Hamarosan rajtol a Jr.NBA, küszöbön a 3x3-as szezon - interjú Vereb Józseffel
06
Apr
2022
Hamarosan rajtol a Jr.NBA, küszöbön a 3x3-as szezon - interjú Vereb Józseffel
2022. április 6.  |  15:30

Bár a „hagyományos” kosárlabdában a szezon hajrájához érkeztünk (a férfi élvonalban ma rajtol a középszakasz, a hölgyeknél a döntő küszöbén vagyunk), ez korántsem jelenti azt, hogy egyhamar búcsút kellene intenünk szeretett sportágunknak. A tavasz, a nyár, sőt még az ősz is bőven tartogat kosaras eseményeket - mind a felnőtt korosztálynak, mind a fiatalabbaknak.

Ha nyár, akkor 3x3. Debrecen és Szolnok évek óta remek házigazdája az utcai „kistestvér” szakágnak, a minőségi rendezés mellett pedig szép magyar eredményeknek is örülhettek a kilátogatók – elég csak az U18-as lányok tavalyi, debreceni világbajnoki bronzérmére gondolni, de a későbbi Eb-bronzérmes U17-es fiúk is Szolnokon vívták ki a kontinensviadalon való szereplés jogát.

A sportággal még csak ismerkedő fiatalabb korosztállyal a világ legnépszerűbb kosárlabda ligájával, az NBA-vel karöltve igyekszik megszerettetni a játékot a hazai szövetség. Ezen kezdeményezés mentén indult útjára 2017-ben a Jr.NBA Hungary League, amely két évad után idén visszatér.

A liga szervezőjével, az MKOSZ 3x3-as és Jr.NBA-s ügyeit összefogó Vereb Józseffel beszélgettünk.

 

 

- Kezdjük a fiatalokkal! Két év kényszerszünet után újra elindul a Jr.NBA Hungary League.

Vereb József: Így van. A covid miatt két évre fel kellett függesztenünk a bajnokságot, az NBA szigorú egészségügyi előírásai nem tették lehetővé a lebonyolítást. Idén azonban újra belevágunk, a „nagy” NBA-hez hasonlóan 30 csapattal tervezünk elindulni. Néhány kiadó hely még van, április 17-ig lehet jelentkezni.

 

- Mit lehet tudni a lebonyolításról?

Az NBA-hez hasonló a szisztéma, két konferencián (keleti és nyugati) belül 3-3 divízióban mérkőznek meg a csapatok. Minden gárda egy-egy NBA-s alakulatot képvisel, így természetesen minden gyerek saját NBA-s mezt kap ajándékba. Az iskolai tanév végéig, vagyis június 15-ig le kell játszani a mérkőzéseket, ezért természetesen rövidített programmal tervezünk, mindenki egyszer játszik a saját divízióján belül egy-egy ellenféllel. Ezt három minitorna keretében tudjuk elképzelni, az első két tornán egy-egy meccse lenne minden csapatnak, a harmadik tornán pedig kettő. Ezt követően a továbbjutók a klasszikus rájátszás ágrajz szerint csapnak össze, tehát az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, és így tovább. Ezekben a párharcokban is egy mérkőzés dönt a továbbjutás sorsáról – hiszen itt már az utazás is külön faktor -, a magasabban kiemelt csapat játszhat hazai környezetben. A döntőre, valamint a bronzmérkőzésre pedig a szeptemberi Kosárlabdázás Napján került sor, melyre egy meglepetés sztárvendéget is várunk.

 

- A játékosok és a szülők honnan értesülhetnek a hírekről, tudnivalókról?

Az NBA nagyon ad a részletekre, a ligát az OWQLO applikáción keresztül lehet nyomon követni (Androidos link itt, Apple Store-os pedig itt). Ezen felül tárgyalásban állunk az NBA hazai licencének tulajdonosával, a Sport TV-vel is, ahol a Szaniszló Csaba neve által fémjelzett Alley-oop című műsorban jelenhetnek meg Jr.NBA-s tartalmak.

 

- Milyen irányba bővülhet a jövőben a liga?

Szó van egy női liga létrehozásáról, ami a hazai viszonyokat ismerve – a Sopron Basket a magyar kosárlabda egyik zászlóshajója – örvendetes. A célkorosztály hasonló lenne a fiúkéhoz, vagyis 12-13 éves lánycsapatok nevezhetnének, első körben a WNBA-val megegyező létszámú, vagyis 12 csapatos bajnokságba. Reményeim szerint a nyár folyamán megkezdődhetnek a tárgyalások erről a sorozatról. A fiúk vonalán pedig üdítően hat, hogy a korábbi nyugati „dominancia” után ezúttal sok keleti indulónk is lesz: Debrecen, Nyíregyháza, sőt még Mezőcsát is képviselteti magát idén a bajnokságban.

 

- Térjünk át a 3x3-ra! Mi változott tavalyhoz képest?

Kijelölésre kerültek a 3x3-as válogatottak szakvezetői. Egy helyen történt változás, illetve helycsere: a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya Földi Attila lett, az U18-as lányok szakmai munkáját pedig Károlyi Andrea felügyeli a továbbiakban. A női U23-as válogatott kapitánya Süle Krisztina lesz idén is. A férfiaknál nincs változás, a felnőtt kapitány továbbra is Csirke Ferenc, az U23-asok mestere Földi Sándor, az U17-es és U18-as fiúké pedig Lekli József.

 

- Milyen versenysorozatokban láthatjuk idén nemzeti csapatainkat?

Az U17-es korosztály Eb-selejtezője ezúttal is Szolnokon lesz a hagyományos augusztus eleji időpontban, a kontinensviadalnak pedig Görögország ad otthont. Mindkét U18-as csapatunk ott lesz a debreceni világbajnokságon, amely szintén a megszokott augusztus végi időpontban kerül megrendezésre. Az U23-asok a Nations League-ben versenyeznek, három forduló Szolnokon lesz, három pedig Pozsonyban. A csoportgyőztesek bejutnak a szeptemberi, romániai döntőbe. Ami a felnőtt vonalat illeti, csapataink Konstancában vívhatják ki az Eb-részvételt, június 4-6. között. Nem lesz egyszerű, hiszen a férfi mezőnyben kettő, míg a nőknél három együttes jut tovább a kontinensviadalra. Emellett a hölgyek szeretnének minél több Women’s Series tornán részt venni, erről a versenysorozatról azonban egyelőre nem sok információval rendelkezünk – májustól szeptemberig tart, de a helyszínek még nem véglegesek.

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek