Tippmix Férfi NB I: Szegedi győzelem Zalaegerszegen
04
Oct
2023
Tippmix Férfi NB I: Szegedi győzelem Zalaegerszegen
2023. október 4.  |  07:24
Korántsem várt könnyű feladat a Zalaegerszegre az első forduló zárómérkőzésén. Egyrészt a Szeged – bár viszonylag későn állt össze Nikola Lazics csapata – sorra nyerte a felkészülési meccseket, másrészt a kék-fehéreket az elmúlt hetekben sorra sújtották sérülések, betegségek. Leginkább Daca Ostojic miatt főhetett Lubomir Ruzicka feje, hiszen a tavalyról maradó magasember éppen egy hónapja sérült meg és bár elkezdte az óvatos edzéseket, várhatóan jónéhány napig még biztosan nem lesz bevethető. A keret többi légiósát is kisebb-nagyobb sérülések gátolták, Sasha Mishula bokaszalag-sérülés miatt pályára sem tudott lépni, de Green és Hicks is csak fájdalomcsillapítókkal tudott játszani. A vendégek teljes kerettel, három légióssal érkeztek, izgalmas mérkőzésnek ígérkezett a zalai szezonnyitó.
 
12 év után ismét kék-fehér mezt öltött a 2010-es bajnokcsapat utolsó mohikánjaként hazatérő Tóth Ádám, aki tétmérkőzésen csapatkapitányként először futott ki a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok parkettjére.
 
Locke triplájával és labdalopásával indult a találkozó, villámrajtot vett a ZTE. Tóth Ádám több alkalommal is szépen centerezett, Green még testi épségét sem kímélte. Többször is bosszantó eladott labdákkal sokkolta közönségét a ZTE, a Szeged pedig élt a tálcán kínált lehetőségekkel, főként Woolridge kapta el a fonalat, 28-21-es szegedi vezetéssel zárult az első negyed.
 
Kicsit összekapta magát a hazai csapat, Csátaljay gyors akciója, majd Lekunas hármasa után már csak két pont volt Keller Ivánék hátránya, amikor Tóth Ádám szép lefordulása, majd bónuszbüntetője után rövid időre a vezetést is sikerült átvenni. A védekezés azonban továbbra is akadozott zalai oldalon, a két szegedi hátvéd pedig kiválóan élt a pályán. Csak Green dudaszavas triplájának volt köszönhető, hogy tíz pontra jött fel nagyszünetre a ZTE.
 
53-43-al tiszaparti előnyről folytatódott a játék, a ZTE határozottan jobban pörgött, azonban nagyon hiányoztak Mishula triplái; valamint Ostojic palánk alatti határozottsága. Tóth Ádám és Lekunas nagyon keveset tudott pihenni a szűkebb rotációnak köszönhetően, a Szeged pedig okosan játszva még mindig vezetett, 68-62-re.
 
Az előny pedig már 12 is volt, amikor ismét Tóth Ádám vette hátára a ZTE-t, de a négypontos hátrányt sokáig nem sikerült szűkíteni, amikor az utolsó percekben előbb a gyengén dobó – sérülten játszó – Hicks talált be távolról, majd Németh Ákos támadólepattanóját felhasználva Lekunas szerzett egy bravúros triplát – hosszú idő óta először vezetett a Zalaegerszeg. Sőt, Hicks betörésével 83-79-re módosult az állás, ám az utolsó egy percben nem tudta menedzselni előnyét a ZTE és egy végzetes hazai eladott labda után a Szeged végül egyenlített.
 
83-83-ról indult a ráadás, ám ekkor már teljesen elkészült erejével a több sebből vérző ZTE, melyben a hasznosan játszó Németh kipontozódott. Locke hármasa, majd tempója és Bognár Kristóf szemfüles kosara nehéz helyzetbe hozta Tóth Ádámékat, s hiába talált be távolról egy szép dobással Csátaljay, Locke azonnal felelt egy trojkával. Hicks még megrázta magát és két pontra zárkóztatta csapatát, ám a meccs pontkirálya, Locke nem hibázott a vonalról, ezzel pedig vendéggyőzelem született, 97-93-ra Nikola Lazics tanítványai diadalmaskodtak.
 
A ZTE nem tudta elviselni sérült játékosai hiányát, valamint a gyenge kinti dobóformáját, a Szeged pedig okosan, taktikusan játszva, két hátvédje vezérletével megérdemelt győzelmet aratott. Hiába jutottak öten is kétszemjegyű pontig a ZTE-nél, az első félidő gyenge védekezését nem sikerült korrigálni a találkozó hátralevő részében. Folytatás a zalaiaknak tv-s meccsen a bravúrgyőzelmet szerző Oroszlány otthonában, míg a tiszapartiak az Alba ellen szeretnék növelni a győzelmek számát hazai pályán.
 
Zalakerámia ZTE KK - SZTE-Szedeák 93-97 (21-28, 22-25,19-15, 21-15, 10-14) - h.u.
 
Bajnokság, 1. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Györfy Rúben, Farkas Gábor (Téczely Tamás)
 
Zalakerámia ZTE KK: Hicks 17/3, Csataljay 5/3, Green 10/3, Lekunas 19/6, Tóth Á. 20. Cserék: Keller I. 13/9, Szalay -, Csuti 2, Németh 7/3.
 
SZTE-Szedeák: Woolridge 27/3, Locke 31/15, Balogh 5, Bognár 8, Lake 12. Cserék: Zsiros 8, Mucza 4, Mayer 2, Cohil -.

Vármegyei szövetségek