Tippmix Férfi NB I: Szoros meccsen nyert a Szedeák és a ZTE is
04
Nov
2023
Tippmix Férfi NB I: Szoros meccsen nyert a Szedeák és a ZTE is
2023. november 4.  |  10:02
Az első negyed végén robbantott, nyert a Falco Oroszlányban
 
A forduló rangadóján remek hangulat fogadta a csapatokat. A mérkőzés első kosarát Keller Ákos szerezte, két büntetőből egyet dobott be. Ezt követően felgyorsultak az események, egy perc alatt Szabadfi és Keller is triplát dobott, ráadásul az OSE fiatalja betalált közelről is. 5-4-re vezettek a hazaiak, majd Thomas, Polutak és Riddley is duplát hintett, nem találta a ritmust a Falco. A tanácstalanságot látva Milos Konakov időt kért. Tiby kosarával kezdett zárkózni a Falco. Jött Perl kosara is, a negyed közepén 11-8 volt az eredményjelzőn. Perl egészen parádés gólparádéja után, a hatodik percben már a hazaiaknak kellett időt kérni, mert átvették a vezetést a szombathelyiek. A vasiakat azonban ekkor már nem lehetett megállítani, simán nyerték a negyedet. 17-28.
 
A szünetben rendezték soraikat a hazaiak, de ez csak arra volt elég, hogy megállítsák a második tíz perc végén bemutatott Falco rohamot. Közelebb férkőzni azonban nem sikerült, így a nagyszünetre is tíz pont feletti szombathelyi fölénnyel fordultak a csapatok. 33-44.
 
Az MVM-OSE Lions a második félidőben is mindent megpróbát, több jó teljesítmény is akadt Simon Petrov csapatában. De hiába Szabadfi extrája, Thomas ponterős játéka, a Falco jól gazdálkodott az első negyedben összeszedett előnyével és magabiztosan nyerte meg a találkozót. 81-91.
 
A vendégeknél Perl Zoltán ellenállhatatlanul játszott, 32 pontot dobott a sárga-feketék csapatkapitánya, ezzel természetesen ő volt a mezőny legjobbja.
 
MVM-OSE Lions - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 81-91 (17-28, 16-16, 19-23, 29-24)
 
Bajnokság, 6. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, JAKAB László Imre, Nyilas István (Vághy Tamás János)
 
MVM-OSE Lions: Riddley 17, Szabadfi 10/6, Gholston 12/6, Thomas 14/3, Polutak 11. Cserék: Ruják -, Illés 6, Hollis 7, Balsay -, Gáspár -.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Pongo 2,Tanoh Dez 7, Jordano 7/3, Tiby 13/3, Keller.8/3 . Cserék: Németh -, Verasztó 7/3, Takács -, Krivacevic 1, Perl 32/6, Barac 2, Pot 12/6.
 
 
 
Óriási meccsen verte a ZTE a NKA Pécset
 
Két, az 5. fordulót egyaránt sikeresen záró csapat lépett parkettre Zalaegerszegen pénteken este. Az újonc vendégek a Debrecen ellen fordítottak sikeresen Pécsen, míg a ZTE az NB1-ben legklasszikusabbnak mondható párharcban, az ősi rivális Körmend ellen győztek a vasi kisvárosban egy ponttal – erre pedig a 2000-es években Körmenden lejátszott 36 találkozóból eddig csupán hét alkalommal volt példa.
 
Szalay Domonkos bokasérülése mellett Tomas Lekunas betegsége miatt főhetett Lubomir Ruzicka feje – a kék-fehérek csupaszív litván légiósa vírusos megbetegedés miatt egész héten nem is tudott edzeni, de a meccsre kikúrálta a dr. Szalai Zoltán vezette orvosi stáb. A baranyaiaknál a bosnyák center, Manjgafic mellett Kovács Péter is feliratkozott a sérültek listájára, ám a vendégek őket nélkülözve is szerették volna tovább folytatni a DEAC ellen tanúsított, meccsnyerő agresszív védekezésüket a ZTE ellen.
 
