Ezt az Izlandot kellene minél jobban legyőznie női válogatottunknak
05
Feb
2023
Ezt az Izlandot kellene minél jobban legyőznie női válogatottunknak
2023. február 5.  |  14:38
Jövő csütörtökön, 2023. február 9-én Izlandot fogadja női válogatottunk a miskolci DVTK Arénában, és jelen állás szerint minél jobban meg kell vernünk az északiakat ahhoz, hogy biztosítsuk részvételünket az idei Európa-bajnokságon. De vajon ki is az ellenfél, milyen játékerőt képvisel, és kikre kell odafigyelni?
 
 
Nemzetközi múlt nélkül, egy mindenes edzővel és egy kiemelkedő sztárral
 
Az izlandi női kosárlabdázás sem túl hosszú, sem túl eredményes múltra nem tekinthet vissza - a kis országoknak rendezett bajnokságokon értek el szép eredményeket 1989 óta, de sem Eb-n, sem vb-n, sem olimpián nem szerepeltek soha. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy nem ugyanazokért a célokért küzd a két válogatott.
 
Míg a mieink egyértelműen az Európa-bajnok kvalifikációt tűzték ki maguk elé, Izlandnak az is nagy eredmény lenne, ha a csoport harmadik helyén végezne, és erre minden esélye megvan. A mieink (58-115) és a spanyolok (120-54) melletti papírforma-vereségek mellett ugyanis idegenben csak 6 ponttal maradtak alul Romániával szemben (65-59), otthon viszont egy 10 pontos sikerrel visszavágtak (68-58). Ha minden a várható forgatókönyv szerint alakul - mi és a spanyolok is hozzuk mindkét hátralévő meccsünket -, akkor Izland lesz a csoportharmadik.
 
Szövetségi kapitányuk az a Benedikt Gudmundsson, aki többször volt egyszerre férfi és női csapat trénere. Most is ez a helyzet, hiszen a női válogatottat 2019 óta irányítja, de 2021 óta a Njardvik férfi együttesének is ő a vezetőedzője. Az 50 esztendős szakember egyébként 28 esztendeje, 1995 óta űzi ezt a szakmát, volt kétszer az izlandi női, illetve kétszer az izlandi férfi bajnokság legjobb edzője. A férfiaknál két bajnoki címet és két kupagyőzelmet tud felmutatni, míg a nőknél egyszer volt bajnok, még 2010-ben. Hazájában legendának számít, miután jelenlegi férfi csapatával is megnyerte már az alapszakaszt - ő az első az izlandi élvonalban, akinek ez három különböző együttessel is sikerült.
 
Egy játékosuk kiemelkedik a jelenlegi keretből, ahogyan azt Székely Norbert szövetségi kapitány is elmondta nemrég. Ő a 26 esztendős, 185 centi magas Sara Rún Hinriksdóttir, aki jelenleg az olasz bajnokságban, a Serie A-ban 9. helyen álló E-Work Faenzánál kosarazik, és 9.2 pontos átlaga van az olasz élvonalban. Hinriksdóttir egyértelműen a legveszélyesebb játékosa az izlandiaknak, 20 pont fölött (20.3) átlagolt az eddigi négy Európa-bajnoki selejtezőn. Bár társak hiányában a hatékonysága nem túl jó (39% dupla, 23.1% tripla, 58.6% büntető), sokoldalú is (6.5 lepattanó, 4.5 gólpasz, 13.0 VAL).
 
Hatékonyságban még Hildur Björg Kjartansdóttir az, aki egy lapon említhető vele (11.0 pont, 6.0 pattanó, 12.5 VAL). Irányításban a 25 éves Thora Kristín Jónsdóttir (4.3) gólpassz, összességében pedig a másik irányító, Ingunn Embla Kristínardóttir (8.0 pont, 4.0 pattanó, 8.0 VAL) említhetők még meg, de Hinriksdóttiron kívül nincs igazán kreatív és képzett játékosa az izlandiaknak, és ezt az idegenbeli mérkőzésen is megtapasztalhattuk - az eddigi négy találkozó alapján csak hárman érik el a 7 VAL-os határt, nálunk például ugyanezt kilencen tudják.
 
Kellemetlen ellenfélnek számítanak (otthon egy negyedig jól tartották magukat), de kosártudásban jelentős előnnyel rendelkezünk, ezt kell a pályán is érvényesíteni. Székely Norbert pár nappal ezelőtt 40 pont körüli sikert mondott megnyugtatónak - ez mind az első egymás elleni találkozó, mind a két együttes játékerejét nézve bőven hozható különbségnek tűnik.
 
 
Az Izland és a Románia elleni sorsdöntő találkozókra az alábbi linken tudtok jegyeket venni:
 
2023.02.09., Magyarország - Izland, 17:00
 
2023.02.12., Magyarország - Románia, 17:45
 
Kedvezményes belépők a két meccsre együtt:
 
Gyertek ki minél többen, és segítsük együtt a magyar válogatottat, hogy kijusson az Európa-bajnokságra!
 
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek