Tippmix Női NB I: Nagy csatában győzött Győrben a Sopron
18
Apr
2023
Tippmix Női NB I: Nagy csatában győzött Győrben a Sopron
2023. április 18.  |  20:30

A bajnoki döntő-párharc második mérkőzésén a Sopron Basket nagy csatában, 93-82-ra múlta felül a SERCO UNI Győr együttesét. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban 2-0-ra vezet a címvédő, folytatás pénteken Sopronban, ahol a soproniak akár le is zárhatják a párharcot.

A címvédő egy 10-3-as rohammal indította a bajnoki döntőpárharc második mérkőzését. Előszőr Cukor Dalma talált be, majd Bach Boglárka szerzett pontokat távolról, végül pedig Ezi Magbegor, Yvonne Turner és Jelena Brooks kosaraival változott 10-3-ra az állás. Ekkor Dubei Debóra állt be a pontszerzők sorába, kinek közelijével egy pillanatra megszakadt a hazaiak gyengébb periódusa. Cziczás László tanítványai védekezésben azonban továbbra sem tudták megállítani a vendégek fizikális támadásait, így tehát 7-14-nél már hét pontnál járt a Sopron előnye. Ekkor viszont egy pillanatra félbeszakadt a játék. A játékvezetőknek ugyanis egy kétes szituációt kellett visszanézniük, mely Bach Boglárka és Yvonne Turner között történt. Bach ütött oda Turnernek védekezésben, mely végül sportszerűtlen hibának bizonyult, így tehát a soproni irányító kettőt dobhatott. Találataival, illetve Magbegor újabb kosarával a differencia pedig a tíz pontot is átlépte (7-18). A győriek teljesítményén ezután megint csak Dubei tudott javítani, aki ezúttal büntetőkből volt sikeres, ez azonban továbbra is kevés volt ahhoz, hogy a hazai gárda felzárkózzon. A következő percekben kosárra-kosár volt a válasz, a 10 pont körüli különbség pedig állandósulni látszódott. Két percre a negyed végétől egészen pontosan 13-23-at regisztrálhattunk, majd ritmust váltott a hazai együttes, s Aaryn Ellenberg vezetésével négy négy pontra faragták le hátrányukat. 19-23-nál tehát Gáspár vezetőedző kért időt csapatának, majd következhetett a játékrész hajrája. Az utolsó másfél percben csupán Fegyverneky Zsófia talált be, méghozzá kétszer is.

A második felvonás 19-27-ről folytatódott, Dombai Réka kosarával, melyre Fegyverneky válaszolt büntetőtalálataival. Sabina Oroszová kiesésével a Győrnek kétszer akkora energiát kellett mozgósítania védekezésben, legfőképpen center poszton, ahol a soproniak ereje rejlett. Ez azonban közel sem tűnt annyira egyszerűnekhiszen a Mompremier, illetve mostmár Oroszová elvesztésével, a győriek pont ezen a téren küszködnek nehézségekkel. A center poszt hiányosságait a Győr azonban külsőposztos játékosaival ellensúlyozta. Többek között Aaryn Ellenberg neve emelkedik ki, aki már a második etap közepénél járva 15 dobott pontot szerzett, 29-34-nél pedig ismét öt pontra hozta fel csapatát. Az eredményt ezután Alice Kunek korrigálta, Ellenbergen azonban egyszerűen nem találtak fogást a vendége, aki ezúttal távolról volt sikeres, ráadásul egy büntetőt is kiharcolt. A dobás előtt viszont még Gáspár Dávid kért időt. Visszatérve tehát következhetett Aaryn Ellenberg büntetője, ezzel pedig már egy ponton volt a Győr. A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, Ellenberg pedig továbbra is bravúros játékot produkált. Sorban pakolta a pontokat a táblára, szinte egymagában cipelte hátán a győri együttest. 43-46-nál azonban továbbra is a vendégek voltak lépéselőnybe, ám ekkor Peyton Williams szerzett kosarat. Fordítani viszont ismételten nem tudott a Győr, csak a későbbiekben 48-48-nál tudott egyenlíteni. A félidő végül Yvonne Turner találatával zárult, ezzel pedig a csapatok 48-50-ről kezdhették meg a nagyszünetet.

A második félidőt Peyton Williams találata indította, amivel a hazai együttes ismét kiegyenlített. Válasz azonban nem érkezett soproni oldalról, sőt, ezután újból Williams pontjai következtek, amivel a mérkőzés során előszőr a Győr felé billent a mérleg. A támadásokon kívül pedig a győriek védőjátéka is igencsak feljavult – Cziczás László lányai sokkal jobban pörögtek, sokkal agresszívabbnak tűntek a pályán. 50-50 után ismét megkezdődött az adok-kapok játék. Az első félidőhöz képest taktikát váltottak a csapatok, mindkét fél zónavédekezésbe állt be, s míg a Sopron az ellenfél külsődobásait próbálta megfékezni, addig a Győr a vendégek centerei ellen kereste a megoldást. A harmadik negyed közepén 54-56-ot regisztrálhattunk a címvédő javára, majd következett Dombai Réka kosara, amivel megint csak egál lett a mérkőzés. A játék képe pedig ezután sem változott. Hatalmas csata folyt a pályán, ahol egyszer az egyik, majd a másik fél került pár pontos lépéselőnybe. 58-58 után viszont ismét nagyobb sebességbe kapcsolt a vendég gárda, majd egy 7-2-es periódussal jobban elszakadt ellenfelétől. A Győr azonban továbbra sem hagyta magát. Egészen a játékrész végéig ott maradt a Sopron sarkában, ezzel pedig a mérkőzés záró szakasza 69-64-ről folytatódhatott.

Az utolsó tíz percet Török Ágnes középtávolija vezette fel, amire Jelena Brooks-tól érkezett a duplázott válasz, Török Ágnes újabb tripláját követően azonban már 70-71-et regisztrálhattunk. A továbbiakban a Sopron viszont egyre magabiztosabban tartotta előnyét, míg a győriek egyre fáradtabbnak tűntek a pályán. Támadásban helyenként Williams, néhol pedig Ellenberg villant meg, de a felek közti öt pontos különbség állandósulni látszódott. A Győr számára pedig továbbra is Brooks jelentette a legnagyobb veszélyt, aki 74-82-nál már a 19-ik pontját szerezte meg. A találkozóból csupán öt perc maradt hátra, amikor a differencia ismét átlépte a tíz pontot. Ekkor Cziczás vezetőedző kért időt eligazításra. Visszatérve a vendégek továbbra is dominálták a parkettet, s ahogy közeledett a találkozó vége, a győzelmük is egyre inkább körvonalazódott. A Győr természetesen mindent megtett, mozgósította tartalék energiáit is, ám a címvédő rutinosan, a játékot lassítva kontrollálta az eseményeket. Már 75-89-et mutatott az eredményjelző, amikor Fegyverneky Zsófia állhatott vonal mögé, találatával pedig újabb időkérésre kényszerült a hazai együttes. A folytatásban megkezdődött a meccs véghajrája, ahol pedig Ruff-Nagy Dóra és Bach Boglárka brillírozott, akik összesen 7 pontot dolgoztak le csapatuk hátrányából. A találkozó viszont végül Yvonna Turner találatával végződött, ezzel pedig kialakult a 93-82-es végeredmény a Sopron Basket javára. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban tehát 2-0-ra vezet a címvédő, folytatás pedig pénteken következik Sopronban, ahol a soproniak akár le is zárhatják a párharcot.

SERCO UNI GYŐR - SOPRON BASKET 82-94 (19-27, 29-23, 16-19, 18-25)


TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, döntő, 2. mérkőzés
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
dr. Mészáros Balázs, Makrai Márton, Györfy Rúben (Bodrogváry Iván József)

SERCO UNI Győr: Dubei 8, Williams 10, Ellenberg 37/12, Török 4, Bach 8/6. Csere: Varga 2, Ruff-Nagy 6, Weninger -, Dombai 6, Oroszová -.

Sopron Basket : Czukor 8, Brooks 23/3, Turner 21/3, Magbegor 12, Fegyverneky 15. Csere: Böröndy 5/3, Erdélyiová -, Sitku -, Kunek 8/6, Varga -, Stankovic 2.

Vármegyei szövetségek