Románia ellen folytatjuk az Európa-bajnoki selejtezőket
22
Nov
2022
Románia ellen folytatjuk az Európa-bajnoki selejtezőket
2022. november 22.  |  20:17
November 24-én, csütörtökön Temesváron, Románia ellen folytatja a magyar női kosárlabda-válogatott a 2023-as Európa-bajnokság selejtező sorozatát. Mindkét csapat 1-1-gyel várja a találkozót a tavaly novemberi selejtezős ablak után, így a csoport második helye és az Európa-bajnoki részvétel szempontjából is kulcsfontosságú mérkőzés vár ránk.
 
 
A román női kosárlabda sikeresnek számított, különösen a 80-as évek közepe előtt, bár érmet egyetlen Európa-bajnokságon sem szereztek. Összesen 24 alkalommal szerepeltek a kontinenstornán, és a 60-as években három negyedik helyet is elértek. 1960 és 1985 között egyetlen Eb sem volt, amin a 9. helynél rosszabbul szerepelt volna a gárda - 1980-ig kétévente rendezték az eseményt, aztán 1981-től kezdve megint kétévente -, azóta viszont nagyban visszaesett a román női válogatott teljesítménye. Az 1987 óta rendezett 18 Eb-nek csak a harmadán volt ott keleti szomszédunk, és egyetlen egyszer sem tudott a Top10-ben végezni - a legutóbbi három Európa-bajnokságra nem tudták kvalifikálni magukat.
 
Temesváron, a Constatin Jude Sports Hallban lépünk majd pályára csütörtök este 18 órától. Az épület 1968-ban készült el, majd 2011-ben felújították - eredetileg 2200 férőhelyes volt, de a renoválás során, a fix székek beépítésével 1400-ra csökkent a befogadóképessége.
 
A románok első két mérkőzése nem volt egy diadalmenet ebben a sorozatban, de azt nem szabad elfelejteni, hogy utoljára egy évvel ezelőtt rendeztek Eb-selejtezőket, így ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes azért levonni. Kínkeservesen, 65-59-re verték csak Izlandot hazai pályán - azt az Izlandot, amelyet mi 115-58-ra múltunk felül idegenben három nappal később -, majd tükörsima zakóba szaladtak bele Spanyolországban (107-52).
 
 
Arról szombaton olvashattatok már, hogy elkezdődött a mieink felkészülése a most következő két találkozóra, és Székely Norbert szövetségi kapitány a román csapatról is beszélt:
 
"A tavalyi évhez képest is átalakult, megfiatalodott a keretük. Florina Stanici rutinos játékosként maradt a csapat mellett, de például az amerikai egyetemi tanulmányai befejezésével Anamaria Virjoghe csatlakozott a válogatotthoz. Ő egy jó center, akire figyelni kell. Egy 2005-ös születésű játékos, Mihaela Panait is bekerült a keretbe, aki várhatóan játszó játékos lesz. Érdekes folyamatok indultak be, de ezeket igyekszünk követni és a lehető legjobban felkészülni.
 
A tavaly novemberi mérkőzéseken 9.5 pontot, illetve 13 lepattanót átlagoló Nicolett Orban jelenleg sérült. A hiánya a játékukat biztosan befolyásolja, hiszen rá sok minden épült az elmúlt években. Ettől függetlenül hazai pályán ez a csapat képes megnehezíteni a dolgunkat. Mi azon leszünk, hogy minél nagyobb agresszióval lépjünk fel és minél gyorsabban tudjuk a 6-7 magas szinten álló emberüket elfárasztani. Ha ez megvalósul, akkor talán könnyebb lesz a dolgunk, mivel mélyebb rotációval rendelkezünk."
 
Székely Norbert kiemelte azt is ebben az interjúban, hogy a mieinktől két játékoson kívül mindenki az Euroligában vagy az Európa-kupában játszik, és hogy a májusi összetartás tapasztalatait is tudjuk majd hasznosítani - összességében egyértelműen a győzelem a célunk csütörtök este, és az sem mindegy, mekkora lesz a különbség, minden pont számíthat majd a végelszámolásnál.
 
 
Változott a lebonyolítás a FIBA hét eleji döntése értelmében. Ennek alapján Oroszország és Fehéroroszország kizárása miatt az F és az I csoportból csak a csoportelsők jutnak ki az Európa-bajnokságra, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport csoportmásodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a 10 csoportgyőzteshez és a 2 rendezőhöz - természetesen ez abban az esetben igaz, amennyiben egyik rendező (Izrael, Szlovénia) sem kvalifikálja magát a selejtezőből, mert ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelenti.
 
Ennek alapján tehát két csoporttal kevesebbet kell figyelnünk abban az esetben, ha a C jelű négyes második helyén zárunk. Az a rész nem változik azonban, hogy a csoportnegyedikek elleni eredmény ki fog esni majd a csoportmásodikok összevetésénél.
 
A Románia - Magyarország női Európa-bajnoki selejtező mérkőzés csütörtökön magyar idő szerint 17 órakor kezdődik. A találkozót az m4sport.hu-n és a YouTube-on élőben lehet majd követni.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Vármegyei szövetségek