Női egyetemi bajnokság: Hat év után nyert újra a Nyíregyháza
18
Feb
2023
Női egyetemi bajnokság: Hat év után nyert újra a Nyíregyháza
2023. február 18.  |  15:00
A nyíregyházi hölgyek szolgáltatták az idei első forduló szenzációját a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A NyESE együttese 6 éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg azzal, hogy hatalmas hajrával fordítani tudott, és "elkapta" a DEAC csapatát. A többi találkozón nagyjából a papírforma érvényesült. A nyugati csoport még tavaly év végén, "szólóban" lejátszott rangadóján a TF simán legyőzte a Győrt.
 
 
 
Nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 6. forduló
 
ELTE BEAC - Semmelweis Egyetem 91-55 (20-12, 28-16, 17-15, 26-12)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Tóth, Horváth.
 
ELTE BEAC: VARGA A. 16/9, Milkovics, Katona 2, Zsámár P. 10/6, Zsámár L. Csere: NAGYI 19, Orosz, SOLYMOSI 10, Simoncsik 3/3, BOGDÁN 21/6, TAKÁCS 10/6. Edző: Laklóth Anna.
 
Semmelweis Egyetem: Gangl 4, Nagy K. 12/3, Nagy H. 5/3, Buzinkay 4, MAJSAI 13/3. Csere: Szabó 6, Novák 4, Kuczik, Opitz 3, Kiss 4. Edző: Hegyi Hanna.
 
Két és fél hónapos szünet után, tavaly november 23-a után először volt jelenése a pályán az a ELTE BEAC női kosárlabdacsapatának, méghozzá a Semmelweis Egyetem elleni hazai összecsapáson. A „rozsda” nem érződött a házigazdákon, elsősorban Zsámár Panna 5 pontjának köszönhetően 10-3-mal indították a találkozót, ám a kezdeti könnyedség gyorsan odalett. Majsai Melinda közelijével 2 pontra közelítették meg a SOTE-s lányok vendéglátóikat, hogy aztán a nyitó negyed vége megint az ezúttal Laklóth Anna által vezetett ELTE-s hölgyekről, azon belül is a 8-2-es etapból 6 ponttal főszerepet vállaló Nagyi Tímeáról szóljon, amivel 8 pontos negyedvégi fórt tudhatott magáénak a tavalyi kiírás ezüstérmese (20-12). Hiába startolt Szabó két sikeres büntetőjével a második etap, a Semmelweis villámgyorsan látótávolságon kívül találta magát: Bogdán két duplája, illetőleg Simoncsik egy és Takács két triplája komoly, kétszámjegyű ELTE-előnyt jelentett (33-18).
 
A mérkőzés ezt követően is arról szólt, hogy amint az „orvosiak” közelebb küzdötték magukat – Novák Anett és Buzinkay Zorka kosaraival 11 pontra olvadt a hátrányuk –, a házigazdák azonnal megrázva magukat megint, korábban nem látott mértékű vezetéshez jutottak a félidőre – többek között Bogdán Réka középtávolija, Nagyi 2+1-e, és Varga Anna triplája révén (48-28). Hiába indult újra a párharc vendég kosárral Nagy Krisztina révén, Nagyi újabb 2+1-es mutatványa után Zsámár P. és Takács Emese dobásai is a vendég gyűrűben kötöttek ki, tovább hízlalva a csapatok közötti differenciát (56-31). A csapatok között tátongó szakadék egészen 28 pontig nőtt (65-37), hogy aztán a negyed utolsó 3 percében a vendégek egy 6-0-s etappal kozmetikázni tudjanak az eredményen, így az utolsó felvonásnak 22 pontról futottak neki a riválisok (65-43).
 
Varga A. távolija és Solymosi Panna ziccere nyugtatta meg a gyaníthatóan azért nem különösebben felborzolt hazai kedélyeket (70-43). A 34. percben először a mérkőzésen 30 pontosra hízott a hazai vezetés a parádés dupla-duplát (19 pont, 15 lepattanó) szállító Nagyi támadólepattanója és ziccere után (75-45). A vendégek becsületére legyen mondva, hogy a minőségbeli különbség nem szegte kedvüket: a szintén dupla-duplát elérő Majsai (13 pont, 11 lepattanó) és Nagy Henriett hármasaival megint nem hagyták tovább duzzadni a hazai fórt. Azonban az ellenállás a parti utolsó 3 percére elfogyott: az ELTE BEAC egy 14-4-es rohammal zárta le a csörtét, amiből Varga és Bogdán testvériesen elosztva, 7-7 egységgel vették ki a részüket (91-55).  A hosszú kihagyást követően tehát magabiztos diadallal indult neki a tavasznak az ELTE, tovább őrizve szezonbeli veretlenségét az Egyetemi Bajnokság keleti csoportjában.
 
Laklóth Anna: - A játék nem igazán volt tündöklő a mérkőzés nagy részében, de ilyen hosszú szünet után ez várható volt. Gratulálok a lányoknak a győzelemhez! Hegyi Hanna kolléganőnknek és csapatának sok sikert, vezetőedzőnknek, Szandinak pedig jobbulást kívánunk!
 
Hegyi Hanna: - Bár papírforma szerint sem mi voltunk az esélyesek, illetve hosszú szünet után most játszottunk először, ennek ellenére hiányérzetem van. Keményebbnek és bátrabbnak kell lennünk, hogy erősebb csapatokkal is fel tudjuk venni a versenyt, ezen dolgozunk is. Gratulálok az ELTE csapatának és kolléganőimnek, Laklóth Annának és Földi Szandinak!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - DEAC 72-70 (18-17, 15-19, 15-18, 24-16)
Nyíregyháza, Szent Imre Katolikus Gimnázium, 20 néző. V.: Gergely, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Ádám 4, HOMONYIK 18, Nagy L., MÁTYÁS 14, KARAKÓ 36. Csere: Erdélyi, Ignácz, Seres. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
DEAC: Pallai 3/3, Gaál 3, BACZUK 17/6, HOLINKA-MIKLÓS 16/12, Király 4. Csere: Molnár, Szöllősi, Mondl 8, KOVÁCS R. 11/9, Szabó G. 6, Kernács 2. Edző: Kovács Imre.
 
Kelet-magyarországi rangadót rendeztek Nyíregyházán, ahol egy nagyon szoros mérkőzést tekinthettek meg az idelátogatók. Az első negyedet a hazaiak nyerték, de a két középső szakaszban inkább a vendég debreceni együttes akarata érvényesült. A negyedik negyed elején már 10 pont volt a Baczuk Virág - Holinka-Miklós Hanna - Kovács Rebeka trió vezette DEAC előnye, ám ezt követően a három dupla-duplát elérő játékosa, Karakó Dorina (36 pont, 11 lepattanó), a tripla-dupla közelében járó Homonyik Dorka (18 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz) és Mátyás Eszter (14 pont, 15 lepattanó) kosaraira és a feljavuló védekezésére alapozva hosszú hajrát indított indított a Nyíregyháza. A hazaiak a 33. és a 38. perc között bemutatott 17-5-ös rohammal átvették a vezetést, és végül meg is nyerték a feszült légkörben befejeződő találkozót. A Nyíregyházi Egyetem csapata ezzel hosszú idő után érezhette újra a győzelem ízét, 6 éve tartó nyeretlenségi sorozatot tört meg Farkasinszki Orsolya irányításával.
 
Farkasinszki Orsolya: - Nehéz szavakba önteni az örömünket. Elsősorban szeretném megköszönni a Nyíregyházi Kosársulinak a három játékost, valamint az öt egyetemistának, hogy vállalták a mérkőzést. Nagy dolgot vittek véghez, minden dicséret megilleti őket. Voltak hibák támadásban és védekezésben egyaránt, de sokszor sikerült javítani. A lepattanók megszerzésén még javítanunk kell, de alapvetően maximálisan elégedett vagyok. Csak így tovább lányok, sokan büszkék most rátok!
 
Kovács Imre: - Gratulálok a Nyíregyházának, szégyellem magam!
 
 
 
Miskolci Egyetem – BME-MAFC 85-57 (25-17, 22-15, 26-13, 12-12)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző. V.: Takács, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: Bacsó 2, OLÁH 18/3, SZEGECZKI 15/3, Kápolnai 3/3, VÉG-DUDÁS 16. Csere: MÁRKUSZ 12/3, TAKÁCS 9/9, Hajdu 3, Kecskés 2, Tóth 2, Balla 2, Kababik 1. Edző: Lippai Szabolcs.
 
BME-MAFC: SINKA 17/3, BOZSÓ 12/3, Drávecz 8, Korondán 6, KARDOS 8. Csere: Horváth 4, Bodrogi 2, Kohán, Turcsics. Edző: Gorácz Árpád.
 
Teljes kerettel tudott kiállni az esztendő első mérkőzésére a hazai csapat, és ennek megfelelően is kezdték a mérkőzést. A vendégek igyekeztek lépést tartani, és ebből egy látványos, színvonalas első negyed kerekedett, amelynek végén a csapatként "több lábon álló" hazai csapat 8 ponttal vezetett. A folytatásban is pontosabbak voltak a miskolciak, akik félidőre 15 pontos előnyt szereztek. A harmadik negyedben a Miskolci Egyetem együttese csaknem megduplázta félidei előnyét, és közel 30 pontos vezetéssel várhatta a záró etapot, el is döntve ezzel a találkozót. 
 
Lippai Szabolcs: - Fontos győzelmet szereztünk itthon, így egyre közelebb jutunk célunkhoz, a keleti második hely megszerzéséhez. Jó kezdés után végig uraltuk a mérkőzést, és nagy öröm, hogy mindenki pontot tudott szerezni. Gratulálok a lányoknak, és további sok sikert a BME csapatának!
 
Gorácz Árpád: - Sajnos az első három negyedben nem vettük fel a ritmust, gratulálok a Miskolcnak!
 
 
 
 
Nyugati csoport, a 2. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
TFSE - UNI Győr 85-56 (24-15, 25-12, 23-8, 12-21)
Budai Szent Imre Ciszterci Gimnázium, 30 néző. V.: Gruber, Tóth K.
 
TFSE: Dúl T. 6, BURJÁN 16/12, HERMAN 10/6, KIRÁLY 19/12, VÍGH 12. Csere: Úr 2, Szeitl 4, KENYERES 9/3, Mérész 2, Szabó Ev. 5/3, Szabó Em., Dömötör. Edző: Kováts Gabriella.
 
Győr: Rozmán 10, Baffy, Perl 8, SZŰTS 6, Bánszegi 4. Csere: Chorméj 16/3, Horváth D. 3/3, HORVÁTH B. 4, MIHÁLY 5/3, Sándor, Reider. Edző: Dr. Barthalos István.
 
A címvédő győriek kezdtek valamivel jobban, pontosabban a csoport két veretlen csapatának rangadóján. Az első percekben a TF játékosai pontatlanul dobtak a vendégek zónája ellen, de a nyitó negyed közepén Burján Laura tripláival, valamint az agresszív letámadás után szerzett labdák utáni könnyű kosarakkal ellépett a TF.  A szakasz második felében a vendégek is emberfogásra váltottak, ez viszont a hazaiakat zavarta meg kissé, így nem nyílt tovább az olló, Chroméj Hajnalka vezetésével kiegyenlítetté tette a játékot a vendég együttes. 
 
A második etap győri kosárral kezdődött, majd ismét jött egy olyan időszak, hogy a vendégek sorra adták el a labdákat, így Vígh Bernadett, valamint a fonalat ekkor elkapó Király Andrea jóvoltából fokozatosan tovább nőtt a különbség, a félidő hajrájában már 20 pont fölé. Szünet után Herman Alíz lépett elő vezérré hazai oldalon, vezetésével tovább nőtt a távolság a két együttes között. A győriektől időnként szép felvillanásokra futotta, de egészen a hajráig nem tudtak mit kezdeni a TF agresszív védekezésével, lendületes, pontos játékával. A negyedik negyed közepén 40 pont fölé nőtt a címvédő hátránya. A végjátékban csökkent a koncentráció hazai oldalon, így a Győr egy 17-3-as rohammal 30 ponton belülre kerülve "kozmetikázott" veresége mértékén.
 
Kováts Gabriella: - Reméltem, hogy nyerni tudunk, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen simán. Kifogtunk egy igen jó dobóformát, de amiért különösen büszke vagyok a lányokra az az a hatalmas, szinte emberfeletti munka, amit  - úgy öt percet leszámítva, aminek ugyan nem örültem, de most belefért - a védekezésbe beletettek ezen a mérkőzésen. Békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk minden kosárlabda barátnak!
 
Dr. Barthalos István: - Aki követi az egyetemi bajnokságot, azt gondolta, ez a mérkőzés rangadó lesz. Csakhogy a szabályváltozás, amelynek értelmében a most zajló évadtól már korlátlanul szerepelhetnek élvonalbeli játékosok, alapvetően befolyásolta a meccs kimenetelét, mivel nálunk csak két, míg ellenfelünknél négy A-csoportos játékos szerepelt. Ezzel együtt az első percekben még mi diktáltuk a tempót, majd buta eladott labdákkal lendületbe hoztuk a TF-et, amely átrohant rajtunk. Csak a záró szakaszra sikerült rendezni a sorokat, de a sok eladott labda már korábban megpecsételte a sorsunkat.
 
 
 
8. forduló
 
TFSE - Ludovika Csata 107-20 (27-8, 21-3, 32-4, 27-5)
Budapest, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 30 néző. V.: Gruber, Nagy-Pál.
 
TFSE: KENYERES 17/3, Úr 8, DÖMÖTÖR 21/9, SZABÓ EVELIN 16/12, VÍGH 13/3. Csere: Burján, Kelemen 12, Szabó Emese 7/3, Király 3/3, HERMAN 8, Munkácsi 2, Dúl. Edző: Kováts Gabriella.
 
Ludovika Csata: Borza 5/3, Tóth 2, Szarka 1, SÜLE 6, Lantos. Csere: Arnóczki 2, Darvas, KOVÁCS 2, Peti 2. Edző: Vincze Viktória.
 
64 nap után lépett újra pályára a TFSE csapata, a tavalyi bronzérmes a Ludovika Csatát fogadta. A szezon eleji összecsapásuk 58 pontos TF sikerrel záródott, így a hazaiak magabiztosan állhattak az újabb megmérettetéshez. Ugyan 2 percet várni kellett az első pontok megszerzésére, onnantól viszont a TF magabiztos kosárlabdát játszva Kenyeres Anett (17/3 pont, 4 lepattanó, 6 szerzett labda) és Vígh Bernadett (13/3 pont, 8 lepattanó, 5 szerzett labda, 3 gólpassz) villanásaival az első etap feléhez érve már 16-2 es vezetésre tett szert. A vendégek ugyan mutattak egy-egy "szikrát", és igyekeztek felzárkózni, azonban a negyed végéhez érve az eredményjelzőn már 27-8-as TFSE vezetés volt látható.
 
A második 10 percben még agresszívabb védekezésre váltott a hazai alakulat, ellenfelük csupán 3 pontot tudott szerezni ebben az időszakban, miközben Szabó Evelin és Dömötör Petra kiváló tripladobó formájának köszönhetően a hazaiak a félidőre 37 pontos előnyt tudhattak magukénak. Gyors félidőt követve a játék képe továbbra sem változott, a hazaiak újabb fokozatra kapcsoltak, és letámadásuknak köszönhetően gyors kosarakra tudnak szert tenni. Dömötör Petra (21/9 pont) közel 2 perc alatt 11 pontot dobott. Az utolsó negyedben Borza Laura és Süle Gabriella próbált még kozmetikázni az eredményen, de a TF-es lányok magabiztosan, 107-20-ra ismét diadalmaskodni tudtak.
 
Kováts Gabriella: - Gratulálok és egyben köszönöm a lányaimnak, hogy egy ilyen kemény mérkőzésekkel teli hétvége után is maximálisan komolyan vették a játékot! Jó látni, mennyire szeretnek kosárlabdázni. Sok sikert a továbbiakban a Ludovika Csatának!
 
Vincze Viktória: - Gratulálok a TF csapatának a győzelemhez, sok sikert nekik a továbbiakban! Mi pedig készülünk tovább!
 
 
 
SMAFC - PTE-PEAC 42-97 (9-34, 11-25, 14-19, 8-19)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: Karácsony 6, Schmidl 20, Gaál, Gondár 6, CZIRJÁK 10. Csere: Sengbouapha, Németh, Erős, Borza, Horváth. Edző: Márkus Tamás.
 
PTE-PEAC: NÉMEDI 19/3, MÁNDITY 17/3, Halaseh, Németh 6, BÁTAI 32. Csere: Asztalos 11/6, FÜZI CS. 10, Tóth 2, Janho. Edző: Gyenge Gábor.
 
Nagy iramban kezdte a mérkőzést a Pécs csapata, és az első negyed végére gyorsan kialakult egy több mint 20 pontos különbség. A második negyed is hasonló képet mutatott, és a félidő nagy arányú pécsi vezetéssel zárult. Fordulás után a hazai csapat is magára talált, és helyenként szép megoldásokat mutattak be ők is, de a mérkőzés végkimenetele szempontjából ez már nem volt tényező, és sima pécsi győzelemmel zárult a találkozó. Hazai részről Czirják Anna (10 pont, 14 lepattanó), a vendégektől pedig Bátai Eszter (32 pont, 18 lepattanó) és Füzi Csilla (10-10 pont és lepattanó) ért el dupla-duplát. 
 
Márkus Tamás: - Kicsit álmosan kezdtük a mérkőzést, és sajnos az első félidőben nem is igazán találtuk a ritmust. A második félidőben elkezdtek hinni magukban a lányok, és sokkal bátrabban játszottak, aminek nagyon örülök. Erre lehet építeni. Gratulálok a saját csapatomnak és a Pécsnek is!
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a játékosaimnak, nagyon kevés edzéssel tudtunk készülni, és másodsorban pedig gratulálok a Sopronnak is, mert jó ellenfél volt, és tudtunk sok mindent gyakorolni! Remélem, hogy mostantól kezdve nagyobb létszámmal tudunk részt venni az edzéseken, és jobban tudunk készülni.
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
SZOESE - Közgáz SC és DSK, 2023.02.23.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek