Ünnepélyes keretek között megnyílt a Magyar Kosárlabda-múzeum
28
Oct
2022
Ünnepélyes keretek között megnyílt a Magyar Kosárlabda-múzeum
2022. október 28.  |  17:00

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között, a magyar kosárlabdázás több legendájának jelenléte mellett felavatták a Magyar Kosárlabda-múzeumot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában.

 

Az eseményt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke nyitotta meg, aki külön köszöntötte Kuncze Gábort, akinek a családja révén ma létezhet a kosárlabda Magyarországon. Az elnök kiemelte, hogy az utóbbi években milyen sokan kezdtek el kosarazni, közel 100.000 igazolt sportolója van már a sportágnak, és a feltételek megléte miatt most sokkal jobb körülmények között lehet kosárlabdázni.

 

Szalay Ferenc kiemelte, hogy a sportág kitűnő eredményeket szállít, többek között ezért is volt fontos a múzeum létrehozása: a múlt és a jelen látható benne.

 

"Egy ilyen múzeum Magyarországon egyedülálló a sportban, elsőként a kosárlabdában látható. Rengeteg relikvia érkezett be, óriási összefogás jellemezte ennek a múzeumnak a létrejöttét, és első szóra hozta mindenki az emléktárgyait. Ebben a sportágban a közös gondolkodás, az összefogás a legfontosabb, ez a múzeum erről is szól. A múltból táplálkozunk, annak az erejét használja fel mindenki, és adja át a gyerekeinek a jövőre nézve. Rengeteg fiatal, kicsit idősődő ember van itt köztünk, a múltunk kiemelkedő alakjai vállalták, hogy itt legyenek. A múltunk mutatja, hogy a magyar kosárlabdázás jelene és jövője működhet." - tette hozzá Szalay Ferenc, aki azt is elmondta, hogy rendkívül büszkék lehetünk a múzeumra.

 

Gyurta Dániel külügyminiszteri főtanácsadó a kormány nevében megköszönte az MKOSZ-nek és a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítványnak a múzeum létrejöttét, és saját gyerekkori emlékeit felidézve mesélte el, hogy mennyire fontos a fiatalok számára a példaképek megismerése.

 

Dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, Európa Parlamenti képviselő kiemelte, hogy gyermekkora sztárjátékosaival és sztáredzőivel találkozhatott az eseményen, ami megtisztelő és felemelő is volt számára. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében köszönetet mondott a szövetségnek, hogy elhatározták, hogy lesz múzeum, majd meg is valósították azt. Bebizonyítottuk, hogy egy nehezen megvalósítható célt is el lehet érni, ha van elhatározás és cselekvés.

 

"Ha rengeteg dolognak lehet itthon múzeuma, és ezeket természetesnek vesszük, akkor azon sem kell meglepődni, hogy egy ilyen fontos sportág, mint a kosárlabda, elhatározta, hogy megcsinálja a sajátját. Minden sportágat biztatni fogok, hogy lám, megvan az első, legyen meg a saját múzeumuk is." - zárta gondolatait dr. Deutsch Tamás.

 

Lugossy Norbert, a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátora elmondta, hogy 2013-ban jött létre az alapítvány, akkor merült fel először a múzeum terve, majd 2017-ben lehetőség adott arra, hogy Székesfehérváron létrejöjjön - ebből aztán akkor nem lett semmi. Köszönetet mondott Szalay Ferenc elnöknek, Bodnár Péter főtitkárnak és az elnökségnek, hogy az új székházban gondoltak arra, hogy legyen helye a Magyar Kosárlabda-múzeumnak is.

 

"Másfél éve jelezte főtitkár úr, hogy el lehet kezdeni összerakni a múzeumot. Ekkor tettünk közzé egy felhívást az emléktárgyakkal kapcsolatban, és rengetegen jeleztek vissza, sokan küldtek be relikviákat - nyilvántartásunk szerint 500 tárggyal rendelkezik a múzeum. Mindannyian büszkék lehetünk rá, mert aki itt van, mindenki hozzájárult ehhez az egészhez. A fiatalabb korosztályt szem előtt tartva vannak az épületnek interaktív részei is. A magyar kosárlabdázás Hírességek Csarnoka is itt kap majd helyet, amely 2023. november 11-én, a szövetség 81. évfordulóján lesz ez felavatva." - mondta Lugossy Norbert.

 

Szvoboda László, a spektakulART Kft. vezetője elmondta, hogy ez a múzeum nincs kész, de soha nem is lesz, hiszen a magyar kosárlabdázás folyamatosan írja a saját történetét - ennek a történetnek apró sztorijait próbálták elmesélni. Képek, történetek, kupák vannak bemutatva, hogy betekintést nyerhessünk a nagy egészbe.

 

A megnyitóünnepséget Dobor Dezső, a múzeum kurátorának előadása zárta, aki a múzeum létrejöttéről és az ott bemutatott rengeteg tárgy közül néhányról bővebb történetet mesélt, majd ezt követően hivatalosan is felavatták a Magyar Kosárlabda-múzeumot.

Vármegyei szövetségek