11. alkalommal kupagyőztes a Sopron Basket
10
Mar
2023
11. alkalommal kupagyőztes a Sopron Basket
2023. március 10.  |  23:27
A 2023-as Killik László Női Magyar Kupa döntőjében a Sopron Basket 89-46-ra múlta felül az NKA Universitas PEAC csapatát.
 
A 2023-as Magyar Kupa utolsó mérkőzését a Sopron klasszisának, Jelena Brooks kosara indította, mellyel a rendező került lépéselőnybe. Válasz csak később érkezett a pécsi oldalról, ekkor viszont már 7-2-es előnyre tett szert a magyar bajnok címvédő. Rengetegen kilátogattak péntek este a NOVOMATIC Arénába, s már az első pillanattól kezdve zúgott a ‘Sopron, Sopron, Sopron!’, ami elképesztő hangulatot teremtett a csarnokban. Ezt Gáspár Dávid együttese természetesen kiváló játékkal hálálta meg, ami nem csak a támadójátékukra vonatkozott, hiszen a védőtérfélen is remekeltek. A Sopron Basket ugyanis közel négy perc elteltével csupán négy pontot engedélyezett ellenfelének, míg ők tízzel többet, azaz 14-et szereztek. Ekkor Gorec vezetőedző időkérése szakította meg a játékot. Kántált a tömeg, majd felszólalt a ritmusos zene is, a csapatok vezetőedzőinek pedig így kellett beavatni játékosaikat a legfrissebb taktikába. Visszatérve azonban továbbra sem igazán találta a ritmust a PEAC. Találataik ellenére sem tudták megállítani a Sopron magabiztos akcióit, így tehát a felek közti differencia tovább növekedett. 7-19-et regisztrálhattunk, amikor Eziyoda Magbegort faultolták, sikeres büntetőjével pedig összesen három pont került fel a táblára. A szurkolók támogatása hihetetlen energiát és löketet adott a soproni játékosoknak, akik csakúgy szárnyaltak a pályán. Egymásután dobták a szebbnél-szebb hárompontosokat, amire a Pécs egyszerűen nem találta az ellenszert. 10-25-nél megint csak egy pécsi játékos szabálytalankodott, amiért ezúttal Alice Kunek dobhatott kettőt. Kettőből-kettő lett a találat, a különbség ezzel pedig a húsz ponthoz közelített. Ekkor Jazmon Gwathmey szerzett újabb pontokat, mely minimálisan javított a hazai színekben játszó együttes teljesítményén, a Sopron azonban továbbra is dominálta a parkettet – az első negyedet ugyanazzal a magabiztossággal zárták, mint amilyennel kezdték (Sopron Basket – NKA Universitas PEAC: 31-14).
 
A következő játékrész elején Határ Bernadett szabálytalankodott, így tehát az etap Kiss Virág büntetőivel indult. Ezután viszont jócskán lelassult a pontszerzés, mígnem a Sopron ismét felrázta a dolgokat. 18-38-nál Jelena Brooks ugyanis nyolcadik pontját is megszerezte, ezzel pedig húsz pontos előnybe hozta csapatát. Újabb egy perc elteltével Fegyverneky Zsófia elsőként lépte át a kétszámjegyű dobott pontot, 20-40-nél pedig már pécsi időkérés miatt állt a játék. A folytatásban öt perc volt hátra az első félidőből, a mérkőzés pedig ugyanabban a ritmusban folytatódott. A Sopron magabiztos előnyéből kifolyólag nagy izgalmakról ekkor már nem beszélhettünk, ez viszont nem zavarta meg a szurkolótábor lelkesedését, mely lankadatlanul bíztatta együttesét. 22-43-nál újabb időkérés következett, ezúttal Gáspár Dávid részéről. A folytatásban a Sopron továbbra is a kinti dobásokra támaszkodott leginkább, amit a PEAC zónavédekezéssel próbált meg megakadályozni, ám mindhiába, Gáspár Dávid tanítványai ugyanis megállíthatatlannak bizonyultak. A Pécs ekkor pontjai többségét leginkább büntetőkből szerezte, ezzel pedig már nem igazán tudott húsz pont alá férkőzni. Peregtek tovább a percek, majd a másodpercek, s az utolsó pillanatban még Magbegor értékesített egy 2+1-es akciót, mellyel 50-27-re változott az állás. A nagyszünetben tehát egészen pontosan 23 pont volt a Sopron Basket előnye. Húsz perc elteltével a ‘mezőny legjobbja’ címen két játékos osztozkodott, a pécsi oldalról Kiss Virág, a soproni együttesből pedig Fegyverneky Zsófia szerzett 11-11 pontot.
 
Egy szempillantás alatt elrepült a nagyszünet és folytatódhatott a találkozó második félideje. Az első pontokra sem kellett sokat várni, előszőr Eziyoda Magbegor, majd Jelena Brooks volt sikeres közelről, amivel 54-27-re változott az állás. Az Euroliga győztes Sopron természetesen ezután is folytatta menetelését, s egy 9-3-as periódus után már a harminc ponthoz közelített előnyük. Ahogy közeledtünk a negyed végéhez, egyre jobban körvonalazódott a soproni siker, ami Jovan Gorec vezetőedző számára is nyilvánvalóvá vált, hiszen a fiatalabb cserejátékosait is egyre bátrabban vetette be. A különbség 65-34-nél lépte át a harminc pontot, ami az elmúlt tíz év kupadöntőinek végeredményét figyelve rekordnak számított. Utoljára 2017-ben aratott a Sopron 30 pontos győzelmet a Cegléd csapata ellen (94-64). Visszatérve azonban az idei döntőre, melyet a Sopron Basket az NKA Universitas PEAC ellen játszott, a harmadik negyedet végül Varga Alíz sikeres hárompontosa zárta, így pedig a találkozó záró szakasza 70-38-ról folytatódhatott. Az utolsó negyedben már Gáspár Dávid vezetőedző is lehetőséget adott a kevesebb játékidővel rendelkező játékosok számára. Pályára került Sitku Zsuzsanna is, aki az eddig megszokott belső poszt helyett most külső poszton csillanthatta meg tudását. Az egyetlen soproni játékos, aki a negyedik negyedben még nem szerepelt, az Olivia Epoupa volt, akinek kiülését homály fedi, hisz a Győr elleni elődöntőn értékes perceket hozott a Sopron csapatának. A találkozó utolsó percekben tehát a “kisebbek” szerepeltek leginkább, ez azonban semmit sem rontott a mérkőzés minőségén. Sőt, tovább növekedett a szurkolási szint, hiszen minden szerzett pont külön öröm volt a közönség számára. A végjátékban a Sopron rátett még egy lapáttal eddigi teljesítményére. Zúgott felváltva az ‘Ez Sopron!’, illetve a ‘Kupagyőztes!’ mantra, s végül az utolsó pillanatban Dragana Stankovic is megszerezte első pontjait, vele bezárólag pedig minden egyes soproni játékos szerzett pontot. Büntetői kialakították a 89-46-os végeredményt, mellyel a Sopron Basket 11. Magyar Kupa-győztes címét szerezte meg. A második helyezett így tehát az NKA Universitas PEAC csapata lett, míg a bronzérmet a DVTK – Hun-Therm együttese kaparintotta meg.
 
NKA UNIVERSITAS PEAC - SOPRON BASKET 46-89 (14-31, 13-19, 11-20, 8-19)
 
Killik László Női Magyar Kupa, döntő
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Tóth Cecília, dr. Mészáros Balázs, Varga-Záray Katalin (Bodrogváry Iván)
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 16, Calhoun 2, Laczkó 3/3, Katanic 9/3, Gwathmey 9. Csere: Simon 4, Sanchez -, Rátkai -, Pap 1, Wentzel -, Olawuyi 2, Szücs -.
 
Sopron Basket: Fegyverneky 11/3, Brooks 15/3, Magbegor 10, Turner 5, Czukor 9/3. Csere: Böröndy 11, Kunek 12/6, Határ 2, Sitku 3, Epoupa -, Stankovic 1, Varga 10/6.
 
 
 
A 2023-as Killik László Női Magyar Kupa bronzmérkőzésén a DVTK-HUN-Therm 74-51-re múlta felül a SERCO UNI Győr gárdáját.
 
Mindkét oldalon volt egy hiányzó a csütörtöki elődöntőhöz képest. A győriektől Darcee Garbin, míg a DVTK keretéből Monika Grigalauskyte nem tudta vállalni a játékot. Cheridene Green és Dubei Debóra kosárváltása vezette fel a meccset. Ezt követően 7-2-re és 9-4-re is elszakadt a DVTK, de a gyorsan megszerzett előnyét nem tudta tartani. A Győr Aaryn Ellenberg és Dubei Debóra vezetésével ledolgozta hátrányát. Amikor Török Ági büntetői célt értek, 13-13-nál már egyenlített is. A DVTK Kányási Veronika triplájával vette vissza a vezetést. Végül pedig Dubei Debóra és Aho Tyra pontjai zárták az első szakaszt. 10 perc után 17-15 állt az eredményjelzőn. A DVTK hat mezőnykosarából ötöt Cheridene Green értékesített az első negyedben, így 11 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt. A második szakaszt Aho Nina és Aaryn Ellenberg kosárváltása vezette fel. Ellenberg villanásaival a Győr 2-3 pontos hátrányban tartotta a lépést. A DVTK-tól Arella Guirantes, Darcee Garbin, majd Kiss Angelika lépett fel. Amikor Kiss Angelika két büntetője célt ért, 31-23-nál Cziczás László kért időt.
 
Időkérés után is a DVTK volt lendületben. Arella Guirantes révén 33-23-nál először érte el a 10 pontot a differencia. Úgy nézett ki, hogy a félidőig már ebben a mederben halad a mérkőzés. Kevesebb, mint 15 másodperc volt hátra, amikor Aaryn Ellenberg triplájával – ami már a harmadik volt ezen a délutánon – 35-28-ra alakította az eredményt a Győr. Az első 20 percben a DVTK 30-ból 11-et, a Győr 26-ból 10-et értékesített mezőnyből. A DVTK 22-15-re vezetett a lepattanócsatában. A harmadik negyed Bach Boglárka duplájával indult. Ezt követően 39-30-ra újra megugrott a DVTK, majd innen ismét visszakapaszkodott öt pontra a Győr. Furcsa hullámzása volt a találkozónak. 39-34 után 8-2-es sorozattal 47-36-ra meglépett a DVTK. Ezt követően viszont Bach Boglárka, Ruff-Nagy Dóra és Dombai Réka révén ismét szépített a Győr. Ezúttal úgy tudott felzárkózni, hogy Aaryn Ellenberg a harmadik negyedben nem volt eredményes.
 
Minden győri futásra volt válasza a DVTK-nak. A harmadik negyed hajrájában Arella Guirantes megszerezte újabb tripláját. Az 50-44-ről induló záró szakaszt pedig 7-0-val vezették fel Völgyi Péter tanítványai, így három és fél perc alatt 57-44-re léptek el. Ekkor  győri időkérés állította meg a játékot. Ezt követően viszont Darcee Garbin triplájával tovább növelte az előnyét a DVTK. A folytatásban betalált Aho Nina, majd távolról ismét Garbin és így 20 egység fölé ugrott a differencia. A Győr sokáig nem talált be. 70-44-nél, 20-0-nál már ismét Cziczás László kért időt. Peyton Williams törte meg a kosárcsendet, de erre Bernáth Réka azonnal válaszolt. Nem sokkal később Kiss Angelika is betalált, így már a 30 pontot ostromolta a differencia. Végül Bach Boglárka öt pontjával szépített a Győr, de a DVTK sikeréhez nem férhetett kétség.
 
DVTK-HUN-THERM - SERCO UNI GYŐR 74-51 (17-15, 18-13, 15-16, 24-7)
 
Killik László Női Magyar Kupa, bronzmérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
Praksch Péter Árpád, Frányó Péter, Makrai Márton (Bognár Tibor)
 
DVTK-Hun-Therm: Green 19, Garbin 10/6, Aho N. 11/6, Guirantes 19/6, Bernáth 6. Csere: Aho T., Kányási 3/3, Kiss A. 6,
 
SERCO UNI Győr: Ellenberg 18/6, Dubei 6, Oroszova 2, Dombai 3, Williams 6. Csere: Ruff-Nagy 3, Weninger, Török 2, Bach 11/3.
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek