Vármegyei U12 Válogatottak Tornája: Otthon tartotta a serleget Jász-Nagykun-Szolnok
17
Apr
2024
Vármegyei U12 Válogatottak Tornája: Otthon tartotta a serleget Jász-Nagykun-Szolnok
2024. április 17.  |  14:00

A kosárlabdát mindig is teljes mellszélességgel támogató Lehel Kosársuli hathatós támogatásával, közreműködésével rendezte meg a JNSZ Vármegyei Kosárlabda Szövetség immáron VIII. alkalommal fiúknak az U12 Vármegyei Válogatottak Tornáját április 6-án. Ezt talán lehet úgy is értelmezni, hogy a nyolc még gombócból is sok. A mezőnyt a kelet-magyarországi területről meghívott négy vármegye alkotta. A vendéglátó JNSZ vármegyei válogatott Andó Levente és Kiss János edzők szakmai irányítása mellett már idejekorán elkezdte a játékosok kiválasztását, s több edzésen is gyakorolták az elképzelt elemeket. A válogatott tagjait három klub adta, a Karcagi SE, a Lehel Kosársuli és a Szolnoki Sportcentrum.

Mindenki nagy várakozással tekintett a torna elé, mind a négy együttest nagy számú szülői szurkolósereg kísérte el, így valamennyi találkozó jó hangulatban telt.

 

A nyitó meccset a rendező JNSZ játszotta Szabolcs-Szatmár- Bereg ellen és végig vezetve magabiztos győzelmet arattak.

Jász-Nagykun-Szolnok – Szabolcs-Szatmár-Bereg  71-42 (13-7, 21-14, 18-8, 19-13)

 

A nap második összecsapása sem hozott szoros eredményt, a Bács-Kiskun vármegyeiek nem hagytak kétséget Csongrád-Csanáddal szemben.

Csongrád-Csanád – Bács-Kiskun  50-75 (12-17, 13-23, 15-16, 10-19)

 

Következett a bronzmérkőzés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád között. Már az első negyedben jelentős előnyt kovácsolt magának a nyírségi alakulat, amely meghatározta a találkozó további menetét, bár ugyan a végeredmény ezúttal szorosabb volt, de az nem veszélyeztette a szabolcsiak győzelmét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Csongrád-Csanád  69-56 (20-6, 23-19, 5-13, 21-18)

 

Legvégül sor került a várva-várt döntőre. A jászságiak két mérkőzésnyi időt is pihenhettek, míg a Bács-Kiskun vármegyeiek egyet. Hogy ez mennyiben befolyásolhatta a végeredményt, arra négy negyede volt a csapatoknak. Az első negyed rendkívül szoros, ember-ember elleni csatát hozott, melyben a Bács-Kiskun vármegyeiek kettő pontos előnyt szereztek. Folytatódott a csata a második negyedben is, a csapatok kevésbé találták a gyűrűkhöz vezető utat, kevés kosár esett, viszont a vendéglátók, ha minimális arányban is, de fordítottak az álláson. A félidei büntetők értékesítése is egál állást hozott. Fordulást követően magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a hazaiak, elsősorban Vári Zétény hatékony támadó játékának köszönhetően két számjegyű különbséggel futhattak neki az utolsó nyolc percnek. A végjáték óriási izgalmakat hozott, a vendégek ledolgozva hátrányukat egy pontra megközelítették ellenfelüket. Az utolsó két percben viszont összeszedték magukat Andó Levente tanítványai, és drámai csatában győzelmet arattak.

Jász-Nagykun-Szolnok – Bács-Kiskun  64-61 (9-11, 24-19, 19-12, 12-19)

 

Következett az eredményhirdetés, a díjakat Balogh László, a Vármegyei Szövetség elnöke és Pintér Ferenc, a Lehel Kosársuli ügyvezetője adták át.

A torna All Star csapata:

Györe Koppány (Bács-Kiskun), Bihari-Kun Benedek (Jász-Nagykun-Szolnok), Hámornyik Máté (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Szabó Ádám (Csongrád-Csanád), Vári Zétény (Jász-Nagykun-Szolnok)

 

A napot követően az edzők is értékeltek:

Andó Levente (Jász-Nagykun-Szolnok): „Úgy gondolom, hogy az idei tornán négy, nagyon színvonalas vármegyei válogatott lépett pályára. A nagyobb pontkülönbségű mérkőzéseken is láthattunk kimagasló teljesítményeket, illetve szebbnél szebb megmozdulásokat. A döntő igazán méltó befejezése volt ennek a napnak, színvonalas és izgalmakkal teli. Nagyon örülök, hogy a tavalyi U11-es tornagyőzelmünk után idén is meg tudtuk védeni a bajnoki címünket! Szeretném megköszönni a karcagi és jászberényi edzőknek, hogy felkészítették játékosaikat a válogatottra és köszönöm Kiss János kollégám segítségét! Köszönjük továbbá a szülőknek az egész napos szurkolást, remek hangulatban teltek a mérkőzések. Gratulálok minden résztvevő csapatnak, remélem, mindenki jól érezte magát!”

Király Henrik (Bács-Kiskun): „Idén is nagyon vártuk már a vármegyei válogatottak tornáját, az alapítás óta mindig részt veszünk, próbáljuk a vármegye legjobbjait összegyűjteni, ez sikerülni is szokott, idén három csapatból raktuk össze a csapatot, a kecskeméti régiót megnyerő Jégtörő Mátyás, a KKA Párducok és a Miklósi Kékrókák csapataiból tizenkét bátor gyermeket. Büszke vagyok a gyermekekre, mert harminchat óra leforgása alatt négy szoros meccset játszottunk, ebből hármat megnyertünk,  a pénteki napon fejeződött be egy másik U12-es torna, amin kiválóan szerepeltünk Székesfehérváron, két győzelemmel tértünk haza az összevont kecskeméti válogatott csapatunkkal. Itt Csongrád-Csanád vármegye csapatát remek játékkal megvertük, sajnos a csapat elfáradt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye elleni rangadóra, bár sikerült pillanatok alatt visszajönni a meccsbe tízpontos hátrányból, két extra kosárra nem volt válaszunk sajnos. Gratulálok a hazai csapatnak, Andó Levi kollégámnak sok sikert, hamarosan találkozunk. A csapatomra pedig rendkívül büszke vagyok, igazi hősök, sosem adják fel a harcot! Remélem, ez a tulajdonság megmarad bennük jó sokáig! A szervezőknek is nagyon köszönjük a meghívást! Szuper volt minden idén is! Hajrá Kosárlabda!”

Vaskó György (Szabolcs-Szatmár-Bereg): „Hazai alakulat ellen megilletődötten kezdtünk és rengeteg sima ziccert hagytunk ki, ezáltal már a félidőre eldőltek a lényegi kérdések. Gratulálok az ellenfélnek! A bronzmérkőzést kellő lendülettel és koncentrációval indítottuk. A harmadik negyedben volt egy kisebb visszaesés, de a negyedik negyedben úgy játszottunk, ahogy kell, és megnyertük a mérkőzést. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, kiváló esemény volt! Sok sikert minden résztvevő csapatnak a szezon végére!”

Jáhni István (Csongrád-Csanád): „Örömmel vett részt csapatunk a nyolcadik alkalommal megrendezett U12 Vármegyei válogatottak tornáján. Csongrád- Csanád vármegyét három szentesi, hat hódmezővásárhelyi és hat szegedi kosaras képviselte. A két mérkőzésen ízelítőt kaptunk az agresszív védekezésből és támadásból. Nagyon szép megoldások után sok apró technikai hiba jellemezte csapatunk játékát. Mindkét meccsre jellemző volt, hogy igazán csak a harmadik negyedtől sikerült felvenni a ritmust és innentől már egyenlő partnerei voltunk kitűnő ellenfeleinknek. Sajnos az addig szerzett hátrányt már nem sikerült ledolgozni, de így is elégedettek lehetünk a csapatukkal. Köszönjük a meghívást, a szervezést, a játékvezetést. A játékosok nagyon örültek a vármegyei válogatottba kerülésnek és a tornán is remekül érezték magukat.”

Vármegyei szövetségek