technikai hiba, eladott labda végül megbosszulta magát, így az utolsó negyedben újra kiütközött a két csapat közti különbség.

Egy két rövid időszaktól eltekintve a vendégek végig szép csapatjátékot bemutatva, sokat passzolva tartották kézben a mérkőzést, elsősorban Orliczki Mátyás  és Mokánszki Milán pontjaira, valamint Szőke Gábor dupla-duplájára (12 pont, 11 lepattanó) építve. Beszédes, hogy a debreceni 11 gólpasszra 26 jutott a másik oldalról. Nem is meglepő, hogy a Miskolci Egyetem kilenc pályára lépő játékosa közül heten is elérték legalább a tíz dobott pontot. A cívis városiakat elsősorban Zoványi Csaba és Lovas Árpád kosaraira alapoztak.

 

Kovács István: - Ez a realitás, azonban nem kell szégyenkeznünk, voltak egészen jó megoldásaink is. Gratulálok az ellenfélnek.

Béres Dávid: - Köszönjük az ellenfél sportszerű játékát és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Statisztikahttps://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_98502


 

Nyíregyházi Egyetemi SE - BME-MAFC 64-113 (15-33, 19-21, 11-26, 19-33)

Nyíregyháza, Sóstói út. 40 néző. V.: Sallai, Nyíri.

 

Nyíregyházi Egyetemi SE: Kristóf 8, DEMETER 20/12, Verba 10/3, Orosi 7, Bíró 6. Csere: Huszka 4, Vámos 2, Youssef  7/3. Edző: Vaskó György.

BME-MAFC: VARGOVICS 12, Pollák 6, Weidniger 5/3, ROZS 20, TÓTH K. 15. Csere: Horváth B. 4, MEDVEI 25/15, Bartha 2, Géczi 15/6, Vas 9. Edző: Weisz-Tiba Kára.

 

Mindkét csapat nagy lendülettel vetette magát a mérkőzésbe már az elejétől fogva. A labdaszerzésekben és a lepattanókban a vendégek fölénye egyértelmű volt, ezek sokban segítették őket a magabiztos győzelem felé vezető úton. Az, hogy a BME nyeri a mérkőzést, az egyértelműen látszott a játékon, hiszen a hazai csapat nagyon rossz százalékkal értékesítette dobásait. A hazaiaknál elsősorban Demeter Ádám, míg a vendégeknél leginkább Rozs Máté, Tóth Kornél és Vargovics Balázs megmozdulásai emelkedtek ki.

 

Vaskó György: - Először is gratulálni szeretnék a BME-MAFC csapatának. Mi egy teljesen új játékosokból álló csapattal kezdtük a szezont, még nincs meg az az összeszokottság, ami szükséges, de ez meccsről-meccsre jobb lesz és a szezon közepétől képesek leszünk csapatként játszva mérkőzéseket nyerni.

Weisz Tiba Klára: - Nyíregyházára mindig hosszú és körülményes leutazni ezért nagyon nehéz mindig felpörögni, ami most három negyedre sikerült. Gratulálok a Nyíregyházának, hogy szépen kezdi összerakni a játékosokat és játékát. Illetve gratulálok a játékosaimnak is, mert kellő energiát mozgósítva beletettek ebbe a mérkőzésbe és nyerni tudtunk.

Statisztikahttps://hunbasket.hu/merkozes/x2425/hun_univk/hun_univk_98522


 


 

Semmelweis Egyetem - TFSE 67-77 (15-20, 20-17, 14-19, 18-21)

Budapest, Zágrábi u. 30 néző. V.: Hegedűs, Gyurka.

 

Semmelweis Egyetem: Tóth M. 2, SZŐKE 14, PAULOVITS 19, VÁMOSI 15, Hajdú 7/3. Csere: Kovács G. 6/3, Csipán L., Csipán K., Schiller 4. Edző: Kovács Péter.

TFSE: RÁTKAI 18/3, POZSIK 22, Fábián 4, VÁRBÍRÓ 11/3, Alcser 6. Csere: Woditsch, Varga A. 12/3, Szlávik 4. Edző: Boros Zoltán.

 

Az első negyed nagyon szorosra sikerült, de a TFSE dominált ebben a szakaszban, de a hazaiak próbálták tartani a lépést. Ez olyannyira sikerült, hogy a második negyedben át is vette a vezetést egy rövid időre a SOTE, de a félidő ismét vendég vezetéssel zárult. A szünetben rendezte sorait a vendéglátó gárda, de másodjára már nem sikerült átvenni a vezetést, gyakorlatilag végig állandósult a 10 pont körüli differencia. Mindkét csapat játékosai maximálisan kitettek magukért mind támadásban mind védekezésben. A Semmelweis Egyetem csapatából Paulovits Barnabás (19 pont, 11 lepattanó, 6 kiharcolt fault), Vámosi Boldizsár (15 pont, 9 lepattanó) és Szőke Soma (14 pont, 8 lepattanó) érte el a 10 pontos határt. A vendég TFSE részéről pedig Pozsik Zsombor (22 pont, 4 labdaszerzés), Rátkai Bálint (18 pont, 5 lepattanó), Várbíró Gergő (11 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) valamint Varga Ármin (12 pont) ért el kétszámjegyű pontot.

 

Kovács Péter: - Köszönjük az időnként ügyesen kombináló TFSE csapatnak a sportszerű játékot. Próbáltunk kemény védekezésből gyors támadásokat vezetni, és ez hellyel-közzel sikerült is. A visszazárkózással időnként adódtak problémáink, de összességében örülünk.

Boros Zoltán: - Nagy gratuláció jár a fiúknak. Korántsem tudtunk a teljes csapatunkkal eljönni, de aki itt volt és pályára lépett, mindenki maximálisan odatette magát. Annak külön örülök, hogy a kisembereink jól játszottak, éppen ezért optimistán várom a következő mérkőzést.

Statisztikahttps://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_98512


 


 

Eszterházy SC - DEAC 75-95 (22-25, 18-28, 19-17, 16-25)

Eger, Leányka utcai Sportcsarnok, 20 néző. V.: Takács, Lónáth.

 

Eszterházy SC: Ficsor 7/3, Bajusz 13/6 Gilszki 17/9, Takács E. 15/3 Gaál 10. Csere: Kelemen 3/3, Molnár B. 2, Kerekes 3/3, Kocsis 4, Albach, Kovács K. Edző: Kátai Zsolt Kristóf. Másodedző: Klepej Roland.

DEAC: Ságodi, Varga S. 15/3, Várszegi 16/6, Hegedűs 10/6, Czermann 26. Csere: Turán 13/3, Balázsi 10/6, Csécsei 5/3 Besenyei. Edző: Nagy Lajos Róbert.

 

Az első negyedben a két együttes fej-fej mellett haladt, mindig volt válasza a másik csapatnak egy-egy sikeres támadásra. A hazaiak részéről leginkább a Ficsor Áron (7 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 gólpassz, 10 VAL)- Gilszki Erik(17 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 5 gólpassz, 19 VAL)-Gaál Bence (10 pont, 9 lepattanó, 1 gólpassz, 16 VAL) trió tagjainak sikerült betalálni. A címvédő vendégek a dupla duplát elérő Czermann Patrik (26 pont, 10 lepattanó, 35 VAL), valamint Varga Sándor (15 pont, 1 lepattanó, 2 szerzett labda, 5 gólpassz, 16 VAL) és Turán Simon (13 pont, 2 lepattanó, 5 szerzett labda, 2 gólpassz, 20 VAL) révén tartotta velük a lépést. A negyed végén 3 pontos előnyt is szerzett a bajnok DEAC. A második negyedben sem változott sokat a játék képe, de egyre több játékos iratkozott föl a pontszerzők közé. Nagyon szép és eredményes támadó játékot láttunk mind két fél részéről. A 2. negyedben aztán  "kinyílt az olló". A hazaiak sokat hibáztak, adtak el labdát, amit a debreceni gárda meg is bosszult és rendre pontra is váltott. Időkéréssel próbálta Kátai Zsolt megtörni a vendégek lendületét, azonban az időkérés után is sorra kosarakat szereztek, így a negyed közepére már 12 pontos vendég előnyt láthattunk az eredményjelzőn. Ezeknek a pontoknak a nagy része Balázsi Ákostól (10 pont, 2 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 gólpassz, 12 VAL) érkezett. Hazai oldalról is volt egy-két felvillanás, de ez nem tartott ki az egész negyedben. A félidőre 13 pontos előnnyel vonulhatott a vendég együttes. A harmadik negyedben sokat változott a játék képe, mégpedig hazai oldalról, hiszen az egriek sorra eredményes támadást tudtak vezetni Takács Erik (15 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 gólpassz, 17 VAL) és Gilszki vezetésével. Sikerült a hátrányt csökkenteni, azonban a lélektani 10 pontos határon belül sosem tudtak bekerülni. A kulcs pillanatokban mindig becsúszott egy-egy hiba hazai részről. A negyedik negyedre 11 pontos vendég előnnyel fordulhattak a csapatok. Az első két percben sikerült is a DEAC gárdájának tovább növelni ezt az előnyt, mégpedig Turán vezetésével. A 33. percben már 14 pont volt a különbség. Az ezt követő pár percben azonban a hazaiak egy újabb rohamot indítottak, ami annyira jól sikerült, hogy a negyed közepére már 10 ponton belül volt a két együttes közti különbség. A 36. percben már csak 4 pont. A hazaiak azonban belefáradtak abba, hogy szorossá tették a találkozót, a rutinosabb debreceniek egy 17-1-es utolsó 4 perccel biztosnak tűnő, 20 pontos győzelmet arattak.

 

Kátai Zsolt Kristóf: - Először is szeretnék gratulálni a saját csapatomnak, bár 20 ponttal kikaptunk, de úgy gondolom, hogy a játék képe alapján nem volt ekkora különbség a két csapat között. Végig fej-fej mellett tudtunk haladni a DEAC csapatával. Három perccel a vége előtt a fordításért támadhattunk volna, viszont rossz döntések sorozatát hoztuk, amiből gyorsan 10 pontos különbség alakult ki, majd a végére ki is nyílt az a bizonyos olló. Ha a későbbiekben, ezekben a kulcsfontosságú szituációkban egy kicsit okosabbak tudunk lenni, akkor ezeken a mérkőzéseken, akár nyerhetünk is. Gratulálok a DEAC csapatának és további sok sikert nekik a bajnokságban.

Nagy Lajos Róbert: - Köszönjük szépen a mérkőzést, rendkívül sportszerű találkozó volt, további sok sikert a bajnokságban az egrieknek.

Statisztikahttps://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_98492


 

Nyugati csoport:
 

 Óbudai Egyetem Kandó SC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 55 - 60 (19-19, 23-17, 7-8, 6-16)

Budapest, Lónyay Református Gimnázium, 20 néző. V.: Gaál, Fajszi.

 

Óbudai Egyetem Kandó SC: Balázs 7/3, Forró 11/3, Chabot 8, Polster 3, Kalmár 14. Csere: Balogh M. 9/3, Viktor 3/3, Berzicai, Szemerszki. Edző: Őri Gergely.
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Mester 11/6, Mogyorósy 10/6, Piukovits 6, Varga Z. 8, Kovács D. 4. Csere: Karsai 15, Szür 4, Tóth B. 2, Bittmann, Salamon, Ács. Edző: Laky Tibor.


Tipikus szezon kezdet jellemezte a mérkőzés első perceit, pontatlanul, kapkodva játszott mindkét együttes. A vendégeknek kezdtek jobban, a találkozó első 2 kosarát ők szerezték meg, de hamar válaszoltak rá az óbudaiak és lendületet kapva az 5. perc végére 9-4-re átvették a vezetést. A negyed végére kiegyenlítettek a mosonmagyaróváriak, döntetlennel zárult az 1. negyed (19-19). A folytatásban végig fej-fej mellett haladt a két csapat, egyikük sem tudott ellépni a másiktól. A félidő hajrája a hazaiaké volt,  20. az óbudaiak 6 pontos előnyre tettek szünetre (42-36). A 3. negyed elején folytatták a hazaiak a ponttermelést, így a 23. percben a végül dupla-dupláig jutó Kalmár Zalán (14 pont, 12 lepattanó) vezérletével, 10 pontos vezetésre (46-36) sikerült szert tennie az Óbudának, míg vendégoldalon sorra maradtak ki a dobások. A folytatásban mindkét együttes sok hibával játszott, közel 4 perc kosár csendet követően a mosoni gárda törte meg a csendet, így 46-38-at mutatott az eredményjelző a 27. percben. A negyed hátralevő részében 5 pontra zárkóztak föl a vendégek (49-44). A záró negyedben nagy erőket mozgósítva a mosonmagyaróváriak elkezdtek felzárkózni a dupla-dupláig jutó Karsai Attila (15 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) vezetésével, megtalálták az óbudai zóna ellenszerét és a 34. percben 1 ponttal átvették a vezetést (51-52). A folytatásban végig nyílt volt a mérkőzés, a 36. percben 2 pontos vendég vezetést (52-54) követően a hazaik nem találtak be a gyűrűbe egészen az utolsó percig, amikor már későinek bizonyult, mivel a vendégek egy 6-0-lal 8 ponttal elléptek. A végeredményt Forró Gergely sikeres hárompontosa alakította ki, így egy izgalmas és kiélezett mérkőzésen 5 pontos vendég győzelem született.

 

Őri Gergely: - Egy teljesen új és átalakult keretünk lett az idei szezonra, ebben a felállásban most játszottunk először. Tipikus szezon kezdet érződött mindkét együttesen, akadtak hibák bőven. Egy végig kiélezett és nyílt mérkőzést sikerült játszanunk, a végére nagyon elfáradtunk, ami a vesztünket okozta, illetve szerencsénk sem volt. Összeségében elégedett vagyok a mérkőzéssel, de a jövőben bátrabbnak kell lennünk, jobban fel kell vállalni a helyzeteinket. A csapat hozzáállása és a srácok motiváltsága, fegyelmezettsége nagyon tetszett, gratulálok ezúton hozzá! Köszönjük a Mosonmagyaróvárnak a sportszerű mérkőzést és természetesen gratulálok a győzelemhez!

Laky Tibor: - Szezon kezdet jellemezte legjobban a mai mérkőzést, mindkettő csapat nagy motivációval, rengeteg hibával játszott. A mi helyzetünk annyival pikánsabb, hogy most játszottunk így először együtt, gyakorlatilag a buszban ismerkedtek össze a fiúk.

Számítottam rá, hogy nehéz mérkőzés lesz, de hogy ennyire, arra talán nem, de ez az óbudai csapatnak dicséret, hogy ennyire nyílt volt a végéig.

Statisztikahttps://hunbasket.hu/merkozes/x2425/hun_univn/hun_univn_99362


 

 

Halasztott mérkőzések:

SMAFC - PTE-PEAC 12.09.
 

Szombathelyi ESE - Veszprémi ESC 12.16.
 

Ludovika SE - Közgáz SC és DSK 02.18.

 

Fotó: Práczki Péter

 

Vármegyei szövetségek