Férfi egyetemi bajnokság: A veretlen és a címvédő is simán kikapott
13
Mar
2023
Férfi egyetemi bajnokság: A veretlen és a címvédő is simán kikapott
2023. március 13.  |  08:41
Az eddig veretlen Miskolc a DEAC otthonában, a címvédő TFSE pedig - igaz erősen tartalékos összetételben - Szombathelyen "szaladt bele" egy nagy verésbe a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A keleti csoportban dupla debreceni diadal született, hiszen az "orvosi ütközetben" a DMSE 123 pontot dobva fölényes győzelmet aratott a SOTE gárdája ellen. A nyugati csoportban a PEAC alaposan megnehezítette a Mosonmagyaróvár dolgát. Nem sikerült ugyanez a szintén tartalékos Óbudának a Közgáz otthonában. A SMAFC küzdelmes mérkőzésen győzött a Ludovika pályáján, a SzoESE pedig a címvédő TF után a Veszprémet is biztosan verte.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 12. forduló 
 
Debreceni Medikus Sportegyesület - Semmelweis Egyetem 123-84 (25-21, 33-17, 30-23, 35-23)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok, 20 néző. V.: Bács, Kisházi.
 
Debreceni Medikus Sportegyesület: CSOMOR 15/9, KOVÁCS G. 21, BELAL 13/3, CSIRPÁK 22/15, UDOUISE 12. Csere: Nádasi 2, SOLIMAN 13/9, Ahmad 9/3, SOMI 16/9. Edző: Kovács István.
 
Semmelweis Egyetem: SCHRIER 13/9, Kintcher 13/3, Hajdú 6, SZŐKE 25/9, VÁMOSI 19/6. Csere: Székely, Csipán 4, Kóródi 4. Edző: Weisz Miklós.
 
Igazi rangadónak ígérkezett a mérkőzés, mivel a két csapatot csak egy győzelem választotta el egymástól a tabellán. Az elején úgy tűnt, szoros mérkőzésre lesz kilátás, felváltva estek a kosarak, és egy-két apró mozzanaton múlt, hogy a hazaiak 4 pontos előnnyel mehettek pihenőre. A második negyedben aztán magasabb fokozatra kapcsoltak a Medikusok, és a palánk alól sok könnyű kosarat szerezve elléptek a fővárosiaktól. A 20 pontos félidei előny csak tovább nőtt a második félidőben, köszönhetően annak, hogy a hazaiak távolról is kiválóan céloztak, így a játék minden elemében felülmúlva végül a vártnál nagyobb különbséggel győztek. A DMSE csapatánál kiemelkedően játszott Kovács Gábor és Csomor Péter, dupla-duplázott Csirpák Patrik (21 pont, 12 lepattanó) és Daniel Uduoise (12 pont, 11 lepattanó), míg a vendégeknél Szőke Péter és a szintén dupla-duplát elérő Vámosi Boldizsár (19 pont, 11 lepattanó) játszott kiválóan, de az övékén kívül akadt még mindkét oldalon több jó egyéni teljesítmény.
 
Kovács István: - Örömjátékot bemutatva nyertünk egy kellemes, sportszerű találkozón. Gratulálok a csapatomnak, és sok sikert a továbbiakban a vendégeknek!
 
Weisz Miklós: - Egy ilyen mérkőzés után nehéz mit mondani, egyetlen pozitívum az, hogy nem sérült meg senki. Sok sikert a hazaiaknak, gratulálok a mai teljesítményükhöz!
 
 
 
DEAC - Miskolci Egyetem 93-56 (16-15, 29-19, 28-17, 20-5)
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 25 néző. V.: Nyíri, Szűcs. 
 
DEAC: POLLÁK 31/15, Horváth B. 9/6, BALÁZSI 7, GÁSPÁR 10/3, Fábián 6. Csere: Neuwirth 8/6, KENÉZ 11/9, CZERMANN 8, Sipos 3/3, Szekeres, Turán, Kiss K. Edző: Erdei Ádám.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki, KOZÁK M. 22/9, Csák 5/3, RAGÁLYI 4, Gerőcs 9/3. Csere: Sándor 3/3, Molnár B. 7/3, Lakatos 2. Edző: Béres Dávid.
 
A keleti csoport csúcsrangadójának elején felváltva estek a találatok. A miskolciak Gerőcs Roland és a végül 22 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Kozák Márton pontjaival kezdték az építkezést, azonban a hazaiak sem tétlenkedtek. Czermann Patrik révén végül egypontos hazai vezetés állt az eredményjelzőn tíz perc játék után (16-15). A második negyedben ritmust váltott a Debrecen, s míg a vendégek Kozák révén igyekeztek tartani a frontot, a hajdúságiak Pollák Balázs és Neuwirth Bence megmozdulásaival 10 pont fölötti előnyre tettek szert a nagyszünetre (45-34). A fordulás utáni szakasz is hasonló forgatókönyv szerint alakult: a borsodiak próbáltak visszakapaszkodni, de Pollák és Kenéz Csaba vezetésével megduplázták előnyüket a mindent eldöntő periódus előtt a házigazdák (73-51). A végjátékra már eldőltek az érdemi kérdések, és a negyed során mindössze öt pontig jutó miskolciak nem tudták megnehezíteni a DEAC dolgát, akik Gáspár Mátyás látványos zsákolásával tettek pontot az összecsapás végére (93-56).
 
Erdei Ádám: - Le a kalappal a fiúk előtt, hiszen a csapat nagy része nagyon fontos meccseket játszott a hétvégén, mely komoly terheléssel járt együtt. Ennek ellenére végig jó ritmusban tudtunk kosárlabdázni, a második negyed közepétől elkezdtek beakadni a kinti dobásaink, és sokkal keményebben is védekeztünk, így folyamatosan növelni tudtuk a különbséget. Kulcsfontosságú volt, hogy amikor elértük a 21 pontos határt, akkor is koncentráltak tudtunk maradni, így összességében megérdemelt, nagyarányú győzelmet arattunk. A Miskolc csapatának sok sikert kívánok a folytatáshoz, bízom benne, hogy találkozunk még az idei kiírásban!
 
Béres Dávid: - Gratulálok a Debrecennek a csoportelsőségért! Sok sikert a továbbiakban!
 
 
 
Halasztott mérkőzések:
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület – Eszterházy SC, 2023.03.27
BME-MAFC – ELTE BEAC egyeztetés alatt
 
 
 
Nyugati csoport, 15. forduló
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr - PTE-PEAC 81-75 (25-25, 15-19, 23-19, 18-12)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Káli.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN B. 21/9, GARANCZ 21/6, Gosztola 9/3, HÁGEN 18, KÁMÁN K. 12. Csere: Friedl, Szabó M., Varga Z., Jakab, Piukovits, Szeier, Tuvshinbayar. Edző: Laky Tibor.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 16/3, Schuj 6/3, NAGY K. 28/12, MEZEI 16, Zsók. Csere: Veilandics 6, Németh Zs., Németh Z. 3, Wilicsinszky, Fehér. Mb. edző: Mezei Máté.
 
A két csapat "százas tempóval" kezdte a mérkőzést, látványos, de védekezés terén nem igazán értékelhető 25-25-ös első negyedet produkált. A folytatásban már inkább a küzdelem dominált, több volt a pontatlanság a csapatok játékában, szünetben meglepetésre a beteg szakvezetője nélkül bátran, helyenként ügyesen játszó, a végül tripla-dupla közelébe jutó Fülöp Zsombor (16 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), a megbízott edző Mezei Máté, valamint Nagy Kevin eredményességére építő pécsi együttes vezetett. A harmadik negyed is kiegyenlített játékot hozott, ebben ledolgozta hátrányát a Mosonmagyaróvár, majd a hajrában valamivel pontosabban játszva a Kámán Bálint, Garancz Milán, Hágen Tamás és a dupla-duplát elérő Kámán Kristóf (12 pont, 11 lepattanó) vezérletével végül le is "gyűrte" szívósan küzdő ellenfelét. 
 
Laky Tibor: - Mikor elindultam a mérkőzésre, volt három kívánságom. Ebből a háromból ma legalább kettőt elhasználtam... Mindezek mellett örülök a győzelemnek, mert az alapszakasz végeredménye szempontjából most csak ez számít.
 
Mezei Máté: - Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak a győzelemhez! Sajnos vezetőedzőnk betegsége miatt nem tudott velünk tartani, így köszönöm a srácoknak, hogy hallgattak rám, és elfogadtak edzőként is a mérkőzésen! Mi egyéb, más feladatainkra is készülünk. Pénteken fontos rangadót játszunk, amire most is tudtunk készülni egy számunkra hasznos mérkőzésen. Vezetőedzőnknek pedig jobbulást kívánok!
 
 
 
SZOESE - TFSE 85-63 (21-15, 15-17, 28-18, 21-13)
Szombathely, 80 néző. V.: Esztergályos, dr. Popgyákunik.
 
SZOESE: KISS M. 8/3, Horváth Cs. 6, ÉRSEK 17/9, VICZE 25/9, TAKÁCS ZS. 12. Csere: Németh 9, Nárai, Schöll 8/3, Novák. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
TFSE: DÉKÁNY 7, Pataki 9/9, Herló 16/9, LEPSIK 15/3, Szlávik. Csere: Velkey, Rátkai 4, Tombor 2, Nagy 10. Edző: Boros Zoltán.
 
A Budapesten elszenvedett egypontos vereségért szeretett volna visszavágni a SZOESE, a TF pedig szerette volna megtartani vezető helyét a nyugati csoportban. Ennek megfelelően kemény, dinamikus, de sportszerű játékkal kezdődött a mérkőzés. Egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól, és elsősorban a védekezés dominált mindkét oldalon. Az első negyed végére a hazaiaknak sikerült néhány pontos előnyt kialakítaniuk. A második 10 percben folytatódott a „sorminta”: a SZOESE ellépett 6-7 ponttal, majd a TF felzárkózott, és mivel a negyed egy ilyen felzárkózással ért véget, a félidőben négy pont volt a hazaiak előnye.
 
A fordulás után a szombathelyi csapat próbált más fordulatszámra kapcsolni, és elsősorban a palánk alatti játéka erősödött meg. Ennek és néhány sikeres kinti dobásnak köszönhetően 10 pont fölé nőtt a hazai előny, amire Boros Zoltán időkéréssel reagált, azonban ez sem változtatott jelentősen a látottakon. Kéri Péter csapata elérte a 20 pontos vezetést a negyed vége előtt. A záró játékrészben fáradni látszottak a vendégek, egyre pontatlanabbak voltak a dobásaik, és védekezésben is sok hibát vétettek, így még egy kicsit tudta növelni előnyét a SZOESE, és visszavágott a vereségért a tartalékos fővárosi csapatnak. Hazai oldalon ismét Vicze Kristóf volt a legeredményesebb, 25 pontja mellé változatos mezőnymunkát pakolva 26 VAL-t hozott össze, a vendégeknél pedig Lepsik Richárd volt a legjobb 15 ponttal és 16 VAL-lal.
 
Kéri Péter: - Bár tartalékos volt a TF, ez első félidőben nagyon „kellemetlen” ellenfélnek bizonyult. Lényegében szerkezet nélkül játszottak, mi pedig nem tudtuk kihasználni a palánk alatti előnyünket. A szünetben ezen sikerült változtatnunk, és ezzel tudtuk eldönteni a meccset.
 
Boros Zoltán: - Az első félidőben még tudtuk ellensúlyozni a szombathelyiek magassági fölényét, de sajnos a második félidőre elfáradtunk, és ezen a poszton tudott megverni minket a SzoESE. Gratulálok a Szombathelynek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - Óbudai Egyetem Kandó SC 101-73 (26-14, 23-13, 24-21, 28-25)
Budapest, Kinizsi u. 20 néző. V.: Horváth Cs., Tóth K.
 
Közgáz SC és DSK: PFANDLER 8, Papp D. 10/3, Grilli 9/3, BARTHA 12/6, GALAMBOS 21/3. Csere: JENEI 8, LIMPEK 11/3, ÚR 16, Szántó, CSEPREGI 6. Edző: Vladár Csaba.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: HALÁSZ 23/3, Sirák 4/3, Leveleki 4, Groska 5/3, KARAKÓ 23/3. Csere: SIPOS 9/3, SCHIFFERT 5, Antal. Edző: Őri Gergely.
 
A mérkőzést indító 9-2-es Közgáz-rohamra gyorsan felelt egy 7-2-vel az Óbuda, majd a szakasz hajrájáig fej-fej mellett haladtak a felek. A negyed végén a Közgáz - amelynek cserejátékosai jól szálltak játékba - szinte átrohant ellenfelén, s egy 11-0-s rohammal 10 pont fölötti előnyt szerzett. A második etap 4-0-s vendég "részhajrával" indult, erre jött egy 11-2-es Közgáz-roham, így szünetben 20 pont fölötti hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A második félidő nem a védekezésről szólt egyik oldalon sem, a Közgáz az igen "izmos" dupla-duplát elérő Galambos Árpád (21 pont, 16 lepattanó) vezérletével növelni tudta előnyét, de hogy ne essen szét, és nagyon ne szakadjon le az Óbuda, arról a két szintén dupla-duplával záró játékosa, Karakó Bálint (23 pont, 12 lepattanó) és Halász Ákos (23 pont, 10 lepattanó) gondoskodott. A végén az volt a kérdés, eléri-e a 100 pontot a Közgáz - nos ez végül Limpek Balázs utolsó pillanatokban beemelt hármasával sikerült a hazaiaknak.
 
Vladár Csaba: - Gratulálok az Óbudának, mert egy nagyon jó mentalitású társaság, az utolsó pillanatig küzdöttek, hajtottak, újonc csapatkét üde színfoltjai az egyetemi bajnokságnak, sok sikert kívánok nekik!
 
Őri Gergely: - Ebben az összetételben, amelyben ezúttal pályára léptünk, három kezdő játékosunk nélkül, voltak ugyan jó periódusaink, de összességében nem tudtuk felvenni a képzett játékosok alkotta, összeszokott Közgáz ritmusát, védekezésben nem voltunk elég agresszívek. Gratulálok ellenfelünknek, és további sok siker kívánok nekik!
 
 
 
Ludovika SE – SMAFC 53-64 (13-22, 18-14, 9-19, 13-9)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Józsa, Sentényi.
 
Ludovika SE: SZATMÁRI 10/3, BUKA 14/6, Sándor, Polgár 7/3, Kézdi. Csere: SZÉNÁSY 14, Tóth 5/3, Darvas 3. Edző: Mészáros István.
 
SMAFC: Horváth M. 4, HEISZENBERGER 6, Böhm 13, HENCZ 17, RÉTI 17. Csere: Kalincsák 5/3, Fekete, Janzsó, Nagy, Veöreös, Kemény, Török 2. Edző: Pongrácz Levente.
 
A Ludovika bár megfogyatkozott, de nagy lelkesedéssel vetette bele magát a meccsbe. A soproniak a hosszú út után kicsit visszafogottan kezdtek, az első negyed utolsó harmadában tudták kihasználni a hazaiak eladott labdáit, s 9 ponttal elléptek. A második negyedben felzárkózott a pontosabban játszó Ludovika, így továbbra is meccsben maradt. Térfélcsere után a SMAFC elsősorban Réti Boldizsár jóvoltából kihasználta magassági fölényét, és lepattanók után volt eredményes, a Ludovika támadásban megállt. Az utolsó negyedben biztos vezetése birtokában mindenkinek játéklehetőséget adott a vendég csapat edzője, így sikerült némileg kozmetikázni az eredményt a hazaiaknak. Összességében egy jóiramú mérkőzés volt. A vendégeknél kiemelkedőt nyújtott az "izmos" dupla-duplát elérő Réti (17 pont 15 lepattanó, 30 VAL), Hencz Balázs (17 pont), s figyelemre méltó Heiszenberger Norbert 8 gólpassza is. A hazaiaknál Buka Martin és Szénásy Zsombor nyújtott átlagon felülit 14-14 dobott pontjukkal, valamint Szatmári Roland dupla-dupla közeli (10 pont, 9 lepattanó) teljesítménnyel.
 
Mészáros István: - Sajnálom, hogy nem tudtunk teljes csapattal játszani ezen a mérkőzésen, úgy érzem, hogy nyerési sanszaink lehettek volna. Aki viszont itt volt, becsületesen teljesített, értékelem a hozzáállásukat. Sokkal jobban játszottunk, mint Sopronban, a szezon vége felé kézzel fogható a csapat fejlődése. Készülünk a hátralévő fordulókra és a rájátszásra, szeretnénk még mérkőzéseket nyerni.
 
Pongrácz Levente: - Az utazás után igyekeztünk alkalmazkodni a számunkra szokatlan körülményekhez. A Ludovika csapata lelkesen játszott, megnehezítette a dolgunkat. Sikerült jó harmadik negyedbeli teljesítményünkkel eldönteni a mérkőzést, utána már taktikusan, helyenként az órát is nézve játszottunk. Gratulálok a csapatomnak az idegenbeli győzelemhez, szeretnénk jól befejezni a szezont!
 
 
 
Halasztott mérkőzés a 8. fordulóból:
 
SZOESE - Veszprémi Egyetem SC 88-24 (25-2, 18-13, 18-7, 27-2)
Szombathely, 25 néző. V.: Kovács, Antoni. 
 
SZOESE: Kiss 6, Gyánó 6, Vicze 6/6, SCHVEIGHOFFER 15/3, SCHÖLL 7. Csere: Németh 6/6, GUNDINGER 11/3, FRISNYÁK 14, Takács 2, Várkony 2, Nárai 6, Novák 7/3. Edző: Kéri Péter.
 
Veszprémi Egyetem SC: PIUKOVITS 16/6, Kubik 2, Rózsás 2, Szabó, Csernák. Csere: Polgár, Nádasdi, Rácz 4. Edző: Kerekes Gábor.
 
A hazaiak az első perctől kezdve igyekeztek tudatosítani, hogy ők az esélyesei a meccsnek. Ladaszerzésekből könnyű kosarakat szereztek, és a védekezésüket nem igazán sikerült áttörni a vendégeknek. A második negyedben kissé éledezett a VESC támadójátéka, és ebben az időszakban a hazaiak több könnyelmű támadásbefejezést választottak, így nem nyílt tovább látványosan az olló. A fordulás után azonban az első 10 perc forgatókönyve folytatódott, és ekkor már jelentős volt a különbség a két csapat között. Az utolsó negyedben a hazaiak elsősorban a cseresorral játszottak, amelynek tagjai éltek is a lehetőséggel, és 25 ponttal még növelték a SZOESE előnyét. A szombathelyi csapatban Schveighoffer Péter volt a legeredményesebb, aki egy korábbi sérülése miatt befejezi az aktív játékot, és az utolsó mérkőzését játszotta a SZOESE színeiben: 15 ponttal, 6 lepattanóval és 21 VAL-al zárta a meccset. A vendégeknél Piukovits Olivér teljesítményét lehet megemlíteni, aki 16 pontja mellé 7 lepattanót szedett.
 
Kéri Péter: - A hétfői rangadó után egy könnyebb meccset játszhattunk. A fiúk nehezen pörögtek fel, de végül hozták a papírformát. Egy sportszerű meccset játszottunk a VESC-cel. Schveighoffer Petinek köszönjük az elmúlt négy és fél szezont, és sok sikert kívánunk a jövőben!
 
Kerekes Gábor: - Összességében nem vagyok elégedetlen a látottakkal. Amatőr csapat vagyunk, és a nagy különbség ellenére azt látom, hogy a fiúk próbálják megcsinálni azokat a feladatokat, amit megbeszélünk. Sokat kell még fejlődnünk. Gratulálok a SZOESE-nek, egy jó hangulatú meccset játszottunk velük!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek