Huszonhárom helyet léptünk előre a fiú világranglistán
01
Feb
2024
Huszonhárom helyet léptünk előre a fiú világranglistán
2024. február 1.  |  10:00
A FIBA minden év végén kihozza új világranglistáját a lány és a fiú utánpótlásban is. A fiú rangsorban a megszokotthoz képest jóval előrébb található Magyarország: 23 helyet javítva jelenleg a 40. helyen rangsorolnak minket a világon, Európában ezzel a 18. pozíciót foglaljuk el.
 
"Ez a javulás két dologból tevődik össze" - fogalmazott az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottságának elnöke, Mészáros Zalán. "Az előrelépés egyik része az U19-es világbajnokság, amit a közeljövőben nem fogunk tudni megismételni, hiszen mindössze az őt legjobb európai csapat vehet részt rajta, mi pedig idén rendezőként szerepelhettünk ezen az eseményen. A FIBA egy bonyolult képlettel számolja a világranglistás pontokat - ez a világbajnoki szereplés nagyjából a 44 százalékát jelentette a pontjainknak."
 
Mészáros Zalán azonban azt is hozzátette, hogy a korábbiaknál jobb utánpótlás Európa-bajnoki eredmények is hozzájárultak a 23 helyes ugráshoz.
 
"A másik 56% abból tevődik össze, hogy az U18-as és az U16-os fiú válogatottjaink is 5-5 győzelmet szereztek a B divíziós Európa-bajnokságokon - előbbi nyolc, utóbbi hét mérkőzés alatt. Ezekből a győzelmekből voltak nagy arányú sikerek is, így ezek az eredmények is szerepet játszottak abban, hogy magasabban jegyzik a mieinket." - mondta a SZUB elnöke, aki hozzátette, hogy az U20-as Eb például nem számít bele a világranglistába, csak az U16-os és az U18-as Eb, valamint az U17-es és az U19-es világbajnokság.
 
A lányoknál jelenleg hetedikek vagyunk a rangsorban, Európában pedig a nagyon előkelő negyedik pozícióban. Ez azt jelenti, hogy egy helyet csúsztunk hátra a legutóbbi állapotokhoz képest: az U18-as Európa-bajnokságot megnyerő Szlovénia előzött meg minket.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek