U18-as női Eb: Újabb győzelemmel csoportmásodik válogatottunk
03
Jul
2023
U18-as női Eb: Újabb győzelemmel csoportmásodik válogatottunk
2023. július 3.  |  20:16

A konyai U18-as Európa-bajnokság harmadik játéknapján a magyar válogatott magabiztos, 67-48-as győzelmet aratott a rendező Törökország ellen.

Bár a mérkőzés feldobását lányaink nyerték, az első pontokat mégis a rendezők szerezték meg. Ceren Akpinar indított betörést, akit dobás közben Fárbás Eliza faltolt, így pedig a törökök húzóembere kettőt dobhatott. Két rádobásából végül kettő lett találat, vagyis Törökország került lépéselőnybe. A folytatásban lányaink szintén büntetőkkel szépítettek. Strausz Edina állhatott vonalra, aki viszont csak egy dobást tudott értékesíteni, így tehát válogatottunk egy pontos hátrányban maradt. Ekkor indított viszont Aho Tyra akciót. Irányítónk végigrobogott a pályán, s egy gyönyörű ziccerrel fejezte be a támadást, mely Völgyi Péter tanítványai felé billentette a mérleget. A rendezők azonban továbbra sem hagyták magukat. Újabb büntetők következtek az ellenfél oldaláról, miután 3-4-et regisztrálhattunk. Hihetetlenül kiélezett csata folyt a pályán a következő percekben is. Találat után találat következett, majd végül 7-7-nél egált regisztrálhattunk. A játék ritmusa viszont ezután sem változott. Fej-fej mellett haladtak az együttesek, egyszer a törökök, egyszer pedig lányaink ragadták magukhoz a kezdeményezést, így egy-két pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. 12-11-nél még három perc maradt hátra a játékrészből, s Völgyi Péter szövetségi kapitány kért időt a magyar együttesnek. A hátralévő idő ezután 2-2-vel folytatódott. Peregtek a másodpercek az egy pontos előnyt pedig továbbra is Magyarország élvezhette, majd Eslem Guler kezébe került a labda. A török játékos kevesebb, mint egy percet töltött pályán, ez azonban nem rettentette el, hogy elengedje merész távoli dobását. Sarokból jött a rádobás, felszólalt a dudaszó, kosár jó, Törökország ezzel pedig 16-14-re fordított.

A második felvonást tehát válogatottunk két pontos hátrányból indíthatta. Az első találatot Ceren Akpinar szerezte, mellyel Törökország ráadásul tovább is tudta növelni előnyét. A válasz azonban rögtön érkezett Bajzáth Lilitől, majd végül Toman Réka is betalált, ezzel pedig lányaink 18-18-nál ismét egyenlíteni tudtak. Az ellenfél oldaláról Guler azonban továbbra is veszélyesnek bizonyult. A török tripla-dobó ugyanis ismét távolról szerzett pontokat, mely 18-21-re változtatta az állást. Három pontos differencia, mely a következő percekben is megmaradt. 20-23-at regisztrálhattunk, amikor Törökország kért időt eligazításra. A rövid szünet pedig inkább ellenfelünknek kedvezett. Visszatérve ugyanis továbbra is a törökök irányították a mérkőzés ritmusát, majd egyszer csak Aho Tyra pörgette fel az eseményeket. Irányítónk jókor jött hárompontosa két pontra hozta fel a magyar válogatottat, majd ráadásul Strausz Edina is távolról volt sikeres, ezzel pedig lányaink 26-25-nél újból átvették a vezetést. Törökország 27-25-nél kért ismételten időt. Ezután a félidő utolsó egy perce következhetett. Szélsebesen járt a labda, ami előszőr Gábor Lili, majd Strausz Edina kezei által került a gyűrűbe. S bár az etap utolsó találatát a törökök szerezték, a nagyszünetet válogatottunk 5 pontos előnnyel indíthatta (32-27). Húsz perc elteltével megint csak a 11 pontos Strausz Edina volt a mezőny legeredményesebbje.

A második félidőt ismét fej-fej mellett indították a csapatok, mígnem ezúttal Dobó Helena vette kezei közé az irányítást. A magyarok 6 pontjából ugyanis négyet ő szerzett, melynek köszönhetően válogatottunk előnyét 38-29-nél közel tíz pontra növelte. Lányaink viszont ezután sem lassítottak. Meneteltek tovább, s a differencia végül 42-32-nél elérte a tizet. Ekkor török időkérés következett. A rövid szünet pedig egy pillanatra megzavarhatta Völgyi Péter tanítványait, visszatérve ugyanis a törökök vették át az irányítást a pálya mindkét oldalán. Koncentrációjukat végül Rátkai Eszter törte meg, kinek fizikális játékán nem találtak fogást az ellenfél külsőposztos játékosai. Lányainknak azonban védekezésben kellett rendezniük soraikat, ahol leginkább Elif Istanbulluoglu játéka okozott fejfájást. Ám bár Istanbulluoglu kiváló teljesítményt nyújtott a mérkőzés folyamán, egymaga szerencsére kevés volt ahhoz, hogy Törökország fel tudjon zárkózni. Közeledett a negyed vége, a magyar válogatott előnye pedig már tíz pont felett járt. A játékrészt viszont végül egy kőkemény hárompontos csata zárta, miután az állás 50-41-re változott. Innen folytatódhatott a találkozó záró szakasza. Az utolsó tíz perc során bár az események lassabb vizekre eveztek, a magyar válogatott továbbra is abszolút kézben tartotta az irányítást. Öt perc elteltével 6-0-át regisztrálhattunk lányaink javára, amikor a rendezők kértek időt. 56-41 állt az eredményjelzőn, vagyis Magyarország 15 pontos előnyt élvezhetett. Ezúttal viszont nem okozott semmiféle kavarodást az ellenfél időkérése. A folytatásban Toman Réka lőtte be magát, távolról volt sikeres, majd Strausz Edina újabb pontjai következtek, amivel a differencia 61-41-nél elérte a húsz pontot. Az utolsó percekben a török együttes még mozgósította tartalék energiát, megpróbált szépíteni, ekkor azonban már túl késő volt. A Strausz Edina vezetésével menetelő magyar válogatottat magabiztosan, gyönyörű csapatjátékkal zárta az összecsapást, s végül 67-48-as győzelmet aratott a rendező Törökország ellen. Völgyi Péter alakulata ezzel tehát a csoportkört két győzelemmel és egy vereséggel zárta, s így a B-csoport második helyét szerezte meg. Kedden szabadnap következik lányaink számára, majd szerdán az A-csoport harmadik helyezettjével, Olaszország ellen léphet pályára ismét az U18-as magyar válogatott.

 

MAGYARORSZÁG - TÖRÖKORSZÁG 67-48 (16-14, 18-11, 18-14, 17-7)
FIBA U18 Women's European Championship 2023
Konya, Konya Sports Complex
Zoran Mitrovski, Veronika Obertova, Silvia Marziali (Jovan Skundric)

Magyarország: Aho 9/3, Dobó 7, Fárbás 6, Gábor 5, Strausz 15/6. Csere: Bajzáth 4, Kastl , Rátkai 6, Szakolczi -, Szűcs 8, Toman R. 7/3, Toman D. -.

Törökország: Akpinar 8, Erginay 4/3, Guven 4, Istanbulluoglu 9/3, Laic 3. Csere: Atli , Boyle , Guler 9/9, Guvenc , Ulker 8, Ulufer 3/3.

 

Vármegyei szövetségek