Szorosabb meccsen, de másodjára is legyőztük Portugáliát
23
May
2023
Szorosabb meccsen, de másodjára is legyőztük Portugáliát
2023. május 23.  |  14:08
Ma délben újabb edzőmérkőzést játszott Portugália csapatával a magyar női kosárlabda-válogatott, amely a június 15-én induló Európa-bajnokságra készül. A mieink tegnap 79-65-re nyertek, de ma másik 12 embert próbált ki Székely Norbert: Aho Nina, Ruff-Nagy Dóra, Wentzel Nóra, Kiss Virág és Határ Bernadett is kimaradtak a tegnap pályára lépők közül.
 
Correia távoli tempójával indult a találkozó, majd Carvalheira fordult le centerben. Correia és Carvalheira szép összjátékából sima ziccer született, 6-0-lal kezdett ellenfelünk. A mieink első pontjait Mérész Beatrix szerezte büntetőből két perc játék után, de Soeiro azonnal válaszolt egy hármassal, élesen kezdtek a portugálok (9-2). Sok támadópattanót szedtünk, de a gyűrűbe nem sikerült betalálni. Az 5. perc elején Dombai Réka is büntetőkből volt eredményes, első mezőnykosarunkat pedig a 6. perc végén Varga Alíz szerezte, miután megverte a védőjét, és szépen vitte át a ziccert a gyűrű alatt (9-6). Rodrigues csinálta meg gyakorlatilag ugyanezt a túloldalon Alves büntetője után, majd Horváth Bernadett talált be kintről (12-9). Horváth Tóth Frankát is megtalálta a gyűrű alatt, de Ferreira is szép passzt kapott a 9. perc közepén (14-11). Több elhibázott támadás után Rodrigues középtávolija zárta az első felvonást, 5 ponttal vezetett ellenfelünk (16-11).
 
A második felvonásban sem indult be hamar a pontgyártás, Miklós Melinda szerezte az első kosarat egy gyorsindításból elengedett középtávolival a 12. perc végén. Silva a 15. perc elején volt eredményes a támadóidő utolsó pillanatában, majd Mérész válaszolt azonnal a palánk alól. Studer Ágnes szerzett labdát, odaütöttek neki, a sportszerűtlen után pedig 2+2 pontot szereztünk Mérész újabb duplájával, így a negyed felénél 19-18-as magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Időkérés után Studer lépett vissza triplára, a sarokból pontos is volt, majd sokadik jó védekezését mutatta be a túloldalon. Portugália kettő dobott pontnál járt a negyed során, amikor a 18. percbe léptünk, Lelik pedig támadólepattanó után ügyesen tört be egy 2+1-ért (18-24). Soeiro büntetőjére Török Ági hármassal felelt, de jött egy újabb portugál kosár. Szép portugál 2-2 után Cruz dobott ziccert, és ez volt a félidő utolsó kosara - 4 ponttal álltunk jobban 20 perc játék után (23-27).
 
Soeiro büntetőivel indult a harmadik negyed, majd Lelik kosarára Carvalheira válaszolt (27-29). Török Ági ma is jó formában játszott, triplát szórt, majd Studer dobott közelit - sokkal ponterősebben indult ez a felvonás, mint az előző kettő (27-34). Töröknek ütöttek oda tripladobás közben, a portugál edző egy technikait is kireklamált magának, aminek 1+3 jó büntető lett a vége. Carvalheira támadópattanó után dobott ziccert, ezzel értünk el a játékrész feléhez (29-38). Megint leállt a pontszerzés mindkét oldalon, Correia a 29. perc kezdetén talált a gyűrűbe (31-38). Correia újabb betörés után 2+1-et jegyzett, majd két büntetővel tovább csökkentette ellenfelünk hátrányát (36-38). Costa két büntetője már az egyenlítést jelentette, de Kányási Veronika a dudaszó pillanatában nehéz helyzetből értékesített egy ziccert, így két ponttal mi álltunk jobban 10 perccel a vége előtt (38-40).
 
Studernek ütöttek oda a negyed elején, le is kellett cserélni. Lelik egy büntetővel büntetett, Correia viszont nagyon beindult, faulttal együtt volt eredményes - igaz, a büntetőt kihagyta (40-41). Dubei Debóra betörés után könnyű kosarat dobott, Lelik sportszerűtlenje pedig 1 pontot ért a portugáloknak. Török vitte a palánkig a következő támadást, és szerzett újabb két pontot, majd Mérész szedett vissza egy támadópattanót és rakta helyére a ziccert, időt kért Portugália a 34. perc elején (41-47). Carvalheira kosarával folytatódott a mérkőzés, Török viszont tarthatatlan volt, triplája után megint vendég időkérés következett (43-50). Cruz megszerezte a találkozó második portugál hármasát, majd a 36. perc végén Soeiro büntetőjével jött fel megint két pontra ellenfelünk (48-50). Kányási gyűrűről palánkra, majd onnan a gyűrűbe felpattanó labdája után a diósgyőri játékos gyorsindításos ziccert is dobott. Correia egy büntetőt rakott a helyére, Mérész pedig a büntetővonalról szórt tempót, még egy portugál időkérés következett a 39. perc elején (49-56). Dombai büntetői következtek: a következő 5 pontunkat ő szerezte a vonalról. Közben a portugálok is folyamatosan szerezték a kosarakat, de a győzelmünket nem fenyegette veszély: 61-57-re nyertünk.
 
 
Portugália - Magyarország 57-61 (16-11, 7-16, 15-13, 19-21)
 
Női válogatott felkészülési mérkőzés
Székesfehérvár, MKOSZ Edzőközpont
 
A portugálok legjobb dobói: Correia 16, Carvalheira 10, Soeiro 8/3.
 
Magyarország: Studer 7, Dombai 7, Dubei 2, Varga 2, Mérész 10. Csere: Horváth 3/3, Kányási 6, Tóth 2, Miklós 2, Török 14/9, Dúl -, Lelik 6.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek