Férfi egyetemi bajnokság: Két negyeddöntős párharcban is csupán 4 pont döntött
11
May
2022
Férfi egyetemi bajnokság: Két negyeddöntős párharcban is csupán 4 pont döntött
2022. május 11.  |  11:05
Két roppant izgalmas, kiélezett negyeddöntő párharc után a férfiaknál is kialakult a négyes döntő mezőnye a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A házigazda Miskolc mellett a DEAC is két magabiztos sikerrel jutott túl nyugati riválisán, ám annál nagyobb volt a küzdelem a Közgáz-Szombathely és a TF-BME negyeddöntőben. Előbbiben a fővárosiak az otthon szerzett 25 pontos előnyük birtokában nagyon lassan kezdtek, s a harmadik negyedben oda is lett a tetemes előnyük, ám ekkor újítani tudtak, és végül összesítésben 4 ponttal felülmúlták a SzoESE gárdáját. Ugyancsak 4 pont döntött a TFSE-BME fővárosi párharcban, amelyben az első összecsapás kezdetén a BME állva hagyta ellenfelét - a TF rendezte sorait, s végül 6 ponttal maradt alul. A visszavágó rendkívül hullámzó játékot hozott: a meccs elején a TF-nek, a második félidő kezdetén pedig a BME-nek volt egy-egy remek periódusa. A hajrában a bűvös 6 pont körül "billegett" a különbség, a visszavágó végén viszont a TF volt a nyugodtabb, pontosabb, így Boros Zoltán legénysége jutott a miskolci fináléba.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, negyeddöntő
 
SZOESE – Közgáz SC és DSK 78-57 (25-10, 11-12, 19-13, 23-22)
Szombathely, 80 néző. V.: Tóth. Dr. Magyari.
 
SZOESE: KISS 15/3, HORVÁTH 18, PAPP 18/12, Vicze 4, Schveighoffer 4. Csere: Érsek 6, Habel 2, Soós B. 11/9, Gundinger. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
Közgáz SC és DSK: Németh 2, Laczó 2, Pfandler 5/3, Úr 8, Komma L. 8. Csere: Csík 8/3, Bartha 4, Papp 5/3, Csepregi 7, SZÁNTÓ 8/3. Edző: Vladár Csaba.
 
A hazai csapat 25 pontos hátrányból várta a mérkőzést, ennek megfelelően nagyon agresszív védekezéssel és hatalmas elszántsággal kezdték a meccset Kéri Péter játékosai. A 4. percben 10-0 állt az eredményjelzőn, Vladár Csabának időt kellett kérnie - ennek ellenére nem sokat változott a játék képe. Tovább faragta összesített hátrányát a SZOESE, a második negyedet már „csak” 10 pontos hátránnyal kezdték a hazaiak. Itt mindkét csapat „beragadt”, közel öt percig nem esett pont egyik oldalon sem. Sok hibával játszott mindkét gárda, nem nagyon változott a különbség. Végül 14 pontos előnnyel (összesítésben 11-es hátránnyal) várták a hazaiak a második félidőt. A harmadik negyed első perceiben felváltva estek a kosarak, majd a szombathelyi alakulat csinált egy 10-0-s etapot, amivel el is úszott a Közgáz 25 pontos előnye.
 
A negyed utolsó perceiben a vendégek voltak jobbak, így 20 pontos hazai előnnyel készültek a csatok az utolsó 10 percre. Mindkét csapat játékosai az utolsó energiákat is mozgósították, de nem nagyon mozdultak el a 20 pont körüli különbségről. A végjátékban Papp Barna vállalta magára a hazai pontfelelős szerepét, és 22 pontnál támadhatott a SZOESE a hosszabbítás kiharcolásáért, az utolsó dobásuk azonban célt tévesztett. A kilátogató szurkolók egy kimondottan izgalmas meccset láthattak, ahol hazai oldalon a Papp Barna, Horváth Csaba, Kiss Mihály mezőnysor szállította a pontok többségét (18-18-15). A vendégeknél Szántó Dániel 8 pontos, 6 lepattanós és 8 kiharcolt faultos (15 VAL) teljesítménye emelhető ki.
 
