Az apró dolgok és a precizitás fontossága – interjú Aho Ninával
16
Mar
2024
Az apró dolgok és a precizitás fontossága – interjú Aho Ninával
2024. március 16.  |  08:30

A hétvégén Győr ad otthont a Killik László Női Magyar Kupa négyes döntőjének. A második elődöntőben a DVTK HUN-Therm és a SERCO UNI-Győr küzd meg a fináléba jutásért. Aho Ninával, a diósgyőriek játékosával beszélgetett a Wbasket.hu az elmúlt időszak tapasztalatairól.

 

Kezdjük a szerdai Magyar Kupa negyeddöntővel. Ebben a szezonban két szoros bajnokit vívtatok a TFSE-MTK-val. Ezúttal viszont nagy különbség alakult ki. Miben volt más ez a mérkőzés, mint az eddigiek?

Mindenképpen segítette a felkészülést, hogy nemrég találkoztunk és rendelkeztünk egy friss élménnyel a TFSE-ről. Fontos volt, hogy nem olyan csapat érkezett, akikkel december-január magasságában játszottunk utoljára, így tudtunk építkezni a két héttel ezelőtti tapasztalatokból. Úgy érzem, hogy kifejezetten jól is sikerült a felkészülés, ez alapozta meg a sikert.

Ezen felül úgy álltunk neki a mérkőzésnek: ha egy mód van rá, nem szeretnénk szorosra kihozni. Magabiztos sikerre törekedtünk. Örülök, hogy sikerült elérni és bejutottunk a négyes döntőbe.

 

Ez volt a 37. tétmérkőzésetek ebben a szezonban. Kimondani is sok. Miből tudtok erőt meríteni?

A csapatunkra általánosságban igaz – és nem csak ezen a szerdai meccsen –, hogy egymásból merítünk erőt!

Azzal, hogy nem sikerült kiharcolni az Euroliga Final4-ba jutást, egyértelmű célunk, hogy hozzuk ki a maximumot a hazai sorozatokból. Ez mindenkit motivál és visz előre minket, de egyébként is olyan a társaság, hogy valahogy mindig össze tudjuk kapni magunkat fizikálisan a fontos helyzetekre.

 

 

Kicsit ugorjunk vissza az Euroligára. Egy hét eltelt a búcsú óta. Ha – immár higgadtabb fejjel – mérleget kellene vonni, akkor számodra mik a legnagyobb tapasztalatok?

Rávilágított arra az Euroliga szezon, hogy mennyire fontosak az apró dolgok. Legyen az a mentális vagy a taktikai oldal, illetve mennyire tud profi lenni egy csapat, egy játékos akár az utazás vagy a felkészülés során.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy kinek mennyire sikerül egészségesnek maradni. Sokat kivesz egy közösségből, ha fontos játékosokat kell rendszeresen helyettesíteni. Ilyen téren nagyon sokat tanultunk, amit a jövőben kamatoztathatunk.

Meg kell tanulni azt is, hogy nagy tét mellett higgadt maradjon az ember. Fontos az alap dolgokat, amiket tizenéves korunk óta belénk neveltek a kosárlabda pályákon, minden helyzetben jól megcsinálni. Amikor minél többet játszik és fárad egy játékos, akkor ezek beporosodnak és nem olyan precíz a végrehajtásuk.

Összességében minden téren azt mutatta meg az év, hogy minél magasabb szintre törünk, annál fontosabb az alap dolgokat jól és pontosan végrehajtani.

 

Ahogy szoktuk mondani, ezen a szinten már mindenki tud kosárlabdázni. Nem ebben jönnek elő a különbségek.

Így van! Ezen a szinten – szemléletesen szólva, persze – már nem az számít, hogy milyen figurát kell levédeni vagy milyeneket választani támadásban, hanem az, hogy ki hogyan tud dolgozni, ki mennyire nyugodt, precíz, türelmes.

Az alap dolgok, amik nagyon fontosak az Euroligában, de egyébként érdemes hozzátenni, hogy a magyar bajnokságban is.

 

 

Nyakatekert módon teszem fel a kérdést, de talán ezzel lehet a legjobban rávilágítani a mérkőzés jelentőségére. A múlt heti győri bajnoki rangadó végjátékába már úgy érkeztetek, hogy az egymás elleni összevetésben meglévő nagy pontkülönbség miatt az alapszakasz első helye nem forgott veszélyben. Mennyire volt mégis fontos, hogy megnyerjétek azt a találkozót?

Nagyon! Szerintem, aki látta a felvételeket és az örömünket a lefújás után, azok a pillanatok mindent elárultak.

Már csak azért is volt fontos, mert az Euroliga mindenkinek fájt. Nagyon sokszor elhangzott, hogy milyen jó szezont futottunk és sokat tanultunk belőle, ez így is van. Nem lehetünk elég hálásak azért, hogy kiváló körülményeket teremtett számunkra a klub és a szurkolók támogatása, melyeknek köszönhetően kemény munkával így tudtunk szerepelni nemzetközi szinten. Ettől függetlenül sportolók vagyunk, rossz érzés, amikor ennyire közel a nagy esély és nem sikerül élni vele.

Az a szombati győzelem azzal vált igazán fontossá, hogy az Euroligát elrendezzük magunkban. Kicsit megnyugtasson minket, rávilágítson, hogy itt a bajnokság és a kupa, amiért küzdeni kell. Mentálisan jelentett nagy lépést, hogy ismét úgy tudjunk játszani, ahogy valójában tudunk.

A négyes döntő előestéjén célokról nem kérdeznélek. Ezek nyilván egyértelműek. Sokkal érdekesebb kérdés az, hogy mennyire lehet építeni arra a múlt szombati bajnokira?

Abból kiindulni, hogy múlt héten nyertünk Győrben és emiatt most is biztosan mi fogunk, semmiképpen nem szabad. A Győr nem az a gárda, amelyik egy pillanatra feladná vagy egykönnyen 30 ponttal legyőzi bárki. Minőségi csapatról beszélünk, amit rutinos játékosok alkotnak.

Kemény küzdelem ígérkezik, melyre mindkét oldal motiváltan készül. Változtatás biztosan lesz valamennyi. Önmagában már azzal, hogy nincs U20-as szabály, így a rotáció másként fog alakulni, mint a bajnoki alapszakaszban. Eközben viszont ugyanolyan színvonalas mérkőzésre számítok, mint a múlt héten. Köszönjük szurkolóinknak, hogy akkor is sokan elkísértek minket és kiálltak mellettünk! Ezúttal is számítunk a támogatásukra!

 

Vármegyei szövetségek