Férfi NB I: Sima sikerrel kezdett a Falco és a ZTE
29
Sep
2024
Férfi NB I: Sima sikerrel kezdett a Falco és a ZTE
2024. szeptember 29.  |  07:55
Magabiztos győzelemmel kezdett a Falco hazai pályán
 
Tiby triplájával indult a találkozó, Archibald szerezte az újonc első pontjait, majd Pongó is beköszönt távolról. Payton egy pontot a vonalon hagyott, majd Tiby kettesére Archibald felelt, Váradi betörése után Dzseletovics szórt egy hármast. Archibald egalizált, Popovic szerezte meg első pontjait a találkozón, Payton kettesére Váradi válaszolt egy hármassal (15-12). Dzseletovics küldte helyére a büntetőit, Payton triplájával pedig a mérkőzés folyamán először a vendégek álltak jobban. Pongó szerzett két pontot a vonalról, Perl kezdte meg az idei szezonra is a pontgyártását, Keller zsákolt, Szrecsko Szekulovics pedig időt kért (21-17). Perl csinált egy 2+1-et, Micsovics zárta le a Falco futását, Mokánszki tett be a közösbe két pontot, Perl egy hármast is elsüllyesztett, így hat pontos hazai előnnyel ért véget az első negyed. 27-21
 
Egy hosszabb kosárcsendet követően Diggs triplájával folytatódott a játék, Bognár közelije csak a második jó kísérlet volt a két csapat összesített tizenkettőjéből. Perl büntetett meg egy eladott labdát, a PVSK ezután ismét időt kért, a magyar válogatott alapemberét ez nem zökkentette ki és a plusz egyet is bedobta (35-21). Popovic kettőt, a center aztán egy támadólepattanót is visszatett, Clark is megszerezte első pontjait, Micsovics tört be. Popovic megint jókor volt jó helyen egy rontott hazai dobásnál, Archinald szólt hozzá a mérkőzéshez hosszabb idő után, Milos Konakov pedig időt kért (43-25). Tiby tempójával már a 20 pontot is elérte a differencia, Micsovics szerzett labdát és robogott végig a pályán, a félidőben pedig már nem született több pont, így 18 egységgel állt jobban a címvédő 20 perc után. 45-27
 
 
Payton kosarával folytatódott a játék, Perl törte fel a vendég védelmet, a pécsi légiós aztán zsákolt is egyet. Tiby dobott be két büntetőt, Váradi kiosztásából Perl egy triplát, Dzseletovics szerzett két pontot. Perl villant újra, Archibald tett helyére két büntetőt, Payton szedett egy támadólepattanót és váltotta pontokra (54-37). Merkl ziccerezett, Tiby zsákolt, Dzseletovics köszönt be kintről, Perl találta meg Kellert. Archibald egy ponttal távozott a vonalról, Keller tett vissza egy rontott dobást, Merkl egy triplát is szórt, a negyedben pedig már csak egyetlen Bognár pontot láthatott a közönség, így bár a harmadik etapot megnyerte PVSK, így is 15 pontos hátrányban volt. 61-46
 
Plézer kosarával indult a záró 10 perc, Váradi dobott egy triplát, Perl növelte tovább a Falco előnyét egy 2+1-gyel. Ami Pongó révén már ismét 20 felett járt, Keller és Bognár 2-2, Dzseletovics három pontot szerzett (73-51). Perl dobott be két büntetőt a negyedik negyed feléhez érve, természetesen innen már csak a különbség volt a kérdés, a győztes kiléte nem. A Falco idén is győzelemmel kezdett hazai pályán, ezzel hangolva a hétközi BL-mérkőzésre. 94-58
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Pécsi VSK-VEOLIA 94-58 (27-21, 18-6, 16-19, 33-12)
 
Bajnokság, 1. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Frányó Péter, Fodor Attila (Gál János)
 
Szombathely: Váradi 8/6, Pongó 10/6, Clark 3, Tiby 13/3, Popovic 11. Csere: Kovács -, Verasztó -, Bognár 7, Sövegjártó -, Diggs 11/9, Perl 23/6, Keller 8.
 
PVSK: Archibald 13, Micsovics 8, Plézer 2, Payton 15/3, Dzseletovics 13/9. Mokánszki 2, Merkl 5/3, Frank -, Radó -, Antóni -, Németh -.
 