Szépen megteltek a lelátók, a múlt hétvégi körmendi győzelem megtette a hatását. Kapkodva kezdtek a hazaiak, a Pécsben pedig az előző forduló MVP-je, Durmo kapta el a fonalat, méghozzá nem is akárhogyan: ő szerezte az első 13 baranyai pontot. 13-7-es vendégvezetésnél időkérésre kényszerült Ruzicka mester, aki nagyon nem volt elégedett a látottakkal, hiszen mint elmondta, egész héten a pécsiek ötös számú játákosának semlegesítésére készültek… Durmo két üres hármast is helyére küldött, míg a ZTE-ben leginkább kapitánya, Tóth Ádám tartotta a lelket. Green kétszer is agresszíven küzdött a lepattanóért, siker is koronázta erőfeszítéseit. A fiatal amerikai távolról is betalált, ám a lüktető meccsen nem sikerült átvennie a vezetést a ZTE-nek, hiszen Meleg Gergő mindkét palánk alatt szorgalmasan gyűjtögette a lepattanókat és élt is a kínálkozó esélyekkel. 20-25-ös eredménnyel ért véget az első negyed, megérdemelten vezetett az NKA Pécs.
 
Csuti Kornél triplája ragadtatta tapsra a nézőket, akik Meleg és Ostojic hatalmas palánkok alatti párharcát figyelhették a pályán. Előbbi továbbra is szorgalmasan termelte a pontokat. Keller Iván, majd Csátaljay Péter hármasával már a ZTE-nél volt az előny, ám Meleg Gergő sem akart lemaradni e téren, sokat tett azért, hogy egypontos vendégelőnnyel érjen véget az első félidő. 20 percnyi játék után már 21-nél járt a tehetséges játékos.
 
Jobban kezdett a Pécs, hétpontos hazai hátránynál ismét magához hívatta övéit a ZTE trénere. Hatott a fejmosás, 9-0-al válaszolt a Zalaegerszeg, többek között Ostojic szép szólójának köszönhetően. Lendületbe jöttek Tóth Ádámék, ám mielőtt nagyobb előny birtokába jutottak volna, érkezett Kerpel-Fronius Gáspár, trojkájával pedig átvették a vezetést az akadémisták. A pécsiek bátran, a hazaiak pedig felelőtlenül, egyre több eladott labdával játszottak. Meleg Gergőn váltott védekezést alkalmaztak a kék-fehérek, de hiába: már 28 pontnál járt a Manjgafic hiányában a második félidőben szinte végig a pályán levő magasember; a negyed végén kihasználva, hogy mismatchben maradt Hicks-el, hatalmas zsákolással zárta a 3. játékrészt.
 
65-62-es mecsekaljai előnyről indult a zárónegyed, amikor a hazai szurkolók egy része „Ébresztő!”-t kiáltott. Ezt követően viszont kis híján elszabadultak az indulatok, amikor Kerpel-Fronius Gáspár lökte Németh Ákost, aki hatalmasat esve úgy beütötte az orrát, hogy az vérezni kezdett – a ZTE teljes orvosi stábja az öltözőbe kísérte. A pályán közben vérszemet kapott a ZTE: Tóth Ádám hatalmasat küzdve szerzett támadólepattanót, a ZTE ismét magához ragadta a vezetést. A meccset hatalmas elánnal kezdő Durmo ekkor szerezte első pontját az első 5 percet követően, büntetőből… Tóth Ádám extrájával öt ponttal lépett meg a ZTE 5 és fél perccel a meccs vége előtt. A kifejezetten agresszíven védekező vendégek sokszor vehemensen vitatták a történéseket – egy alkalommal még a tulajdonos felesége is a VIP-páholyból… A hazai szurkolók sem voltak elégedettek a játékvezetők ténykedésével, pláne, amikor igencsak véleményes szituációban Tony Hicks ellen fújtak támadófaultot. Feszült volt a hangulat és óriási a küzdelem. Két és fél perccel a lefújás előtt Keller Iván óriási hármast értékesített, nyolccal járt előrébb a ZTE. Az újonc azonban nem adta fel: a hazaiak hibáit is kihasználva Benke Krisztián előbb egy szép ziccert értékesített, majd egy igen fontos triplát is helyére küldött. Mindössze két pont maradt a zalai előnyből, s nem segített az sem, hogy Tóth Ádám megkapta 5. faultját. Luzaic mindkét büntetőt a helyére küldte. Kapitánya kipontozódása után döntetlen állásnál 25 másodperce maradt a kék-fehéreknek, hogy döntésre vigyék a dolgot. A múlt hetihez hasonlóan ezúttal is Hicks kezében volt a meccslabda, s bár dobása ezúttal is kimaradt, megint volt egy szemfüles fehérmezes, aki lecsapott a támadó lepattanóra. Ezúttal Quinton Green reagált leggyorsabban és senkitől sem zavartatva dobott ziccert. 80-78-ra módosult az állás, 3 másodperce maradt a vendégeknek egy eredményes támadásra. Meleg tört be, ám dobását a nyerőemberré előlépő Green blokkolta, majd az utolsó pillanatban még Luziac is próbálkozott, ám sikertelenül.
 
Izgalmas, küzdelmes, érzelmektől sem mentes mérkőzésen a Zalaegerszeg ismét nyert hazai pályán, így 4:2-re módosította bajnoki mérlegét. A meccs legjobbja a 30 pontig és 11 lepattanóig jutó Meleg Gergő lett, hatalmasat játszott a pécsiek U23-as fiatalja. A ZTE-ben Tóth Ádám izmos dupla-duplát ért el, 17 pontja mellett 12 lepattanót begyűjtve, de Quinton Green is óriásit gürizett a győzelemért. Keller Iván triplái a legjobbkor érkeztek, ő is sokat tett a sikerért. A Pécs minden dicséretet megérdemel azért a küzdésért, amit ma kitett a pályára, nem sok hiányzott, hogy megszerezze első vendéggyőzelmét az akadémista csapat.
 
Zalakerámia ZTE KK - NKA Universitas Pécs 80-78 (20-25, 25-21, 17-19, 18-13)
 
Bajnokság, 6. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Goda László, Nagy Viktor, Fodor Attila (Hartyáni Zsolt)
 
Zalakerámia ZTE KK: Hicks17/3 , Csátaljay 5/3, Green 11/3, Osztojics 5, Tóth Á. 17. Cserék: Keller I 6/6, Lekunas 4, Mishula 10/3, Németh -, Csuti 3/3, Simo.
 
NKA Universitas Pécs: Kerpel-Fronius 7/3, Luzaics 15/9, Benke 5/3, Herger2 ,Durmo 17/9 . Cserék: Meleg 30/12, Scherer 2, Rátgéber -, Lados -.
 
 
 
Kecskeméten nyert a Szeged
 
A Kecskemét honlapjának tudósítása:
 
Karahodzsics kettő plusz egyes akciójára Locke reagált kintről, majd Bogues két gyors kettesével 7-3-ra módosult az eredmény. Woolridge és Sinik is megmutatta tudását, majd ismét Locke villant, 9-8. Bogues kiváló formában volt, nem tudták tartani a védők, 13-8. Lawrence beállása után nem sokkal szép ziccerrel vétette észre magát, 15-8. Nem sokkal később, 17-10-nél időt kértek a vendégek, ám ez sem törte meg a kecskeméti lendületet, és Wittmann büntetői után már 28-14 állt az eredményjelzőn. A negyed végén még kapaszkodni tudtak a szegediek, 28-19.
 
Bognárról feledkeztek meg, a plusz büntető azonban kimaradt neki, 28-21. Dramicanin tanárian lépett be az alapvonalról a gyűrű alá, onnan pedig már nem volt neki nehéz dolga, 30-21. Karahodzsics húzta be elemi erővel Sinik lepörgő ziccerét, 32-23. Állandósult a 9 pontos differencia, az etap derekán viszont közelebb tudott lopakodni a Szedeák, 37-31. Wittmannak ütöttek oda, a hárompontos is bement, és az extra büntető is, 42-33. Parádés Wittmann-Karahodzsics összjáték után már tíz fölött volt a különbség, 44-33. Lazics időt kért, ekkora különbség még nem volt a csapatok között ugyanis. Ritmust váltott a Tisza-parti alakulat, Lake zsákolását követőenm 46-42-re módosult az eredmény, és most Forraynak kellett magához rendelnie tanítványait. Gyors kosárváltások után Woolridge még a szünet előtt egy hármassal jelentkezett, 50-47.
 
Locke tempója után várni kellett a harmadik negyed következő pontjaira, végül ismét a vendégek tudtak betalálni, 50-51. Lejöttek a kecskeméti kísérletek, míg a túloldalon Woolridge büntetői bementek, 50-53. Lawrence törte meg a hazai gólcsendet, 52-53. Locke és Mucza pontjai 52-56-ra módosították az állást. Lawrence fontos kosara hozta közelebb a KTE-t, 54-56. Locke keze bizonyult finomnak, 56-61. Bogues a legjobbkor villant, és a bónusz egyes is a helyére került, 59-61. Wittmann minden megmozdulása aranyat ért, 64-65. Mucza hármasára Ivkovic reagált a gyűrű alól, 66-68. Bognár állhatott a vonalra, kettőt értékesített a háromból, 66-70. Bogues kettővel, Woolridge hárommal növelte saját és csapata egységei számát, 69-75-tel jöhetett a záró felvonás.
 
Mucza maradt egyedül, és nem hibázott, 69-78. Sinik bátor betöréssel vitte végig, 71-78. Laket ziccer közben faultolták, a bónusz egyes kipörgött, 71-80. Lawrence elemi erővel robogott át a védők között, és estében is be tudta dobni, plusz a ráadás büntetőt is, 74-80. Lawrencet blokkoltál gyanús körülmények között, ebből indulhatott Woolridge, 74-82. Bogdán tette vissza a lepattanót, hat minutummal a vége előtt tíz volt a különbség, 74-84. KTE időkérés után Bogues hármasa hullott be a legjobbkor, de jött rá válasz is, 77-87. Karahodzsics kapott forintos labdát, és magabiztosan oldotta meg, ám így volt ez a túloldalon is, Woolridge tarthatatlan volt, 79-90. Bogues szedte össze a lábak közötti pattogó játékszert, majd zsákolt látványosan, 81-90. Lake a vonalról, Bogues a hármason túlról, 84-91. Három perc volt még a végéig, Lazics kért időt. Lawrence ötre csökkentette a KTE hátrányát, viszont eladott labdából, és felesleges faultból a Szedeák tudott jobban belemenni a hajrára, 86-93. Wittmann elképesztő formában dobott, két trojkát is elsüllyesztett, ezzel együtt robbant a lelátó, 92-93. Borzasztóan izgalmas végjáték jött, amelyben hiába dobott a kecskeméti kapitány újabb hármast, a végén mégis a Szeged örülhetett. A végeredmény: 95-98.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - SZTE Szedeák 95-98 (28-19, 22-28, 19-28, 26-23)
 
Bajnokság, 6. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Praksch Péter Árpád, Györfy Rúben, Farkas Gábor (Téczely Tamás)
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Sinik 4, Bogues 21/6, Ivkovic 2, Dramicsanin 6, Karahodzsics 16. Cserék: Lawrence 22, Wittmann 24/15, Tóth.
 
SZTE Szedeák: Woolridge 26/6, Locke 25/9, Balogh -, Bognár 16/3, Lake 16. Cserék: Mucza 7/6, Zsiros 6/6, Cohill 2.

Vármegyei szövetségek