Tippmix Női NB I: TFSE-siker a Sopron Basket ellen
30
Sep
2023
Tippmix Női NB I: TFSE-siker a Sopron Basket ellen
2023. szeptember 30.  |  23:45

A bajnokság első fordulójában a TFSE-MTK 24 pontos hátrányból felállva hosszabbítás után 86-80-ra múlta felül a Sopron Basket csapatát.

Szép számú közönség és remek hangulat fogadta a csapatokat a Dr. Koltai Jenő Sportközpont első női kosaras tétmeccsén. Yvonne Turner és Sitku Zsuzsi találataival a Sopron Basket került előnybe a mérkőzés legelején. A hazaiak első találata Monika Czinano nevéhez fűződött, majd Baa Dominika triplájával faragott tovább a hátrányán a fővárosi gárda. Többször felzárkózott egy pontra a TFSE. 10-9 után viszont Papp Dia triplájával újra megugrott a címvédő. Amikor Sitku Zsuzsi a 8. pontját is megszerezte, 17-11-nél Hegedűs Péter időt kért. A folytatásban 20-12-re elszakadt Sopron, de Monika Czinano találata zárta az első negyedet, így 10 perc után 20-14 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején Dúl Panka és Baa Dominika találataival ismét faragott a különbségen a TFSE. Sokáig nem tudta leszakítani riválisát a Sopron. Monika Czinano duplája után 25-20-nál Gáspár Dávid rendelte magához tanítványait.

Időkérése után új lendületet vett a Sopron. Böröndy Vivi triplája, majd Varga Alíz 4 pontja 32-22-nél először kétszámjegyű különbséget eredményezett. Innentől pedig egyértelműen a soproniak akarata érvényesült. A vendégek nagy futása 38-22-ig tartott. Németh Alma törte meg a TFSE kosárcsendjét, de erre Yvonne Turner azonnal válaszolt. A folytatásban hasonlóan gyorsan nőtt a különbség. Az utolsó percben Sitku Zsuzsi és Janzsó Alíz is betalált. 45-27-nél pedig az utolsó másodpercekben már a 20 pontos vezetésért támadtak a soproniak. Ez nem jött össze, de a címvédő így is igen kedvező pozícióban volt. A harmadik etap elején Varga Alíz, Yvonne Turner és Papp Dia 20 pont fölé növelte a soproni előnyt. Mindent megtett a TFSE a szépítés érdekében, így 51-27 után 7-0-val 51-34-re kapaszkodott fel a házigazda.

Hullámzott a játék a harmadik negyedben. A TFSE-MTK felzárkózása után ismét a Sopron kapott el egy jobb sorozatot. Amikor Papp Dia duplája célt ért, 57-36-nál újra 20 pont felett járt a különbség. A harmadik negyed vége viszont újra a hazaiaké volt. Szabó Fanni triplája, illetve Sha Carter és Monika Czinano büntetői 57-42-re alakították az állást. 15-12-re meg is nyerte a harmadik szakaszt a házigazda. A negyedik negyedet Papp Dia és Sha Carter triplái vezették fel. A Sopron 64-47-ig őrizte jelentős előnyét. A fordulópontot Baa Dominika triplája jelentette, amivel 64-52-re szépített a TFSE. Nem sokkal később pedig Sha Carter 3+1-es helyzete következett, amivel 64-55-nél hosszú idő után először 10 pont alá csökkent a differencia. Érezhetően visszaesett a soproniak ritmusa. Eközben a kezdeti izgalmak után a hazaiak is oldódni látszódtak. Három perccel a rendes játékidő vége előtt Monika Czinano 66-61-re hozta fel a csapatát. Ezzel teljesen nyílt lett a mérkőzés. Sőt, a lélektani előny a házigazdához került.

Bár a lélektani előny a hazaiaknál volt, de 68-63-ig, az utolsó másfél percig őrizte vezetését a Sopron. Ekkor jött Monika Czinano újabb villanása, majd Szabó Fanni két találata. 69-69 után Yvonne Turner a Sopront juttatta előnyhöz, de Szabó Fanni két büntetőjével egyenlített a TFSE és 71-71-ről jött a hosszabbítás. A ráadásban Sitku Zsuzsi duplájával és Papp Dia palánkos triplájával a Sopron került lépéselőnybe. Ezt azonban nem tudta végigvinni a címvédő. Két perc alatt egyenlített a TFSE, majd 76-76 után Szabó Fanni büntetőivel megszerezte a vezetést. Bár még kétszer utolérte a hazaiakat a Sopron, de ekkor már a TFSE fölénye látszódott. A lelkes hazai közönség egy emberként buzdította a TFSE-t, mely nem is engedte ki a kezéből az előnyét. Csarnokavatóhoz méltó emlékezetes csata végén 86-80-ra nyert a TFSE-MTK.


TFSE-MTK - Sopron Basket 86-80 (14-20, 13-25, 15-12, 29-14, 15-9)

TIPPMIX NŐI NB I. 1. forduló
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Varga-Záray Katalin, dr. Németh Patrik, Földesi Ádám (Schäffer Béla Róbert)

TFSE-MTK: Dúl P. 8, Baa 12/9, Szabó 22/3, Carter 10/6, Czinano 25. Csere: Németh A. 7, Burján L. 2, Dúl T., Király, Horváth D.

Sopron Basket: Papp 12/6, Fegyverneky 4, Turner 20, Varga A. 19, Sitku 12. Csere: Böröndy 11/3, Janzsó 2, Toman D.

 

A bajnokság első fordulójában a DVTK HUN-Therm 78-51-es győzelmet aratott az E.ON ELTE-BEAC otthonában.

Darcee Garbin ott folytatta, ahol a sikerrel megvívott Euroliga selejtezőn abbahagyta. A 2+1-es megoldásával rögtön az összecsapás legelején előnybe került a DVTK. A hazaiak első találatát Tóth Franka szerezte és ezzel a BEAC szépített. Sőt, a hazaiak új lendületet vettek és 11-5-re fordítottak. Kolby Morgan remekelt, aki 5 pontot szerzett ezen futás alkalmával. A DVTK még időben megfogta a mérkőzést. A sérülése után visszatérő Ana Tadic büntetői törték meg a vendégek kosárcsendjét. Majd jött Lelik Réka öt pontja, amivel 12-11-nél már a diósgyőrieknél volt az előny. Ez összességében 14-0-s futást vezetett fel. Az első negyed végén 19-11-re ment a DVTK, melynek legeredményesebbje a 7 pontos Aho Nina volt. A második etap elején Lelik Réka is megszerezte a 7. pontját, így 21-11-nél 10 egység választotta el a feleket.

A BEAC igyekezett a lépést tartani, Tóth Franka, Orosz Zsófia és Juhász Angéla is megvillant. Katrina Ozola triplája pedig 23-20-ra hozta fel a Mészárosné Kovács Andrea tanítványait. A DVTK az első negyedhez hasonlóan a második etapban is egy nagy futással reagált riválisa felzárkózására. Egészen pontosan 10-1-es sorozattal. Ennek köszönhetően pedig a nagyszünetig már végig kétszámjegyű differencia határozta meg a találkozót. A félidőben 39-26-ra vezetett a DVTK. Kaila Charles volt a legeredményesebb 8 ponttal, de a 39 szerzett pont összesen hét játékos között oszlott meg, ami igazán mutatja az idei DVTK erejét. A BEAC-nál a csapatkapitány Angyal Barbara járt 7 egységnél. A döntést végül a harmadik negyed eleje hozta el. Kányási Veronika és Angyal Barbara tripláival két perc alatt 45-26-ra megugrott a DVTK.

A különbség sokáig a 20 pontos lélektani határ alatt billegett. Végül két perccel a harmadik negyed vége előtt Kaila Charles alakította 54-34-re az állást. A játékrészt ezt követően Charles és Darcee Garbin újabb villanásai zárták, amivel 58-34-re szakadtak el Völgyi Péter tanítványai. A záró szakaszban már nem volt kérdés a győztes kiléte. Különösen úgy, hogy Darcee Garbin és Ana Tadic másfél perc alatt 63-34-re alakította az eredményt. Völgyi Péter ezt követően már úgy formálta a DVTK rotációját, hogy 26 percnél többet senki nem töltött a pályán. Ez az Euroliga főtáblás mérkőzéseire készülve kulcs lesz. A legnagyobb különbséget 71-38-nál regisztrálhattuk. A BEAC tartását dicséri, hogy nem engedte el az utolsó perceket és a szépszámú közönsége előtt 13-7-es sorozattal zárta a meccset, ezzel kialakítva a 78-51-es végeredményt.

 

E.ON ELTE BEAC - DVTK HUN-Therm 51-78 (11-19, 15-20, 8-19, 17-20)

TIPPMIX NŐI NB I. 1. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Lengyel Ádám József, Sörlei Attila, Gruber Nikolett Lilla (Sarkadi-Nagy Ágnes)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 9, Morgan 9/3, Gábor 4, Tóth F. 6, Pavić 8. Csere: Milkovics, Juhász 2, Orosz 2, Katona 2, Ozola 7/6, Drahos 2.

DVTK HUN-Therm: Aho T., Aho N. 10/6, Charles 15/3, Jovanović, Garbin 12/3. Csere: Lelik 12/6, Tadić 6, Kányási 9/3, Toman 6, Tenyér 3/3, Vég-Dudás 2, Oláh 3/3.

 

A 2023/2024-es bajnoki évad első fordulójában a SERCO UNI Győr 88-49-re múlta felül a Vasas Akadémia együttesét.

Az első találat egy perc elteltével született meg. Ekkor Dubei Debóra volt sikeres a Győr oldaláról, melynek köszönhetően a vendégek kerültek lépéselőnybe. Csak úgy tombolt a tömeg a szezon első mérkőzésén, szó szerint megfelezve a Pasaréti Sportcentrumot. Ki a Vasasnak, ki pedig a Győrnek kántálta a ‘Hajrá! Hajrát!’. A szurkolók szellemi lökete előszőr a győrieket érte el, akik Gyöngyösi Janka vezényletével meneteltek tovább, ám a fővárosi gárdát sem kellett félteni. Bár papírforma alapján a mérleg nyele a vendégek felé billent, Milos Pavlovic tanítványai kőkeményen harcoltak, végig ellenfelük sarkában maradva. Az első negyed felét átlépve pedig csupán két pont választotta el a feleket (6-8). A Győr következő támadása során azonban Cyesha Goree maradt üresen, mely dobást végül eredményesen értékesítetett, ez pedig tovább növelte Cziczás Lászlóék előnyét. Ezután kosárra-kosár volt a válasz. Minden egyes győri találatra egy Vasasos pont érkezett válaszul, vagyis a különbség se sokat változott. 12-16-nál Tóth Orsolya betörését láthattuk, aki gól-jó-dobásával ráadásul egy faultot is kiharcolt, ezzel pedig összesen három pontot faragott le csapata hátrányából. A Győr azonban az etap hajrájában is rutinosan tartotta magát, az utolsó kosarat Dombai Réka szerezte, ezzel pedig 13-22-re változott az állás.

A második felvonást a Győr egy 5-0-ás meneteléssel folytatta, mely időkérésre kényszerítette a hazai együttest. A játékot tehát egy rövid taktikai eligazítás szakította félbe, miután a csapatok újult erővel tértek vissza. A pontszerzést Török Ágnes folytatta, majd Kristine Anigwe volt sikeres, ezzel pedig a differencia a húsz ponthoz közelített. A Vasas Akadémia Jáhni Zsófia ziccerével szépített, ami teljességgel feltámasztotta a hazai szurkolótábort. Az Akadémia utánpótlás játékosai minden erejükkel verték a dobot, maximális erőbedobással szurkolva példaképeiknek, akik egy újabb találattal hálálták meg a kitartó bíztatást. S bár az egyenlítés még messzi álomnak tűnt, Milos Pavlovic együttese mindenképp biztatóbb játékot produkált. A következő percekben többször is időkérésre kényszerítették a vendég győrieket, akik viszont még faulttal teli védekezésük ellenére is magabiztosan tartották kialakított előnyüket. Az első félidő végül 28-43-al zárult, vagyis a Győr egészen pontosan 15 pontos előnyt élvezhetett.

A nagyszünet utáni játékrészt fej-fej mellett indították a csapatok. A pontszerzés olyannyira kiélezett volt, hogy majdnem öt teljes perc elteltével 4-4 volt a negyed állása. Míg a Győr oldalán Cyesha Goree szerzett pontokat, addig a Vasasból Savannah Plentovich és Madár Eszter voltak sikeresek. Ez azonban azt jelentette, hogy a felek közti differencia sem sokat változott. A második félidőben azonban nemcsak a pontszerzés vált kiélezettebbé, a csapatok egyre agresszívabbak voltak védekezésben is, amit a játékvezetők maximális koncentráltsággal próbáltak meg kordában tartani. Kisebb hibák azonban még így is becsúsztak, melyeknek viszont súlyos következményei is lettek. Vasas oldalon ugyanis a sportszerűtlen hibák gyűltek, míg a Győrnél sérülés is lett belőle – Destiny Slocumot kellett letámogatni a pályáról. Ebből a kemény játékból azonban mondhatni megint csak a Győr jött ki kedvezőbben, hiszen a harmadik negyed végén, 37-57-nél továbbra is megtartották húsz pontos előnyüket. A negyedik negyedben sokban nem változott a játék képe. Magabiztosan őrizte a Győr az előnyét, mely a 20-30 pont között mozgott, majd a véghajrá előtt megint volt egy nagyobb futása a vendégeknek. Remekül teljesítettek Cziczás László lányai, s az utolsó pillanatokban már gyakorlatilag csak a különbség volt kérdéses. Miután nem lassított a győri gárda, tovább tudta hizlalni az előnyt, és végül a vártnál is magabiztosabban győztek a bajnokság nyitányán.


Vasas Akadémia – SERCO UNI Győr 49-88 (13-22, 13-17, 15-21, 12-31)

TIPPMIX NŐI NB I. 1. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Lengyel Ádám József, Sörlei Attila, Gruber Nikolett Lilla (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Vasas Akadémia: Taylor 2, Jáhni 2, Plentovich 3, Gelei 6, Salamon 4. Csere: Madár E. 4, Madár K. 2, Tóth 5, Szerencsés 14, Boros 3, Villányi -, Kádár 4.

SERCO UNI Győr: Dubei 9/3, Gyöngyösi 3/3, Anigwe 8, Slocum 5, Bach 9/3. Csere: Küllős -, Goree 18/6, Török 11/3, Dombai 10, Nagy 6, Hegedűs 6, Molnárová 3.

 

Szombaton öt mérkőzéssel rajtolt el a 2023/2024-es bajnoki évad. Az NKA Universitas Pécs a VBW CEKK Cegléd otthonában lépett pályára, ahol végül 82-43-as magabiztos pécsi siker született.

A mérkőzést Peyton Williams találata vezette fel, ami az első hulláma volt a pécsi támadóözönnek. A vendégek ugyanis ezt követően 10-2-ig meneteltek, az egyetlen ceglédi pontot ekkor pedig Barnai Judit szerezte. Ezután ismét Barnai kosarával szépített a hazai együttes, felzárkózni azonban ezzel sem tudott, hiszen a Pécs csakúgy gyártotta a szebbnél szebb találatokat. Laczkó Sára és Peyton Williams pontjai után már 4-15 állt az eredményjelzőn, majd a CEKK kért időt eligazításra. Visszatérve a ceglédiek azonban továbbra sem találtak a ritmust. A Pécs könyörtelen tempót diktált, ami mellé ráadásul hihetetlen dobószázalék is társult, erre pedig Lô Elhadji Malick tanítványai egyszerűen nem tudtak választ adni. Az idő szélsebesen pergett a vendégek pedig még annál is gyorsabban szerezték a találatokat. 6-21-nél épp Kiss Angelika sikeres büntetőit láthattuk, miután Tadic, majd Laczkó Sára szerzett kosarat, ezzel pedig a differencia egy pont híján a húszat is elérte. A játékrész utolsó másodperceiben Vincze Nikolett sikeres hárompontosával szépített a Cegléd, az utolsó pillanatban azonban Kiss Angelika is bevágott egy triplát, így tehát az etap 9-28-al zárult.

A második felvonást pedig ott folytatta a Pécs, ahol az elsőt abbahagyta. Jovan Gorec lányai egy 9-2-es rohammal indították a következő tíz percet, miután egyszer csak fordult a kocka. A ceglédiekben ugyanis mintha feltámadt volna valami, magasabb sebességbe kapcsoltak, s megpróbáltak felzárkózni ellenfelükhöz. Teljesítmények szempontjából továbbra is Barnai Judit, illetve Vincze Nikolett ugrott ki a hazai alakulatból, s bár a duó mind támadásban, mind védekezésben tisztességgel tette a dolgát, még ők sem tudták megfékezni a pécsi menetelést. A mérkőzés végül 20-50-nél érkezett el egy újabb mérföldkőhöz, amikor is a különbség harminc pontra növekedett. Ebből a Cegléd már nem tudott pontokat letornázni, a csapatok 21-52-ről fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebbje a 9 pontos Weninger Virág volt az NKA Universitas Pécs oldalán, akit négy csapattársa követett nyolccal.

A harmadik negyed pontszerzés szempontjából már kiélezettebben alakult, a sikeres akciók száma azonban jócskán leredukálódott. Szinte egy teljes negyed telt el, amikor 4-5-öt regisztrálhattunk. Az események viszont az utolsó percekben sem pörögtek igazán fel, mindkét oldal egy-egy további találatot szerzett, így pedig az utolsó felvonás 27-61-ről folyatódhatott. Az utolsó tíz percben azonban visszaállt a mérkőzés eddigi ritmusa. A parkettet ismét a Pécs dominálta, s ahogy teltek a percek már tulajdonképpen a győztes kiléte sem lehetett kérdéses. A negyedik negyed felénél Jovan Gorec együtteséből már négyen is átlépték a kétszámjegyű dobott pontot, a vendégek azonban egy pillanatra sem lassítottak. A mérkőzés véghajrájában még egy tízest rápakoltak előnyükre, s ekkor csakis Kobolák Cintia pontjainak köszönhetően nem érte el a különbség a negyvenet. Ahogy viszont a mondás tartja: ‘Ami késik, az nem múlik’, a differencia negyven lett, mely a találkozó végéig csakis egy pontot változott. Az NKA Universitas Pécs végül 82-43-as győzelmet aratott a VBW CEKK Cegléd otthonában. A mezőny legeredményesebb játékosa pedig Nadija Smailbegovic lett, aki közel 26 perc játékkal 13 pontot jegyzett, 6 lepattanót szerzett és 7 gólpasszt osztott ki.


VBW CEKK Cegléd – NKA Universitas Pécs 43-82 (9-28, 12-24, 6-9, 16-21)

TIPPMIX NŐI NB I. 1. forduló
Albertirsa, Albertirsa Sportcsarnok
Söjtöry Tamás Ferenc, Györfy Rúben, Jankovics Viktor Zsolt (Farkas Zoltán)

VBW CEKK Cegléd: Barnai 7, Czank 4, Farkas 3/3, Rakita 2, Kobolák 11. Csere: Andi -, Viszmeg 3/3, Nagy -, Vincze 7/3, Filipowicz -, Horváth 6.

NKA Universitas Pécs: Mérész 10, Williams 8, Halmágyi Ki. -, Weninger 13/3, Rátkai 1. Csere: Tadic 8, Olawuyi 4, Halmágyi Ka. 2, Smailbegovic 13/9, Kiss 13/3, Laczkó 10/6.

 

A 2023/2024-es bajnoki évad nyitómérkőzésen a TARR KSC Szekszárd 79-77-re múlta a BKG PRIMA Akadémiát.

Remek hangulatban dobták fel a labdát Szekszárdon. Holcz Rebeka szerezte az új bajnoki évad első pontjait, majd Boros Julcsi és Jacinta Monroe is megvillant, amivel 6-0-ra vezetett a KSC. Az első negyedben a legnagyobb különbség 7 pont volt a felek között (11-4, 13-6, 15-8, 17-10), de a folytatásban gyorsan ledolgozta hátrányát a BKG. Triplát értékesített Chloe Marotta és Santa Baltkojiene, majd Marotta duplájával 18-17-nél a szigetszentmiklósi együttes járt előrébb. 10 perc után végül 19-19 állt az eredményjelzőn. A második szakaszt Zsámár Panna triplája vezette fel, amivel 22-19-re ment a BKG. A folytatásban váltott vezetéssel fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egyik gárda sem tudott meghatározó futást bevinni. 24-21-re a BKG, majd 27-24-re a KSC vezetett.

A második etap közepén 27-27-nél hosszú percekre befagyott az eredményjelző. Chloe Marotta triplájával a BKG mozdult el erről. Zseljko Djokics pedig időt is kért. Igencsak felpaprikázódott a hangulat a félidő hajrájára. Theodoreán Alexandra triplájával 34-33-nál visszavette a vezetést a KSC. Ezt követően ismét egyenlített a BKG, de végül Boros Julcsi duplája zárta az első 20 percet, így 39-37-re a szekszárdiak mentek a nagyszünetben. A félidőben Jacinta Monroe 13, míg Alexandra Stanacev 8 pontnál és 7 gólpassznál járt a hazaiaknál. A BKG legeredményesebbjei a 13 pontos Chloe Marotta és a 12 egységig jutó Santa Baltkojiene voltak. A Szekszárd 30-ból 14-et, míg a BKG 35-ből 12-t értékesített mezőnyből. A hazaiak 24-17-re vezettek a lepattanókban, de a 10 eladott és az 5 kihagyott büntető joggal okozhatott hiányérzetet. A harmadik negyedre jelentősen pontosított játékán a KSC, árulkodó adat, hogy mindössze két eladott labdája volt a házigazdának. Ennek megfelelően a különbség is gyorsan megugrott.

A harmadik szakasz elején Koch Dóra tripláival még tartotta a lépést a BKG, de 43-43 után Ana Vojtulek, Aleksandra Stanacev és Jacinta Monroe pontjaival 53-43-ra ellépett a KSC. Jó ritmust kapott el a házigazda, ebben a szakaszban öt szerzett labdája is volt. Úgy nézett ki, hogy ez a döntő futás is lehet, de Koch Dóra triplájával és Chloe Marotta villanásaival megfogta a meccset a BKG. A harmadik negyedet ráadásul Santa Baltkojiene találata zárta, amivel végül megfelezték a hátrányukat a vendégek. Az utolsó 10 percre így teljesen nyílttá vált az összecsapás. Különösen úgy, hogy a záró szakasz elején a litván játékos két büntetőjével 3 pontra olvadt a differencia. Hullámzott a játék, hiszen Boros Julcsi, Sara Krnjic és Aleksandra Stanacev 66-56-nál újra 10 pontos vezetéshez juttatta a hazaiakat. A BKG azonban ismét visszakapaszkodott. Két tripla is utat talált a vendégektől és így 70-66-nál ismét teljesen nyílt lett az évad nyitómeccse. Ana Vojtulek triplájával lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Szekszárd, de 73-72-nél már csak egy pont választotta el a feleket, majd 75-75-nél egyenlített a BKG. Ekkor még másfél perc volt vissza és Boros Julcsi, illetve Jacinta Monroe révén biztosította be végül a sikert a KSC.


TARR KSC Szekszárd - BKG-PRIMA Akadémia 79-77 (19-19, 20-18, 20-17, 20-23)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 1. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Minár László Balázs, Horváth Csongor Béla, Téczely Roland Balázs (dr. Gincsai János Péter)

TARR KSC Szekszárd: Stanacev 15/6, Vojtulek 17/3, Monroe 19, Boros 9, Holcz 2. Csere: Theodoreán 3/3, Horváth, Mányoky 6, Krnjic 5, Szücs 2.

BKG-PRIMA Akadémia: Aldazabal 3, Koch 11/9, Zsámár 9/9, Marotta 28/6, Baltkojiene 23/6. Csere: Takács 3, Bajzáth.

Vármegyei szövetségek