Juhász Dorka a WNBA-ben folytatja pályafutását
11
Apr
2023
Juhász Dorka a WNBA-ben folytatja pályafutását
2023. április 11.  |  15:00

Hétfőről keddre virradóra rendezték a 2023-as WNBA Draftot. Ezúttal magyar játékosnak is szurkolhattunk. Juhász Dorka a második kör negyedik választásaként kelt el. A játékjogát a Minnesota Lynx szerezte meg, az idei 1/1-es Aliyah Boston, a South Carolina sztárja lett.


A Minnesota Lynx az elmúlt WNBA évadban 14 győzelemmel és 22 vereséggel a tabella 9. helyén zárt, így lemaradtak a rájátszásról. Az első 16-ból a minneapolisi klubot három választási lehetőség illette meg (az első kör 2., 12., illetve a második kör 4. választása), ami mindenképpen esély számukra, hogy felfrissítsék a keretüket.

A Minnesotay Lynx négyszeres WNBA bajnok (2011, 2013, 2015, 2017). A csapat szakmai munkáját Cheryl Reeve irányítja, aki az Egyesült Államok válogatottjának szövetségi kapitánya is. Az elmúlt öt évben Cheryl Reeve a GM pozícióját is betöltötte a klubnál. Ezt az idei évtől korábbi asszisztense Clare Duwelius veszi át, de érdemben a szakmai irány, melyben majd Juhász Dorkának is meg kell találnia a számításait, nem változik.
Mint ismert, Juhász Dorka idén végez tengerentúli tanulmányaival. Három évadot töltött az Ohio State, majd kettőt az egyik legelismertebb szakmai program a UConn kötelékében. Utolsó szezonjában, amikor a UConn az országos rájátszásban a legjobb 16 között búcsúzott, 28 mérkőzésen lépett pályára. Mind a 28 találkozón kezdő volt és ezeken 33.4 perc alatt 14.5 pontot, 9.9 lepattanót és 3.1 gólpasszt átlagolt.

A 2023-as WNBA szezon május 19-én rajtol, de Juhász Dorka már az előszezonban történelmet írhat klubjával. Május 13-án ugyanis Torontóban csap össze a Chicago Sky és a Minnesota Lynx, ez a WNBA történetének első kanadai mérkőzése lesz.


A 2023-as WNBA Draft földindulásserű meglepetést nem hozott. Minden arról szólt a tengerentúlon, hogy a South Carolina öt növendéke: Aliyah Boston, Brea Beal, Zia Cooke, Laeticia Amihere és Victaria Saxton is a profik közé lép.

Az 1/1-es a Aliyah Boston lett, aki tavaly bajnoki címet ünnepelhetett a South Carolina gárdájával. Akkor az évad legjobbjának is megválasztották, 16.8 pontot és 12.5 lepattanót átlagolt a 196 cm magas tehetség. Már nagyon készült a profi karrierre, ezt nem is titkolta. A szabályok adta lehetőséggel élve a negyedik éve után lépett ki az egyetemi programból. A játékjoga az Indiana Fever alakulatához kerül, mely nagy lehetőséget kapott, hogy köré építve elinduljon felfelé.
A második helyen Juhász Dorka klubja a Minnesota Lynx választott, Diamond Miller (Maryland) volt a kiszemeltjük és éltek is a lehetőséggel, hogy megszerezzék. Harmadikként a Dallas Wings következett, Maddy Siegrist (Villanova) került hozzájuk. Negyedikként pedig a Washington Mystics választott, ők Stephanie Soares (Iowa State) játékjogát szerezték meg, de egy csereüzlet keretében ő rögtön megy is tovább Dallasba.

 

A 2023-as WNBA drafton kiválasztott játékosok:

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek