Zajlik a felkészülés az U19-es világbajnokságra - Váradi Kornélt kérdeztük
08
Jun
2023
Zajlik a felkészülés az U19-es világbajnokságra - Váradi Kornélt kérdeztük
2023. június 8.  |  16:00

Alig több mint két hét múlva rajtol a debreceni U19-es világbajnokság, amelyen Váradi Kornél vezette férfi válogatottunk képviseli hazánkat. A jelenleg Székesfehérváron készülő magyar csapat a csoportmérkőzések során június 24-én Koreával, 25-én Argentínával, 27-én pedig Törökországgal csap össze a Főnix Arénában. A szövetségi kapitány osztotta meg velünk gondolatait a közelgő kihívásokról.

 

Hogy halad a felkészülés? Milyen munkát tudott a csapat végezni eddig?

Elsőként is azt fontos megjegyezni, mekkora lehetőség az, hogy részt vehetünk egy ilyen tornán, amire rendező országként kaptunk lehetőséget. Ez a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének és a magyar sportéletnek nagy érdeme és elismerése, bizonyíték arra is, hogy Debrecen milyen jó házigazdája a világeseményeknek. Legfőbb célunk az, hogy versenyképesek legyünk és kivívjuk a világ, a nagy kosaras nemzetek tiszteletét. A korábbi évek tapasztalatai alapján csapatunk ebben a korosztályban reálisan nézve a B-divízióba tartozik. Az igazi szintfelmérő, reális visszajelzés a jövő évi U20-as Európa Bajnokság lesz, ahol bízom benne sikerül bejutni a legjobb négy közé. Másfél évvel ezelőtt kezdtük el a munkát, szerintem sokat léptünk előre. A Szövetség és a Rátgéber László által vezetett Módszertani Központ támogatását is élvezzük, Ivkovic Stojan szövetségi kapitány is folyamatosan szemmel követi játékosaink fejlődését. Ezúton is szeretném megköszönni stábom és minden szakember munkáját, akik a projekt ideje alatt velünk dolgoztak, támogattak minket. A felkészülésünk a tervezettnél később, de megkezdődött, a keret játékosai egészségesen érkeztek. A tervezett ütemben folyik a munka.

 

Mire helyezi az edzői stáb a hangsúlyt a felkészülés ezen szakaszában?

Az idei bajnokság során is sikerült több összetartást is lebonyolítani, ez nagy segítség volt, ebben ezúton is köszönöm a klubok együttműködését. A másfél év alatt felépítettük azokat az alapokat, amire épül a felnőtt válogatott is, ezt formáltuk a korosztály sajátosságaihoz, szem előtt tartva a játékosok egyéni képességeit. A legnagyobb hiányosságunk a fizikálisan, a reakcióidőben és az 50-50-es labdák megszerzésében volt. Utóbbi kettőben hátrányban voltunk a tavalyi Eb-n, de tudunk fejlődni fizikálisan és mentálisan is. Ez azért jelentős, mert a modern kosárlabdában csak így lehet irányítani egy mérkőzést. Most már célegyenesbe fordultunk, próbáljuk specializálni játékunkat a különböző stílusokhoz, amikkel a verseny során találkozhatunk.

 

Hogyan zajlik a felkészülés további része?

A tervezett program szerint már lejátszottunk két mérkőzést, a szintén világbajnokságra készülő szlovén U19-es válogatott ellen. Mindkét mérkőzés hasznos tapasztalás volt a felkészülés korai szakaszában. Ezen a héten Lengyelország U20-as csapatával mérjük össze kétszer a tudásunkat, majd Magyarország és Bulgária U20-as csapataival mérkőzünk meg Kecskeméten. Ezután, egy héttel az esemény előtt utazunk Debrecenbe, ahol utolsó felkészülési mérkőzésünket USA ellen játsszuk.

 

Mi lehet a csapat erőssége?

Erősségünk abban rejlik, ha csapatként harcolunk. Tisztában vagyunk az erősségeinkkel és a hátrányainkkal is a világ elitjéhez képest. Fontos, hogy játékunk kellően agresszív legyen és a maximális taktikai fegyelemmel mellett élvezzük a játékot. Számunkra egy győzelem felérne a világbajnoki címmel. Versenyképesek akarunk lenni, de ehhez ki kell hozni magunkból a maximumot. A célunk méltóképpen képviselni Magyarországot.

Vármegyei szövetségek