Férfi egyetemi bajnokság: Félpályás, dudaszós triplával verte a Közgáz a Mosonmagyaróvárt
22
Mar
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Félpályás, dudaszós triplával verte a Közgáz a Mosonmagyaróvárt
2023. március 22.  |  13:37
A vártnál jóval nagyobb ellenállásba ütközve tudott nyerni a BME-MAFC a DMSE otthonában a Nemzeti Egyetem Kosárlabda Bajnokság legutóbbi fordulójában, a férfi keleti csoportban. Az ELTE BEAC küzdelmes találkozón múlta fölül a SOTE gárdáját. A Miskolc Egerben, a DEAC pedig Nyíregyházán győzött. A legtöbb izgalmat a nyugati csoport csúcsrangadója hozta. A záró szakaszra fordulva még 21 ponttal az addig egyértelmű fölényben játszó Mosonmagyaróvár vezetett, a Közgáz azonban egy szédületes hajrával és a dudaszó pillanatában dobott félpályás triplával megfordította a találkozót. A PTE-PEAC Sopronban, a SzoESE Veszprémben, az Óbuda pedig a Ludovika otthonában győzött biztosan.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 14. forduló
 
ELTE BEAC – Semmelweis Egyetem 65-54 (22-14, 7-11, 17-14, 19-15)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: dr. Oláh, Czupi.
 
ELTE BEAC: SIPOS 12/6, Szabó I. B. 6, Baroch, ORCZI 13/9, ANTAL Á. 8. Csere: Jónás 8, Nagy 5/3, Borsos, Turi 6, Saracco, Szász 2, SZABÓ B. 11/6, Edző: Csányi Zoltán.
 
Semmelweis Egyetem: VÁMOSI 17, SZŐKE 13/3, Jankó 4, Kórodi 2, Paulovits 8/3. Csere: Hajdú 3, Schirer 7/3, Csipán, Kovács, Körmöczi, Kintscher. Edző: Weisz Miklós.
 
Jobban kezdett, s a látványos játékot hozó első negyedben 8 pontos előnyt szerzett a hazai együttes. A második etapban "látványosan" megállt támadásban a vendéglátó, így az orvosegyetemiek az "izmos", 17-17 pontos és lepattanós dupla-duplával "jelentkező" Vámosi Boldizsár, valamint Szőke Péter vezetésével szünetre megfelezték hátrányukat. A küzdelmes játékot hozó második félidőben a valamivel pontosabban játszó és sokkal jobban büntetőző, s csapatként "több lábon álló" hazaiak apránként, fokozatosan ellépve a SOTE gárdájától végül 11 ponttal nyerték a küzdelmes összecsapást.
 
Csányi Zoltán: - Érdekes mérkőzés volt, hiszen remekül kezdtünk, aztán kicsit bealudtunk. Ezt követően nehezen vettük fel ismét a fonalat, de annak azért örülhetünk, hogy amikor igazán kellett, sikerült mindig lépnünk egyet előre. Ez nem mindig volt így, tehát összességében elégedett vagyok. Természetesen gratulálok a SOTE fiataljainak, hiszen nagyon lelkesen tették a dolgukat, aminek köszönhetően egy jó kis mérkőzést játszottunk velük!
 
Weisz Miklós: - Ennyi eladott labdával, valamint kihagyott büntetővel nem lehet nyerni, így hiába játszottunk jól, sajnos vereség lett a vége.
 
 
 
Debreceni Medikus Sportegyesület - BME-MAFC 76-89 (27-24, 11-21, 23-21, 15-23)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok, 10 néző. V.: Fülöp, Szűcs.
 
DMSE: Uduoise 5, Somi 5/3, Csirpák 15/3, Belal 11/3, Csomor 26/12. Csere: Adham 1, Soliman 9/3, Bakos 4. Edző: Kovács István.
 
BME-MAFC: Vargovics 8, Pollák 24/6, Láng-Miticzky 7/3, Pásztor 4, Tóth 18/6. Csere: Kósa 3, Rozs 19, Koflanovics 6/6, Bartha, Horváth. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
A tabellán két egymás mögött helyezkedő gárda játszott, és bár a vendégek voltak az esélyesebbek, a hazaiak sem feltartott kézzel léptek pályára. Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a nagy iram ellenére a hazaiak nem maradtak le, sőt, vezetni is tudtak. A második negyedben lépett meg először a budapesti együttes, de pár pontnál többel nem vezettek. A hazaiak szívósan tapadtak, és távoli dobásaikkal versenyben maradtak. A vendégek jobban lepattanóztak, gyorsabban játszottak, de ez meddő fölénynek bizonyult. Fordulás után sem változott a játék képe, fej-fej melletti küzdelem, kemény játék dominált. Fáradtak a hazaiak, de szívósan tapadtak, és nem engedték elúszni a meccset. A 34. percben még döntetlen volt az állás, de a végén robbantott a BME-MAFC, és behúzta ezt a színvonalas, kemény mérkőzést. A hazaiaknál Csomor Péter játszott extázisban, amit a teljesítményével a túloldalon Pollák Árpád igyekezett túlszárnyalni. A mérkőzésen három dupla-duplázó is volt Albukai Belal (11 pont, 10 lepattanó), illetve Rozs Máté (19 pont, 10 lepattanó) és Tóth Kornél személyében.
 
Kovács István: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra, száztíz százalékot nyújtottunk, ennyi tellett most. Picit rángattuk azt a bizonyos bajuszt, de az oroszlán erősebbnek bizonyult. Sok sikert a vendégeknek a rájátszásban!
 
Weisz-Tiba Klára: - Gratulálok a debrecenieknek, extra dobóformával, ötletesen játszottak! De gratulálok a saját csapatomnak is, mert egy pillanatra sem zökkentek ki a koncentrálásból! Ma is a jó védekezésünk és agresszív, gyors játékunk hozott ki minket minden gödörből. Jó látni, hogy ilyen nagy szívvel tudunk játszani.
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - DEAC 71-89 (14-18, 17-26, 21-25, 19-20)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Sallai, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 5, Demeter 11/3, TISZA 23/3, VERBA 12/12, MOKÁNSZKI 11/3. Csere: Bíró 9. Edző: Vida Zoltán.
 
DEAC: Pollák 9/3, HORVÁTH B. 11/3, Turán 5/3, BALÁZSI 3, CZERMANN 15. Csere: Sólyom 3/3, Fábián 8, KENÉZ 13/9, NEUWIRTH 16/12, Sipos 6. Mb. edző: Sólyom Bence.
 
Mindkét csapat jó felfogásban játszott, a Debrecennek csak a győzelem volt elfogadható eredmény. Gyors iramú volt a mérkőzés, kevés szabálytalanság törte meg a játékot. Mindkét oldalon láttunk ötletes és sokszor látványos játékot, de a vendégek - akiknél Czermann Patrik 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával zárt - biztosan nyerték a mérkőzést.
 
Vida Zoltán: - Gratulálok a Debrecennek, örülök, hogy sikerült velük egy jó mérkőzést játszani!
 
Sólyom Bence: - Gratulálok a srácoknak az alapszakasz-győzelemhez! Nekünk most kezdődik a bajnokság nehezebbik része, a keresztjátékkal szeretnénk kvalifikálni magunkat a döntőre, ahol jó lenne minél eredményesebben szerepelni.
 
 
 
Eszterházy SC - Miskolci Egyetem 53-96 (24-25, 11-28, 14-18, 7-22)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.: Fehérvári, Mezei.
 
Eszterházy SC: KEREKES 11/9, Hőgerl Buda 6, BAJUSZ 14, Pomázi 9/3, Monos 2. Csere: Hőgerl Bence, Kovács 4, KÁTAI 10/6. Edző: Klepej Roland.
 
Miskolci Egyetem: NYÍRI 9/3, Csák, SÁNDOR 17/15, Kozák B. 4, SZICSÁK 15. Csere: Molnár L. 9/3, RAGÁLYI 8/3, Orliczki 3/3, GADUS 8/3, GERŐCS 20. Edző: Béres Dávid.
 
Izgalmas első negyedet láthattak a nézők a Leányka úton. A miskolciak hasonlóan kezdtek, mint azt a hazaiak várták, ám a vendéglátók jól tarották velük a lépést, mindössze 1 pont volt a különbség. A második negyedben már kezdtek kijönni a csapatok közötti különbségek. A második félidőben nem volt kérdés a mérkőzés végkimenetele, de jó hangulatú meccset láthattak a nézők, amelyen végül a papírformának megfelelően biztos miskolci siker született. A vendégektől Gerőcs Roland 20 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát ért el. 
            
Klepej Roland: - Amíg bírtuk tartani a tempót a Miskolccal, addig partiban voltunk. A második félidőre nyílt az a bizonyos olló, remekül használták ki a magassági fölényüket. Gratulálok a Miskolcnak, és sok sikert a továbbiakban!
 
Béres Dávid: - Jó sebességgel játszottunk, megvolt kívül-belül az egyensúly. Gratulálok a csapatomnak, az egrieknek pedig további sok sikert!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 17. forduló
 
Veszprémi Egyetemi SC - SZOESE 46-91 (10-21, 14-17, 12-37, 10-16)
Veszprém, 50 néző. V.: Propszt, Fülöp.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Piukovits 14, Rózsás, Kubik 2, Rácz 6, SLAVÓCZKI 16. Csere: Nádasdi 2, Polgár 2, Csernák 2, Szabó 2. Edző: Kerekes Gábor.
 
SZOESE: FRISNYÁK 16, GUNDINGER 18/6, Németh 8, SCHÖLL 11/3, Nárai 10. Csere: BRINDZA 9/3, Gyánó 2, Várkony 6, KISS M. 11/9. Edző: Kéri Péter.
 
A hazaiak rossz kezdése után a SzoESE máris 9 pontos előnyre tett szert a 4. percre. A Veszprémnek a kezdés után nem sikerült felvenni a ritmust, így a pontjaik csak nagyon lassan gyűltek. Első pontjaikat a 4. percben, míg a többit csak a 6. perc után sikerült megszerezni. A második negyed kiegyenlített volt, a hazaiak végig jól tartották magukat, a negyedet mindössze 3 ponttal nyerte Kéri Péter gárdája. A második félidőben nagyon hasonlóan alakult a mérkőzés: a harmadik felvonást tisztán "vitték" a vendégek, míg a záró játékrész valamivel kiegyensúlyozottabb játékot hozott. Végül biztosan győztek a vendég szombathelyiek, a mérkőzés egyetlen dupla-dupláját viszont a hazaiak játékosa, a rendkívül hatékonyan dobó (8/9 mezőnyből) Slavóczki Barnabás (16 pont, 14 lepattanó) érte el. 
 
Kerekes Gábor: - A múlt hetihez képest ma nagyon büszke voltam a fiúkra, igyekeztek bátran és koncentráltan játszani. Természetesen a keret alapján nem a győzelem az elsődleges, hanem az elegendő idő és gyakorlás biztosítása egy-egy ilyen mérkőzésen. A fiúk felszabadultan tudtak játszani, köszönhető ez a SZoESE mindig sportszerű hozzáállásának. Gratulálok nekik, és sok sikert kívánok a továbbiakban!
 
Kéri Péter: - Jó mérkőzést sikerült játszanunk a Veszprémmel. Örülök, hogy minden játékosnak tudtam adni kellő játékpercet, valamint hogy ők ezzel élni is tudtak. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
SMAFC - PTE-PEAC 57-88 (16-20, 14-25, 14-27, 13-16)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kapusi, Hernicz.
 
SMAFC: Török 5/3, Kalincsák 9/3, Bőhm 18/6, Janzsó 2, RÉTI 22/3. Csere: Fekete 1, Kemény, Nagy. Edző: Pongrácz Levente.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 18/6, SCHUJ 17/12, NAGY K. 25/9, Németh Z. 5, VEILANDICS 10. Csere: WILCSINSZKY 11/3, Németh Zs. 2. Edző: Moosz Milán.
 
A SMAFC szűk rotációja miatt a meccs zömében zónavédekezéssel próbálta megfogni ellenfelét, a PTE-PEAC gyorsindításokkal és széles passzrepertoárjával, triplákkal megtalálta ennek ellenszerét, és kihasználva a hazaiak figyelmének kihagyásait magabiztos győzelmet aratott. A vendégektől Fülöp Zsombor (18 pont, 12 lepattanó) és Veilandics Barna (10 pont, 14 lepattanó) is dupla-duplát ért el. 
 
Pongrácz Levente: - A körülményekhez képest törekedtünk jó meccset generálni a mai találkozóból. Ez pár perc erejéig sikerült, gratulálok a Pécsnek a győzelemhez!
 
Moosz Milán: - Tartalékosan érkeztünk sajnos, de Wilcsinszky Ádám mellé végre Németh Zoltán is csatlakozott, és ők vitték a hátukon a csapatot. Köszönjük az ellenfélnek a játékot, sok sikert a továbbiakban!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 96-95 (22-32, 24-28, 19-26, 31-9)
Budapest, Kinizsi u., 70 néző. V.: Gaál, Sentényi.
 
Közgáz SC és DSK: JENEI 12, CSÍK 20, PFANDLER 10, Galambos 8/6, Bartha 10. Csere: Papp D. 6/6, ÚR 16, CSEPREGI 6, Limpek 4, Grilli 4. Mb. edző: Kováts László.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN B. 20/6, GEIGER 17/6, BAKON 22/15, HÁGEN 15, KÁMÁN K. 14/6. Csere: Gosztola 6/3, Garancz 1, Freidl. Edző: Laky Tibor.
 
Telt ház előtt, nagy iramban kezdődött a csoport első két helyezettjének rangadója, amelyen a gyakorlatilag teljes kerettel érkező Mosonmagyaróvár látogatott az erősen tartalékos Közgázhoz. Az első másfél negyed amolyan egyszemélyes show-ként Bakon Csanádról szólt, aki 13 perc alatt 6-ból 5 triplát a helyére küldve 19 pontot szerzett, 15 pontos előnyhöz juttatva a vendégeket. Jenei Koppány kosaraival próbált zárkózni a Közgáz, s egy 7-0-lal ez sikerült is, ám a félidő hajrájában Geiger Bálint sziporkázott: dobott triplát, szerzett kosarat parádés egészpályás szóló végén, s egy ziccert is értékesített. A túloldalon a palánk alatt többször is ügyesen megjátszott Csepregi Ádám próbálta versenyben tartani a hazaiakat, a látványosságról pedig Csík Richárd gondoskodott szintén minimum a "szemrevaló" jelzővel illethető kosarával. Ezzel együtt szünetben 14-gyel "ment" a Mosonmagyaróvár.
 
A harmadik negyedben is a vendégek akarata érvényesült: hol zónából labdákat, s könnyű kosarakat szerezve, hol pedig Kámán Bálint, Kámán Kristóf vagy éppen a 15 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Hágen Tamás kosaraival tovább növelték előnyüket. A hazaiak támadásban egyénileg erőlködtek, kevés sikerrel, így három negyed után 21 ponttal vezetett, és biztos győztesnek látszott a Mosonmagyaróvár. A záró etap Papp Dominik triplájával és Úr Mátyás duplájával indult. Erre büntetőkkel feleltek a vendégek. A szakasz közepéhez közeledve az addig erőlködő Galambos Árpád két triplája óriási lökést adott a hazaiaknak, a vendégek viszont - hiába kért kétszer is időt Laky Tibor - teljesen elbizonytalanodtak. A korábban oly "forró" mosonmagyaróvári kezek kihűltek, pontatlanná vált a vendég gárda játéka, az érezhetően "vérszemet kapó" Közgáz pedig Csík betöréseivel, valamint Úr palánk alatti, lepattanók utáni kosaraival fokozatosan csökkentette hátrányát, és a hajrában egy 19-1-es rohammal, 91-91-nél utolérték a Mosonmagyaróvárt.
 
A vendégek hosszú kosárcsendjét e kritikus pillanatban Geiger törte meg triplával. Erre Csík felelt duplával, majd Geiger értékesített egy büntetőt. A hazaiak elrontott akciójuk után azonnal faultolta. 4 másodperccel a vége előtt az addig jól és hasznosan játszó Hágen kihagyta a büntetőit, a labda Pfandler Bencéhez került, aki két leütés után a kezdőkörből, a dudaszót megelőző pillanatban egy kétkezes mellső átadásra hajazó mozdulattal kosárra dobta a labdát, amely a palánkról a Mosonmagyaróvár kosarába hullott, ezzel a Közgáz megfordította a találkozót. A ritka találat után hihetetlen jelenetek játszódtak le: előbb a Közgáz cserejátékosai, majd a lelátóról a pályára betóduló hazai szurkolók is a nyerő találat szerzőjének a nyakába borultak, hogy végül onnan "kiszabadulva" még egy büszke édesanya ölelésében is részesüljön Pfandler egy olyan mérkőzés után, amely remek hírverése volt az egyetemi bajnokságnak!
 
Kováts László: - El kell ismerni, az első három negyedhez "nem sok közünk" volt. A negyedik negyedre azonban összeállt a védekezés, és ahogy tizenöt pont alá bejöttünk, a srácok kezdték elhinni, hogy a nagy hátrány ellenére megfordíthatják a mérkőzést. Ez, ha némi szerencsével is, végül sikerült nekik, a fiúk pedig megérdemelték, nagyon megdolgoztak ezért a bravúros győzelemért.
 
Laky Tibor: - Az ősszel otthon a Közgáz ellen hosszabbításban elvesztett mérkőzés után itt is kemény meccsre számítottunk. Úgy érzem, a játékosok túl korán hitték azt, hogy már megnyerték a találkozót. Egyébként aki kilátogatott, egy nagyon jó iramú, kemény, férfias, izgalmas és nagyon jó mérkőzést láthatott. Talán ez a meccs már amolyan felvezetője is volt a négyesdöntőnek... Természetesen gratulálok a Közgáznak a győzelemhez!
 
 
 
Ludovika SE - Óbudai Egyetem Kandó SC 56-81 (9-22, 21-18, 13-25, 13-16)
Budapest, Ludovika Aréna, 20 néző. V.: Bagi, Kruk.
 
Ludovika SE: Buka 7/3, Szatmári 4, DÉR-SZABÓ 17, SÁNDOR 10, Póczos S. 4. Csere: Tóth, Darvas 2, Kézdi 12. Edző: Mészáros István.
 
Óbudai Egyetem: Sirák 4, HALÁSZ 10/6, VÍGH 26/3, Groska Á. 6, KARAKÓ 15. Csere: SIPOS 13/9, Schriffert 5, Antal 2, Szemerszki. Edző: Őri Gergely.
 
Villámrajtot vett az Óbuda, a mérkőzés első öt percében jelentős különbség alakult ki a csapatok között, a Ludovika túlságosan is álmosan kezdett. A második negyedtől változott a helyzet: rendezte a sorokat a hazai alakulat, amely támadásban tetszetős megoldásokkal zárkózott. A harmadik negyedben ismét keményített az Óbuda, aztán ezt az előnyt a végéig megtartotta. Egy rendkívül sportszerű mérkőzésen mindkét csapat tudása legjavát nyújtotta, a két gárda helyezését tekintve színvonalas találkozó volt. A vendég együttestől a dupla-duplát elérő két játékos, Karakó Bálint (15 pont, 16 lepattanó, 30 VAL), Vígh Marcell (26 pont, 13 lepattanó, 36 VAL), valamint Halász Ákos (10 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) alkotta "tengely" dominált, míg a hazaiaknál Dér-Szabó Dániel (17 pont, 7 lepattanó, 18 VAL) mellett Sándor Máté dupla-duplája (10 pont, 12 lepattanó) dicséretre méltó. 
 
Mészáros István: - Az elején tompák voltunk, aztán visszajöttünk a meccsbe, és egy darabig egálban is tartottuk a találkozót. A második félidőre elfáradtunk, rövid volt a pad, és az ellenfél is nagyobb sebességre kapcsolt. A három rutinos játékosuk révén hozták a kötelezőt, de a mieink is minden dicséretet megérdemelnek a mai teljesítményükért.
 
Őri Gergely: - Gratulálok az ellenfélnek a vártnál jobb játékáért! Az elején úgy tűnt, nagyon sima lesz, de aztán jól váltottak, és sokáig fej-fej mellett haladtunk. A harmadik negyedben koncentráltak voltunk, és úgy gondolom, megérdemelten hoztuk a papírformát. Gratulálok a csapatomnak, és a jövő héten igyekszünk sikeresen befejezni az alapszakaszt!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek