Férfi egyetemi bajnokság: Az év első játékhetén taroltak a vendég csapatok
26
Jan
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Az év első játékhetén taroltak a vendég csapatok
2023. január 26.  |  09:03
A férfi nyugati csoport három mérkőzésével hosszabb szünet után folytatódott a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság. 2023 első játékhetének mindhárom összecsapása után a vendégek örülhettek: a Mosonmagyaróvár Veszprémben fölényesen, a címvédő TF Pécsett valóságos kosáresőben győzött, a SMAFC pedig hatalmas hajrával fordított, és nyert az Óbuda-Kandó otthonában.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Nyugati csoport, 9. forduló
 
Veszprémi Egyetemi SC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 27-115 (13-28, 0-37, 8-27, 6-23)
Veszprém, 50 néző. V.: Propszt, Fülöp.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Piukovits 7, Polgár 2, Rózsás, Kubik, Mogyorósi 8. Csere: Slavóczki 8, Nádasdi 2, Szabó, Csernák. Edző: Kerekes Gábor.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: VARGA Z. 21/3, BAKON 33/21, FRIEDL 5/3, HÁGEN 21/3, Gosztola 15. Csere: Garancz 8, Jakab 3/3, HADARÓ 7/3, Pallag, Ticz 2, Grosz. Edző: Laky Tibor.
 
Az első negyedtől kezdve a vendégek abszolút fölényben játszottak, már az első negyedben 15 pontos előnyt szereztek. A hazaiak védekezése a második negyedre összeomlott, az óvári csapat gyakorlatilag ellenállás nélkül támadhatott. A második félidőben alig-alig javult a hazaiak teljesítménye, így a vendég együttes elsöprő győzelmet aratott, amelyhez Varga Zoltán 21 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával járult hozzá.
 
Kerekes Gábor: - A mérkőzésen látottakkal nem vagyok elégedett. Nagyon rosszul indítottuk ezt az évet. Ugyan látok egyénenként fejlődést a játékban, de sajnos a védekezésünk gyengének bizonyult. Továbbá nem segített rajtunk a hiányos keret és az ellenfél jól képzettsége. Gratulálok a vendégcsapatnak, sok sikert kívánok nekik.
 
Laky Tibor: - Örülök a győzelemnek. Mivel ez volt a tavaszi első fordulónk, sajnos ziláltan érkeztünk. Nagyon örülök, hogy 5 játékost – akiknek eddig nem volt lehetősége – pályára tudtunk küldeni. Hasznosnak tartok minden mérkőzést a csapat egységének fejlődése szempontjából. Mindkét csapatnak sok sikert kívánok a bajnokság fennmaradó részében.
 
 
 
PTE-PEAC – TFSE 92-110 (26-26, 27-33, 16-22, 23-29)
Pécs, Ifjúság út 6., 20 néző. V.: Dr. Danka, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 17/3, Schuj 4, NAGY K. 20/12, MEZEI 26, Zsók 4. Csere: Fehér 2, Veilandics 11, Wilcsinszky, NÉMETH Z. 8, Németh Zs. Edző: Moosz Milán.
 
TFSE: DÉKÁNY 3, POLGÁRDY 42/12, HERLÓ 5/3, Szlávik 3, COHILL 20/3. Csere: CSOMÓS 16/6, Velkey 12/12, RÁTKAI 9/3, Balsay. Edző: Boros Zoltán.
 
Nem indult jól a mérkőzés a PTE-PEAC számára, hiszen rögtön az első percekben dupla technikaiban részesült. A végül 26 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát elérő Mezei Máté látszólag teljesen tiszta szerelését követően „jutalmazta” a játékvezető az „elkövetőt”, majd a hazaiak edzőjét is. Ez megalapozta a mérkőzés hangulatát, később is több vitás helyzet akadt. Az igazi különbséget azonban a TFSE játékosa, a szintén dupla-duplával záró Polgárdy Ádám jelentette, aki végig kiemelkedően játszott, meg sem állt 42 pontig, s mellé 10 lepattanót is megszerzett. Mellé Cohill Eric is igyekezett felnőni.
 
A hazaiak részéről a megbízhatóságot szokás szerint Mezei jelentette, aki ezúttal is a palánk alatt jeleskedett jó százalékkal. A pécsiek fő problémája a dobáshatékonyság volt: sem távolról, sem középtávolról nem céloztak igazán jól, jóval gyengébb százalékkal dobtak ellenfelüknél. Ezúttal a saját fegyverüket, a kemény védekezésből sok labdaszerzést követő gyors lerohanásokat inkább a TFSE mutatta be. Az első negyedbeli kiegyenlített játékot követően mindhárom játékrészben 6-6 pontot vertek rájuk a fővárosiak, így megérdemelten nyerték ezt a kosarakban gazdag, látványos összecsapást.
 
