Megkezdte a felkészülést az Eb-re az U18-as fiú válogatott
26
Jun
2024
Megkezdte a felkészülést az Eb-re az U18-as fiú válogatott
2024. június 26.  |  12:30
Hétfőn, Székesfehérváron megkezdte az öthetes Európa-bajnoki felkészülését az U18-as fiú kosárlabda-válogatott, amely a július második felében kezdődő, szkopjei B-divíziós kontinenstornára készül. Pethő Ákos szövetségi edző adott helyzetjelentést a játékosok formájáról az utanpotlassport.hu-nak.
 
 
Újabb kosaras utánpótlás-válogatott vonult edzőtáborba, és vágott neki az Európa-bajnoki felkészülésnek. A Pethő Ákos vezette U18-as fiú nemzeti csapat 16 fővel kezdte meg a munkát az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában. A legjobb 2006-os és 2007-es születésű játékosokból álló együttes a B-divíziós Eb-re készül, amelynek július 26. és augusztus 4. között az észak-macedóniai Szkopje ad otthont.
 
"Az némiképp nehézséget jelentett, hogy a játékosoknak nem egyszerre ért véget a bajnoki évad, ugyanis amíg az U18-as bajnokság már április végén befejeződött, addig utána még jó néhányan érdekeltek voltak a május végi U20-as országos döntőben, illetve az A- vagy B-csoportos felnőtt bajnokság rájátszásában is, vagyis a srácok különböző mértékű terhelésből jönnek. Papp Tamás erőnléti edzőnk nagyon jó munkát végzett, és minden egyes játékossal, valamint a klubok erőnléti edzőivel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, hogy a fiúk fizikailag jó formában maradjanak.
 
A játékosok láthatóan elvégezték a kiszabott munkát, így most az edzőtábor kezdetéra kondicionális téren már adott egy megfelelő alap, amelyre tudunk építeni. Alapvetően jó a hangulat az edzéseken, és mivel a szezon közben már volt alkalmunk többször is hosszabb-rövidebb ideig együtt dolgozni, ennek köszönhetően egy most már egy jól összecsiszolódott társaságról beszélhetünk" – mondta Pethő Ákos szövetségi edző az Utánpótlássportnak.
 
A válogatottnak öt felkészülési meccs szerepel a programjában. A csapat először a bolgárokkal találkozik idegenben két meccsen, majd az osztrákoknál is vendégeskedik, míg a felkészülés legvégén a mieink a britekkel játszanak páros mérkőzést.
 
"Az idény közbeni összetartásokhoz képest a német Ulm csapatában játszó Buglyó Barna az egyetlen új szereplő a keretben. A klubkötelezettségek miatt ő az évad közben nem tudott velünk tartani, de természetesen többször is beszéltem vele, illetve a klubedzőjével, sőt meg is látogattam Barnát Németországban, tehát abszolúte figyelemmel követtem a fejlődését. A másik külföldön játszó játékosunk, a Bécsben légióskodó Tóth Marcell már nem először kap helyet a keretben, mivel ő már a decemberi és a februári összetartásunkon is részt tudott venni, így ismeri is a játékrendszerünket. Még a munka elején járunk, de az első benyomásaim egyértelműen pozitívak a csapatról."
 
A mieink a másodvonalbeli Eb-n az észtekkel, a svájciakkal, a lengyelekkel, az izlandiakkal és a koszovóiakkal szerepelnek közös csoportban.
 
 
Az U18-as fiú válogatott kerete
 
Angyal Medárd
Buglyó Barna
Emelieze Ágoston
Flasár Zalán
Kékesi Kolos
Keller Bendegúz
Lukácsi Gábor
Márkus Balázs
Mezőfi Márk
Palotai Máté
Rosta Péter
Szemerédi Levente
Szita Márton
Tallós Levente
Tóth Marcell
Varga Ferenc
 
Szövetségi edző: Pethő Ákos
 
 
 
 
Fotó - Móricz Noémi/MKOSZ

Vármegyei szövetségek