 
 
 
Hengerelt a ZTE a Szeged ellen
 
Az irányított sorsolásnak köszönhetően ismét a Szegedet fogadta a bajnokság nyitófordulójában a Zalakerámia ZTE KK, mivel mindkét gárda ugyanazon a helyen fejezte be a bajnokságot 2023-ban és 2024-ben is. Sőt, a ZTE számára a következő forduló is azonos lesz a tavalyival, mivel az Oroszlány is azonos pozícióban zárt mindkét szezonban. Az egerszegiek azonban szerették volna elkerülni, hogy a sors megismételje önmagát, 2023 őszén ugyanis mindkét alkalommal vereséggel hagyták el a pályát – erről azonban senkisem szeretett volna hallani Zalaegerszegen.
 
A felkészülési időszak nem zajlott zökkenőmentesen Matthias Zollner és tanítványai számára. A Zalakerámia Sport – és Rendezvénycsarnok nyári parkettacseréje kapcsán csupán szeptember 9-én edzhettek először csarnokukban, majd kisebb-nagyobb sérülések és betegségek sújtották őket – ezek közül a legrosszabbkor a légiós center, Aaron Jones kézsérülése jött; így aztán Seth Le Day személyében a játékos ideiglenes pótlásáról is gondoskodni kellett, Tóth Ádám tehermentesítése szempontjából. November 9-én, Debrecenben ugyanis már a 9. fordulót játssza a ZTE, így pedig az alapszakasz egy harmada le is zajlik – kritikus tehát a magasemberek száma a rotációban.  
 
A felkészülést 4 győzelemmel és 3 vereséggel zárta a ZTE, mely hazai riválisai közül csupán a Körmenddel mérkőzött meg – mindkétszer szoros végjátékban maradt alul a piros-feketékkel szemben. Mivel a harmadik találkozón is szoros vereséget szenvedtek Tóth Ádámék, a szurkolók ezért is szerették volna, ha ezúttal győztesen hagyják el a pályát kedvenceik. Arra pedig igencsak sokan voltak kíváncsiak, hogy sikerült a felkészülés a magyar riválisok tekintetében, amire az elkövetkező sűrű hetekben választ is kapunk.
 
Szomorú hírt kapott a ZTE-család egy héttel ezelőtt, éppen a Mogyorósy-kupa idején. Hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt a csapat mellett 3 évtizeden át dolgozó, mindenki által tisztelt és szeretett csapatorvos, dr. Szalai Zoltán. „Doki” nélkül szinte nem volt hazai mérkőzés, ő volt az, aki minden sérülésre talált valamilyen gyógymódot, mindenkihez volt egy jó szava. A délszláv légiósokkal is könnyen megértette magát, hiszen a Vajdaságból származott. A mérkőzés előtt rá emlékeztek Zalaegerszegen, a csapat tagjai pedig az ő tiszteletére és emlékére a szezon során„Doki” feliratot és gyászszalagot viselnek majd bemelegítő pólójukon.
 
A ZTE teljes kerettel tudott kiállni, a Szegedből viszont hiányzott a négyes posztú légiós, Deandre Davis, aki térdsérülése miatt csak a kispadról nézhette a találkozót.
 
 
5-0-val kezdett a ZTE, ahol Keller Iván és Takács Martin is a kezdőben szerepelt. A sokak szerint nagy tehetség, Cseh Botond ügyesen mutatkozott be az élvonalban, hamarosan pedig a vezetést is átvette a Szeged. Jay Heath is elkapta a fonalat, a hazaiaknál pedig Bigelow és Brown triplái kellettek a fordításhoz. Küzdelmes játék folyt a pályán, de mindig a ZTE járt előrébb pár ponttal, főként amiatt, mert Bigelowsokszor segítette csapatát egy-egy jó mozdulattal. 25-20-alzárult az első negyed.
 
Brown tette fel a labdát a remek napot kifogó IsiahBogelownak, aki magától értetődően tépte azt a gyűrűbe, a közönség nagy örömére. 12 perc alatt már 21 pontnál járt a ZTE négyese, kihasználva, hogy ezen a ponton lyukasabb volt a Szedeák. Anda Dávid pontokkal mutatkozott be, Garrettpedig forintos labdát adott Tóth Ádámnak, aki élt is a tálcán kínált lehetőséggel. Sokkal jobban játszott a ZTE, mint az elmúlt hetekben, Zsíros Péter szép kosarával, majd Cseh Botond labdalopás utáni zsákolásával zárult az első félidő, de a ZTE meggyőző játékkal vezetett, 53-39-re. Sokkal kevesebb volt az eladott labdájuk, mint korábban, Bigelow révén pedig akadt egy remek napot kifogó légiósuk.
 