Moosz Milán: - Rendes edzésmunkával ez egy nyerhető mérkőzés lett volna, sajnos egyelőre hiányzik a minőségi edzésterhelés. Igaz, hogy ha a világ legjobb játékvezetői fújtak volna, akkor sem győzünk, azonban a mai játékvezetés elég felháborító volt. Gratulálunk a TF-nek, megérdemelten nyertek!
 
Boros Zoltán: - Ahogy az eredményből is látszik, nem a védekezésről szólt a mai mérkőzés. Leginkább az agresszív labdaszerzésben és a gyors ellentámadásokban sikerült a hazaiakat felülmúlni.
 
 
 
Óbudai Egyetem Kandó SC – SMAFC 71-74 (14-17, 21-17, 24-20, 12-20)
Budapest, Lónyay Református Gimnázium, 15 néző. V.: Nepp, Józsa.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: Csikós 10/6, Halász 17/3, VÍGH 8, KARAKÓ 24, BODNÁR 10. Csere: Groska 2, Szemerszki. Edző: Őri Gergely.
 
SMAFC: Böhm 8, Horváth 3, HEISZENBERGER 26/12, HENCZ 19, LAKATOS 10. Csere: Fekete 4, Kemény 2, Török 2. Edző: Pongrácz Levente.
 
A feldobásból a vendég csapat szerezte a találkozó első kosarát, majd két perc kosárcsend következett, egyik gárda sem tudott betalálni. A pontatlanul játszó, tartalékosan felálló hazaiaknak csupán csak a 3. percben sikerült első kosarukat megszerezni. Az első negyed nem hozott túl sok kosarat, az utazás ellenére a soproniaknak sikerült jobban zárni az első játékrészt (14-17). A folytatásban fej-fej mellett haladtak a felek, hol az egyik, hol a másik együttes vezetett pár ponttal. A félidő közel egállal zárult, mindössze 1 ponttal vezettek a 24 pontos, 16 lepattanós dupla-dupláig jutó Karakó Bálint vezette fővárosiak (35-34). A szünetet követően az óbudaiak ritmust váltottak, összeszedettebben támadtak, ennek köszönhetően egy 9-1-es bő 3 percet "repesztve" 9 ponttal elléptek ellenfelüktől (44-35).
 
Nagyobb előnyt nem hagyott a soproni alakulat, folyamatosan tudtak kosarakkal válaszolni, így állandósult egy 5 pont köröli különbség az utolsó játékrészre. A záró etap közepéhez közeledve, a 34. percben ismét 9 pontos előnye volt a hazai csapatnak, amikor soproni időkérés következett. Utána a Heiszenberger Norbert-Hencz Balázs duó vezette soproniak elkezdtek zárkózni. A játék addigi képe alapján úgy tűnt két és fél perccel a vége előtt 6 pontos előnynél (69-63), hogy nyerni tud a hazai csapat, a végjáték azonban nagy izgalmakat hozott: a végig hátrányból játszó soproni alakulat mozgósította minden erejét, visszahozták egálra a mérkőzést, és a vezetést is átvették a higgadt büntetőzésüknek köszönhetően. A hazai együttes mindössze egy kosárral tudott reagálni a vendégek feltámadására, így a Sopron egy 11-2-es rohamot követően 3 pontos győzelmet aratott (71-74).
 
Őri Gergely: - Nehéz mit mondani... Tudásunk alatt teljesítettünk, ennek ellenére így is reális esélyünk volt a győzelemre, de olyan mintha nem is akartuk volna igazán ezt a győzelmet. Olyan alapvető hibákat vétettünk a végjátékban egálnál, amik nem férnek bele. Konkrétan átadtuk a Sopron kezébe a győzelmet. Gratulálok a Sopronnak, nagyot küzdöttek, jobban akarták ezt a meccset megnyerni, mint mi!
 
Pongrácz Levente: - Köszönjük az Óbudának a mérkőzést, a hosszú téli szünet után jó volt újra játszani, főleg egy ilyen kiélezett találkozót. Hullámzó mérkőzés volt, a vereség küszöbéről táncoltunk vissza az utolsó percekben, szerencsére higgadtan kezeltük a végjátékot, főleg a büntetővonalról. Részben a szerencsének köszönhetően is sikerült győzelemmel kezdenünk az új évet.
 
 
 
Korábban játszották:
 
Közgáz SC és DSK — SzOESE 80-65
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek