Férfi egyetemi bajnokság: Évzáró hosszabbításos Közgáz-sikerrel, óbudai tripla-duplával és kései soproni hajrával
15
Dec
2022
Férfi egyetemi bajnokság: Évzáró hosszabbításos Közgáz-sikerrel, óbudai tripla-duplával és kései soproni hajrával
2022. december 15.  |  15:24
Bár csupán három mérkőzést rendeztek és csak a nyugati csoportban, nem volt hiány izgalmakban, érdekességekben az idei utolsó játékhéten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A Közgáz jelentős hátrányból felállva hosszabbítás után tudott rangadót nyerni Mosonmagyaróváron. Az óbudai Halász Ákos tripla-duplával vezette fölényes győzelemre csapatát a Ludovika ellen, a SMAFC pedig 20 pontos hátrányból ugyan izgalmassá tette a hajrát, de fordítani nem tudott Pécsett.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Nyugati csoport, 8. forduló
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr - Közgáz SC és DSK 90-93 hosszabbítás után (31-29, 26-14, 8-18, 17-21, 8-11)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN B. 20/9, BAKON 30/24, Garancz, KÁMÁN K. 13/3, Hágen 9/3. Csere: GOSZTOLA 18/3, Friedl, Szabó M., Varga Z.  Edző: Laky Tibor.
 
Közgáz SC és DSK: Jenei, DORMÁN B. 40, PFANDLER 6, ÚR 14, KOMMA 18. Csere: Bartha 6, Galambos 5/3, Dormán M., Papp, Limpek 4. Edző: Vladár Csaba.
 
Bár Bakon Csanád triplájával a hazaiak szereztek vezetést, a Közgáz kezdett jobban, és Dormán Balázs, Komma László és Úr Mátyás jóvoltából 8 pontos előnyt szerzett a negyed közepére. A hazaiak Kámán Bálint büntetőivel tartották a lépést a fővárosiakkal, majd a szakasz hajrájában Bakon 2, és Kámán B. 1 triplájával fordítottak, és 2 pontos előnnyel zárták a remek játékot hozó első 10 percet. A második etapban elsősorban Gosztola Gábor és Kámán B. jóvoltából fokozatosan elhúzva a pontatlanná váló Közgáztól 15 pontos előnyt szereztek a hazaiak, s végül 14 egységnyi előnnyel térhettek pihenőre.
 
Szünet után zónára váltott, és ezzel megtörte a Mosonmagyaróvár lendületét a Közgáz. A szünetig 57 pontig jutó vendéglátót a harmadik szakaszban 8 ponton tartva Dormán B. vezérletével szorossá tették a találkozót a 4 pontra felzárkózó fővárosiak. A negyedik negyed Gosztola révén hazai kosárral indult, ám erre egy 10-0-lal felelve fordított, s a szakasz közepére 4 pontos előnyt szerzett a Dormán-Komma duó vezette Közgáz. Hazai oldalon ekkor Kámán Kristóf lépett elő vezérré, s ledolgozta a hátrányt. A hajrá igen izgalmasan alakult: váltva vezettek a csapatok, s végül Hágen Tamás kosarával a Mosonmagyaróvár hosszabbításra mentette a találkozót.
 
A ráadás az első félidőben sziporkázó Bakon triplájával indult, ám erre egy 6-0-lal felelve fordított a Közgáz. Az újabb fordulatot Gosztola villanásai jelentették, de a fővárosiaknál ismét jött a Dormán-Komma kettős, s úgy nyertek végül a vendégek, hogy a ráadás utolsó percében már nem született kosár. A színvonalas találkozón több extra egyéni teljesítményt is láthattak a kilátogatók. Bakon közel 60%-os "találati aránnyal" elért 8 triplája, vagy az amúgy sokat is vállaló Dormán 40 pontja önmagáért beszél, de hazai részről Gosztola (18 pont, 10 lepattanó) és Kámán K. (13 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplát ért el - csakúgy, mint a vendégeknél Komma (18 pont, 10 lepattanó).
 
Laky Tibor: - Gratulálok a Közgáznak a győzelemhez! Jobban bíztunk a külső dobásainkban, mint az esetenként indokolt lett volna. Nem használtuk ki a sebességünket, és sokkal több labda birtoklása volt az ellenfelünknek. Lesz mit kiértékelnünk a téli szünetben.
 
Vladár Csaba: - Nagyon örülök a győzelemnek, hiszen itt nagyon nehéz nyerni! Ellenfelünk az első félidőben kiváló támadó játékot játszott, azonban a második félidőben a zónával sikerült kibillentenünk őket a jó ritmusú passzokból és dobásokból. Kicsit összeszedettebbek voltunk védekezésben, és azt kell mondjam, a szerencse mellénk állt a végén.
 
 
 
Óbudai Egyetem Kandó SC – Ludovika Sportegyesület 96-47 (28-15, 17-1, 24-23, 27-8)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Bagi, Novák.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: HALÁSZ 19/9, BAATARSUKH 26/12, Leveleki, VÍGH 29/6, KARAKÓ 16/3. Csere: Groska 2, Szemerszki 2, Tóth 2. Edző: Őri Gergely.
 
Ludovika Sportegyesület: Dér-Szabó 6, Kézdi 11/3, Renkecz 4, Póczos M. 5, Póczos S. 2. Csere: Sándor 8, Szatmári 9/9, Darvas 2, Tóth, Gémesi. Edző: Mészáros István.
 
A hazai együttes kezdte jobban a mérkőzést. A kinti, jó 3 pontos dobásoknak köszönhetően a negyed közepére 11 pontos előnyt (17-6) tudtak már az óbudaiak összeszedni, amit a negyed végére 13 pontra növeltek (28-15). A második negyedben a hazai együttes védekezést váltott, átállt egy zónára, amivel a Ludovika nem tudott mit kezdeni, mindössze 1 pontot sikerült szerezniük, így az óbudaiak egy magabiztos előnyre tettek szert a félidőre (45-16). Fordulás után a vendég együttes mozgósította minden erejét, és megpróbált faragni a különbségen, de sikerült a hazaiaknak visszaverni a rohamot, így közel egál negyedet játszva (24-23) maradt a két csapat közti különbség.
 
A záró negyed előtt látszódott, hogy a mérkőzés már eldőlt, illetve a hazai együttes továbbra sem fog kiengedni, így tovább növelve előnyét, elsősorban a tripla-duplát hozó Halász Ákos (19/9 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) és a dupla-dupláig jutó Karakó Bálint (16/3 pont, 19 lepattanó, 4 gólpassz) duó révén megérdemelt, fölényes győzelmet arattak az óbudaiak. Kimagaslott még a mezőnyből Baatarsukh Anuujin (26/12 pont, 7 lepattanó) és Vígh Marcell (29/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is a teljesítményével. A vendég oldalon Kézdi Arnold (11/3 pont) jutott tíz pont fölé.
 
Őri Gergely: - Gratulálok a fiúknak a mérkőzéshez, a papírforma ellenére az elejétől fogva komolyan vették a meccset, koncentráltan játszották a játékunkat! Ezt ezúton is köszönöm nekik! Örülök, hogy végre egy jó dobóforma is társult a győzelem mellé, illetve a zóna ellen is szépen tudták játszani, amit kértem tőlük. Az idei félévben az első és az utolsó mérkőzésünk megnyerésével szép keretbe foglaltuk a szezon első felét. Jó pihenést és kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek, januárban folytatjuk! További sok sikert a Ludovikának a bajnokság további részéhez!
 
Mészáros István: - Először is nagyon örülök, hogy ilyen jó hangulatú mérkőzést játszhattunk! A meccs végig papírforma szerint alakult, ahogyan az eredmény is. Mindkét csapat hozta a tőle elvárt szintet. Gratulálok az ellenfélnek, nem véletlen, hogy szoros mérkőzéseket játszik az élcsapatokkal is! Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok, jövőre folytatjuk!
 
 
 
PTE-PEAC – SMAFC 94-87 (24-22, 24-12, 27-23, 19-30)
Pécs, Ifjúság út 6., 20 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: Fülöp 8/3, SCHUJ 7/3, NAGY 26/12, MEZEI 29, VEILANDICS 7/3. Csere: Fehér 3/3, Wilcsinszky 2, Hiezl 4, Zsók 6, Németh Z. 2, Németh Zs. Edző: Moosz Milán.
 
SMAFC: KALINCSÁK 17/3, HEISZENBERGER 31/15, Horváth 3/3, HENCZ 16, RÉTI 16. Csere: Török 4, Fekete, Nagy, Janzsó. Edző: Pongrácz Levente.
 
A soproni csapat késve érkezett a mérkőzésre, és ez mintha a házigazdákat lepte volna meg jobban, az első negyed teljesen egál volt. A hazaiaknál szokás szerint Mezei Máté, illetve Nagy Kevin vitte a prímet pontgyártásban, míg a soproniaknál főleg Heiszenberger Norbert és Kalincsák Kolos "termelt". A második negyedben feljavult a PTE-PEAC védekezése, és fokozatosan növelni tudta az előnyét. Hozzájárult ehhez az is, hogy Nagy Kevin ekkor már négy hárompontosnál járt.
 
A vendégeknél Heiszenberger különösen jó napot fogott ki, ő 5/8-cal zárt távolról, a közeliket pedig 100%-kal értékesítette, 31 pontot szerzett. Hencz Balázs és a 16 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Réti Boldizsár is felnőtt mellé, így a szívósan küzdő soproniak izgalmassá téve a végjátékot a hajrában 5 pontra felzárkóztak - igaz, ehhez az is kellett, hogy a hazaiaknál már a cseresora játsszon. Amikor igazán "éles" lett a szituáció, akkor a szintén - de milyen - dupla-dupláig jutó Mezei (29 pont, 14 lepattanó) közelijével és Schuj Márton hármasával a PTE-PEAC lezárta, és megnyerte a meccset.
 
Moosz Milán: - Helyenként jól játszottunk, általánosságban viszont több fegyelmet várok a csapattól. Ugyan mondhatjuk, hogy a győzelmünk nem forgott veszélyben, de húszpontos vezetésről nem lehet ennyire leereszteni.
 
Pongrácz Levente: - A viszontagságos utazás ellenére meglepően jól kezdtünk, aztán a második negyedtől a hazaiak néhány extra egyéni teljesítménye miatt húszpontos hátrányt szedtünk össze. A negyedik negyedben nagy energiákat mozgósítva sikerült csökkenteni a különbséget öt pontra, de a győzelemhez ez már kevés volt.
 
 
 
Halasztott mérkőzés
 
Veszprémi ESC - SzoESE, 2023.03.20.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek