Tippmix Női NB I: Elődöntős a Sopron is
26
Mar
2022
Tippmix Női NB I: Elődöntős a Sopron is
2022. március 26.  |  20:55
A negyeddöntő párharc második mérkőzésén a Sopron Basket 93-45-ös győzelmet aratott a TFSE-MTK otthonában. Ezzel 2-0-val lezárta a párharcot, és bejutott a legjobb négy közé a bajnokságban a címvédő. A kedden kezdődő elődöntőben a DVTK lesz a Sopron riválisa.
 
A TFSE-MTK együttesében Németh Alma és Ja’Tavia Tapley nem tudta vállalni a játékot. Soproni oldalon az első meccsen Gabby Williams, ezúttal Nevena Jovanovic volt a kimaradó légiós. Határ Bernadett és Elly Pavel kosárváltása vezette fel az összecsapást. Fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok az első negyedben. Süle Krisztina triplája után 12-10-es hazai vezetésnél Gáspár Dávid időt is kért. Az első szakaszban a folytatásban is hasonló mederben zajlott a küzdelem. Az utolsó két percbe 14-14-ről érkeztek a felek. Gabby Williams duplájára Theodoreán Alexandra 2+1-es megoldása érkezett válaszul, így 17-16-nál ismét a hazaiak jártak előrébb. Fegyverneky Zsófia és Stefanie Dolson pontjai zárták azonban az első szakaszt, melyeknek köszönhetően 10 perc után 20-17-nél végül mégis a Sopronnál volt az előny. Azóta már tudjuk, hogy innentől végig a címvédő vezetett. A második negyed elején Stefanie Dolson és Varga Sára erősítették meg ezt az előnyt. Eközben viszont a Sopron elveszítette Briann January-t, aki már nem is tudott visszatérni a pályára.
 
Szeitl Vanessza triplájával szépített a TFSE, de Stefanie Dolson öt pontja 31-20-nál először növelte kétszámjegyűre a differenciát. Egyre jobban érvényesült a Sopron Basket fölénye, a félidő utolsó öt percébe érve egy 8-2-es sorozattal 39-22-re lépett el a címvédő. A TFSE, mely lényegesen jobban tartotta a lépést, mint szerdán, Chanise Jenkis és Herman Alíz tripláival igyekezett szépíteni és azt el is érték a hazaiak, hogy hogy a 20 pontos határt az első félidőben nem lépte át a differencia. A nagyszünetben 46-30 állt az eredményjelzőn. Soproni oldalon Gabby Williams 13, Stefanie Dolson 11 pontnál járt. A mezőnyből a 33 soproni kísérletből 19 sikeres lett. Ugyanakkor ezek között triplát nem jegyezhettünk fel. Itt mind a kilenc kísérlet lejött a gyűrűről. A TFSE-nél a 7 pontos Süle Krisztina volt a legeredményesebb. Hazai részről a 26 mezőnykíséreltből 11 talált utat a gyűrűbe. A Sopron harmadik negyedei rendkívül erősek. Ezúttal is ízelítőt kaphatott ebből a közönség. Rögtön az első percben Stefanie Dolson öt pontjával 21 egységre ugrott a differencia. Patai Benjamin, aki Magyar Bianka eltiltása miatt ezen az estén irányította a TFSE-t, már két és fél perc után időt kért.
 
A Sopron 53-32 után egy 10-0-s futással hagyta állva riválisát. Dúl Panka villanása és Süle Krisztina triplája törte meg a hazai kosárcsendet, de Varga Sára és Varga Alíz gondoskodott arról, hogy 30 pont feletti előnnyel vonuljon a záró etapra a Sopron. A 67-36-ról induló záró szakaszban mindkét szakmai stáb úgy alakította a rotációt, hogy minden nevezett játékos pályára került. A következő hetek nagy-nagy feladatai előtt ez is rendkívül fontos, ahogy sérülések elkerülése is, hiszen a TFSE-nél is Elly Pavel-t, illetve Theodoreán Alexandrát szintén le kellett cserélni. A különbség sokáig 30 egység környékén mozgott. Zárásul 71-40 után egy 18-3-s futást mutatott be a Sopron. A 93-45-ös végeredményt Jelena Brooks négy pontja alakította ki az utolsó percben. A Sopron Basket az elődöntőben folytatja a DVTK ellen, míg a TFSE-MTK ellenfele az 5-8. helyért kiírt párharcban az UNI Győr MÉLY-ÚT lesz.
 
TFSE-MTK - SOPRON BASKET 45-93 (17-20, 13-26, 6-21, 9-26)
 
Negyeddöntő, 2. mérkőzés
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Varga-Záray K., Major Á., Rózsavölgyi A. (Hoffmann G.)
 
TFSE-MTK: Süle 10/6, Theodoreán 5, Pavel 2, Jenkins 9/3, Dúl 6. Csere: Herman 5/3, Szeitl 6/6, Tóth 2, Burján, Király.
 
Sopron Basket: Williams 20/3, Czukor 8/3, Határ 8, January 4, Brooks 8. Csere: Fegyverneky 6, Sitku, Varga A. 15/3, Dolson 20, Varga S. 4.
 
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc végeredménye: 2-0 a Sopron Basket javára.
 
 
 
A play-out 2. fordulójában a VBW CEKK Cegléd 92-80-ra múlta felül a PINKK-Pécsi 424 együttesét. Ezzel a 9-12. helyért zajló versenyfutásban a ceglédiek a második sikerüket ünnepelhették.
 
Az első percek pontszegény játékot hoztak. Vicki Baugh találata vezette fel a meccset, melyre Szücs Lilla triplája érkezett válaszul. A harmadik perc elején aztán Petra Holesinska és Denia Davis-Stewart villant meg. Sokáig hasonló forgatókönyv jellemezte az első negyedet: egyik fél sem sem tudott ellépni és rendre feleltek egymás kísérleteire a csapatok. Végül Horváth Boglárka öt pontjával és Zsilinszky Lilla tripláival 18-11-re megugrott a PINKK, de a játékrész végére innen 20-18-ra felzárkóztak a hazaiak. Petra Holesinska már ekkor 11 pontnál járt. Szabó Fanni duplájával a második negyed elején rögtön egyenlített a CEKK és innentől ismét kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A második negyed első öt percében 29-29-ig nem is alakult ki két egységnél nagyobb különbség a csapatok között.
 
A Cegléd 29-29 után Katona Szidónia és Vicky Baugh pontjaival 33-29-re megugrott. Innen még 35-34-re felzárkózott a PINKK. A félidő hajrájában viszont Katona Szidónia és Laufer Gabriella 39-34-nél kialakította az addigi legnagyobb hazai előnyt. Bozica Mujovic büntetői zárták az első 20 percet, így végül 39-36-ra ment a nagyszünetben a CEKK. Petra Holesinska a második negyedben nem talált be, de 11 pontjával továbbra is a legeredményesebb volt. A PINKK-nél Jáhni Zsófia neve mellett szerepelt 8 pont. A CEKK 36-ból 15-öt, a PINKK 31-ből 10-et értékesített mezőnyből. A harmadik negyed elején három gyors triplát jegyezhettünk fel. Ebből kettő a PINKK-hez fűződött, így a vendégek 44-42-re felzárkóztak. A folytatásban Petra Holesinska és Szabó Fanni vezetésével viszont 51-44-re elszakadt a Cegléd.
 
A harmadik negyed első ceglédi futása után Bozica Mujovic triplájával még szépített a PINKK, de Petra Holesinska és Szabó Fanni kettőse ekkor megállíthatatlannak bizonyult. A tripláikkal 57-47-nél 10 pontos különbség alakult ki. Ezt sokáig őrizte is a PINKK, de 70-58 után a harmadik etap végén Horváth Boglárka öt pontjával 70-63-ra szépítettek a vendégek. A záró etapot Bozica Mujovic duplája vezette fel, mely után 70-65-nél teljesen nyílt lett a csata. Erre 6-0-val válaszolt a CEKK, így 76-65-nél visszaállt a kétszámjegyű különbség. Szinte az egész második félidőt ez jellemezte, hogy a vendégek rohamaira mindig tudott reagálni a Cegléd. A PINKK-nek 80-74-nél is akadt egy hasonló felzárkózása, de erre újabb hat ceglédi pont érkezett válaszul. Az utolsó három percben 86-74 után már nem volt kérdés a győztes kiléte. A Cegléd második sikerét ünnepelhette a play-out során.
 
VBW CEKK CEGLÉD - PINKK-PÉCSI 424 92-80 (18-20, 21-16, 31-27, 22-17)
 
Play-Out, 2. forduló
Albertirsa, Újcsarnok
Nyilas I., dr. Németh P., Sallai I. (Zalai Á.)
 
VBW CEKK Cegléd: Szabó P. 10, Szabó D. 2, Baugh 18, Szabó F. 16/3, Holesinska 27/12. Csere: Katona 7/3, Kobolák 3/3, Rakita, Szirony, Laufer 9.
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 22/9, Horváth 22/12, Szücs 3/3, Jáhni 8/3, Davis-Stewart 14. Csere: Révész 6, Tenyér 2, Zsilinszky 3/3, Kovács.
 
 
 
Szombaton folytatódott a 2021/2022-es évad alsóházi rájátszása. A Play-Out második mérkőzésén az ELTE BEAC Újbuda 65-64-es győzelmet aratott az BKG-PRIMA Szigetszentmiklós otthonában.
 
A mérkőzés elején a hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést Angyal Barbara hárompontosával. Erre azonban Czank Tímea és Ivanova válaszoltak, így 3-7-nél már a vendégek vezettek. Gedei Tibor időkérése következett. A folytatásban Angyal indított támadást a BKG oldalán. Akciója közben faultolták, így kettőt dobhatott – kettőből csupán egy volt találat. Ezután megint csak Czank volt sikeres a BEAC-ból, de Vári Zita triplájával két pontra zárkózott fel a Szigetszentmiklós (7-9). Ezután Boros Júlia, illetve Juhász Angéla pontjai következtek. A hazai együttesből viszont továbbra sem érkezett válasz – újabb találatot szintén Boros J. szerezte (7-14). A Szigetszentmiklós ponthiányát végül Vári Zita szakította meg távoli találatával. Ezt Sierra Campisano gyorsindításból szerzett kosara követte. 12-14-nél Horváth Bianka vezetőedző kért időt. Az eligazítás utáni játékot Koch Dóra hárompontosa folytatta, mire Angyaltól érkezett a válasz – szintén távolról. Az első negyed azonban végül 17-24-es eredménnyel zárulhatott. A hazaiak minden energiát mozgósítottak, de elsősorban Czank Tímea játékát nem tudták megállítani. A BEAC bedobója 21 pontból 11-et szerzett.
 
A második felvonás első perceiben a vendégek négy pontot szereztek, amivel 10 pont fölé növelték előnyüket (17-28). Az állást végül Zivaljevic, illetve Davis tudták korrigálni, Gedei Tibor együttese viszont továbbra is öt pontos hátrányban volt. A pontszerzés ezt követően szembetűnően lelassult. A kosárcsendet végül Davis büntetőtalálata törte meg (24-28), majd a túloldalról Koch Dóra találata következett. Campisano közeli kosara után a 26-30-as állás volt olvasható az eredményjelzőn. Ezután Czank Tímea 13-ik pontját szerezte meg, illetve hazai időkérés következett. A folytatásban a BKG magabiztosabb játékképet mutatott. Ismételten öt pontra küzdötték magukat, – ezúttal Angyal Barbara 2+1-es akciójának köszönhetően – időkérésre kényszerítve a vendég együttest. Az állás viszont a rövid, taktikai szünet után sem változott – a felek végül 29-34-ről fordulhattak. Míg a vendégek legeredményesebb játékosa – és egyben a mezőny legjobbja is – Czank Tímea lett 15 dobott ponttal, addig a hazaiaktól Angyal Barbara 10 dobott pontot jegyzett.
 
A második félidő elején folytatott jó játéknak köszönhetően Gedei Tibor tanítványai két pontra zárkóztak fel. A harmadik játékrészt 6-3-ra vezették, a mérkőzés állása pedig 35-37-et mutatott. Ezt követően is hazai találatok következtek. Előszőr Zivaljevic, majd Vári voltak sikeresek, így a BKG 39-37-nél – a találkozó folyamán előszőr – átvette a vezetést. Ezután vendég időkérés következett. A rövid eligazítás jót tett Horváth Bianka csapatának, visszatérve ugyanis Orosz szerzett pontokat triplájával. Ezzel megkezdődött az adok-kapok játék, mely során felváltva ragadták magukhoz az egy pontos előnyt a résztvevők. Az állás végül 42-42-nél lett egál – Angyal Barbara két büntetője következett. A fiatal irányító kettőből egyet értékesített, így az előny ismét csapatához került. A különbséget végül Vári, Zivaljevic és Campisano növelték tovább (50-42). Ezután a BEAC szerencsétlenebb sorozata is megszakadt, Koch Dóra volt sikeres, amivel 10 pont alatt tudott maradni együttese. A hazaiak viszont továbbra sem lassítottak. Az eredményt nem hogy megfordították, de a differenciát tíz pontra növelték. Ekkor azonban Zsámár szerezte meg első pontjait távoli dobásával, így 54-47-nél szigetszentmiklósi időkérés következett. További kosár azonban nem született, vagyis maradt az 54-47-es állás.
 
A mérkőzés utolsó 10 perce Zsámár hárompontosával indult. Válaszként Davis-től, illetve Campisano-tól jött a kosár, így Horváth Bianka együttese továbbra sem tudott felzárkózni (58-50). A találkozó utolsó öt perce következett a felek közti különbség pedig továbbra is hét ponton állt. 60-53-nál azonban Koch indított támadást, ami kiharcolt faulttal végződött – a BEAC bedobója kettőt dobhatott, melyből kettőször született találat. 60-55-nél hazai időkérés következett, az összecsapásból pedig három perc maradt hátra. Ezután a főszerepet inkább a védekezés játszotta. Egészen egy jól időzített szerzett labdáig, ami lehetőséget adott a BKG-nak, hogy tovább növelhesse előnyét. 64-57 volt az állás, amikor Angyal Barna találatát láthattuk, majd vendég időkérés következett. Visszatérve Zsámár harmadik hárompontosát értékesítette, amivel a BEAC 4 pontra tudott felzárkózni. Az idő továbbpergett, illetve következett a mérkőzés végjátéka. Negyven másodperccel a találkozó vége előtt végül ismét Horváth Bianka vezetőedző kért időt. A folytatásban Juhász volt sikeres közelről, így csapata két pontra zárkózhatott fel. A vendégek ezután faulttal próbálták meg lassítani ellenfelüket, ami láthatóan sikerült is. Zivaljevic-nek ütöttek oda, amiért a BKG légiósa kettőt dobhatott, azonban egy sem talált be neki. Kontrába ezután ismét a BEAC támadhatott, az akciót pedig Boros Júlia fejezte be egy bravúros távoli találattal. Ezzel a vendégek 64-65-nél fordítottak, majd végül meg is nyerték a mérkőzést.
 
BKG-PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS - ELTE BEAC ÚJBUDA 64-65 (17-24, 12-10, 25-13, 10-18)
 
Play-Out, 2. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Kovács Nimród János, Sörlei Attila, Földesi Ádám (Sarkadi-Nagy Ágnes)
 
BKG-PRIMA Szigetszentmiklós: Zivaljevic 10, Campisano 13, Angyal 18/9, Vári 13/9, Aldazabal -. Csere: Davis 10, Raus -, Suppán.
 
ELTE BEAC Újbuda: Czank 20/6, Juhász 11/3, Ivanova 2, Koch 9/3, Boros J. 11/3. Csere: Zsámár 9/9, Dénes -, Orosz 3/3.

Vármegyei szövetségek