Szerdán rajtol az U23-as 3×3-as világbajnokság
26
Sep
2023
Szerdán rajtol az U23-as 3×3-as világbajnokság
2023. szeptember 26.  |  14:30

Szerdán kezdődik a lengyelországi Lublinban az U23-as 3×3-as világbajnokság. Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdezte a Wbsket.hu az elutazás előtt a várakozásairól.

Mielőtt rátérünk a világbajnokságra, néhány gondolattal kérlek zárjuk le a Nemzetek Ligáját. Mongóliában a szuperdöntőn az U21-es válogatott két vereséggel a 12. helyen zárt.

Jó lett volna Egyiptomot azon a hosszabbításos első csoportmeccsen legyőzni, mert azzal nyolcba jutunk. Az szép eredményt és fontos ranglista pontokat jelentett volna ettől a fiatal csapattól a jellemzően idősebb mezőnyben. Egyiptom egyébként Kína és USA megszorongatásával bizonyította erejét.

Összességében nem vagyok elkeseredve, U21-ben önmagában a szuperdöntő kiharcolása egy fontos eredmény volt. Kicsit több szerencsével a nyolc közé jutás elérhető lett volna, de a tapasztalatok nem vesznek el. Azokat jövőre hasznosíthatják a lányok.

Rátérve az aktuális versenyre, az U23-as világbajnokságra kik alkotják az utazó keretet? Így a klubszezon rajtjához érkezve mennyit tudtatok dolgozni?

A keret Kovács Kitti, Rozmán Lilla, Szirony Dorina és Zsámár Lili alkotja. Mind a négy játékosnak az első világbajnoksága lesz, így nagy várakozásokkal készül a csapat. Vasárnap találkoztunk először és akkor edzettünk egyet. Az elutazás előtt még hétfőn tudtunk edzeni a Városmajorban.

Ebben a felállásban még nem láthatták az együttest a szurkolók. Mi lehet a csapat erőssége?

Valóban nem játszott még együtt nagy tornán ez a négyes. Rozmán Lilla U21-es válogatott volt, míg a többiek U23-ban játszottak. Lilla a személyisége és a játékstílusa alapján jól illeszkedik az idősebb társai közé.

A válogatott erőssége a külső dobásokban lehet. A három mezőnyünknek jó keze van kintről. Ennek szellemében készülünk és éppen emiatt történt pár taktikai módosítás a korábbiakhoz képest.

Igyekszünk kihasználni, hogy nem vagyunk egy alacsony csapat és jó a kémia a lányok között. Nem szabad rágörcsölni a világbajnokságra. Ha tudják egymást felfelé húzni a játékosok, akkor jó dolgok sülhetnek ki. Tudom, hogy mi edzők mindig ezt nyilatkozzuk a világversenyek előtt és valami porszem általában becsúszik a gépezetbe, de őszintén hiszek a csapatban.

Az U23-as világbajnokság kapcsán minden évben felemlegetjük, hogy jó lenne egyszer a versenyszezon csúcsán – nyári időpontban – megnézni egy ilyen tornát. Most hogy látod, az 5:5 szakágból visszatérve erre a pár napra, mennyire jöttek vissza a 3×3-as reflexek a lányoknál?

Az edzéseken eltökélt, motivált játékosokkal találkoztam. Nem volt hiányérzetem. Pörgős, jó ritmusú edzésmunkát végeztünk. Kifejezetten jó állapotban érkeztek a játékosok a klubjaiktól.

Rozmán Lilla tagja volt a Mongóliában szereplő U21-es válogatottnak, tehát nála végképp nincs probléma a 3×3-ra való átállással, de a többieken sem éreztem azt, hogy bármi gond lenne.

Az idei válogatott világversenyeken eddig egyetlen korosztályban sem sikerült továbbjutni a csoportból. Az U23-as világbajnokságon Egyiptom, Olaszország, Thaiföld és Franciaország lesznek a riválisok. Az első két helyezett jut a negyeddöntőbe. Miként látod az esélyeket?

Amikor először megláttam a csoportot, azt gondoltam, hogy nem vagyunk rossz ötösben. Jobban megnézve az ellenfeleket, azt azért kijelenthetjük: izmos csoport vár ránk. Minden mérkőzés ki-ki mérkőzés lesz, végig nagyon élesnek kell lenni.

Látva Egyiptomot, akik a Nemzetek Ligája döntőhöz képest egyet cseréltek – ráadásul vélhetően minőségi cserét hajtanak végre – rögtön az első meccsen nagyon komoly erőfelmérő vár ránk. Mellettük ott van az egyik legjobb U21-es játékost felvonultató Olaszország. Őket részben ismerjük a Nemzetek Ligájából, hiszen U21-ben egy konferenciában szerepeltünk.

Az előbbiekben kiemelt két együttessel mérkőzünk szerdán. Pénteken jönnek a franciák, akik idén nem értek el olyan kiemelkedő eredményeket, mint tavaly, de mindig számolni kell velük. Thaiföldet kevésbé ismerjük. Az azonban biztos, hogy nagyon oda kell figyelni ellenük is.

Továbbjutás esetén a Kína, Hollandia, USA ágra kerülnénk, ami szintén nem egyszerű. Bár mindig azt szoktam mondani, ha éremért szeretnénk játszani egy világversenyen, akkor a torna valamelyik szakaszában legalább egy ilyen szintű riválist le kell győzni.

A csoportmeccseknél előzetesen nem is szeretnénk jobban előre szaladni. Nagy szüksége lenne a 3×3-nak egy jó eredményre, de nincs rajtunk nyomás.

Vármegyei szövetségek