14 pontos sikert aratott női válogatottunk Portugália ellen
22
May
2023
14 pontos sikert aratott női válogatottunk Portugália ellen
2023. május 22.  |  16:55
Ma délután Portugáliával játszott zártkapus edzőmeccset a magyar női kosárlabda-válogatott a székesfehérvári MKOSZ edzőközpontban.
 
Sok eladott labdával kezdtük a találkozót, de szerencsére nem nagyon büntetett meg ezért minket Portugália: egy triplát és egy büntetőt kaptunk az első három percben, a mieink első kosarát Dubei Debóra szerezte (2-4). A 4. perc végéhez közeledve Filipe egy szép betörés után dobott egy 2+1-et, Kiss Virág a következő perc elején volt eredményes közelről (4-7). Kiss Virágot nem tudta szabályosan tartani ellenfelünk, de pontokat nem tudtunk szerezni, igaz, a portugálok sem. Kiss Virágon a sokadik faultot ütötték be, a negyed felénél ez két büntetőt ért számunkra. A támadójátékkal mindkét együttesnek komoly gondjai voltak ebben a periódusban: Dombai Réka a 8. perc legvégén szerezte meg a mieinknek a vezetést egy triplával, de a portugálok azonnal válaszoltak (9-9). Dombai két büntetőt rakott a helyére, a vendégeknél egy szép lepörgésből lett egy 2+1 Ferreira révén, Török Ágnes harcossága viszont ugyanígy három pontot ért a túloldalon, majd egy duplát is a helyére rakott a Győr magasembere. A portugálok egy centermunkával szereztek még egy kosarat, így 10 perc után 16-14-re vezettünk.
 
A második felvonásban mi szereztük az első kosarat, Lelik Réka passza után Wentzel Nóra szép dobócselt mutatott be, majd sima ziccert dobott. A támadólepattanókkal is voltak gondjaink, de a portugálok képtelenek voltak a gyűrűnkbe találni. Dombai betörésénél ütöttek neki oda, mindkét büntető a helyére került. Török Ági triplájával 9 pontra nőtt az előnyünk a 13. perc elején, időt kért Portugália (23-14). Triplával jelentkeztek a vendégek, Török azonnal "visszadobta", Studer Ági gyorsindításból dobott ziccerével pedig először nőtt 10 pontra a két gárda közötti differencia (28-17). Mérész Beatrix szép összjáték után volt pontos a palánk alól - jóval jobban játszottunk már ekkor, mint a meccs elején. A játékrész felénél Studer triplát szórt, újabb portugál időkérés következett (33-17). Kiss Virág egy-egy büntetővel jelentkezett, a túloldalon is csak egy ment be a kettőből. A 19. perc kezdetén Török Ági három büntetőt értékesítve 20 pontra növelte előnyünket (38-18). Aho Nina és Határ Betti 2-2-jéből utóbbi tudott kosarat szerezni, a portugálok is közelről találtak be Robalo révén. Határ a vonalról sem hibázott, ahogy ellenfelünk sem. Ez volt a félidő utolsó kosara, 20 ponttal vezettünk a nagyszünetben (42-22).
 
Ruff-Nagy Dóra távoli duplájával indult a harmadik negyed, majd Varga Alíz dobott hármast, és Studer is megtette ugyanezt (50-22). Nagyszerűen védekeztünk, a portugálok nem nagyon jutottak el üres helyzetekig, dobásaik nem véletlenül maradtak ki. A 23. perc végén szerezték első kosarukat a félidőben egy nagyon távoli dupla formájában, majd dobtak egy hármast is gyorsan (50-27). Lelik két büntetője után Ruff-Nagy volt eredményes kintről a negyed felénél. Türelmes portugál centermunka után Studer még egy triplát beszórt, időt kértek a portugálok (58-29). Vendég 2+1-re Kiss Virág két büntetővel válaszolt, portugál támadólepattanó után pedig sima ziccer lett a vége. Kiss kiküzdötte magának a két pontot, de megint egy 2+1 jött vendég részről, majd labdaszerzés után egy 1-0-s ziccer (62-39). Az újabb eladott labdánk után időt kértünk. Két vendég büntető után jött még kettő a negyed utolsó percére fordulva (62-43). Eladott labda, portugál tripla, majd Török Ági gyönyörű duplája - ez volt az események sorrendje a 30. percben, így bár volt már közel 30 pont is a differencia, ezt a felvonást végül ellenfelünk nyerte (64-46).
 
A záró 10 perc egy fordulásból elengedett Costa-középtávoli tempóval indult, de ebben a szakaszban megint nagyon kevés volt a pont mindkét oldalon. Dubei a 33. perc elején talált be a mieinktől, majd egy portugál triplára ugyancsak ő felelt kintről. Cruz ziccerét követően Lelik volt eredményes a triplavonalon túlról, majd Határt faultolták le elég látványosan egy középtávoli tempó közben - egy büntetőt küldött a helyére, a negyed felénél jött egy portugál időkérés (73-53). Cruz a hatodik támadólepattanója után dobott sima ziccert, a mieinktől Kiss a 27. percben szórt két büntetőt (75-55). Filipe négy pontjára Varga dobott nagyon könnyű gyorsindításos kosarat, Martins pedig háromból csak egy büntetőt rakott a helyére (77-60). Mérész faulttal együtt dobott duplát, de a büntetőt kihagyta, Ferreira viszont hármast dobott, Soeiro pedig két büntetőt (79-65). Ez volt a találkozó utolsó két pontja, így a mieink végül 14 pontos sikert arattak.
 
 
Magyarország - Portugália 79-65 (16-14, 26-8, 22-24, 15-19)
 
Női felkészülési mérkőzés
Székesfehérvár, MKOSZ Edzőcsarnok
 
Magyarország: Studer 11/9, Aho -, Dubei 7/3, Kiss 12, Határ 5. Csere: Lelik 5/3, Varga 5/3, Mérész 4, Dombai 7/3, Ruff-Nagy 5/3, Török 16/6, Wentzel 2.
 
Portugália legjobb dobói: Cruz 10, Correia 9/6, Filipe 8/3, Ferreira 8/3.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek