Női egyetemi: Félidei hátrányból fordítva nyert simán a címvédő Győr
22
Mar
2023
Női egyetemi: Félidei hátrányból fordítva nyert simán a címvédő Győr
2023. március 22.  |  09:08
A keleti csoportban az ELTE BEAC, a nyugatiban pedig a TFSE őrizte meg veretlenségét a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Előbbibben a BME-MAFC a SOTE otthonában aratott győzelmével tett sokat a négy közé jutásáért, utóbbiban pedig a címvédő Győr félidei hátrányból fordítva győzött simán a Közgáz otthonban.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 10. forduló
 
ELTE BEAC - DEAC 65-51 (20-19, 17-13, 17-6, 11-13)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Nepp, Hartai.
 
ELTE BEAC: VARGA A. 18/6, BOGDÁN 18/9, Takács 7/3, Solymosi 2, NAGYI 14. Csere: Simoncsik, Levente 6, Zsámár, Szerencsés, Milkovics, Salamon, Katona. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
DEAC: Mezei 8, Mondl 5/3, BACZUK 10, Szabó G. 2, Holinka-Miklós 7/3. Csere: KOVÁCS R. 10/6, Király, Pallai, Kernács 2, Szöllősi, Gaál 7/3. Edző: Kovács Imre.
 
A már biztosan csoportelső és egyben veretlen ELTE BEAC utolsó előtti alapszakasz mérkőzését a harmadik helyezett, a legjobb 8 közé vágyó DEAC ellen játszotta. Az első negyed végletekig kiélezett párharcot hozott, amely során a terheket gyönyörűen elosztva, 6 pontszerzőt felmutatva a hazaiak ugyan szinte végig vezettek, ám a vendégek Kovács Rebeka, Mondl és Holinka-Miklós révén szorosan tapadtak riválisukra (20-19). Varga Anna triplája volt az újrakezdés utáni első kosár, ám ezen túl az első két és fél perc nem hozott sikeres dobást. Ezt a rossz szériát a debreceniek tudták megtörni, és Gaál Gréta, Baczuk Virág és Kernács Réka pontos befejezéseivel a vezetést is átvették (23-25). Innen kisebbfajta Bogdán Réka-show szemtanúi lehettek a publikum tagjai: zsinórban 7 pontot szerzett az ELTE-hátvéd, ráadásul Varga újabb triplával majd egy középtávolival, Nagyi Tímea pedig egy duplával toldotta meg csapattársa menetelését, ami a félidő végén Kovács hármasának köszönhetően nem jelentett biztosnak tűnő fővárosi vezetést (37-32).
 
Fordulás után az ELTE BEAC maga alá gyűrte riválisát, fokozatosan elhúzva, egészen pazar védekezést bemutatva. 9 perc alatt mindössze 4 pontot engedélyeztek a hajdúságiaknak, miközben a házigazdák – Nagyi és Varga vezetésével – 17 ponttal terhelték meg a vendég gyűrűt, így 16 pontos előnyt építettek ki maguknak (54-38). A mérkőzés végkimenetele ugyan innentől nem volt kérdés, a vendégeket dicséri, hogy egy másodpercre sem lankadtak, sőt, olykor szép megoldásokat bemutatva faragni is tudtak hátrányukból az utolsó 10 perc során. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a budapestiek egy jó negyeddel magabiztos győzelmet arattak, ráadásul a keresztjáték előtt biztosan nem bánta a hazai szakmai stáb, hogy az utóbbi hetekben látottaknál komolyabb ellenállást tudott kifejteni aktuális ellenlábasuk. Nagyi Tímea igen "mutatós" (14 pont, 17 lepattanó) dupla-duplával vette ki részét az ELTE BEAC sikeréből. 
 
Földi Alexandra: - Gratulálunk a lányoknak a győzelemhez! Nem könnyű ellenfél a DEAC, de egy jó harmadik negyeddel sikerült eldönteni a mérkőzést a javunkra. Van még mit csiszolni a játékunkon, ezen leszünk a következő hetekben. Ellenfelünknek további sok sikert kívánunk!
 
Kovács Imre: - A második félidőben hullámvölgybe kerültünk, amiből nem tudtunk kilábalni, így megérdemelten nyert az ELTE.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - BME-MAFC 43-66 (21-24, 9-14, 2-17, 11-11)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Tóth, Nagy-Pál.
 
Semmelweis Egyetem: Opitz 4, Majsai 6, Nagy K. 5/3, Novák 3/3, Balogh 6. Csere: Buzinkay, Nagy H. Kiss 2, Kuczik 2, Gangl 7/3, SZABÓ 6, JAKOBSZEN 2. Edző: Hegyi Hanna.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 5/3, Sinka 11/9, TAMÁS 23/15, SZAKONY 11, Drávecz 7. Csere: Kardos 4, Horváth 3, Budavári 2, Pálfi, Török, Turcsics. Edző: Gorácz Árpád.
 
A mérkőzés fontos volt mindkét csapat számára, hiszen aki nyer, annak van esélye a legjobb négy közé jutni. A meccset a BME kezdte jobban, de a Semmelweis Egyetem hamar reagált rá, és fej-fej mellett haladva pár pontos vendég vezetéssel zárult az első negyed. A második negyedben kezdett kinyílni az olló: a hazai csapat az első 5 percben nem talált be, mindeközben a Műszaki Egyetem csapata 10 pontra növelte előnyét. Utána ismét felváltva estek a kosarak, így a különbség állandósult.
 
A félidei szünet után az orvostan hallgatók keményebbnek tűntek, azonban sorra hagyták ki helyzeteiket, egyre többet hibáztak, ezt pedig a BME rendre büntette, és magabiztos vezetést szerzett. A SOTE csapata ebben a negyedben mindössze két pontig jutott, így nagyon össze kellett kapnia magát az utolsó negyedre, hogy partiban maradjon. Ez nem sikerült, a vendégek is foggal-körömmel ragaszkodtak a győzelemhez, így habár egál lett a negyed, a Semmelweis nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. A BME csapatából Tamás Gréta (23/15 pont, 4 szerzett labda, 3 gólpassz), Szakony Kata (11 pont, 5 szerzett labda) és Sinka Noémi (11/9 pont, 5 eladott labda és 3 gólpassz) jutottak tíz pont fölé.
 
Hegyi Hanna: - Sajnálom, mert az elmúlt mérkőzéseken begyakorolt és megvalósított dolgok most egyáltalán nem sikerültek. De szomorkodás helyett összekapjuk magunkat, és készülünk tovább, hiszen hamarosan itt a számunkra nagyon fontos Medikus Kupa. Gratulálok a BME csapatának!
 
Gorácz Árpád: - Végre! Ez az akarat diadala volt.
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - Miskolci Egyetem 52-87 (17-34, 13-23, 6-11, 16-19)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Marton, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: MARTON 16, Adonyi, Ádám, Homonyik 14, KARAKÓ 22. Csere: Páll, Ignácz, Seres. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS A. 10/6, OLÁH 21/9, Szegeczki 4, MÁRKUSZ 18/6, KABABIK. Csere: KECSKÉS 11/3, Tóth B. 6, Lukács 4, Kápolnai 9/3, Balla 4. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Kemény játékkal indult a mérkőzés, azonban már az első percektől a vendégek voltak fölényben. A miskolciak végig uralták a mérkőzést, gyors játékukkal sokszor késztették hibázásra a hazaiakat, de azért a Nyíregyházának is voltak ügyes akciói. A Miskolc szünetre gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. A második félidőben elsősorban a dupla-duplát elérő Karakó Dorina (22 pont, 13 lepattanó) jóvoltából a hazaiak kiegyenlítetté tették a játékot, de a miskolci csapat - amelyből Márkusz Lilla (18 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát - magabiztos rajt-cél győzelmét nem fenyegette veszély.  
 
Farkasinszki Orsolya: - Gratulálok az ellenfelünknek! Nem éreztem igazán indokoltnak az első negyedben történt egészpályás letámadásukat. Ennek ellenére örülök neki, hogy nem lett nagyobb arányú a különbség. További sok sikert kívánok a Miskolc csapatának, és gratulálok a lányoknak!
 
Lippai Szabolcs: - Gratulálok a lányoknak.! Ezzel a győzelemmel bebiztosítottuk a második helyünket az alapszakaszban. Nagyon jó mérkőzés volt. Köszönjük a meccset a Nyíregyházának, és további sok sikert kívánok!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 13. forduló
 
SMAFC - TFSE 18-133 (4-25, 6-37, 2-40, 6-31)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Tóth, Rokob.
 
SMAFC: Karácsony, Schmidl 6, Gondár 4, Gaál, Czirják 8. Csere: Sengbouapha, Erős, Szabó, Róla, Vincze, Horváth. Edző: Márkus Tamás.
 
TFSE: KENYERES 20/6, SZABÓ EV. 12/9, KELEMEN 20/6, ÚR 18/6, VÍGH 21/3. Csere: MÉRÉSZ 19/3, MUNKÁCSI 15/9. Edző: Kováts Gabriella.
 
A vendég csapat nagy iramban kezdte a mérkőzést, és már az első negyedben több mint 20 pontos előnyhöz jutott. A játék képe a továbbiakban sem változott, és a TF egységes csapatjátékával és határozott védekezésével tovább növelte előnyét. A hazai csapat helyenként szép dolgokat mutatott, de ez nagyon kevés volt ahhoz, hogy egy szorosabb eredmény alakuljon ki. Úr Boglárka 18 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával segítette fölényes sikerhez a TF csapatát. 
 
Márkus Tamás: - Örülök, hogy végre majdnem teljes csapattal tudtunk kiállni. Gratulálok a lányoknak, sajnos az ellenfél érvényesítette a papírformát!
 
Kováts Gabriella: - Nagyon örülünk a győzelemnek, és várjuk a keresztjátékot.
 
 
 
Közgáz SC és DSK - UNI Győr 69-92 (24-22, 25-25, 8-25, 12-20)
Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Lázár., Gombos.
 
Közgáz SC és DSK: Szanthoffer 3/3, KOVÁCS O. 12/6, Kiss A. 12/3, Ryan 5, MUNKÁCSI E. 4. Csere: NÉMETH V. 10, HORVÁTH P. 11/9, Édes 7/2, Szarka 2, Garami 3. Edző: Németh Kata.
 
UNI Győr: BAFFY 20, CHROMÉJ 9, Horváth D. 5/3, SZŰTS, 17, BÁNSZEGI 18. Csere: MIHÁLY E. 7/3, Taskó, Mihály P. 4, Reider, HORVÁTH B. 4, Pozsgai 6/3, Sándor 2. Mb. edző: Balla Dóra.
 
Ügyes befutásokból szerzett kosarakkal, Szűts Boglárka vezérletével a vendégek kezdtek jobban, a Közgázt kezdetben Kovács Orsolya kosarai tartották versenyben. A cserék jót tettek a hazaiaknak, akiket Németh Vera ügyes kosarai indítottak el a felzárkózás útján, a negyed végén pedig Horváth Petra két triplájával fordítani is tudtak. A második etap elején lendületben maradt a Közgáz, amely Munkácsi Enikő szép szereléseivel és Kovács O. újabb két, valamint Szanthoffer Sára egy triplájával 9 ponttal ellépett. Ezután egy 7-0-lal feljött 2 pontra a Győr, majd Kiss Anna és Bánszegi Borbála pontpárbaja mellett tartották szűk előnyüket a hazaiak. A félidő hajrájában Mihály Emma, Baffy Fanni és Bánszegi révén átvette a vezetést a Győr, de ahogy az első, a második szakasz is Horváth hármasával és 2 pontos Közgáz vezetéssel zárult.
 
Térfélcsere után igen agresszív védekezéssel ment ki a pályára a címvédő győri együttes, amely a harmadik etap elején Baffy, valamint Chroméj Hajnalka vezérletével valósággal átrohant ellenfelén: s szakasz első felét 13-0-ra nyerték a vendégek. Bő 5 perc elteltével született meg a második félidő első hazai találata. Kiss triplája átmeneti fellángolást hozott a hazaiaknál, de ez nem volt túl hosszú életű, így a záró etap előtt 15 pontra nőtt a vendég vezetés. A negyedik negyedet agresszív letámadással, s az ebből szerzett labdák utáni könnyű kosarakból egy 9-0-lal kezdve a címvédő eldöntötte a remek első félidőt hozó találkozót.
 
Németh Kata: - Nagyon örültem az első félidő játékának, a másodikra sajnos elfáradtunk. Gratulálok mind a két csapatnak!
 
Balla Dóra: - Az első félidőben az "öltözőben maradt" a csapat, nem tudtuk azt az iramot diktálni, amit szerettünk volna. Szünet után aztán összeszedték magukat a lányok, ekkor már jól "pörgött" a csapat. Örülök annak, hogy mindenkinek tudtam játéklehetőséget adni, és annak is, hogy szünet után gyakorolhattunk bizonyos taktikai elemeket. A Közgáznak további sok sikert kívánok a folytatásra!
 
 
 
PTE-PEAC - Ludovika Csata 80-71 (23-15, 18-24, 17-19, 22-13)
Pécs, 30 néző. V.: Földvári, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: Halaseh 9/3, Némedi 19, Németh 23, Bátai 17, Asztalos. Csere: Janho 2, Mándity 10. Edző: Gyenge Gábor.
 
Ludovika Csata: Darvas 5/3, Lantos 6, Peti 17, Szarka 15, Borza 19/12. Csere: Tóth 3, Kovács 6. Edző: Vincze Viktória.
 
Mindkét csapat számára igazi rangadót jelentett a mérkőzés, ennek megfelelően az első három negyedben végig kiélezett, emellett látványos és színvonalas küzdelem folyt a pályán - hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A PTE-PEAC a feljavuló védekezésének és lepattanózásának köszönhetően az utolsó negyedben végérvényesen saját javára fordította a mérkőzést, Bátai Eszter pedig 17 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a PTE-PEAC győzelméből.   
 
Gyenge Gábor: - Nagyon örülök az ismételt hazai győzelemnek, megmutattuk, hogy a hiányosságainkat lelkesedéssel tudjuk pótolni. Mindenki a maximumot nyújtotta a lányok közül, ennek köszönhetően sikerült megnyernünk a rangadót. Az elismerés természetesen a vendég csapatnak is jár, akiknek szintén gratulálok a teljesítményükhöz!
 
Vincze Viktória: - Gratulálok mindkét csapatnak! Küzdelmes, élvezetes mérkőzést játszottunk, melyen ezúttal a hazai csapat megérdemelt győzelmet aratott. Saját csapatomnak külön is szeretnék gratulálni a lelkes és jó játékhoz!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek