16
Oct
2024
Női Egyetemi Bajnokság: Hosszabbításos drámával indult a szezon
2024. október 16.  |  11:00

Három sima, egyoldalú mérkőzés mellett egy drámai, hosszabbításos összecsapással kezdődött az évad a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda bajnokságban. Szombathelyen a hazai együttes és a Közgáz "túlórázott", a végén a hazaiak örülhettek.
 

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 1. forduló. 

 

Keleti csoport:


 

Nyíregyházi Egyetemi SE - Semmelweis Egyetem 27-114 (4-29, 7-25, 10-35, 6-25)

Nyíregyháza, Sóstói út, 30 néző. V.: Nyíri, Cservenyák-Páll.

 

Nyíregyházi Egyetemi SE: Páll 2, Oláh 2, Biró 2, Bilkay 2, KARAKÓ 19. Csere: Király, Novák, Seres, Ádám. Edző: Farkasinszki Orsolya.

Semmelweis Egyetem: NAGY K. 11/3, Nagy A. F. 10 TÓTH F. 39/3, NAGY A. 14/6 Mátyás 16. Csere: Kiss M. 4, Németi 8/6, SOM 12. Edző: Weisz Miklós.

 

Lassú tempóban indult a mérkőzés, a vendégek melegedtek be hamarabb, és Tóth Fruzsina labdaszerzéseivel és könnyű kosaraival már az első félidőben éreztették fölényüket a hazai csapattal szemben. A Semmelweis egyetem csapatának  a lepattanóknál is többnyire sikerült kizárni a nyíregyházi lányokat. Nagy különbségű SOTE-győzelem, megérdemelt vendégsiker született, amelyből Nagy Krisztina 11 pontos, 12-12 lepattanós és gólpasszos tripla-duplával vette ki részét.

 

Farkasinszki Orsolya: - Az első mérkőzés kicsit döcögősen indult, de azt gondolom, hogy az idő előrehaladtával ez javulni fog. Kicsit új kerettel álltunk fel, de természetesen vannak visszatérők is és megpróbálunk gyorsan összerázódni. A csapat tavaly is jól szerepelt és reméljük, az idén játszhatunk a negyeddöntőbe jutásért, ahol egy (oda-vissza) mérkőzésen bármi történhet.

Weisz Miklós: - Annak ellenére, hogy ilyen sima mérkőzés volt, találtunk magunknak feladatot, amit tudtunk gyakorolni. Ez hellyel-közzel sikerült is. Gratulálok a lányoknak és köszönjük a sportszerű mérkőzést.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_100272


 


 

Nyugati csoport:
 

 

ELTE BEAC - PTE-PEAC 86-34  (16-7, 23-8, 24-4, 23-15)

Budapest, Bogdánfy u. 20 néző. V.: Novák, Darai.

 

ELTE BEAC: Bogdán 2, Mohos 10/6, Benke 9/3, Nagyi 7, Tálas 4. Csere: OROSZ Z. 18/9, Szűcs A. 10/3, VAN RIJS 14, Levente 8, Lengyel, Horváth A. 4. Edző: Hegyi Hanna.

PTE-PEAC: Asztalos 3, Szomor, Mándity 9/3, Kötő 5, Füzy 3. Csere: Fekete, Bukovszky 6, Németh B. 6, Reményi 2. Edző: Gyenge Gábor.

 

Az első negyed hajrájáig pontatlan volt a játék mindkét oldalon, így fej fej mellett haladtak a csapatok. A vendégek zónavédekezése megzavarta az ELTE csapatát, a hazaiak védekezésben sem találták a helyüket. A negyed végére azonban a magasabb fokozatra kapcsoltak és 9 pontos előnyt alakítottak ki. A második negyedben megtalálta az ellenszert a vendéglátó együttes, tovább tudta növelni előnyét az ELTE-BEAC, és igyekezett eldönteni a mérkőzést. A pécsi csapat védekezésváltása sem zavarta meg a hazai együttest. Szünet után sem változott  a játék képe, az ELTE BEAC csapata továbbra is kezében tartotta a mérkőzést és ezzel végleg eldöntötte a találkozót. Az utolsó negyedben a már cseresort felvonultató hazai csapat ellen még lendületet kaptak a vendégek, így igyekeztek kozmetikázni a végeredményen, azonban a végkimenetelen nem változtatott ez sem. Az ELTE csapatából Szűcs Anna (10 pont, 10 lepattanó) jutott dupla-dupláig, illetve Van Rijs Luca (14 pont, 5 szerzett labda), Orosz Zoé (18 pont, 6 lepattanó) és Mohos Eszter (10 pont) jutottak tíz pont fölé. Pécsi oldalról Füzy Csilla (3 pont, 8 lepattanó, 3 kiharcolt fault, 14-es VAL) lett a legtöbb val értéket elérő játékos.

 

Hegyi Hanna:  - Gratulálok a lányoknak a győzelemhez! Van még mit javítani, pontosítani a játékunkon, de tudtunk változtatni mérkőzés közben, ami pozitívum. További sok sikert kívánunk a pécsieknek!

Gyenge Gábor: - Gratulálok az ELTE-nek! Sokat kell dolgoznunk, hogy jobbak legyünk.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_100272


 


 

UNI Győr SZESE - Veszprémi ESC 118-13 (43-4, 29-5, 22-2, 24-2)

Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 30 néző. V.: Bátovszky, Káli.

 

 UNI Győr SZESE: Rozmán, Dombai 3/3, BAFFY 14, SÁGHI 20/6, Bánszegi 16. Csere: MIHÁLY P. 12/6, BOGNÁR 19/3, Pozsgai 4, KOVÁCS L. 14, Sándor 2, Mihály E. 4, Ács 10. Edző: dr. Barthalos István.

Veszprémi ESC: Hegedűs 4, Balogh, Gergye 2, Bényi 2, Verőczei 2. Csere: Horváth 3, Nagy D. Edző: Mónus Péter

 

A győri csapat kisebb-nagyobb átalakulásokon ment át, de a mag egyben maradt, amihez több fiatal is csatlakozott. Első ellenfele egy „régi” újonc csapat, a Veszprémi Egyetem gárdája volt. A hazaiak a mérkőzés egészén domináltak, a vendégek pedig szimpatikusan egy percre sem adták fel, küzdöttek, hajtottak. Sok taktikai elemet sikerült gyakorolni, kipróbálni, hogy mik működhetnek majd a későbbiekben.

 

dr. Barthalos István: - Örülök, hogy elindult az egyetemi bajnokság és örvendek, hogy egy új NB1-es tagot is köszönthettünk a csapatban Ács Luca személyében. Az ellenfél újonc a bajnokságban, de örömmel tölt el, hogy szélesedik a paletta és biztos vagyok benne, hogy évről évre fejlődni fog a csapatuk is. Érezhető volt a két csapat közötti osztálykülönbség, de a lányok végig 100%-ot nyújtottak.
 

Mónus Péter: - Köszönjük a Győrnek a játékot, sok sikert kívánunk nekik a jövőben. Nekünk ez az év, mint visszatérőknek nagyon nehéz lesz, de próbáljuk egyre jobban visszaépíteni a veszprémi női kosárlabdát.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_99052


 


 

Szombathelyi ESE - Közgáz SC és DSK  65-63 (19-18, 4-10, 14-13, 19-15, 9-7)

Szombathely, Egyetemi Csarnok, 70 néző. V.: dr. Magyari, Kiss.

 

Szombathelyi ESE: MEZŐSI 22/9, HORVÁTH FA. 15, Horváth Fru 6, Balogh 2, PLÓZER 12. Csere: Horváth Zs. 5, Horváth K., Molnár 2, Schmidl, Sághi, Mák 1, Farkas. Edző: Szabó László

Közgáz SC és DSK: Szanthoffer 2, NÉMETH V. 22/12, Horváth P. 7/3, Földi, IMRE 16, Csere: Kiss A. 10/6, Vári 4, Marton 2, Kárpáti, Ranguy. Edző: Németh Kata.

 

A nyugati csoport első fordulójában a hazai SzoESE csapata fogadta a vendég Közgáz csapatát. Szép létszámú közönség előtt estek egymásnak a csapatok. Talán a magas nézőszám, vagy a rég játszott tétmeccs zavarta meg a hazaiakat, akik kezdetben mélyen a tudásuk alatt játszottak. A hazaiak edzője, Szabó László már a 4. percben időt kért. Alapos fejmosásban részesítette a játékosait, ami hatott rájuk, mivel az első negyedet egy ponttal megnyerték. De ahogy kezdték az a mérkőzés elejét, úgy folytatták a második negyedben is. Rengeteg hiba, eladott labdák, fejetlenség jellemezte a hazaiak játékát. A vendégek betartva edzőjük kérését, tudatosan, sok futással, labdajáratással hozták ezt a negyedet, így 5 pont előnnyel mehettek pihenőre. A második félidőben több szervezettség jellemezte a hazaiakat, akik addig már elvesztették egyik kulcsjátékosukat sérülés miatt. A csapatok egymás hibáiból éltek, brusztolós kosárlabdát láthattak a kilátogató nézők. Az utolsó másodpercekre 3 pontos előnnyel ment a vendég Közgáz, de a vége előtt Mezősi Anna palánkos hármassal egalizált, jöhetett a hosszabbítás. A plusz 5 percben fej fej mellett haladtak a csapatok. A 44. percben még a Közgáz vezetett, de a végén a hazaiak voltak a pontosabbak, így nyertek.
 

Szombathelyi oldalról Plózer Petra emelhető ki dupla duplával, 12 pont, 14 lepattanó, míg a vendégektől Imre Noémi érte el ugyanezt, 16 pontja mellé leszedve 11 lepattanót.

 

Szabó László: - Igazi szezon kezdő horror, thriller mérkőzést láthatott a szép számmal kilátogató közönség, ahol nagy küzdéssel, hajtással a kevesebbet hibázó, a hosszabbításban talán egy picit élesebb csapat nyert! Ettől függetlenül gratulálunk a Közgáz csapatának és ígérjük, hogy ennél csak sokkal jobban tudunk majd játszani.

Németh Kata: - Sosem jó hosszabbítás után két ponttal kikapni, hiányzott a szoros végjátékú rutin. Küzdöttek a lányok erőn felül, sajnos nagyon elfáradtunk. Tetszett a játék összképe és nagyon büszke vagyok a csajokra. 

Gratulálok mindkét csapatnak!

Statisztikahttps://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_99072

 

Fotó: Práczki Péter

 

Vármegyei szövetségek