Kéri Péter: - Mindent megtett a csapat azért, hogy az egy hete összeszedett tetemes hátrányt ledolgozzuk. Csak dicséret illeti a csapatot, mert maximálisan betartva a megbeszélteket, egy extra védekezést bemutatva ott volt a siker közelében. Sajnos nem sikerült átlépnünk a lélektani 25 pontos különbségen. Gratulálok a Közgáz csapatának, és szurkolok nekik a döntőben!
 
Vladár Csaba: - Régen örültem ilyen nagyarányú vereségnek, mint most. A SZOESE megmutatta, hogy miért lett a nyugati csoport bajnoka. Nagyon örülök, hogy bejutottunk a döntőbe, de az ellenfelünk is megérdemelte volna a ma mutatott játéka alapján.
 
 
Továbbjutott: a Közgáz SC és DSK 153-149-es összesítéssel.
 
 
DEAC - SMAFC 101-70 (26-18, 25-14, 23-20, 27-18)
Debrecen, Sportközpont Klinikai Campus Játékcsarnok, 20 néző. V.: Fülöp, Szűcs.
 
DEAC: POLLÁK 12/12, SÓLYOM 8, Csomor 7, SZEKERES 22/6, Fábián 8. Csere: Berzi 3/3, KURUCZ 14/12, Velkey 6/6, SIPOS 15/15, Czermann 6. Edző: Tankó István.
 
SMAFC: HEISZENBERGER 21/12, Kemény 7/3, Fekete 2, Hencz 23/3, Barcza 11. Csere: Sztankovics 6. Edző: Farkas Dávid.
 
Nagy különbségű soproni sikerük tudatában is jól kezdtek a hazaiak, már a kezdeti percekben magas fordulatszámon pörögtek Csomor Péter és Szekeres Ferenc vezényletével. Az első felvonás feléhez érve Pollák Balázs hármasával a tízet is átlépte a DEAC előnye (18-7). A túloldalon is estek a találatok, nem adta magát könnyen a két dupla-dupláig jutó játékosa, Heiszenberger Norbert (21 pont, 13 lepattanó) és Barcza Dániel (11 pont, 13 lepattanó), valamint a sokat vállaló Hencz Balázs vezette SMAFC. A negyed végén 8-cal "ment" a DEAC (26-18). A folytatásban is a debreceni egyetemisták akarata érvényesült: Kurucz Ádám távolijával, valamint Szekeres remekelésével fokozatosan távolodtak térben amúgy is távoli riválisuktól. Fábián Szabolcs találata után jött Pollák triplája, így már a húszhoz közelített a hazai előny (42-24). A szünet előtti pillanatokban Barcza kosaraival kiegyenlítetté tette a játékot a SMAFC.
 
A fordulás után a debreceniek kemény tempót diktáltak. Fokozatosan "nyílt az olló", bár a dunántúliak továbbra sem könnyítették meg a DEAC dolgát. A végjátékban Kurucz hármasaival és Sólyom Bence parádés középtávolijával a százpontos álomhatárt is átlépve tettek pontot az összecsapás végére a cívisvárosiak (101-70), akik újabb magabiztos győzelemmel biztosították helyüket a négyes döntőben.
 
Tankó István: - Gratulálok a csapatnak, hogy sikerült bejutni az egyetemi bajnokság döntőjébe! Köszönjük a sportszerű hozzáállást a Sopronnak, és jó utat kívánunk hazafelé! A bajnokságban szereplő játékosoknak sikeres vizsgaidőszakot kívánok!
 
Farkas Dávid: - Sajnos az egyetemi és érettségi vizsgák miatt ma is kevés játékossal és nem a legerősebb összeállításban tudtunk kiállni. Az első mérkőzéshez hasonlóan a DEAC megérdemelten nyert és került be a négyes döntőbe, amihez sok sikert kívánok nekik4 Büszke vagyok a csapatomra, hisz az U20 Országos hetedik hely után a MEFOB-ban a nyolcadik helyen végeztünk, ami nagy előrelépés nekünk.
 
 
Továbbjutott: a DEAC kettős győzelemmel.
 
 
BME-MAFC - TFSE 77-71 (23-10, 22-24, 16-24, 16-13)
Budapest, Tüskecsarnok, 70 néző. V.: Hervay, Polonkai.
 
BME-MAFC: KOFLANOVCS 13/12, LÁNG-MITICZKY 17/9, HORVÁTH Cs. 12, ROZS 15/3, SZÁNTÓ 16. Csere: Vantal 2, Horváth M., Pásztor 2, Vargovics, Bór, Svéda, Kósa. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
TFSE: POLGÁRDY 27/9, Dékány 4, LAMAN 10/9, Király 7/3, Horváth 6/6. Csere: COHILL 13/6, Herló 4, Váczi, Pataki, Szlávik, Lepsik, Velkey. Edző: Boros Zoltán.
 
A tét rányomta bélyegét a játékra. Nyögvenyelősen kezdtek a csapatok, egymást csak óvatosan kóstolgatva. A hazaiak kapták el gyorsabban a fonalat, el is húztak 23-10-re a lassan ébredő TF mellett. Koflanovics Kristóf (13/12 pont, 5 gólpassz) irányításával és Rozs Máté (15/3 pont, 10 lepattanó, 6 kiharcolt fault) ponterős játékával jelezte a BME, hogy szeretne tetemes előnyre szert tenni hazai pályán. Eric Cohill (13/6 pont, 9 lepattanó, 2 kiharcolt fault) beállásával a második negyedben megváltozott a TF szerkezete és játéka is. Polgárdy Ádám (27/9 pont, 10 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 5 szerzett labda) klasszishoz méltó módon vitte hátán csapatát. Hazai oldalon Horváth Csanád (12 pont, 5 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 5 gólpassz) sziporkázott, Szántó Levente (16 pont, 16 lepattanó, 9 blokk) pedig a palánk alatt volt tarthatatlan, a TF azonban meccsbe lendült, és faragott is 2 pontot hátrányából.
 
Szünet után a vendég gárda tovább növelte a fordulatszámot. Polgárdy mellé mindig csatlakozott valaki egy-két jókor szerzett kosárral. A BME oldalán megoszlott a pontszerzés, de Láng-Miticzky Dániel (17/9 pont, 4 lepattanó, 2 kiharcolt fault) jó érzékkel süllyesztett el nagyon fontos pontokat a legnehezebb pillanatokban, így bár felzárkózott a TF, kiegyenlíteni mégsem tudott. A végjáték teljesen nyílttá vált. A fellelkesedett TF-eseket Koflanovics próbálta lehűteni rendkívül távoli tripláival. Hozzá csatlakozott Horváth Cs. és Szántó is a pontgyártásban, így megint hamar tízre ugrott a BME-MAFC vezetése. A TFSE azonban Polgárdy vezetésével az utolsó pillanatig tapadt, így elérte célját, és végül kis különbséggel kapott ki idegenben.
 
Weisz-Tiba Klára: - Ma hatalmas hullámvölgyeket jártunk meg. Csapatom erejét mutatja, hogy egyikben sem törtünk meg, és egy pillanatig sem hagytuk vezetéshez jutni a TF-et. Meglátjuk, mire lesz elég az előnyünk a folytatásban.
 
Boros Zoltán: - Valójában most játszottunk így először együtt. Látszott is rajtunk, főleg az első félidőben, amikor sem védekezésben, sem támadásban nem tudtuk megállítani a BME-t. Mi próbáltunk a közelükben maradni végig, hogy a végére talán ez a 6 pontos vereség elég legyen arra, hogy a visszavágón tudjunk nyerni. Gratulálok a BME-MAFC-nak!
 
 
 
TFSE - BME-MAFC 92-82 (31-24, 17-15, 18-26, 26-17)
Budapest, Alkotás u. L2 csarnok, 80 néző. V.: Nepp, Novák.
 
TFSE: Dékány 2, Laman 13/3, POLGÁRDY 32/9, Király 6, HORVÁTH G. 16/9. Csere: HERLÓ 13/9, COHILL 10, Pataki. Edző: Boros Zoltán.
 
BME-MAFC: KOFLANOVICS 12/12, Horváth Cs. 6, Láng-Miticzky 13/6, ROZS 23/3, SZÁNTÓ 12. Csere: Vargovics 4, PÁSZTOR 6, Vantal 3, Bór 3/3, Svéda, Horváth M. Edző: Tiba Klára.
 
Szűknek bizonyult a TF átmeneti otthona, óriási volt az érdeklődés a negyeddöntő visszavágója iránt, amelyet 6 pontos előnyről kezdhetett a BME gárdája. Nagy iramú játékkal és egy sajnálatos sérüléssel indult az összecsapás: szép kosara után Dékány Imre, a hazaiak játékosa szerencsétlenül fogott talajt, vagy ellenfele lábára esett, s kifordult a bokája. A hazai együttes inkább külső mezőnysorának tagjai, Laman Richárd, Polgárdy Ádám és a cserepadról beszálló Herló György, a vendég BME pedig a Rozs Máté-Szántó Levente center kettős révén szerezte pontjait. A szakasz közepén a hazaiak elkapták a fonalat, sorra szórták a triplákat: 9-9 után 5 támadást is távoli találattal zárva egy 15-6-os rohammal már ők álltak továbbjutásra. A túloldalon a később fontos triplákat is szerző Horváth Gergely fizikai erejét használva "féken tartotta" a nála jó másfél fejjel magasabb és végül 12 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Szántót. A negyed hajrájában Rozs és a triplával jelentkező Koflanovics Kristóf révén egy 7-2-es futammal összevetésben ismét a BME volt a jobb, de a szakasz hazai kosárral, s 7, összesítésben pedig 1 pontos TF vezetéssel zárult.
 
A második etap kevesebb kosarat és nagyobb küzdelmet, valamint hullámzó játékot hozott. A szakasz első 7 percét 15-8-ra nyerve 10 pont fölé növelte előnyét a Polgárdy vezette TF. A vendégeket a padról beszállva ügyes, szemfüles kosarakat szerző Pásztor Mátyás próbálta versenyben tartani. A félidő hajrájában egy 7-0-s rohammal a BME gárdája összesítésben 1 pontra jött föl - szünetben 3, a mérkőzésen 9 egység volt a vendégek hátránya. A második félidő elején valóságos "szőnyegbombázást" tartva, egy 13-2-es 4 perccel átrohanva ellenfelükön nemcsak a párharc, a visszavágó állását is megfordították a BME-sek. A szakasz közepén újabb triplákkal már 5, összesítésben pedig 11 ponttal vezetett a BME. A negyed második felében a TF-et Eric Cohill dinamikus játéka, néhány erőszakos betörése rázta föl - egy 9-2-vel a meccsen visszaszerezte a vezetést a TF. Az etap hajrájában Rozs szinte egymaga tartotta versenyben a BME csapatát - a negyedik negyednek 1 pontos TF, de összesítésben 5 egységnyi BME-vezetésről vágtak neki a felek. Ezt 8-2-vel indítva már összevetésben is a TF állt jobban. Ezt követően - bár egy ízben 10 pont fölé nőtt a hazai előny - végig a bűvös 6 pont körül "billegett" az állás. A végjátékban Polgárdy révén jobban büntetőztek, továbbá kicsit pontosabban játszottak a hazaiak, így végül ők jutottak a négyes döntőbe. 
 
Boros Zoltán: - A második negyed közepéig nagyon jó ritmusban játszottunk, jól dobtunk, megfordítottuk a párharcot, és még némi előnyt is szereztünk. Akkor azonban megtört valami. Egyénieskedni kezdtünk, és ellenfelünk ezt remekül kihasználva ügyes támadások végén szerzett bravúros triplákkal fordított. Ha nem is támadtunk folyamatosan jól, nagyot küzdöttünk, a hajrában pedig helyén volt a srácoknak az eszük és a szívük. Gratulálok csapatomnak a négyes döntőbe jutáshoz, ellenfelünknek pedig a jó játékához, hiszen két nagyon színvonalas, jó mérkőzést játszottunk ellenük!
 
Tiba Klára: - Egy álommal lettünk szegényebbek a mérkőzés után. Nagyon sok könnyű kosarat kaptunk, borzasztó gyengén védekeztünk, nem is emlékszem, a szezon során kaptunk-e a kilencven pont fölött. Rutinosabbaknak kellene lennünk az ilyen légkörű, jellegű párharcok megnyeréséhez. Gratulálok a TF csapatának!
 
 
Továbbjutott: a TFSE 163-159-es összesítéssel.
 
 
 
Az elődöntő párosítása
 
2022. március 21.
 
13:15   DEAC - Közgáz SC és DSK
17:45   Miskolci Egyetem - TFSE
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek