Sztojan Ivkovics: A minimális elvárást teljesítettük a középházba kerüléssel
13
Jul
2023
Sztojan Ivkovics: A minimális elvárást teljesítettük a középházba kerüléssel
2023. július 13.  |  12:37
Mint ismert, a magyar U20-as férfi válogatott 1-3-mal teljesítette a korosztályos B divíziós Európa-bajnokság B csoportját, így a negyedik helyen végzett a kvintettben. A csoportkört követően Sztojan Ivkovics szövetségi edző értékelte az eddig látottakat:
 
"Túl vagyunk a csoportkörön, a minimális elvárást teljesítettük a középházba kerüléssel. 2015 után először volt esélye az U20-as válogatottnak, hogy nyolcba kerüljön, ehhez egy labda hiányzott a britek ellen. Külön fájlalom, hogy érzésem szerint ezen a mérkőzésen minden tekintetben győzelmet érdemeltünk volna. Meg kell jegyezni, hogy egy ilyen ötvenvalahány pontos meccsen a 39-8-as büntetőarány szinte bármilyen csapatot megroppantott volna, a srácok azonban az utolsó pillanatig tartották magukat. Az utolsó 30 másodpercben a britek mindent váltottak védekezésben, így volt három üres dobásunk, amik sajnos nem mentek be. Az Ausztria elleni mérkőzésnek a továbbjutás szempontjából már nem volt tétje, így kicsit variáltunk, volt olyan játékos, akit pihentettünk, de a fiúk így is kitették a lelküket a pályára. Gratulálok nekik és a stábnak is.
 
Tudomásul kell venni, hogy átrajzolódik a kosárlabda térképe (például velünk együtt Lettország, Finnország, Georgia és Bulgária is a középházba került), ezt láthatjuk az idei világversenyeken. Az U20 válogatott irányítását azért vettem át, hogy megtapasztaljam, hogy a mi válogatottjaink miért vannak folyamatosan hátrányban ugyanazon paraméterek miatt. Egyet biztosan tudok mondani, a magyar gyerekek szíve, hozzáállása, küzdeni tudása, versenyképessége nem marad le a többi nemzettől, a fájdalomtűrő-képessége pedig talán még nagyobb is. Ez elsősorban köszönhető a szülőknek és a játékosok klubjainak, ezért hálásak lehetünk.
 
Az utánpótlás elsődleges feladata, hogy játékosokat neveljen ki a felnőtt válogatott számára, ez eddig is működött, és a jövőben is meg fogjuk találni azokat, akik ott pályára tudnak lépni, ehhez 2025-ig világos tervvel rendelkezünk. Ezt a folyamatosságot alátámasztja, hogy felnőtt szinten az utóbbi 8 évben az európai középmezőny elejéhez tartozunk (az utolsó európai ranglistákon a 16-22. hely között mozgott a magyar válogatott). Ahhoz azonban, hogy ezek a válogatott tornák ne okozzanak évről-évre frusztrációt a játékosok, az edzők és a nézők számára, kell tennünk egy lépést előre. Az a kérdés, képesek vagyunk-e erre."
 
A 9-16. helyért folytatja a magyar csapat, első mérkőzése pénteken 13:30-kor Bulgária ellen lesz.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek