Egyetemi Európa-bajnokság: 6., 12. és 15. hely
30
Jul
2023
Egyetemi Európa-bajnokság: 6., 12. és 15. hely
2023. július 30.  |  21:15
Bár derekasan küzdött, sérült irányítóját nélkülözve nem tudott visszavágni a francia Lyonnak a csoportban elszenvedett vereségért, így a 6. helyen zárta az Egyetemi Eb-t Portugáliában, Aveiro városában az ELTE női együttese. Az alsó ágon érdekelt két férfi együttesünk kosarakban gazdag mérkőzéssel zárta a tornát. A 11. helyért játszó Debrecen kikapott román ellenfelétől, a 15. hely megszerzéséért küzdő Miskolc viszont legyőzte portugál riválisát.
 
 
 
 
Nők
 
Az 5. helyért
 
Lyoni Egyetem (francia) - ELTE 69-59 (15-15, 20-15, 20-18, 14-11)
 
ELTE: Bogdán 4, Takács E. 7/3, Benke 5/3, Munkácsi, GALLI-HIRLING 12. Cs.: KISS A. 13, NAGYI 9/6, Orosz 5/3, Solymosi 2, Simon. Edző: Horváth Bianka.
 
Takács Emese a sérült irányítóját, Vári Annát nélkülöző magyar női egyetemi bajnoknak szerzett vezetést, ám erre 5 ponttal felelt a Lyon. A triplát és duplát is "vágó" Benke Sára, valamint Galli-Hirling Borbála jóvoltából a szakasz derekán 4 ponttal újból az ELTE vezetett. Francia időkérés után újra Takács villant, 6 ponttal elhúztak a lányok. A negyed második fele a franciáké volt, a szakasz 15-15-ös "tenisz-döntetlennel" zárult. A második etapban szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az ELTE részéről ekkor Kiss Anna volt elemében, Nagyi Tímea pedig tőle nem megszokott módon triplával jelentkezett. A félidő hajrájában jött egy 6-0-s Lyon-roham, a szünetben 5 pontos hátrányban volt női egyetemi bajnokunk.
 
A második félidő elején csak Galli-Hirling jelentett veszélyt a francia kosárra, több labdát eladtak a lányok. Egy 12-4-gyel kezdve a harmadik negyedet 13 ponttal ellépett a Lyon. Takács Emese triplája egy 7-0-s magyar rohamra adott jel volt, ismét Kiss lépett elő vezérré. A szakasz végén állandósult az 5 és 10 pont közötti francia vezetés, a záró szakasz előtt 7-tel "ment" a Lyon. Ennek elején ellépett 10 ponttal a francia együttes, ám ekkor Nagyi második hármasa egy 8-2-es ELTE-futás kezdetét jelentette, 4 pontra csökkent a hátrány. A felzárkózás azonban sokat kivett a végig szívósan küzdő ELTE-lányokból, végül 10 pontos francia siker született, de a magyar egyetemi bajnok minden elismerést megérdemel az Európa-bajnoki 6. helyezéséért.
 
Horváth Bianka: - Sajnos Vári Anna nem tudott pályára lépni, a sérülése komolyabb, mint gondoltuk. A francia csapatból két játékost akartunk kivenni a játékból, az irányítót és a centert. Mindkettő extra adottságokkal rendelkezik, rájuk épül ez a csapat. Első irányítónk nélkül a letámadásuk hatásosnak bizonyult, rengeteg ajándék labdát adtunk nekik, amivel előnyhöz jutottak. Maradt még erőnk egy utolsó rohamra, de hiába védekeztünk jól, a végén kéz fölött is bedobták, így nem tudtuk megfordítani a mérkőzést. Ez a csapat megtett mindent, néha erőn felül is teljesített, a stáb nagyon büszke a lányokra!
 
 
 
 
Férfiak
 
A 11. helyért
 
Debreceni Egyetem - Pitesti Egyetem (román) 86-106 (24-28, 18-29, 27-25, 17-24)
 
Debrecen: Várbíró 4/3, Balázsi 4, Neuwirth 10/3, Gáspár 4, CZERMANN 8. Cs.: POLLÁK 19/12, Fábián 9, TURÁN 6/6, VARGA S. 12/3, Sipos 3/3, Horváth B. 5/3, Sólyom 2. Edző: Erdei Ádám.
 
Az első percek váltott vezetése után egy 9-2-vel ellépett a román együttes, amely a nyitó etap második felében már 8 ponttal is vezetett. A kosarakban gazdag szakasz végén Pollák Balázs vezérletével megfelezte hátrányát a Debrecen. A második etap elején tartotta szűk előnyét a Pitesti, majd a szakasz derekán egy 16-3-as rohammal jelentős előnyt szerzett a hullámvölgybe kerülő magyar egyetemi bajnok ellen. Ennek köszönhetően a románok 15 pontos előnnyel vonulhattak pihenőre.
 
A második félidőt 5-2-vel kezdve a 10 pontos lélektani határ közelébe került a Debrecen. Próbálták gyorsítani a játékot Erdei Ádám tanítványai, ám a nagy rohanásba több hiba, eladott labda csúszott, amit könyörtelenül, egy 8-0-lal büntetve 20 ponttal elhúzott a Pitesti. Nem adta olcsón a bőrét a Debrecen: Turán Simon kettő, Sipos Timót és Varga Sándor pedig egy-egy triplát dobott, így a szakasz végére a 10 pontos lélektani határ közelébe került a Debrecen. A záró etap elején tartotta 15 pont körüli előnyét a Pitesti, amely egy 11-2-vel a szakasz közepén 20 pont fölötti előnyre tett szert. A mérkőzés nagy dobópárbajjal és 20 pontos román győzelemmel ért véget. A Debrecen a 12. helyen zárta az Eb-t.
 
Erdei Ádám: - Szeretném megköszönni mindenkinek, a srácoknak, a Debreceni Egyetemnek és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, hogy itt lehettünk, és részt vehettünk ezen a nagyon színvonalas tornán! A németek ellen egyetlen labdán múlt a legjobb nyolc közé jutásunk, az alsóházban egy meccset nyertünk. A hozzáállással elégedett vagyok, az egyetemi bajnoki címért járó jutalomjátékon, úgy gondolom, megfelelően képviseltük a magyar egyetemi kosárlabdát. Jó volt látni a nemzetközi egyetemi mezőnyt, és felmérni, hol tartunk. Remélem, az itt tanultakat és az itt szerzett tapasztalatot majd hasznosítani tudjuk a jövő évi Európai Egyetemi Játékokon. 
 
 
A 15. helyért
 
Minho Egyetem (portugál) - Miskolci Egyetem 81-92 (30-25, 20-19, 21-28, 10-20)
 
Miskolc: Orliczki 4/3, KOZÁK M. 24/12, KOZÁK B. 26/6, SZŐKE 10, Lippai 11. Cs.: RAGÁLYI 10, Molnár B. 2, Sándor 5/3, Gadus, Lakatos. Edző: Béres Dávid.
 
Triplával a portugálok szereztek vezetést, ám erre egy 10-0-lal felelt Kozák Bertalan vezetésével a Gerőcs Bálintot sérülés miatt ezúttal nélkülöző Miskolc. Igazán megnyugtató előnyt azonban nem tudott szerezni Béres Dávid legénysége, sőt a szakasz közepére egy 13-4-gyel fordított a Minho. A szakasz második fele nagy dobópárbajt hozott, a negyed 5 pontos portugál vezetéssel zárult. A második etap Ragályi Levente révén miskolci kosárral indult, ám erre egy 11-2-t "repesztve" felelve 12 ponttal elléptek a hazaiak. Szünetig elsősorban Lippai Szabolcs jóvoltából sikerült ezt a hátrányt megfelezniük a borsodiaknak.
 
A második félidő Kozák B. triplájával indult, és ez egy fordítást érő 13-2-es miskolci rohamot indított útjára. Ezt követően váltva estek a kosarak - a Miskolcból a három triplát is beemelő Kozák Márton jeleskedett. A záró etap minimális magyar vezetésről indult. Ezt úgy indította 9-0-lal a Miskolc, hogy e rohamból 5 játékosa is "pontosan" vette ki részét. Ezt követően már nem forgott veszélyben a magyar vezetés, a Miskolci Egyetem gárdája 2 győzelem mellett 4 vereséggel a 15. helyen végzett.
 
Béres Dávid: - Megvédtük becsületünket, győzelemmel zártuk a tornát! Jól kezdtünk, majd ellenfelünk játékosai távolról nagyon jól dobtak, amire nem volt igazán válaszunk. A második félidőre rendeztük a védekezést, és ennek köszönhetően támadójátékunk is jobb ritmusúvá, hatékonyabbá vált, így sikerült fordítani. Összeségében egy szép helyszínen és igen jól megrendezett, rendkívül színvonalas torna volt, játszottunk két hosszabbításos meccset. Voltak jobb és gyengébb mérkőzéseink - nekem az igen erős Sevilla elleni küzdés és helyenként a játék tetszett a leginkább. A torna nagyon jól szolgálta felkészülésünket a jövő évi, debreceni és miskolci közös rendezésű Európai Egyetemi Játékokra.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek