Tippmix Férfi NB I: 21 pontos hátrányból nyert a Falco ellen a Körmend
25
Mar
2023
Tippmix Férfi NB I: 21 pontos hátrányból nyert a Falco ellen a Körmend
2023. március 25.  |  20:30

A férfi élvonal 25. fordulójának szombati játéknapja két rangadót is hozott, az Arconic-Alba Fehérvár hazai környezetben győzte le a Szolnoki Olajbányászt, az Egis Körmend pedig a második félidőt 59-33-ra behúzva, 21 pontos hátrányt ledolgozva diadalmaskodott a Falco otthonában. Az OSE a ZTE-t, a Kaposvár a Nyíregyházát múlta felül, az ASE pedig a Szeged ellen gyűjtötte be a két bajnoki pontot. 

 

Rajt-cél győzelmet aratott a Kaposvár

6-0-val kezdte a mérkőzést a Kaposvár, miközben a Nyíregyháza minden ellentámadását elrontotta. Három és fél percet kellett várni arra, hogy megszülessen a vendégek első kosara. Ekkor Copes talált be a palánk alól. Parsons újabb kosarával és Brown triplájával azonban már 11-2 állt az eredményjelzőn öt perc elteltével. Úgy vezetett magabiztosan a Kaposvár, hogy közben ők is sok pontatlan támadást vezettek. Nyíregyházi részről Copes mellett csak Bazsó tudott néha hozzászólni, így Brown irányításával tisztes előnyt harcolt ki magának a somogyi alakulat tíz percet követően (25-11).
Gabric négy pontjával vette kezdetét a második negyed, ekkor már a húszpontos vezetés sem volt távol a kaposváriak számára. A Kék Cápák részéről gyakorlatilag csak Copes jelentett veszélyt a hazaiak gyűrűjére. Az amerikai magasember pontjai azonban csak arra voltak elegendőek, hogy még jobban ne szakadjanak le a nyíregyháziak. Brown továbbra is ponterősen kosarazott, miközben Perry-t teljesen kikapcsolták a kaposvári védők. A félidőben 18 ponttal tartottak előrébb a hazaiak (48-30).

Brown közelijével indult a második félidő, amire Pipiras válaszolt távolról. Gabric pontjaira újfent Pipirastól érkezett válasz, de nem sikerült közelebb kerülnie a vendégeknek. A 24. percben Parsons zsákolása után 57-38-nál ismét közel került a húszpontos különbség. Erre egészen a 25. percig kellett várni, amikor Krnjajszki duplája után 61-40-re módosult az eredmény. A játék képe nem változott, a somogyiak különösebb erőlködés nélkül tartották magabiztos vezetésüket (75-54).

Némileg váratlanul, még egy kevés izgalmat tudott hozni a záró etap első fele. A nyíregyháziak négy magyar játékossal és Konéval a parketten tudtak faragni a hátrányukból. A játékrész első öt percét 16-3-ra megnyerték a nyíregyháziak, így 78-70-nél már kezdett újra lőtávolságon belül lenni a Nyíregyháza. Kone szorgalmasan gyűjtötte a lepattanókat, és ezekből többször is eredményes tudott lenni, miközben a Kaposvárnak semmi nem jött össze támadásban. Ekkor visszahozta kulcsembereit a nyírségi együttes, de közelebb kerülnie már nem sikerült, 82-70-nél érződött, hogy eldőlt a találkozó. Végül 16 pontos győzelmet aratott a Kaposvár (86-70).

Kometa Kaposvári KK - HÜBNER Nyíregyháza BS 86-70 (25-11, 23-19, 27-24, 11-16)
Bajnokság, 25. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Tőzsér Dénes Kelemen, Györfy Rúben, Kapusi Gábor (Herczeg Ágoston)

Kaposvár: I. Brown 33/18, Halmai 4, Parsons 15, Gabric 14/3, Hughes 10. Csere: Krnjajszki 5, Hendlein 4, Puska 1, Bogdán -.

Nyíregyháza: Perry 9, Kiss B. -, Bazsó 9/6, Pipiras 11/9, Copes 16. Csere: Kass -, Kone 13, Fazekas 6, Szobi 4, Bonifert 2, Dickerson -.

 


Begyűjtötte a ZTE skalpját az OSE

Dimitrijevics duplájával vette kezdetét a találkozó, amire Osztojics válaszolt. Felváltva vezettek a csapatok, a ZTE részéről O’Reilly bizonyult tarthatatlannak az oroszlányi védők számára ezekben a percekben. A 6. percben, 13-8-nál az ötpontos hazai vezetés az addigi legnagyobb különbségnek bizonyult. Sokáig azonban nem örülhettek a hazaiak, mert Polster hárompontosával zárkóztak a vendégek. Másfél perccel a negyed vége előtt átvették a vezetést a zalaiak, ekkor Németh értékesítette mindkét büntetőjét. Hiába zárta a negyedet Carev duplája, a vezetést már nem adta ki a kezéből a vendég együttes (19-20).
Hamar összekapta magát az Oroszlány, Illés két hárompontosa után 27-22 volt az állás, pedig csak félperc telt el a negyedből. 28-28-nál egalizáltak a vendégek, de az ellentámadásból Dorogi is be tudott dobni egy triplát. Továbbra is szorosan alakult az eredmény, O’Reilly szállította a zalaegerszegi pontokat, míg hazai részről Dimitrijevics volt a legponterősebb. Mivel az etap végén még Calloway triplája is célba ért, így 20 perc után hat egységgel tartott előrébb az Oroszlány (43-37).

8-0-val indította a második félidőt a ZTE, két és félperc elteltével már a vendégeknél volt a vezetés. Ezt követően Carev és O’Reilly triplaváltásait láthatták a szurkolók, majd Ruják pontjaival már ismét az OSE-nél volt az előny. A folytatásban sem változott a játék képe, egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól. A vendégeknél Smith kezdett egyre aktívabban játszani, akit csak szabálytalanságok árán sikerült megállítani. Az amerikai erőcsatár büntetőit magabiztosan értékesítette. A túloldalon Henry teljesített jól, aki 62-62-nál kiegyenlített. Erre még Trice válaszolt, ám az utolsó kosár Dimitrijevicsé volt (64-64).

Sok pontatlansággal indult a záró tízperc. Németh révén újra a ZTE-nél volt az előny, de Dimitrijevics hármasával megfordította az állást. Henry és Calloway is betalált távolról, a vendégeknek nagyon kellett O’Reilly válasza. Hiába próbálkozott a ZTE, innen már nem volt számukra visszaút. Az OSE hengerelt a záró szakaszban, két perccel a vége előtt Dimitrijevics hármasa után 82-71-et mutatott az eredményjelző. A végeredményt Calloway állította be, 14 ponttal nyertek az oroszlányiak (88-74).

MVM-OSE Lions - Zalakerámia ZTE KK 88-74 (19-20, 24-17, 21-27, 24-10)
Bajnokság, 25. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás Ferenc, Szilágyi Bálint (Téczely Tamás)

OSE: Dimitrijevics 21/6, Ruják 8/6, Szabadfi 2, Calloway 15/9, Krestinin -. Csere: Carev 9/3, Henry 18/3, Werner -, Mucza 2, Illés 8/6, Dorogi 5/3.

ZTE: Trice 4, O'Reilly 25/6, Polster 3/3, Smith 14, Osztojics 10. Csere: Németh Á. 9, Keller I. 7/6, Zsíros -, Csuti 2.

 


Edwin vezérletével simán nyert a Szeged ellen az ASE

A felek decemberi, szegedi összecsapásán 71-72-es ASE-siker született, ezúttal a hazaiaknak a felsőházi rájátszásba jutás, a vendégeknek a bennmaradás szempontjából volt fontos a találkozó. Nagy lendülettel kezdtek a felek, több, mint két percet kellett várni az első olyan labdabirtoklásra, amelyből nem született kosár, a hazaiaknál Atkinson, a vendégeknél Roberson volt a legaktívabb eleinte (8-9). Egy kisebb gólcsend után Eilingsfeld fordított egy középtávolival, majd Pajor és a válogatott magasember is triplával jelentkezett, az 5. percben időt kért Nikola Lazics (16-9). Roberson és Edwin vívott dobópárbajt, előbbi háromszor is támadólepattanóból dobott kosarat, utóbbi betörésből, középtávolról és büntetőből volt eredményes (22-15). Bognár üresen maradt a festékben, Edwin és Person is beleállt egy hármasba, Atkinson dupláját követően Person zárta le a negyedet egy újabb trojkával (27-23).
Polányi kétszer is hibázott a periméterről, Kovács büntetett a túloldalon, Person viszont nagyon elkapta a fonalat, 29-28-nál Csirke Ferenc szólította magához övéit. Person Eilingsfeld centergólját is visszadobta, Buckingham betörését Washington annulálta gyorsindításból, több támadást is elhibáztak a felek. Grubor betörése után egy Bognár-triplával utolérte ellenfelét a Szedeák a 17. percben, Person könnyű kosarával pedig már ismét a szegedieknél volt az előny (37-39). Ismét Eilinsfeld lépett elő a hazaiaktól egy szemfüles „pöcivel”, Person mindkét büntetőjét kihagyta, Grubor hármasa után robbant a csarnok, a félidő utolsó percében mindkét oldalon érintetlen maradt a háló (42-39).

Edwin zsákolta be Grubor forintos labdáját, Atkinson középtávolról célzott pontosan, a túloldalon Nicholson próbálta meccsben tartani csapatát, de Eilingsfeld trojkájával már tízzel ment az ASE a 23. percben. Washington nem találta el a gyűrűt, Atkinson még mélyebb gödörbe taszította a Szedeákot. Nicholson nem hibázott a sarokból, Bognár kapta a labdát ziccerben, majd Grubor állította meg a szegedi rohamot (57-48). Négy Nicholson-pontra Edwin felelt két büntetővel, de a kék-feketék bedobója újabb látványos kosarat szerzett. Edwin vette vállára csapatát, egy gól jó plusz egy után hárompontosból is eredményes volt (65-54). Szétesett a vendégek játéka, amit Buckingham büntetett 2+1-es akcióval, Roberson törte meg csapata rossz sorozatát, de ezzel együtt sem volt rózsás a dél-alföldiek helyzete harminc perc játék után (68-56).

Buckingham jegyezte a záró felvonás első találatát a festékből, Eilingsfeld kétszer is szép összjátékot fejezett be, eldőlni látszott a mérkőzés (74-56). Vendég időkérést követően két perc telt el pont nélkül, majd amikor Person begyötört egy közelit, Edwin rögtön válaszolt rá. Washington harcolt ki három büntetőt, értékesítette is mindet, de Atkinson keze sem remegett meg a vonalnál, magabiztosan őrizték vezetésüket az atomvárosiak (80-63). Az utolsó percekre már nem maradt izgalom, paksi oldalon minden fiatal pályára lépett, Roberson állította be a 86-72-es végeredményt. Tizennegyedik győzelmével nagyon közel került az ASE ahhoz, hogy a tavalyi PlayOut után a jelenlegi kiírásban negyeddöntőt játsszon, a Szeged 6-19-cel továbbra is a 13. helyen áll.

Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 86-72 (27-23, 15-16, 26-17, 18-16)
Bajnokság, 25. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
Papp Péter, Földházi Tamás Péter, Pozsonyi László (Fekete László)

Paks: Edwin 27/6, Frank 2, Buckingham 7, Eilingsfeld 18/6, Atkinson 14. Cs: Grubor 9/3, Kovács Ák. 6, Pajor 3/3, Taiwo -, Gulyás -, Karosi -, Csizmadia-.

Szeged: Washington 3, Polányi 3/3, Nicholson 13/3, Bognár 11/3, Roberson 22. Cs: Person 20/9, Carter -, Bella -, Kerpel-Fronius -.

 


Elképesztő feltámadás, 21 pontos hátrányból nyert a Falco ellen a Körmend

Az alapszakasz utolsó előtti fordulójában a már biztos első Falco fogadta, a rájátszásért küzdő Körmendet a vasi rangadón. A két csapat decemberben már egyszer megküzdött egymással, akkor a Szombathely nyert 95-89-re.
Cakarun ziccerével vette kezdetét a derbi, Brown lépett be jó ütemben a palánk alá, Keller észre is vette így könnyű kosár lett az akció vége. Kovács saroktriplájával már a hazaiaknál volt az előny, Durázi tett vissza egy támadólepattanót, Kovács a másik sarokból sem hibázott. Brown ziccerével már hattal ment a Falco, Kovács közelről sem hibázott, így Kocsis Tamás időt kért. Durázi kettesével lépett közelebb a Körmend, majd Chambers tört be bátran két pontért, Brown hármasával jutott levegőhöz a Szombathely. Tiby is beköszönt kintről, Chambers faulttal együtt dobott ziccert, a büntetőt kihagyta, de Omenaka bezsákolta a lepattanót, így jobban jártak a vendégek. Perl megcsinálta a 2+1-et, a negyed végén Mitchell zsákolt, így egy negyed után 7 pont volt a differencia a két csapat között. 21-14

Omenaka zsákolásával folytatódott a játék, Sövegjártó fejezett be szépen egy gyorsindítást, Ferencz szerezte meg első pontjait egy tempóval. Cowels maradt teljesen üresen a sarokban és nem is hibázott, Krivacsevics dolgozott szépen a festékben két pontért, amivel a mérkőzés folyamán először kétszámjegyű volt a különbség a két csapat között (28-18). Barac dobott be két büntetőt, Ferencz törte meg a vendégek rossz sorozatát egy floaterrel, Pot kettőből egy pontot hozott a vonalról. Doktor dudaszóra dobott palánkos hármast, Pot ezúttal nem hibázott büntetőt, Tiby ismét beköszönt kintről, Pot mutatott be egy kettő plusz egyet, így 16 ponttal ment már a Falco. Mitchell és Perl váltott kosarat, a magyar válogatott játékos egy gólpasszt is kiosztott, amiből Brown zsákolt. Mitchell egy pontot a vonalon hagyott, Tiby pöcizett vissza egy támadólepattanót, a félidő utolsó perce 2-2-vel zárult, így a Falco 19 pontos előnnyel ment a nagyszünetre. 47-28

A második félidő Chambers büntetőivel kezdődött, majd Keller küzdött meg keményen a festékben két pontért. Cowles tett vissza egy támadólepattanót, Cakarun és Edwards duplájára Perl válaszolt. Durázi dobott be két büntetőt. Chambers ziccerével 15 pontra zárkózott a Körmend, Milos Konakov időt is kért (53-38). Perl állította meg a futást két büntetővel, Mitchell tört be szépen két pontért, Barac 2+1-et mutatott be. Edwards kosarára Cowells válaszolt, aztán Cakarun lépett be jó ütembe egy ziccerre. Durázi lopta el a labdát Perltől és dobott könnyű kosarat, sőt triplájával 10-en belülre jött a Körmend. Omenaka tett vissza egy támadólepattanót, Keller forgolódott szépen és fontos kosarat szerzett a Falcónak. Omenaka egy büntetőt elrontott, a negyedet Chambers hármasa zárta, így öt pontra olvadt a Szombathely előnye. 62-57

A záró etap Brown középtávoli dobásával kezdődött, Chambers felet rá a túloldalon. Pot törte fel a vendégek védelmét két pontért, Barac elzárásából Perl tett fel egy ziccert. Ferencz 3+1-es akcióval hozta közelebb csapatát, Omeneka 2+1-e után már csak két pont volt a differencia a két csapat között, Milos Konakov időt is kért (68-66). Tiby hibátlanul célzott a vonalról, Pot kapott nagy labdát Baractól, Ferencz talált be a sarokból. Brown értékesített két büntetőt, Durázi is megtette ezt, Ferencz újabb hármasával már döntetlent mutatott az eredményjelző, azok után, hogy a harmadik negyed elején 21 pontos hátrányban volt. Chambers triplájával 2-0 után átvette a vezetést a Körmend, Mitchell egy pontot a vonalon hagyott, Barac viszont bedobta mindkettőt, Omenaka 2+1-et mutatott be, amivel már 13 pontnál és 13 lepattanónál tartott, a Falco pedig megint időt kért. Perl kosarával lépett közelebb a Szombathely, Omenaka zsákolt hatalmasat, amivel eldöntötte a lényegi kérdéseket. A Körmend nagy hátrányból felállva aratott hatalmas győzelmet Szombathelyen. 80-87

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Egis Körmend 80-87 (21-14, 26-14, 15-29, 18-30)
Bajnokság, 25. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Benczur Tamás, dr. Mészáros Balázs, Minár László Balázs (Bodrogváry Iván József)

Szombathely: Pot 12, Brown 13/3 Kovács B. 8/6, Tiby 10/6, Keller Á. 2. Csere: Sövegjártó 2, Krivacsevics 2, Perl 15, Cowels 7/3, Barac 9.

Körmend: Chambers 16/6, Takács 14/3, Mitchell 15/3, Durázi 13/3, Cakarun 7. Csere: Omenaka 15, Edwards 4, Ferencz 14/9, Adams -, Doktor P. 3/3.

 


Fontos győzelmet aratott az Alba a Szolnok ellen

A 25. forduló egyik rangadóján az Alba Fehérvár a Szolnokot fogadja. Az “odavágón” az Olaj győzött, hosszabbítás után 94-90-re.
Philmore könnyű kosarával kezdődött a találkozó, Pongó Marcell dobott egy hármast, Szubotics dobta át Fordot, így a vendégek is megszerezték első pontjaikat. DeCosey faultja után Szubotics dobott be két büntetőt, az Alba légiósa a túloldalon javított, Durhamről fordult le. Lukács szedett le és tett vissza egy támadólepattanót két pontért, Williamson kettőt is szedett egy támadásban, másodszor már befejezte az akciót, így átvette a vezetést az Olaj, Philmore ezt egy hármassal orvosolta (10-8). Pongó Marcell használta ki, hogy Williamson maradt rajta, mindkét büntetőt bedobta, megtette ezt később Vojvoda is, Philmore újabb triplája után Gasper Potocnik időt kért (17-8). Az Olajnak továbbra is bedeszkázták a gyűrűt, Somogyi büntetőivel 10 fölé kúszott a differencia, Szubotics triplájával tört meg végül a szolnoki jég. Diong tett fel egy ziccert Révész mellett, Pongó Máté is megszerezte első pontjait, egy tripla formájában. Somogyi pattintott passzát DeCosey húzta be, Révész zsákolt, Vojvoda könnyű ziccert dobott. Sorozatban másodszor váltotta el magát csúnyán az Alba, ezt megint a Pongó Máté, Révész duó használta ki. Szubotics két büntetőjével zárkózott tovább a Szolnok, Vojvoda passzából Takács Milán talált be a sarokból, aki a túloldalon sportszerűtlenül szabálytalankodott, Durham bedobta a két büntetőt, ami a negyed utolsó pontjai voltak. 28-22

A második negyed elején több, mint egy percet kellett várni az első pontokra, Durham fejezett be egy gyorsindítást egy tempóval. Pongó Marcell verte meg egy-egyben szépen Williamsont, Szubotics faultja ellenére Vojvoda zsákolt, de a plusz egyet nem tudta mellé tenni, aztán viszont 2/2-vel javított (34-24). Sebők állította meg sportszerűtlenül Vojvodát, aki ismét bedobta mindkét büntetőjét. Williamson 3 és fél perc után újra szolnoki pontokat szerzett, Lukács dobott egy tempót, Philmore pedig két büntetőt. Vojvoda tett fel egy floatert, Ford hibátlanul dolgozott a vonalról, Durham viszont egyet elrontott, Ford dobta át távolról a zonát, Lukács pöcizett vissza egy támadólepattanót (45-29). Williamson tett fel egy nehéz ziccert, Lukács a sarokból sem hibázott, Ford kettőből két büntetőt küldött a helyére. Gavin révén ismét tízen belül volt az Olaj, s mivel több pont már nem született, a félidőbe ez így is maradt. 47-38

Barnes a második félidő első támadásából megszerezte első pontjait egy saroktriplával, Szubotics ziccere után már csak 4 pont választotta el a feleket egymástól. Somogyi palánkos hármassal szerezte meg a félidő első hazai pontjait, Gavin válaszolt a túloldalon. Somogyi indítását Philmore fejezte be egy ziccerrel, Barnes nagy meglátásából Révész szerzett egy kettest. Philmore pöcizett vissza egy támadólepattanót, Gavin törte fel könnyen a hazaiak védelmét, ezt Pongó is megtette az Olajéval. Szubotics dolgozott szépen a festékben, Somogyi szerezte meg második mezőnykosarát egy ziccerrel, Szubotics sportszerűtlen szabálytalansága után Ford juttatta levegőhöz az Albát két büntetővel. Williamson talált be középtávolról, Vojvoda a vonalról kétszer, Barnes lépett be jó ütemben a palánk alá két pontért. Takács a második tripláját dobta a mérkőzésen, amivel a negyed végére visszaállította a 9 pontos különbséget az Alba. 65-56

A zárófelvonás Vojvoda ziccerével vette kezdetét, Rudner talált be távolról egymás után kétszer, amivel 5-re zárkózott az Olaj, sőt Williamson ziccere után hosszú idő után újra egy támadásnyi volt a különbség a két csapat között, Alejandro Zubillaga időt is kért (67-64). Pongó Marcell verte meg lábbal szépen Durhamet, majd Révészt is, Szubotics dobott be egy fontos triplát. Philmore kettőből csak egy büntetőt dobott be, Pongó dobta át Révészt egy tempóval, Vojvoda dobott könnyű ziccert, így már ismét 9 ponttal meglépett az Alba (76-67). Szubotics dobott be két büntetőt, Somogyi hát mögötti passzából Szabó dobott könnyű kosarat, Pongó Máté szórt be egy hármast. Pongó Marcell ziccere eldöntötte a mérkőzés sorsát, az Alba fontos lépést tett a harmadik hely felé. 85-79

Arconic-Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 85-79 (28-22, 19-16, 18-18, 20-23)
Bajnokság, 25. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Nagy Viktor, Ádám József (Páli dr. Kálmán)

Alba Fehérvár: Pongó Ma. 17/3, Somogyi 8/3, Ford 11/3, DeCosey 4, Philmore 17/6. Cserék: Szabó 2, Vojvoda 18, Takács Mi. 6/6, Diong 2.

Szolnok: Durham 5, Lukács N. 9/3, Barnes 7/3, Szubotics 21/9, Williamson 10. Csere: Gavin 7/3, Révész 6, Rudner 6/6, Pongó Má. 8/6, Sebők -.

 

 

Vármegyei szövetségek