Zsíros Péter kétszer is betalált távolról, ám ám aggódnia nem kellett a hazaiaknak, mivel ezzel el is lőtte puskaporát a Szeged az első öt percre egy 17-0-s rohanással 70-45-re lépett meg a ZTE, ezzel pedig el is dőltek a lényegi kérdések. A vendégek távoli dobásokkal próbálkoztak, kevés sikerrel, így egyre jobban elhúztak Keller Ivánék. Brown triplájával 80-52-re alakult az állás 30 percnyi játék után.
 
Az utolsó negyedben már csak a különbség mértéke volt kérdéses. Matthias Zollner minden játékosát pályára küldhette, az utolsó 3 percben pedig szólt a Ria-ria-Hungária. SitkuMárton triplája hatalmas ovációt jelentett, a ZTE 103-70 arányban, megérdemelten múlta felül a szünet után teljesen indiszponált Szedeákot. a 142-86-os VAL arány jól mutatja a csapatok közti különbséget. A vendégek nem csupán igencsak gyengén céloztak távolról, de a harcosság is hiányzott belőlük ezen az estén. Isiah Bigelow ihletett formában kosarazott, három triplája mellett hat duplát és hat büntetőt is értékesített, mezőnyből 75, a vonalról 100%-al célozva, s emellett még hat lepattanót is begyűjtött. Tóth Ádám és Takács testvérek is hasznosan játszottak, Billy Garrett pedig 9 gólpasszt osztott ki – sokkal inkább keltette csapat benyomását a ZTE, mint korábban.
 
Bizakodóak lehetnek tehát a hazai szurkolók az oroszlányi túra előtt, a ZTE sikeresen indította az új szezont. A találkozó végén a zalai csapat a mindenki által szeretett Dokinak ajánlotta a győzelmet.
 
Zalakerámia ZTE KK - SZTE-Szedeák 103-70 (25-20, 28-19, 27-13, 23-18)
 
Bajnokság, 1. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Goda László, Nagy Viktor, dr. Németh Patrik (Páli dr. Kálmán)
 
Zalaegerszeg: Garrett 16/6, Takács Ma. 6, Keller 7/3, Bigelow 27/9, Tóth Á. 16. Csere: Szalay -, Csátaljay -, Sitku 3/3, Csizmadia -, LeDay 8, Takács Mi. 5/3, Brown 15/9.
 
Szeged: Langley -, Cseh 13, Heath 19/9, Zsíros 12/6, Herndon 12. Csere: Cohill -, Anda 6, Mayer 2, Balogh 6/6.
 
 
 
 
Rajt-cél győzelemmel kezdett az NKA
 
Második esély után Durmo szerezte az első pontokat, Kenic kettőből egy büntetőt dobott be, majd az NKA légiósa bebizonyította, hogy kintről sem elveszett. Bacsovics zsákolt, Dickerson büntetőivel zárta le rossz sorozatát az Oroszlány, Bacsovics hozott össze egy 2+1-et, Dickerson egy pontot a vonalon hagyott, Nikolics ziccere után Váradi Kornél időt kért (12-4). Scherer középtávoli dobásával és Durmo triplájával már 13 ponttal lépett meg a házigazda, utóbbi a büntetőit is bedobta, Dickerson csak az elsőt, Kerpel-Fronius 2+1-et mutatott be. 7 perc alatt még mindig mezőnygól nélkül álltak a vendégek, Kenic legalább a két büntetőjét értékesítette, aztán egy triplával végre megtörte az oroszlányi jeget. Kerpel-Fronius kettesét Carter dobta vissza, utána pedig Csirke Ferenc is magához hívta játékosait. Carter hozta fel 10 pontra az Oroszlányt, Nikolics 50%-kal dolgozott a vonalról, Kenic kosara után viszont javított mezőnyből, ráadásul, faulttal együtt. 28-16
 
Szűk két perc telt el a második negyedből, amikor Carter és Dickerson játszott össze, Kerpel-Frounius közelijére Carter dobott egy távolit, Meleg egy büntetőt dobott be, Kenic is, Burton fejezett be egy gyorsindítást amivel 7 pontra jött fel az OSE, a hazaiak időt is kértek (31-24). Az NKA támadójátéka továbbra is akadozott, 6 perc után csak három ponton álltak, Takács viszont pontos volt a sarokból, ezért is jött nagyon jókor a pécsieknek Kerpel-Fronius kettese, az oroszlányi aztán egy pontot a vonalon hagyott, Nikolics középtávolija után az OSE időt kért (35-28). A plusz egy után Burton talált be, Nikolics elkapta a fonalat, Durmo duplájával pedig ismét elérte a különbség a 10-et. A negyed utolsó másfél perce viszont a vendégeknek sikerült jobban, a nagyszünetben így hét pont választotta el a feleket. 40-33
 
 
Ruják kezdte meg a második félidőt, Brbaklic vágott be egy hármast, amit Carter azonnal visszadobott. Nikolics és Burton váltott kosarat, Brbaklic közelről sem rontott, majd ismét Burton és Nikolics következett. Durmo rángatta meg a gyűrűt, Burton ebben a periódusban egyszemélyben felelt a vendég pontokért, Meleg hozott két pontot a pécsieknek (54-44). Ki más, mint Burton dobott triplát, Durmo két büntetőt, Bacsovics volt erőszakos, Váradi Kornél pedig időt kért. Ismét Burton jött, Kerpel-Fronius adott nagy passzt Bacsovicsnak, Carter értékesítette a büntetőit (60-51). Scherer első hármasát süllyesztette el, a negyed vége pedig a hazaiaké volt, ennek köszönhetően az utolsó 10 percet 13 pontos előnyről várták. 67-54
 
Lassan kezdett mindkét csapat a záró etapban, összesen két pontot láthatott a pécsi közönség, azt is a vendégektől. Takács és Burton csente tovább a távolságot, mint az NKA továbbra sem találta a megoldást támadásban , Csirke Ferenc időt kért (67-60). Takács büntetőivel már csak öt pont volt a differencia, Scherer dobott fontos tempót, erre jött még Bacsovics 2+1-e. Takács egy triplát is bevágott, de Durmo két és Nikolics egy pontjával az utolsó másfél percre 10 pontos különbséggel érkeztünk meg. Innen már nem volt visszaút a vendégek számára, az NKA Univeristas Pécs így győzelemmel indította a szezont. 81-73
 
NKA Universitas Pécs - MVM-OSE Lions 81-73 (28-16, 12-17, 27-21, 14-19)
 
Bajnokság, 1. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Játékvezetők: Benczur Tamás, Söjtöry Tamás Ferenc, Szilágyi Bálint (Dernei Gábor)
 
NKA Pécs: Nikolics 23/3, Brbaklic 5/3, Durmo 18/6, Meleg 3, Bacsovics 16. Csere: Scherer 7/3, Kollár -, Kerpel-Fronius 9, Herger.
 
Oroszlány: Ruják 2, Carter 14/6, Burton 24/3, Kenic 11/3, Dickerson 8. Csere: Takács Zs. 11/6, Csuti -, Illés 3/3, Szabadfi -, Werner.
 
 
 
 
Gyenge kezdés után viszonylag simán verte a Szolnok a Kecskemétet
 
A legutóbbi kiírás 13. helyezettjét, a Kecskemétet fogadta az előző idényben ezüstérmes Szolnok a bajnokság 1. fordulójában. A felek augusztusi edzőmérkőzésén 90-60-ra nyert az Olajbányász, amely a felkészülés során legyőzte a Sibenkát és a Kvarnert, viszont kikapott az Oradeától, a Priviedzától, a Pardubicétől, a DEAC-tól, a Spisskí Rytierivel pedig “1-1-re végzett”. A KTE a TF és a PVSK ellen nyert, az Albától, a Szegedtől, a Domzalétól, a nyitrai Blue Wingstől és az Oroszlánytól két alkalommal vereséget szenvedett.
 
Karahodzicsé volt az első kosár, Rakicsevics, majd Aimaq két ízben is 50%-kal büntetőzött, igencsak pontatlan játékkal indították a mérkőzést a csapatok, Jovanovics is csak egyik szabaddobását értékesítette. Aimaq 2+1 pontra váltott egy szolnoki lerohanást, aztán Szubotics büntette meg az újabb kecskeméti eladott labdát, már három perc játék után időt kért Sztojan Ivkovics (8-3). Aimaq-kel továbbra sem tudtak mit kezdeni a lila-fehérek, de támadásban elkapták a fonalat, Wittmann triplát, Ivkovic középtávolit, Karahodzic büntetőt értékesített (12-9). Ivkovic könnyű góljával már csak egy volt közte, mi több, Rakicsevics floaterével átvették a vezetést a vendégek – Aimaq nélkül meglepően esetleges volt az Olaj támadójátéka, közel öt percen át nem találtak a gyűrűbe, végül Krnjajski tett fel egy ziccert (14-16). Ivkovic Milán dobhatott hármat, nem is remegett meg a keze, Lewis lépéshibát vétett, a kecskemétiek fiatalja egy bravúros duplát is a helyére küldött (14-21).
 
Aimaq, Jovanovics és Rudner révén két perc alatt ledolgozta hátrányát a Szolnok. A szerb irányító betörésével már a fehérmezesek álltak jobban – ezekben a percekben a hírösvárosiak tűntek indiszponáltnak, Szubotics és Aimaq még mélyebb gödörbe lökte őket egy-egy centergóllal, zsinórban 13 pontnál jártak a házigazdák (27-21). Rakicsevics hintett fontos hármast, Jovanovics szépen hozta helyzetbe Rudnert, aztán ő maga is eredményes volt a sarokból (32-24). Ismét Rakicsevics villant a túloldalon, aztán Karahodzic harcolt ki két dobást, de nem tudott vele élni, Sztojan Ivkovics megköszönte, hogy az Olaj-tábor dalba foglalta a nevét, Aimaq palánkos trojkát vert be a dudaszóra (35-26). Ivkovic tripláját visszadobta Szubotics, 38-29 állt a táblán a küzdelmes, hullámzó első félidő végén.
 
 
Lewis és Jovanovics dupláival próbált meglépni az Olajbányász, Lee és Rakicsevics révén két triplával visszajött mínusz hétre a Kecskemét, ám a házigazdák szerb játékmestere gyorsan szerzett újabb öt pontot (47-35). Hiába kért időt a lilamezesek mestere, Lewis betörésevel már 9-0-s futásban voltak a szolnokiak, amikor Ivkovic ismét hozzászólt a meccshez (52-37). Wittmann sarokhármassal, Rudner alapvonali belépéssel jelentkezett, Szubotics egy büntetőt dobott be, Peringer visszahúzott egy támadólepattanót – nagyon kellett a kecskemétieknek veterán hátvédjük újabb kinti találata és Karahodzic 2+1-e, ezzel együtt a Vidin-tanítványok kezében volt a mérkőzés (59-46).
 
A nagyot játszó Ivkovic Milán ziccerig ment, lejárt a szolnoki támadóidő – keményen küzdöttek a Lilák, de Krnjajski és Jovanovic beemelt egy-egy triplát, ezzel ismét megnyugtató előnyben voltak a hazaiak a 33. percben (65-48). Lewis trojkájával húsz egységnyire nyílt az olló, úgy, hogy innen már nincs visszaút a KTE számára, ám Marko Sinik vezérletével csinált egy 10-2-es rohamot, ezzel 70-58-ra jött vissza négy és fél perccel a vége előtt a Kecskemét. Pallai fontos hármast emelt be Lewis kiosztásából a 37. perc végén, a folytatásban nagyot hajráztak a lila-fehérek, de így sem volt kérdéses a győztes kiléte (75-69).
 
NHSZ-Szolnoki Olajbányász - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 75-69 (14-21, 24-8, 21-17, 16-23)
 
Bajnokság, 1. forduló
Szolnok Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Montgomery-Tóth Cecília, Pozsonyi László (Bognár Tibor)
 
Olaj: Jovanovics 21/9, Lewis 10/3, Pallai 4/3, Szubotics 8/3, Aimaq 18/3. Cs.: Rudner 7/3, Krnjajski 5/3, Peringer 2, Horváth Á. -, Arabo -.
 
Kecskemét: Sinik 12/6, Wittmann 13/12, Rakicsevics 13/6, Lee III 7/3, Karahodzic 6. Cs.: Ivkovic 16/3, Tóth B. -, Schöll -, Körmendi -, Kelenföldi -.

Vármegyei szövetségek