Már a jövőből is ízelítőt ad az Universiade – lélegzetelállító körülmények fogadták a magyar csapatot Csengtuban
27
Jul
2023
Már a jövőből is ízelítőt ad az Universiade – lélegzetelállító körülmények fogadták a magyar csapatot Csengtuban
2023. július 27.  |  18:10

Pénteken magyar idő szerint a hajnali órákban megkezdi szereplését a magyar válogatott a 2023-as FISU Egyetemi Világjátékokon. A mieink közel 24 órás utazás után vasárnap érkeztek a helyszínre, Csengtu városába, ahol kiváló körülmények fogadták a magyar küldöttséget.

A 2023-as Universiade több szempontból is komoly mérföldkő. Egyrészt Kína számára, hiszen a Covid miatt kétszer elhalasztott esemény sikeres lebonyolításával érezhetően szeretnének bizonyítani a szervezők. Másrészt a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) életében is. Minden idők legnagyobb szabású Universiadéjára készülünk, ami az egész eseményt új polcra emelheti.

A helyszínről Magyar Bianka szövetségi kapitány elmondta lapunknak, hogy minden várakozást felülmúló körülmények között dolgozhat válogatottunk. Közel 20000 önkéntes segíti a világjátékok lebonyolítását. Minden edzésünkön legalább 20 önkéntes tartózkodik, akiknek a feladatuk, hogy a létező legjobb munkafeltételeket biztosítsák. Az önkénteseknél nem lehet mobiltelefon, végig figyelik az foglalkozásokat és nincs olyan kérés, aminek ne próbálnának meg eleget tenni. A szervezők rendkívül közvetlenek, vidámak és segítőkészek.

A sportolói faluban nyilvántartják a születésnaposokat is, akiket aztán tortával és ajándékkal köszöntenek. A magyar lányok közül Bernáth Réka ünnepelte a születésnapját a helyszínen. A kiváló vendéglátás nem csak ebben érhető tetten. Minden edzéshelyszínen biztosítanak frissítőket, gyümölcsöket – mindenből a legmagasabb minőséget. A sportolói faluban pedig két étterem és ötféle konyha várja a vendégeket. Már egy kicsit a jövőből is ízelítőt kínálnak, hiszen például egy kedves robot főzi a kávét. A robotok visszatérő vendégek és már az első napokban belopták magukat mindenki szívébe. Nagyon népszerűek, sorra készülnek a közös fotók, videók.

"Talán még fel sem fogtuk, hogy hova kerültünk. Hihetetlen élmény!"

– húzta alá lapunknak a szakvezető. Nem csak a kávét főző és felszolgáló robottal, hanem olyan szolgáltatásokkal is irányt mutatnak a jövőbe a helyiek, mint, hogy kijelzőkön követhető az éttermek aktuális telitettsége. Ennek megfelelően soha nincs sorban állás. Ráadásul, aki tartana a tömegtől (ezt a gondolkodást még a járvány hozta magával), az is választhat olyan alkalmat, amikor az átlagnál jóval kevesebben tartózkodnak az étteremben. Eközben óriási hangsúlyt helyeznek a higiéniára, folyamatosan takarítanak, fertőtlenítenek az önkéntesek.

Nézzük a szakmát, hiszen gőzerővel folyik a csapatunknál a finomhangolás a pénteki bemutatkozás előtt. Nagy odafigyelést igényeltek az elmúlt napok, hiszen hatórás időeltolódással is meg kell küzdeni.

"Minden nap egyórás edzéslehetőség áll rendelkezésre, de beillesztettünk a programba plusz edzéseket, melyet a sportolói faluban található, minden igényt kielégítő konditereremben el tudtak végezni a játékosok. A hét elején még napi két edzés, szerdától azonban már csak napi egy edzés szerepelt a programban."

– avatott be a programba Magyar Bianka, majd hozzátette: „Minden nap más csarnokban edzünk. A szabályok szerint senki nem edzhet a mérkőzéshelyszíneken.”

Az első rivális pénteken magyar idő szerint hajnali 4 órától Argentína lesz. Előzetesen kevés információ áll rendelkezésre a dél-amerikai riválisról, de a helyszínen egy önbizalommal teli rendkívül magabiztos gárda képét közvetítik magukról. A lehetőségekhez képest igyekszik maximálisan felkészülni belőlük a válogatottunk. Ők szerdán Romániával vívtak edzőmeccset és 53-50-re maradtak alul. A románokat múlt héten Budapesten láthattuk, akkor 9 fővel álltak fel. Azóta kiegészültek a 3×3-as válogatottjukból három játékossal. Ahogy tehát a magyar válogatott, úgy minden más nemzet is igyekszik a lehető legjobban felkészülni. Hogy ez kinek miként sikerül, azt péntektől immár élesben is meglátjuk.

Vármegyei szövetségek