Buglyó Barnáék nyerték az U18-as Euroliga legutóbbi állomását
27
Mar
2024
Buglyó Barnáék nyerték az U18-as Euroliga legutóbbi állomását
2024. március 27.  |  07:30
 
Rosta Péter, a Vasas Akadémia idén 17 esztendős játékosa a múlt héten Dubaiban lépett pályára az U18-as Euroliga (Adidas Next Generation Tournament) küzdelmeinek újabb állomásán - írja a bb1.hu. A fiatal kosárlabdázó a kontinens hét kiemelkedő korosztályos klubcsapata mellett induló Next Generation Teamben, vagyis az európai válogatottban kapott helyet. Rosta ezzel töretlen fejlődésének újabb komoly állomásához érkezett.
 
Korábban is kaptak már magyar fiatalok behívót a Next Generation Teambe, ám igen ritkán. Az idei év kicsit különleges, és a magyar kosárlabda elismertsége miatt rendkívüli ebből a szempontból, hiszen a januári podgoricai állomáson a Péterhez hasonlóan 2007 októberi születésű Lukácsi Gábor már pályára léphetett. Azt megelőzően azonban több éven át magyar kosárlabdázó fiú részvétele nélkül zajlott a sorozat, hiszen a 2002-es Maronka Zsombor és a 2003-as Kovács Ákos szerepelhetett ezt megelőzően az U18-as európai válogatottban - igaz, ők saját klubcsapataikkal, Maronka a Joventut Badalonával, míg Kovács és Kiss Dávid az Umana Reyer Veneziával.
 
Rosta Péter három mérkőzésen kapott lehetőséget, a Valencia Basket, a Virtus Bologna és a Zalgiris Kaunas ellen mutathatta meg magát a csoportkörben. Összesen több mint 29 percet töltött a parketten a három összecsapáson, a Valencia ellen öt, a Bologna ellen négy ponttal zárt. Ami a helyosztókat illeti, az NGT az LDLC ASVEL Villeurbanne U18-as csapatával találkozott, ezen az összecsapáson 6 percet kapott a 2007-es születésű fiatal, csapata pedig megszerezte a harmadik helyet.
 
 
Nem Rosta volt az egyetlen magyar, aki részt vett a viadalon, Buglyó Barna eredetileg Paksról származik, onnan került Ulmba az U14-es szezonja után. Jelenleg ő is az U18-as válogatott tagja, egy évvel idősebb, mint honfitársa.
 
Buglyó mérkőzésenként 14 percet töltött a pályán, 4.2 pontot és 3.2 lepattanót átlagolt 40%-os triplázással, összesen négy összecsapáson. Külön kiemelendő, hogy ebből a döntőben szerzett 8 pontot és 6 lepattanót, az Ulm pedig hosszabbításban legyőzte a Zalgiris Kaunast - nem kis mértékben Buglyónak köszönhetően, aki 84-83-as Zalgiris-vezetésnél kulcsfontosságú triplát dobott.
 
Ezúton is gratulálunk mindkettejüknek!
 
 
 
 
 
Fotó (1) - Euroleague Basketball

Vármegyei szövetségek