Négykézláb keresztben a Dózsa György úton - interjú Szabó Józseffel
18
Sep
2023
Négykézláb keresztben a Dózsa György úton - interjú Szabó Józseffel
2023. szeptember 18.  |  09:38
Szabó József! Egyszerű, szép magyar név, amelynek viselői között a magyar sportéletben akadt labdarúgó gólkirály és UEFA-kupa döntős csatár, a Videoton legendája, és egy másik legendás labdarúgó, egy kárpátaljai magyar sportember is e nevet viseli. Ő Ukrajna területén él, a szovjet válogatottal vb-bronzérmes, valamint többszörös szovjet bajnok volt, edzőként pedig vezette a kijevi sztárcsapatot, a Dinamo együttesét. Kedvenc sportágunkban is van Szabó József, aki még a múlt század utolsó évtizedeiben volt korosztálya egyik legígéretesebb játékosa, többszörös bajnok. Talán Szabó Joe néven azért lehet, még ma is beugrik neve a sportág kedvelőinek, kiről is van szó. Mivel Joe e sorok írójával nagyjából egykorú, talán érthető, hogy a tegező tónusban készült beszélgetés nosztalgikus hangok is vegyülnek.
 
 
- Joe, hadd "akasszuk a hóhért", azaz "bemelegítésként" én felelnék egy bő harminc éve még a Nemzeti Sportcsarnokban, a pályán feltett kérdésedre, amire akkor nem volt módom. Ráadásul szerintem kellettek is az azóta eltelt évtizedek, hogy érdemben felelhessek...
 
- Nem emlékszem már rá, mit kérdeztem, de várom a választ...
 
- Szóval MAFC - Izzó meccs az OSK vagy OIK döntőn, amit annak idején karácsony és újév között rendeztek, egyszerre a fiúknak és a lányoknak. Kaptam egy indítást, volt is egy kis előnyöm veled szemben, de éreztem, hogy jössz mögöttem. Gondoltam, "megvárlak", felmutatok egy dobócselt, és utána dobom be a ziccert. A terv szép volt, nagy dicsőség lett volna a MAFC cserejátékosának, főleg a lelátón figyelő lány csapatok szemrevaló kamasz hölgyeinek szemében, ha "elröpteti" a korosztály talán legjobb rugókkal rendelkező játékosát, és dob egy laza ziccert. Jónak tűnt a terv, csakhogy remek rugók ide vagy oda, nem ugrottál el, hanem egy pajkos mosoly kíséretében megálltál velem szemben és megkérdezted, "ugye nem mered rádobni?"...
 
- Biztos volt ilyen, nekem nem rémlik.
 
- Bennem viszont nagyon megmaradt. Így utólag volt benne(d) egyfajta vagányság, magabiztosság, és mégsem voltál lekezelő. Én pedig tényleg nem mertem rádobni, hanem - edzőm vélhetően a fejét fogta - adtam egy alibi passzt ki valakinek. És hogy válaszoljak a kérdésre: nos, mert ha megteszem, rádobom, szerintem te amolyan röplabdás módra kiütötted volna a labdát. És ha már megugrasztani nagy dicsőség lett volna, ha ott "lenyomsz", az pedig az akkori szóhasználatunkkal élve nagyon "égő" lett volna... Ennyit erről, most már én kérdezek.
 
- Várom a kérdéseket...
 
- Ugye te amolyan "ős izzós" voltál, ott kezdtél kosarazni, és onnan lettél NB I-es játékos. Hogy indult, hogy kerültél a kosárlabda pályára?
 
- Újpalotai fiú vagyok, és akkoriban még szokás volt, hogy a csapatok edzői járják az iskolákat, olyan gyerekeket keresve, akiknek van kedvük kosarazni, és akiben úgy látják, "mocorog" valami. Hozzánk Mezei Kati néni jött el, ő volt az első, a nevelőedzőm. Az alsó, a mini, úttörő korosztályban még több csapatunk is volt, később e csapatok legjobb játékosaiból lett egy, annak már a görög Papavasziliu Hrisztosz volt az edzője.
 
