Európai Egyetemi Játékok: Magyar bravúrok futószalagon
14
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Magyar bravúrok futószalagon
2024. július 14.  |  12:15
Bár akadtak vereségek, összességében remek, bravúrokkal teli szombatot zártak csapataink az Európai Egyetemi Játékok 3x3-as kosárlabda tornáján. A TF-es lányok folytatták hibátlan menetelésüket, a debreceni hölgyek francia csapatot vertek. A férfiak mezőnyében a pécsi srácok litván, a Corvinus együttese pedig spanyol gárdát fektetett két vállra.
 
 
 
 
Nők
 
A csoport
 
Vic Egyetem (spanyol) - Debreceni Egyetem 13-12
 
Debrecen: Mezei 5, Holinka-Miklós 3, Gaál, Vasas 2-2.
 
A küzdelmes, végig szoros, kiélezett összecsapás első felében inkább a debreceniek, a másodikban viszont inkább a spanyol lányok vezettek. A hajrában 8-8 után két távoli találattal egy 4-1-es rohammal elléptek. A debreceniek mindent megpróbáltak, a hajrában 1 pontra feljöttek, de végül spanyol siker született.
 
 
Debreceni Egyetem - Alkalmazott Tudományegyetem Lyon (francia) 12-8
 
Debrecen: Mezei 7/2, Gaál 2, Vasas 2/2, Holinka-Miklós 1.
 
Szédületes, 7-1-es "repülőrajtot" vettek a debreceni lányok. A hajrára megtört a lendület, 2 pontra feljöttek a franciák, de Mezei Dóra vezérletével a hazaiak visszaverték ellenfelük felzárkózási kísérletét, és újabb győzelmet arattak.
 
 
 
B csoport
 
Ljubljana Egyetem (szlovén) - Széchenyi István Egyetem 21-14
 
Széchenyi Egyetem: Rozmán 8/8, Bánszegi 5, Mihály 1.
 
A mérkőzés közepéig Rozmán Lilla remek távoli találataival még tartotta a lépést a győri együttes szlovén ellenfelével, ám 8-8 után a ljubljanai lányok egy 7-1-es roham formájában "döntő csapást" mértek a győriekre, és magabiztos győzelmet arattak.
 
 
 
D csoport
 
Károly Egyetem (cseh) - Testnevelési Egyetem 7-21
 
TFSE: Burján 7/4, Horváth D. 6, Dúl P. 4, Király 4/4.
 
Egységes játékkal és 5-2-vel kezdett a TF. 6-5-re még feljött a cseh csapat, de ezután nagyon egyoldalú volt a játék. A TF-es lányok helyenként örömkosárlabdát bemutatva újabb fölényes győzelmet arattak.
 
 
 
 
 
Férfiak
 
A csoport
 
Debreceni Egyetemi - Kölni Sport Egyetem (német) 21-13
 
Debrecen: Gáspár 11/4, Horváth B., Várbíró 4/2-4/2, Pollák 2.
 
Az elsősorban labdarúgó "tanszakáról" híres kölni egyetem kosarasait Gáspár Mátyás vezérletével valósággal állva hagyta a játékidő derekán 11-3-ra vezető házigazda debreceni együttes, amely sima rajt-cél győzelmet aratott.
 
 
Nantes Egyetem (francia) - Debreceni Egyetem 19-14
 
Debrecen: Horváth B. 7/6, Gáspár, Pollák 3-3, Várbíró 1.
 
A debreceniek a mérkőzés első felében még tartották a lépést francia ellenfelükkel, amely a játékidő derekán egy 7-1-es rohammal elhúzott. A hajrában Horváth Botond távoli találataival 2 pontra még fölzárkózott Debrecen, de a végén a franciák örülhettek.
 
 
Debreceni Egyetemi - Strandins Egyetem Riga (lett) 15-21
 
Debrecen: Gáspár 10/4, Pollák 5/4.
 
A debreceniek az első percekben még egyenrangú ellenfelei voltak a balti társaságnak, amely 5-4-es vezetése után egy 8-1-gyel elhúzott, és ezzel  - hiába vette Gáspár Mátyás széles vállaira a debreceni együttest - lényegében el is döntötte az összecsapást.
 
 
 
B csoport
 
Girona Egyetem (spanyol) - Pécsi Egyetem 12-9
 
Pécs: Kelemen, Zsók 3-3, Merkl 2, Bánfi 1. 
 
3-2-re még a pécsiek vezettek, ám ekkor jött két távoli spanyol találat, s ezt követően a küzdelmes találkozón többször is felzárkóztak a pécsiek, fordítani nem tudtak. 
 
 
Pécsi Egyetem - Vilnius Egyetem (litván) 13-9
 
Pécs: Merkl 7, Kelemen 3, Zsók 2, Bánfi 1.
 
Bravúr a javából! Hatékony védekezésének köszönhetően 5-1-re, majd 8-3-ra és 11-5-re is vezetett a pécsi együttes. A hajrában a rutinos litván legénység egy 4-0-lal szorossá tette az összecsapást, de a végén a pécsiek újítottak, és roppant értékes győzelmet arattak.
 
 
Bécsi Egyetem (osztrák) - Pécsi Egyetem 19-14
 
Pécs: Merkl 5, Bánfi 3/2, Kelemen, Zsók 3-3
 
A Bécs-Pécs meccsen 7 percig minden a magyar együttes elképzelése szerint alakult, 14-9-re vezetett a baranyai alakulat. A hajrára azonban "elfogyott a muníció", az utolsó percekben egyértelműen a bécsi "brigád" akarata érvényesült, amely egy 10-0-lal a maga javára fordította az összecsapást.
 
 
 
C csoport
 
Aveiro Egyetem (portugál) - Széchenyi István Egyetem 19-16
 
Széchenyi Egyetem: Bakon 8/6, Hágen 4, Kámán K. 4/2.
 
A mérkőzés közepéig váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a felek, majd 10-9-es győri vezetés után a portugálok egy 7-1-gyel elléptek. Bakon Csanád két távoli találatával még 1 pontra visszajött a győri legénység, de fordítania nem sikerült.
 
 
Széchenyi István Egyetem - Valencia Egyetem (spanyol) 12-21
 
Széchenyi Egyetem: Hágen 6/2, Bakon 4/3, Kámán, Varga 1-1.
 
6-2-vel indítottak a spanyolok, majd 8-7-re felzárkózott a győri gárda, amely a játékidő derekáig tartotta a lépést ellenfelével. 12-10-es valenciai vezetés után egy 5-0-s rohammal a spanyolok eldöntötték a találkozót.
 
 
 
D csoport
 
Corvinus Egyetem - Ljubljana Egyetem (szlovén) 7-21
 
Corvinus: Csík 4/2, Galambos 2/2, Radics 1.
 
A játék irányítását végig a kezében tartó szlovén együttes 3-0-lal indított, majd 10-3-ra és 17-4-re is vezetett, és magabiztos győzelmet aratott.
 
 
Alicante Egyetem (spanyol) - Corvinus Egyetem 13-21
 
Corvinus: Csík 6/2, Radics 6, Galambos 5/2, Béres 4/2.
 
Parádésan, 4-0-lal kezdtek a fővárosiak, ám a spanyol együttes hamar felzárkózott 6-5-re. Ekkor azonban remeg, egységes csapatjátékkal újított, és egy 6-0-s rohammal tetemes előnyre tett szert a magyar együttes, amely okosan játszva, jó dobóformával értékes győzelmet aratott.

Vármegyei szövetségek