Tippmix Női NB I: A DVTK a bronzérmes
22
Apr
2023
Tippmix Női NB I: A DVTK a bronzérmes
2023. április 22.  |  20:30

A DVTK-é a bronzérem

A  női élvonal bronzcsatájának harmadik, s egyben utolsó mérkőzésén a DVTK HUN-Therm 70-61-ra múlta felül az Atomerőmű KSC Szekszárdot. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcot ezzel tehát 2-1-re a DVTK nyerte, amivel egyben a magyar bajnoki bronzot is megszerezte.
A vendégek egy 8-0-ás rohammal indították a mérkőzést. Előszőr Sydney Wallace talált be távolról, majd Cyesha Goree dobott kosarat, végül pedig ismét Wallace pontjai következtek. Ekkor a DVTK oldaláról Kányási Veronika volt sikeres, ami viszont csak egy pillanatra szakította meg a remek szekszárdi szakaszt, mely később Nikola Dudásová kosarával folytatódott. A KSC-nek ekkor már hat pontnál járt az előnye, majd a diósgyőriek ritmust váltottak, s végül 9-10-nél egy pontra zárkóztak fel. Zengett a szurkoló tömeg a DVTK Arénában, ami nem is annyira meglepő, hisz a tét nem más volt, mint a magyar bajnoki bronz. Milica Jovanovic ezután távolról volt sikeres, amivel fordított a Miskolc, 15-10-nél pedig már öt pont volt Völgyi Péterék előnye. A túloldalon vezetőedzői lebetegedés miatt ismételten Horváth Zsófia másodedző meccselt, aki ekkor időt kért csapatának. A rövid taktikai szünet utáni pillanatok pedig ismét a Szekszárdnak kedveztek, mely nem hagyta meglépni ellenfelét. 18-16-nál már csak kettő volt közte, ám az utolsó másodpercben még Darcee Garbin szerzett egy találatot, ami ismét megnövelte csapata előnyét. A második felvonás 20-16-ről folytatódhatott.

A következő tíz percet szintén Garbin pontjai vezették fel, aki ezúttal távolról volt sikeres, ezzel pedig meg is kezdődött a szokásos adok-kapok játék. Kosárra-kosár volt a válasz, így tehát a felek közti magabiztosabb különbség is megmaradt a DVTK javára. 28-18-nál a differencia végül Bernáth Réka hárompontosával érte el a tíz pontot, s ekkor szekszárdi időkérés következett. Az eligazítás után azonban továbbra sem igazán tudta rendezni sorait a vendég együttes. Visszatérve ugyanis Arella Guirantes volt ismét sikeres, aki ezzel 10-ik pontját szerezte meg. Egészen pontosan 30-18-at regisztrálhattunk, amikor pedig Aho Ninát faultolták dobás közben, így tehát két diósgyőri büntető következhetett. A csapatok közti tíz pontos különbség pedig a továbbiakban állandósulni látszódott, mígnem 32-22-nél hazai időkérés következett. Ezután a megszokott ritmusban folytatódott a pontszerzés. Minden egyes miskolci találatot egy szekszárdi kosár követett, amivel sajnálatos módon nem tudtak közelebb férkőzni Horváth Zsófia lányai. 37-26-nál ismét tíz pont fölé nőtt a differencia, majd következhetett a félidő hajrája. Az utolsó egy percben azonban gyorsított a vendég gárda. A nagyszünetre ismét tíz alá férkőzött a Szekszárd, s a csapatok végül 39-31-ről fordulhattak.

A második félidőt fej-fej mellett indították a csapatok. Hatalmas harc folyta a pályán, s közel négy perc elteltével még csak 2-2 volt a negyed állás. Ekkor viszont ismét ritmust váltottak a vendégek, s egy 7-2-es szakasznak köszönhetően három pontra faragták le hátrányukat. 43-40-et regisztrálhattunk, majd diósgyőri időkérés következett. Horváth Zsófia tanítványainak azonban a legnagyobb fejfájást továbbra is Arella Guirantes okozta. A Miskolc irányítója ugyanis megállíthatatlan módon vezette csapata támadásait, melynek köszönhetően a DVTK meg is tudta tartani előnyét. 49-42-nél már ismét hét pont volt közte, ekkor pedig Horváth Zsófia kért időt a szekszárdi együttesnek. A negyed hátralévő egy percében pedig a DVTK mondhatni megkoronázta teljesítményét, azzal, hogy a különbséget ismét tíz pontra növelte. A mérkőzés záró szakasza így tehát 54-44-ről folytatódhatott. Az utolsó tíz perc első pillanataiban megint csak a Szekszárd játéka dominálta a parkettet. Bár Jovanovic találata vezette fel a játékrészt, Krnjic, Miklós, Studer és Goree kosarai után már ismét 5 ponton voltak a vendégek (58-53). Ezután pedig még jobban felpörögtek az események, ezúttal viszont a hazaiak javára. Ismételten Guirantes brillírozott, pontjai után pedig már 68-57-et regisztrálhattunk, majd Horváth Zsófia időkérése következett. Ezzel pedig el is érkezett a találkozó véghajrája. Az utolsó percekben már a tartalék energiákat is mozgósították a csapatok. A Szekszárd foggal-körömmel küzdött az egyenlítésért, ám Völgyi Péterék végül meg tudták tartani előnyüket. A vendégek ennek ellenére egy 6-2-es futammal zárták a találkozót, mely végül kialakította a 70-61-es végeredményt. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcot ezzel tehát 2-1-re a DVTK nyerte, amivel egyben a magyar bajnoki bronzot is megszerezte.

DVTK - HUN-THERM - ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 70-61 (20-16, 19-15, 15-13, 16-17)
TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, 3 helyért, 3. mérkőzés
Miskolc, DVTK Aréna
Cziffra Csaba Zsolt, Frányó Péter, Györfy Rúben (Bogárdi János)

DVTK - Hun-Therm: Kányási 4, Aho N. 15/6, Garbin 7/3, Guirantes 21/3, Jovanovic 17/9. Csere: Aho T. -, Oláh -, Márkusz -, Kiss 3, Vég-Dudás -, Bacsó -, Bernáth 3/3.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 9/3, Goree 9, Dudásová 6, Mányoky -, Wallace 22/12. Csere: Holcz -, Szűcs -, Boros 3/3, Horváth -, Krnjic 8, Bálint 3/3, Miklós 1.


Nincs nyeretlen csapat a 2022/2023-as évadban – az utolsó játéknapon megszerezte első győzelmét a PINKK

A play-out utolsó, 6. fordulójában drámai hosszabbításos csatában a PINKK Pécsi 424 79-77-re legyőzte a VBW CEKK Ceglédet, ezzel megszerezte első sikerét a 2022/2023-as évadban.
Az alsóházi rájátszásban a pozíciók sorsa már korábban eldőlt. Ugyankkor különböző részcélokban motivációt minden gárda találhatott. A PINKK például azért küzdött, hogy ne zárjon nyeretlenül. Ennek megfelelően nagy lendülettel kezdtek a hazaiak és Tenyér Zsófia, illetve Zsilinszky Lilla találataival két perc alatt 7-0-s előnyre tettek szert. Horváth Boglárka szerezte a ceglédiek első pontjait, de erre Tenyér Zsófia azonnal válaszolt, így az első percekben őrizte vezetését a pécsi gárda. A CEKK Viszmeg Míra villanásai után 10-10-nél utolérte riválisát, de ezt követően ismét a PINKK került előnybe és 3-4 ponttal végig előrébb járt a negyed hajrájában. 10 perc után 23-20 állt az eredményjelzőn. A második etapot Samantha Cooper és Kovács Kitti kosárváltása vezette fel, majd Szücs Luca triplája következett. Kifejezetten jól pörgő küzdelmes találkozó kerekedett.
A második szakasz feléhez közelítve Samantha Cooper triplából is eredményesnek bizonyult, amivel 30-29-re felhozta csapatát. Erre viszont egy 6-0-s sorozattal válaszolt a PINKK, amivel 36-29-re ellépett. A pécsieknek 38-31-nél és 40-33-nál is volt labdájuk a még nagyobb arányú vezetéshez. Ezzel nem tudtak élni. A Cegléd jól érezte meg, hogy csökkent a koncentráció hazai oldalon. 43-37 után Horváth Boglárka és Samantha Cooper találataival 44-43-nál fordítottak a vendégek. A félidőt végül Tenyér Zsófia két büntetője zárta, így a nagyszünetben 45-44-nél mégis a PINKK-nél volt az előny. Tenyér Zsófia ezzel már a 14. pontját szerezte a találkozón, mellette Kovács Kitti 12 pontnál járt a pécsieknél. A CEKK oldalán a 18 egységnél tartó Samantha Cooper volt a legeredményesebb. A harmadik etap elején Tenyér Zsófia és Szücs Luca révén 36 másodperc alatt 50-44-re elszakadtak a hazaiak. Ezt követően két percig nem esett kosár, majd Tenyér Zsófia büntetőjével 51-44-re alakult az állás. Fordulatokban nem volt hiány, hiszen ezt követően a CEKK vette át az irányítást Samantha Cooper és Szirony Dorina révén.
A vendégek 51-50-nél egy pontra felzárkóztak, majd Szerelem-Kobolák Cintia találatával 52-51-nél a vezetést is átvették. Erre Szücs Luca felelt. Felváltva estek a találatok. A Cegléd Samantha Cooper 2+1-es megoldásával 57-53-nál lépéselőnybe került, de jobban nem tudott elszakadni. A negyedik szakasznak 57-55-ről vágtak neki a felek. Szerelem-Kobolák Cintia és Kovács Kitti villant meg, majd Samantha Cooper triplája 62-57-es vezetéshez juttatta a vendégeket. A különbséget Laufer Gabriella növelte és 64-57-nél úgy nézett ki, hogy fordulópontjához érkezett a találkozó. Időkérés után rendezte sorait a PINKK. Sorrendben Vincze Nikolett, Szücs Luca és Kovács Kitti talált be. 64-63-nál csak egy pont választotta el a feleket. Négy perc volt a rendes játékidőből és 69-63-ra újra megugrott a Cegléd. Viszmeg Míra harmadik triplája után ismét a Cegléd érezhette kedvező pozícióban magát.
A rendes játékidő utolsó két percébe 73-68-ról érkeztek a csapatok. Itt Kovács Kitti két büntetője alakította 73-70-re az eredményt, majd Vincze Nikolett triplájával lett 73-73. Jöhetett a hosszabbítás. A ráadást Vincze Nikolett duplája vezette fel. A harmadik perc végén pedig Szücs Luca módosította 77-73-ra az eredményt. A Cegléd első kosarát a hosszabbításban Horváth Boglárka szerezte, de Szücs Luca visszaállította a négypontos differenciát. Az utolsó percben Samantha Cooper 79-77-re felhozta a Ceglédet és Tenyér Zsófia két kihagyott büntetője után volt labdája a vendégeknek az egyenlítéshez, a fordításhoz. Ezzel nem éltek. Keményen megküzdött érte az egész szezonban, a PINKK végül az utolsó játéknapon 79-77-es győzelmet ünnepelhetett.

PINKK PÉCSI 424 - VBW CEKK CEGLÉD 79-77 (23-20, 22-24, 10-13, 18-16)
TIPPMIX NŐI NB I. A - RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT
Pécs, Szamosi Nándor Sportcsarnok
Farkas Gábor, Földesi Ádám, Benedek Zoltán (Forrai Sámuel)

PINKK Pécsi 424: Szücs 19/9, Vincze 10/3, Zsilinszky 6/3, Tenyér 17, Kovács 22. Csere: Horváth 4, Árvai 2, Borbás.

VBW CEKK Cegléd: Szabó 7, Horváth 6, Cooper 28/12, Viszmeg 9/9, Laufer 8. Csere: Szerelem-Kobolák 7, Szirony 12.


Az utolsó 15 perc nagy futásával a BKG 14 ponttal verte a Csatát a play-out utolsó mérkőzésén

A play-out utolsó, 6. fordulójában a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós 64-50-re legyőzte a Ludovika-Csatát.
Gábor Lili és Vári Zita találataival indult a 9. és a 10. helyezett mérkőzése, mely egyben a 2022/2023-as évad utolsó play-out összecsapása volt. A Csata Horváth Bernadett, Barnai Judie és Szabó Fanni révén igyekezett az első percekben magához ragadni a kezdeményezést. Szabó Dóra és Dominique McBryde extráival azonban tartotta a lépést a BKG. Az első szakasz utolsó négy percébe érkezve 10-9-nél már csak egy pont választotta el a feleket. Szabó Dóra újabb találatával 11-10-nél fordított is a házigazda. Az első negyed hajrájában Boros Berta triplából volt eredményes, majd Katona Szidónia duplából. 10 perc után így 13-13 állt az eredményjelzőn. A második szakasz Solanch Aldazabal és Barnai Judie találataival indult, majd Gyöngyösi Janka öt pontjával 20-15-re módosult az állás. Ezt követően Szabó Fanni révén tartotta előnyét a Csata, a különbség 3-5 pont között látszott állandósulni. A BKG-tól sorrendben Vári Zita, Szabó Dóra és Dominique McBryde volt eredményes, gondoskodva arról, hogy ne kerüljön ennél nagyobb hátrányba a házigazda.

Fordulatos küzdelmet hozott a félidő utolsó öt perce. Betalált Czank Tímea, Szabó Dórától, Szabó Fannitól pedig triplákat rögzíthettünk. A hajrában Czank Tímea klasszisával egészen 34-26-ra elszakadt a Csata. A félidőt végül Takács Dorina duplája zárta, így 34-28-ról érkezett el a nagyszünet. A hazaiaknál a 10 pontos Szabó Dóra, a vendégeknél a 9 pontos Szabó Fanni bizonyult a legeredményesebbnek. A harmadik negyed elején két percet kellett várni az első találatra. Ez Dominique McBryde nevéhez fűződött, amivel 34-30-ra alakította az eredményt. A Csata első pontjait Toman Réka triplája jelentette. Dominique McBryde és Jáhni Zsófia kosárváltása után még 39-32-nél is őrizte hétpontos vezetését a vendég-alakulat. A hétből pedig nem sokkal később tíz pont lett, 42-32-nél ért ezt el a Csata. Ekkor éppen a harmadik negyed félidejében jártunk. A következő öt perc viszont nagy fordulatot tartogatott.

Dominique McBryde, Takács Dorina és Vári Zita révén 10-0-s futással 42-42-nél egyenlített a BKG. A harmadik szakaszt ráadásul Katona Szidónia találata zárta, amivel 44-42-re már a hazaiak vezettek. A negyedik negyed elején Gábor Lili büntetőivel 44-44-nél egyenlített még a Csata. Ezt követően viszont Solanch Aldazabal és Katona Szidónia 50-44-re alakította az eredményt. Extázisban játszott, nagy energiákat mozgósított a BKG. Még két perc sem telt el a záró szakaszból, amikor Dominique McBryde dupláját követően 52-44-nél 8 pont választotta el a feleket. Ez egy 20-2-es futás volt. Időkérés után Toman Dóra és Barnai Judie megtörte a vendégek rossz sorozatát, de Solanch Aldazabal és Vári Zita révén 58-48-nál így is elérte a 10 egységet a differencia. Az utolsó három percben stabilan tartotta előnyét a BKG. A legnagyobb differenciát 62-48-nál regisztrálhattuk és ez a 14 pont a lefújásig megmaradt. Gábor Lili és Gróf Júlia találatai zárták az összecsapást. A BKG 64-50-re nyert.

A szombati két hazai győzelem – a PINKK és a BKG sikere – nem változtatott a play-out korábban kialakult állásán. A Ludovika-Csata a 9., a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós a 10., a VBW CEKK Cegléd a 11., míg a PINKK Pécsi 424 a 12. pozícióban zárt a 2022/2023-as évadban.

BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS - LUDOVIKA CSATA 64-50 (13-13, 15-21, 16-8, 20-8)
TIPPMIX NŐI NB I. A - RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Jakab László Imre, Rózsavölgyi Alexandra, Jankovics Viktor Zsolt (Schäffer Béla Róbert)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Duka, Vari 9/3, Aldazabal 10, Szabó 12/6, McBryde 17. Csere: Katona 8, Takács 6, Zsámár, Gróf, Hercog, Andi

Ludovika Csata: Gábor 6, Horvth 2, Szabó 12/6, Gyöngyösi 7, Barnai 8. Csere: Jáhni 2, Czank 5, Toman R. 3/3, Toman D. 2, Boros 3/3,

Vármegyei szövetségek