- Emlékszem mindkettőjükre, Kati néni után Hrisztosz érdekes váltás lehetett...
 
- Azért Kati néni - már persze tegeződünk, hiszen azért izzósok évente összejárunk -, azaz Kati is ki tudta ereszteni a hangját. Hrisztosz pedig valóban igen temperamentumos edző volt. Azokat az OSK-kat, OIK-kat pedig imádtam, szerintem - bár akkor még nem tudtuk, hogy ezt így nevezik - minden játékosnak plusz motivációt adott, hogy a lányok előtt játszhat, bizonyíthat. Szerencsére az akkori időszak fiatal hölgyei közül a közösségi médiának köszönhetően többekről is tudok még, látom, mi is van velük, és ez azért jó dolog. Mindent egybevetve, visszagondolva azokra az évekre, szerintem Katinál és Hrisztosznál is nagyon jó kezekben voltunk, folyamatosan fejlődtünk.
 
- Olyannyira, hogy te már nagyon fiatalon bekerültél az első csapatba.
 
- Így van, nagyon jó volt olyan izzós legendákkal együtt játszani, akiknek korábban éveken át szurkolt az ember, mint Varga Lajos, Zsoldos Bandi, Láng Laci, Hoffmann Gabi, Hortobágyi Laci, hogy csak néhányukat említsek. Hozzájuk kerültünk föl mi fiatalok többen. Egészséges, jó volt a fiatalok és a rutinos játékosok alkotta keret. Többször is lett volna esélyünk akár a bajnokságot is megnyerni, de valamit mindig elrontottunk. Ja, és azért nem egészen húsz évesként az is óriási élmény volt, hogy a korszak egyeduralkodó csapata, a Gellér Sanyival, Horváth Attilával, Görbével, Recska Lacival, Kamarás Gyurival felálló Honvéd ellen is többször pályára léphettem a Nemzeti Sportcsarnok kettős rangadóin. 
 
- Még mielőtt elmélyednénk felnőtt, profi karriered sikereire, kicsit ugorjunk vissza az időben. Mielőtt beverekedted volna magad a Tungsram első csapatába, rendszeresen tagja, meghatározó játékosa voltál a különböző korosztályos válogatottaknak. Ezekről a fellépésekről, ebből az időszakból milyen emlékeid vannak?
 
- Van több szép emlékem. Kijutottunk a kadett, az U16-os németországi Eb-re úgy, hogy a selejtező Sopronban volt. Nem sokkal korábban súlyos bokasérülésem volt, a soproni selejtezőn úgy játszottam, hogy két nappal előtte vették le a gipszet a lábamról. A németországi Eb-n a jugoszlávok, az olaszok, a spanyolok, a törökök és a franciák voltak ellenfeleink a csoportban, nem sikerült nyernünk a csoportban. A spanyolok elleni meccs előtt edzőnk, Gyimesi János, máig nem tudom, viccelt-e vagy komolyan gondolta, de azt mondta: csak úgy van esélyünk ellenük, ha száz pont alatt tartjuk őket. Messze a legjobb meccsünket játszottuk a spanyolokkal az Eb-n, 102-101-re kaptunk ki. Jó csapatunk volt, jó emberekkel és játékosokkal. Ami ennek kapcsán szomorúsággal tölt el, hogy abból a társaságból ketten, Gergely Tamás és Makkai Tamás már nincs köztünk.
 
- Ha már ilyen rangos ellenfelekkel játszott ez a válogatott, voltak az ellenfelek csapataiban olyan kosarasok, akik később felnőtt szinten is híresek, ismertek, sikeresek lettek?
 
- Bevallom, nagyon rossz a névmemóriám, így a FIBA netes archívumában utánanéztem. A spanyol Antonio Martin és Orenga, és az akkor még a jugoszláv válogatottban szereplő, ha jól tudom szlovén Zdovc és szerb Paszpalj igen szép nemzetközi karriert futottak be.
 
- Még valami emlék az utánpótlás válogatottakból?
 
- Akkoriban rendeztek egy nagyon színvonalas, rangos tornát, az IBV-t, az Ifjúsági Barátság Versenyt, a szocialista országok pl. a szovjet, a csehszlovák, a jugoszláv válogatott részvételével. Egy ízben Salgótarjánban rendezték az IBV-t. Ezen mi, magyarok a rendező jogán két csapattal, egy ifi korú és egy fiatalabb csapattal vehetettünk részt. A fiatalabb együttesben játszottam. Utolsók lettünk, de én lettem a torna pontkirálya.
 
- A katonaság hogyan zajlott nálad?
 
- Mozgalmasan. Először Kaposvárra a Táncsicshoz kerültem több hasonló korú, ellenfélként jól ismert, ügyes játékossal. Ezután "felhívtak" a Honvédhoz, majd rövid idő múlva újra a Táncsicsnál találtam magam.
 
- Az akkoriban nem volt NB I-es, jól emlékszem?
 
- Igen, a másodosztályban játszottunk, az NB I B-ben. Ott a helyi derbik voltak nagyon érdekesek, a SÁÉV - Táncsics meccsek. Bár a mi játékosaink többsége nem volt kaposvári, azért nem csak ellenfelünk, mi is presztízscsataként fogtuk föl ezeket a mérkőzéseket. Egy ilyen összecsapáson sikerült megszereznem - ha mondhatom így - életem kosarát.
 
- Ha ennyire emlékszel rá, biztos látványos lehetett. Megosztanád velünk?
 
- Felugrottam, hogy dobok egy jobb kezes ziccert, de láttam, hogy túl vagyok a palánk vonalán, plussz ketten is szerelni akartak. A levegőben vettem vissza a labdát a bal kezembe, és így dobtam rá. A poén, hogy bement - hogy hogyan, azt nem is nagyon tudom, de biztos, hogy életem egyik legjobb, ha nem a legjobb dobása volt.  
 
- Felnőtt karrieredben meghatározó lehetett, amikor egyesült a két fővárosi élcsapat, a Tungsram és a Honvéd. Hogyan fogadtátok ezt az egyébként remek korösszetételű, rutinosabb és fiatal játékosok egészséges elegye alkotta társaságnál?
 
- Először nem nagyon, de úgy is mondhatnám, nagyon nem örültünk neki. A Tungsramnál tényleg nagyon jó társaság jött össze. Ha jól emlékszem, az utolsó tungsramos szezonban az elődöntőben kétszer is úgy kaptunk ki a Körmendtől, hogy az egyébként izzós, tungsramos nevelésű Kardos Laci dobott triplát nekünk középről. Az adott pillanatban érthető módon elkeseredett volt a társaság, de nem sokkal később már arra gondoltunk, hogy ennek a szezonnak a tapasztalatával a következő évadban már döntőbe juthatunk, sőt akár bajnokok is lehetünk... Ezek után talán érthető, hogy nem repestünk az örömtől a fúzió bejelentésének hírétől.
 
- Viszont a döntő és a bajnoki cím - ha nem is pontosan úgy, ahogy a Tungsramnál gondoltátok - végül összejött, sőt, többször is...
 
- Utólag belátva, a gazdasági háttér ismeretében valahol logikusnak tűnt az egyesülés. A Honvédból "kimenőben" volt egy nagy generáció, a Tungsramnál pedig az amerikaiak kiszálltak a sport finanszírozásából. Nem voltunk rosszban a honvédos srácokkal, sőt pályán kívül sokat dumálgattunk. Ugyanakkor a mérkőzéseken azért kisebb-nagyobb összezördülések is akadtak a játékosok között. Az első edzések egyikén a csapatkapitány, Heinrich Robi maga köré gyűjtötte a társaságot. Mint mondta, ezen új alakulat két fele eddig kőkeményen "gyűrte" egymást a pályán. Úgy folytatta: ezentúl egy célért, együtt kell küzdenünk, ez a cél pedig nem volt más, mint hogy körmendi, zalaegerszegi és szolnoki sikerek után visszahozzuk az aranyat Budapestre.
 
- A honvédosok közül kivel kerültél a legjobb kapcsolatba?
 
- Jóban voltunk mindenkivel, nagyon jó közösség alakult ki, és biztos, hogy ez Robi beszédével indult el. A leginkább baráti viszonyban Vityával, azaz Viktor Kuzminnal voltam. Ennek különös története van. Egy alkalommal a szezon előtt elmentünk egy amerikai túrára. Vityával egymás mellé "sodródtunk" a gép hátsó részében, és a hosszú úton nagyon jól összehaverkodtunk. Ebben persze lehetett szerepe annak az üveg vodkának, amit Vityának valahogy sikerült felhozni a gépre... Utána rengeteg többféle dobóversenyt játszottunk egymás ellen edzéseken vagy edzések után - esélyem sem volt.
 
- Úgy rémlik, elég korán, fiatalon abbahagytad a játékot...
 
- Két Tungsram-Honvéd, majd egy Danone-Honvéd bajnoki cím után váltottam. A harmadik szezonban szerintem kevés lehetőséget kaptam, pedig úgy éreztem, hogy amikor a pályára kerültem - leginkább sajnos egy-két társam sérülése miatt - tudtam segíteni. Még két évre elhívtak Százhalombattára, az NB I B-be, de a második szezon után tudtomra adták, hogy ott sem nagyon számítanak már rám. Családos ember voltam kisgyerekekkel, így - bár volt érdeklődés - nem akartunk "felcuccolni", és vidékre költözni, így 31 évesen abbahagytam, pedig szerintem lett volna még három-négy jó évem.
 
- Az utánpótlás korosztályos válogatottakat végigjártad, játszottad, viszont, ha jól tudjuk, a felnőtt válogatottban nem léptél pályára...
 
- Valóban nem, ez így alakult. Az első, bő keretben többször is benne voltam, de mire edzésbe állt a válogatott, a szűkítettben már nem.
 
- Mi az, amire a legszívesebben emlékszel vissza a felnőtt karrieredből?
 
- Arra, ahogy a bajnoki címeket ünnepeltük. A csapatból többen is dohányoztak, de ezen alkalmakkor nekünk, akik nem "bagóztunk" is el kellett szívni egy szál cigit az öltözőben. De a csúcspont nem is ez volt. A csarnokkal szemben, a Dózsa György út túloldalán van a Honvéd sörbár. Nos, amikor bajnokok lettünk, a létesítmény bejáratától a Dózsa György úton négykézláb kellett átmásznunk a sörbárba.
 
- Mi van veled, hogy zajlik az életed, jó 25 éve, hogy befejezted a kosarazást?
 
- Nem akartam edzősködni, valahogy az, hogy másokat űzzek, hajtsak, az nem az én világom. A civil szférában kezdtem dolgozni fuvarozóként, és mind a mai napig ezt csinálom, járom az utakat, az aktuális feladattól függően hol itt, Budapesten, hol pedig vidéken, Nyíregyházától Zalaegerszegig. A kosaras találkozókra, ha tudok, elmegyek, azokon jókat beszélgetünk, nosztalgiázunk.
 
- A mai kosárlabdát mennyire követed?
 
- Ha éppen úgy adódik, és van időm, megnézem a meccseket. Igaz, hogy sok az idegenlégiós, de gyakran látok kiélezett, izgalmas, színvonalas mérkőzéseket, a felnőtt válogatott pedig szerintem a lehetőségeihez képest nagyon jól, erőn felül teljesített az utóbbi években.
 
 
 
 
Botár László

Vármegyei szövetségek