Székely Norbert értékelt az U14-es Bajnokok Tornája után
19
Apr
2024
Székely Norbert értékelt az U14-es Bajnokok Tornája után
2024. április 19.  |  15:55
Április elején Bajnokok Tornáját rendeztek Sopronban. A nemzetközi versenyen U14-es lány csapatok csaptak össze egymással, és mint arról korábban szó volt, a magyar nemzeti együttes második helyezért ért el. Eördögh Edit szövetségi edző nyilatkozatát már olvashattátok, most Székely Norbert utánpótlás szakmai koordinátor értékelte nekünk a látottakat.
 
"Nehéz az összehasonlítás." - kezdte értékelését Székely Norbert arra a kérdésre, hogy a nemzetközi mezőnyhöz viszonyítva hol tartunk, mik az erősségek, gyengeségek. "Klubcsapatokkal, illetve ún. Selection teamekkel, összeválogatott együttesekkel játszottunk. Mindenképpen óvva intek mindenkit attól, hogy nagyobb következtetéseket vonjon le." - folytatta.
 
Székely Norbert azt is elmondta, hogy nagyon sok lesz a munka még ezzel a csapattal és a fiatalokkal, ilyenkor még egy ilyen együttes játékában nagyon sok az esetlegesség. 
 
 
"Ami fontos, hogy ebben a gárdában vannak olyan játékosok, méghozzá többen is, akik hosszútávon komoly értéket jelenthetnek a magyar kosárlabdának és a felnőtt válogatottnak is. Vannak mozgékony magasemberek és olyan kicsik is, akik nagyon jól kezelik, vezetik a labdát, meg tudják bontani a védelmet, és mindezt 1-1-ben is meg tudják tenni. Lényeges, hogy ne csak elzárás-leválásból tudjon dolgozni egy csapat, és itt vannak olyan játékosok, akik 1-1-ben is képesek erre, ez rendkívül fontos egy fiatal társaságnál."
 
Székely Norbert azt is elmondta, hogy biztosan lesznek még olyanok, akik bekerülnek ebbe az együttesbe "oldalágról", de alapvetően összeállt egy egészen jó mag, amelyről 2-3 éven belül meglátjuk, hogy mit tud produkálni válogatott szinten.
 
"Edo (Szerk.: Eördögh Edit) nagyon szépen vette át ezt a csapatot Czirják Szilvitől, aki felkerült az U16-osokhoz. Nagy tapasztalattal bír ebben a korosztályban, pontosan tudja, hova akar eljutni, és mit akar megtanítani a lányoknak, ezért nagyon örülök, hogy ő dolgozik velük." - tette hozzá amellett, hogy a közös munkát lemérni majd leginkább Slovenj Gradecben lehet a minden évben megrendezésre kerülő Slovenia Ballon, ahol már válogatott csapatok lesznek az ellenfelek.
 
"Az én filozófiám szerint ebben a korban még nagy mértékben az egyéni játék dominál. Látni kell, hogy milyen egy játékos és egy csapat technikai repertoárja, mire lehet építeni, és mit kell fejleszteni, hogy később csapatként is együtt tudjanak dolgozni. Meg kell nézni, milyen perspektíva van a lányokban, milyen képességekkel rendelkeznek, és miben kell előrelépniük." - zárta gondolatait Székely Norbert, aki elmondta, csapatként nagyon sokat fog még változni ez a gárda.
 
 
 
 
Fotó (Slide) - Girgász Péter/MKOSZ
Fotó (1) - Tóth Zsombor

Vármegyei szövetségek