Meglepetésre készül Huelvában női válogatottunk
26
Nov
2022
Meglepetésre készül Huelvában női válogatottunk
2022. november 26.  |  10:20
Holnap délután, magyar idő szerint 17 órától Huelvában, Spanyolországban folytatja szereplését a magyar női kosárlabda-válogatott a 2023-as Európa-bajnokság selejtező sorozatában. A hazaiak 3-0-lal az első, a mieink pedig 2-1-gyel a második helyen várják az összecsapást, amely újabb kulcsfontosságú állomás lehet a kontinenstornára való kijutás szempontjából.
 
 
A csúcs után egy kicsivel
 
A spanyol női kosárlabda európai és világszinten is meghatározó volt az elmúlt években. 1963-ban játszották első hivatalos meccsüket, 1970-ben nem jutottak még ki az Eb-re, de 1974 óta összesen négy kontinenstorna volt, ahol nem szerepeltek - legutóbb 1999-ben fordult ez elő. 1993-ban felértek a csúcsra, majd némi visszaesés után 2001 és 2009 között négy bronzérmet és egy ezüstérmet szereztek. Ezt követően jött az igazi aranykorszak a spanyoloknál: a 2011-es 9. helyet követően 2013-ban, 2017-ben és 2019-ben is aranyérmet nyertek, a 2015-ös, magyar-román közös rendezésű kontinenstornán pedig harmadikok lettek (egy vereséggel). Az előző, részben hazai rendezésű Eb nem sikerült nekik egy hetedik hellyel, de azt nem lehet mondani, hogy leszálló ágban lennének.
 
Világszinten is megfigyelhetőek voltak ugyanezek a korszakok. Öt olimpián vettek részt: az 1992-es 5., a 2004-es 6., majd a 2008-as újabb 5. hely után Rióban, 2016-ban ezüstérmet nyertek, Tokióban viszont újfent "csak" a hatodikok lettek. A világbajnokságoknak 1994-től egészen az idei évig rendszeres résztvevői voltak: 2010-ben egy bronzérem, 2014-ben egy ezüstérem, 2018-ban, a hazai vb-n pedig egy újabb harmadik hely voltak a legjobb eredményeik, az idei ausztrál világbajnokságon viszont nem vehettek részt a tavalyi gyenge Eb-jük miatt.
 
 
Nem kellett sokat utazniuk
 
A spanyolok Huelvában, a Palacio de Deportes Carolina Marin csarnokban fogadnak majd minket holnap - ugyanott, ahol csütörtökön 120-54-re verték Izlandot. Az 1999-ben épült létesítmény Huelva és a környék legnagyobb és legfontosabb fedettpályás sportlétesítménye, 5.500 néző befogadására alkalmas. A jelenleg ötödosztályban játszó helyi férfi kosárcsapatnak is az otthona, de rendeztek itt tollaslabda Eb-t, tavaly év végén pedig tollaslabda világbajnokságot is.
 
 
Kevés, de meghatározó(?) változások
 
A spanyolokat ugyanúgy Miguel Mendez irányítja, ahogy egy évvel ezelőtt is, 2021. november 11-én, amikor 66-62-re nyert a spanyol csapat a mieink ellen - annyi a különbség, hogy a UMMC Jekatyerinburggal három Euroligát nyerő tréner azóta a Virtus Segafredo Bologna női csapatának szakvezetője lett. A Szekszárdon látott spanyol együttesből két komoly név nem volt ott két napja, Izland ellen, és nem is lesz most sem a pályán, erről beszélt Székely Norbert szövetségi kapitány is még a felkészülés kezdetén:
 
"Szerintem hiányzik Silvia Dominguez és Laura Gil ebből a csapatból, akik évtizedek óta meghatározói a spanyol kosárlabdának. Ez a keret viszont még így sem a mi szintünk. Félve mondom ezt ki, mert szeretnénk nyerni.
 
Ez egy sok összetevős játék, sok aspektusból lehet megközelíteni és ebben simán benne van, hogy a magyar válogatott egy mérkőzésen akár meglepetést okoz Huelvában. Ettől függetlenül a spanyol kosárlabda jelenleg előrébb jár a magyarnál, erősebb kerettel rendelkeznek.
 
Az én olvasatomban Astou Ndour visszatérése sokat jelent. Az is igaz viszont, hogy a múlt évben a Torrens-Conde páros vitte a prímet. Alba Torrens azonban még csak most tért vissza és kevés játékperc van benne. Próbáljuk limitálni a spanyolokat, megtalálni a gyenge pontjaikat, mert minden csapatnak vannak gyenge pontjai – erre készülünk." - mondta kapitányunk. 
 
 
Matematikailag nem, de lényegében bebiztosíthatjuk Eb-részvételünket
 
A spanyolok az egy évvel ezelőtti, szekszárdi győzelmük óta gyakorlatilag ugyanolyan könnyedén verték Romániát (107-52) és Izlandot (120-54), mint mi, így 3-0-val vezetik a csoportot, míg mi a második helyen vagyunk. Ez a két csapat teljesen más szintet képvisel, mint a jelenleg harmadik románok és a negyedik izlandiak, ez pedig döntő fontosságú a kvalifikáció szempontjából - talán nálunk van a legnagyobb szakadék a top2 és a harmadik helyezett között. Ha nyerni tudnánk Spanyolországban, akkor ugyan matematikai, elvi esélye még maradna annak, hogy nem jutunk ki az Európa-bajnokságra, de reális sansz már nem lenne erre. Ha esetleg kikapunk, akkor sincs gond, de a komolyabb számolgatásokhoz meg kell várnunk a 4. forduló végét - a csütörtöki mérkőzések nagyon jól alakultak számunkra a többi csoportban, a vasárnapi találkozók után pedig még tisztább lehet majd a kép.
 
 
A Spanyolország - Magyarország női Európa-bajnoki selejtező mérkőzést 17:00-tól élőben lehet majd nézni az m4sport.hu-n és a YouTube-on is!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Vármegyei szövetségek