Női Egyetemi bajnokság: Megizzadt a címvédő Szombathelyen
30
Nov
2023
Női Egyetemi bajnokság: Megizzadt a címvédő Szombathelyen
2023. november 30.  |  12:00

Bár végül közel 20 ponttal nyert a címvédő ELTE-BEAC Szombathelyen, a hazaiak a záró szakasz közepéig látótávolságban, 10 pont közelében voltak, és csak a végén nyílt nagyobbra az olló a női Nemzeti Egyetemi Bajnokság nyugati csoportjában. A keletiben egy ennél jóval szorosabb meccset is játszottak, a nagy küzdelmet hozó Szeged-DEAC végén is a vendégek örülhettek. Szintén keleten a TF a BME-MAFC-ot, a SOTE pedig a Nyíregyházát verte simán, míg nyugaton a Közgáz a Sopront, a PTE-PEAC pedig a Ludovika együttesét győzte le nagy különbséggel

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 7. forduló

 

 

Keleti csoport: 

BME-MAFC - TFSE 51-98 (14-19, 14-26, 8-35, 15-18)

Budapest, Lónyay Gimnázium, 80 néző. V.: Tóth, Horváth.

BME MAFC: Bozsó 5/3, Sinka 8/6, Kardos 4, Géczi 7/3, JÁNOSI 15/9. Csere: Homonyik 2, Telek 4, Turcsics 3, Horváth 1, Pulay 4, Szalkai. Edző: Gorácz Árpád.

TFSE: ÚR 11/9, Baa 2, KELEMEN 9, KIRÁLY 17/15,  VÍGH 18/6. Csere: Dömötör 13/6, MÉRÉSZ 11/9, Babay-Bognár 4, MUNKÁCSI 12/6, Barbarics 1. Edző: Kováts Gabriella, Arin Agic.

Nagy iramú, kifejezetten jó játékot hozott az első negyed. A műegyetemisták felvették a kesztyűt és nagyot küzdve a nyolcadik percig egálra hozták a mérkőzést. Ekkor, időkérés után a vendégek tudatosan kihasználták fizikai fölényüket és a félidőre már 17 pontos vezetést szereztek. A második félidőre a hazaiak elfáradtak, pontatlanná váltak és ebből a vendégek sok könnyű kosarat értek el. A TFSE csapata pontjainak több, mint a felét, 51 pontot hárompontos kosarakból érte el. Hazai részről Jánosi Virág (15 pont, 10 lepattanó), a  vendégektől pedig Vígh Bernadett (18 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Gorácz Árpád: - Döbbenetes hárompontos eső a TFSE részéről, hatalmas küzdés a lányaimtól. Gratulálok mind a két csapatnak.

 

Kováts Gabriella: - Nehézkes kezdés után, hoztuk a kötelezőt.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_52471

 

 

Semmelweis Egyetem - Nyíregyházi Egyetemi SE 89-25 (32-10, 18-2, 12-0, 27-13)

Budapest, SOTE csarnok, 30 néző. V.: Gyurka, Nagy.

 

Semmelweis Egyetem: NAGY K. 13/3, Nagy A. 12, TÓTH F. 10, BALOGH J. 14, Novák. Csere: KUCZIK 13/3, SOM 8, Szabó P. 4, Németi 4, Kiss M. 7/3, Ferenczi 4. Edző: Hegyi Hanna.

Nyíregyházi Egyetemi SE: Páll 9/3, Oláh 2, Ádám, Seres, KARAKÓ 14. Csere: Király, Ménes. Edző: Farkasinszki Orsolya.

 

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a hazai csapat, ennek eredményeként már az első tíz percben jelentős különbséget alakítottak ki. A két középső negyedben mindkét oldalon visszaesett a tempó, vendég oldalon összesen csak egy sikeres találat volt, így a medikus hallgatók továbbra is tudták növelni előnyüket. Az utolsó negyedben még mozgósították a csapatok az energiáikat, és bár a győztes kiléte ekkor már nem volt kérdés, a nyíregyházi alakulat a 14 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Karakó Dorina vezetésével szépen kihasználta a SOTE hibáit.

 

Hegyi Hanna: - Igyekeztünk gyakorolni különböző feladatokat, melyeket többé-kevésbé sikerült megvalósítani. Gratulálok a lányoknak a féléves munkájukhoz, készülünk a visszavágókra. További sok sikert a Nyíregyházának!

 

Farkasinszki Orsolya: - Összességében egy egészen jó mérkőzést játszottunk ma, a lányaim is elégedetten hagyták el a pályát. Sok jó dolgot valósítottak meg ma is amihez gratulálok nekik. Gratulálunk ellenfelünknek és további sok sikert kívánunk nekik.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_52491

 

 

SZTE-Szegedi RSC - DEAC 42-46 (8-8, 7-10, 11-13, 16-15)

Szeged, Topolya sori sportcsarnok, 10 néző. V.: Czékmán, Barabás.

SZTE-Szegedi RSC: FÖLDING 14, Tasi 6, Váradi 2, Bodnár 4, Bende 4. Csere: Kendl, Pásztor, Czintos 3, ANTAL 9, Pálfi, Nyilas, Ódry. Edző: Zsemberi Erika.

DEAC: Szabados 6, MEZEI 16, Gaál 7, Kovács 2, Holinka-Miklós 6. Csere: Elekes, BACZUK 9, Szöllősi. Edző: Vasas Orsolya.

A vártnál nehezebben indult a mérkőzés mindkettő csapat számára, ugyanis a 4. percben még 0-0 volt az állás. Bende Réka duplája törte meg a kosárcsendet, az első negyed küzdelmes játékot és kevés pontot hozva 8-8-cal zárult. A következő 10 perc is hasonló küzdelmet hozott, a hazaiak Bodnár Virág duplájával ugyan előnybe kerültek, azonban a Mezei Dóra (16 pont, 7 lepattanó, 4 szerzett labda, 9 kiharcolt fault, 23 VAL)-Baczuk Virág (9 pont, 6 lepattanó, 14 VAL) duó vezette vendégek fordítani tudtak és 3 pontos előny szereztek a szünetre. A térfélcserét követően a Tisza-parti lányok zónára álltak be, ami ideiglenesen ismét visszahozta őket 1-1 pontra, azonban  a negyed közepére 8 pontos különbség alakult ki a debreceniek javára. A hazai cserék úgy tűnt, jó hatással voltak a szegedi csapatra, így a dudaszóra már csak 5 pont volt a vendéglátó hátránya. A zárófelvonás elején úgy látszott, elfogyott az erő szegedi oldalon, s fokozatosan növelte előnyét a DEAC, így a 37. percben 30-41 állt az eredményjelzőn. Itt mintha átkattant volna valami a Földing Anna (14 pont, 7 lepattanó, 15 VAL) és Antal Anna (9 pont, 6 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 18 VAL) vezette hazaiaknál és egy 3 perces rohamot indítottak a győzelemért, de csak szorossá tudták tenni a hajrát, fordítani már nem volt idejük.

Zsemberi Erika: - Küzdelmes, fizikális mérkőzés volt, ahol nem a kosárlabda szép megoldásai domináltak! Kevés kosár esett mindkét oldalon gyenge dobóteljesítménnyel! Gratulálunk a Debrecen csapatának a győzelemhez!

 

Vasas Orsolya: - Meglátszott a meccs elején a hosszú út, ez azonban nem lehet kifogás semmire. Úgy gondolom, az általam kért kemény védekezéssel nyertük meg a mérkőzést. Igyekeztünk a lehetőségeinkhez mérten rotálni és taktikázni és örülök, hogy a végén erősek tudtunk lenni és behúztuk a győzelmet. A Szeged kemény ellenfélnek bizonyult, gratulálok nekik.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_52481

 

 

 

 Nyugati csoport:

 

Közgáz SC és DSK - SMAFC 94-44 (23-13, 27-8, 26-15, 18-9)

Budapest, Kinizsi u. 20 néző, V.: Lázár, Darai.

 

Közgáz SC és DSK: Szanthoffer 3, Csoma, Kovács O. 5/3, Németh V. 11, Ryan 8. Csere: IMRE 16, HORVÁTH P. 15/9, KISS A. 10, GARAMI 10, Konda 6, FÖLDI 8, Balla 2. Edző: Németh Kata.

SMAFC: KARÁCSONY 11/6, Szabó R. 13/3, Erős K., Ghönczy 7/3, Bauer 13/9. Csere: Vincze A., Nagy B., Szabó G., Róla. Edző: Zachár Barbara.

 

A mérkőzés elején Bauer Zorka és Karácsony Tamara tripláival meglepte a SMAFC a kissé álmosan kezdő Közgázt. 10-5-ös vendég vezetés után azonban a cserék lendületet adtak a Közgáznak, amely Imre Noémi vezetésével egy 16-0-t "repesztve" elhúzott. A második szakaszban már nagy fölényben játszottak a hazaiak, a soproni lányoktól néhány ügyes villanásra futotta. Ahogy a meccset, a második félidőt is a soproniak kezdték jobban, ám a harmadik negyed derekától tovább nyílt az olló. A záró szakaszban sok volt a hiba mind a két oldalon. A hazaiak elsősorban a 10 pontos, 16 lepattanós dupla-dupláig jutó Garami Júlia jóvoltából nagy fölényben voltak a palánkok alatt, és végül simán nyerték a találkozót.

 

Németh Kata: - Örülök nagyon, hogy az év utolsó mérkőzését győzelemmel zártuk. A játékunk még mindig nem állt össze és sokat hibázunk, de remélem ez lassan változni fog.

Zachár Barbara: - Először is gratulálok a Közgáznak a győzelemhez. Jó ritmusban kezdtünk, de sajnos sérülések miatt voltak hiányzók, így a szokottnál rövidebb volt a kispadunk, így elsősorban jobb erőnlétének köszönhetően felőrölte ellenállásunkat a Közgáz.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_53801

 

 

Szombathelyi ESE - ELTE-BEAC 54-73 (21-18, 11-17, 15-20, 7-18)

Szombathely, Egyetemi csarnok, 40 néző. V.: Kiss, Kovács.

 

Szombathelyi ESE: Balogh V. 3/3, HORVÁTH FRU. 22, Horváth Fa. 6, Mezősi 11/3, PLÓZER 10. Csere: Sághi, Horváth K. 2, Mák, Farkas. Edző: Szabó László.

ELTE-BEAC:  BOGDÁN 11/3, TAKÁCS E. 12/6, Pettner 4, Orosz 4, NAGYI 15/3. Csere: PERÉNYI 13/9, Van Rijs 6, Horváth A. 4, Solymosi 2, Nemes, Lengyel 2. Edző: Földi Alexandra.

 

A regnáló bajnok utazott Szombathelyre. Nagy iramban kezdtek a csaptok, mindkét oldalon meg kellett küzdeni minden egyes pontért. Ekkor még a hazai csapat védekezése és támadása is jól működött, a színvonalas nyitó etap végén vezettek is 3 ponttal a szombathelyiek. A második negyedben kicsit feljebb kapcsolt a címvédő vendégcsapat, sokkal agresszívebben védekeztek, a SzoESE nehezebben is támadott, sok eladott labda, kikényszerített hiba, rontott dobás jellemezte ekkor a játékát. Három pontos vendég előnnyel mentek pihenőre a csapatok. A harmadik negyedben is igen kiélezett volt a mérkőzés, az ELTE- BEAC meg-meglépett, a szombathelyiek rendre mi visszajöttek a meccsbe. Az utolsó negyed közepére készült el a hazai csapat az erejével, ekkor már a kezdőből Horváth Fanni kipontozódott. Végül a sok eladott labda (26), rontott dobás, a védekezés szétesése megpecsételte a hazai csapat sorsát, a címvédő érvényre juttatva nagyobb tudását, felülkerekedett.

Egészen a hajráig egy izgalmas mérkőzést láthattak a kilátogató nézők. Hazai oldalról kiemelendő Horváth Fruzsina 22 pontja, 19 lepattanója, 12 kiharcolt faultja, 39 VAL mutatója, és Plózer Petra (10 pont, 13 lepattanó) is dupla-dupláig jutott, vendég oldalról pedig Nagyi Tímea (15 pont, 17 lepattanó, 30 VAL) ért el igen szép dupla-duplát.

 

Szabó László: - Óriási gratuláció illeti a csapatomat, mert 35 percen keresztül megnehezítettük a tavalyi bajnok dolgát. Egy nagyon pici hiányzott tőlünk, de nagy gratuláció az ELTE BEAC-nak is, mert a végén, amikor kellett a fontos pillanatokban ők tudtak sebességet válltani, de ez el is várható egy bajnokcsapattól.

 

Földi Alexandra: - Gratulálok a lányaimnak, nagyon büszke vagyok rájuk! Azt gondolom, a különbség nem tükrözi a mérkőzés keménységét, a szombathelyi csapat mindig vissza tudott kapaszkodni a meccsbe, így ellenfelünknek is jár a gratuláció és további sok sikert kívánunk nekik!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_53791

 

PTE-PEAC - Ludovika SE 79-47 (17-12, 27-6, 20-19, 15-10)

Pécs, 30 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.

 

PTE-PEAC: HALASEH 10, Németh 6, ASZTALOS 16, BORBÁS 20/3 GERGELY 7. Csere: Janho 2, Mándity 6, Tóth L. , Füzy 6, Szomor, Németh, Némedi 6. Edző: Gyenge Gábor.

Ludovika SE: Süle 4, Bálind 12/12, Kovács, Lantos 6 , PETI 13. Csere: Tóth K. 12, Munkácsi, Püski. Edző: Morauvszki Gergely.

 

Mindkét csapat számára igazi rangadót jelentett a mérkőzés. A pécsiek kezdték jobban a meccset, de a fővárosiak is jól küzdöttek és nem engedték ellépni a PEAC-ot. A második negyedben a hazai csapat nagyon felszívta magát és a félidőre tetemes előnyre tett szert. A harmadik és negyedik negyed a sok cserének is köszönhetően kiegyenlítettebb volt, és küzdelmes helyenként élvezetes mérkőzést láthatott a közönség.

 

Gyenge Gábor: - Nagyon örülök győzelemnek, megmutattuk, hogy a hiányosságainkat lelkesedéssel tudjuk pótolni. Mindenki a maximumot nyújtotta ma a lányok közül, ennek köszönhetően sikerült nagyarányú győzelmet aratnunk a rangadón. Minden játékosomnak gratulálok. Ellenfelünknek is köszönöm a lelkes játékot és jobbulást kívánok a meccsen megsérült játékosuknak!

 

Morauvszki Gergely: - Sajnos kisebb létszámmal érkeztünk a mérkőzésre, ennek megfelelően kijöttek hamar a kondicionális különbségek. Ennek ellenére a pályán mutatott magatartásunkkal és a hozzáállással elégedettek lehetünk. Emiatt gratulálok a lányoknak, készülünk a visszavágóra. Köszönjük a Pécsnek a játékot, sok sikert a továbbiakban.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_53811

 

Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek