Győzelemmel búcsúzott a BL-től a Falco
23
Mar
2022
Győzelemmel búcsúzott a BL-től a Falco
2022. március 23.  |  22:30
Idénybeli utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzésére készült a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely csapata, amely a litván Rytas Vilniust látta vendégül az L-csoport 6. fordulójában. Az már biztos volt, hogy egyik együttes sem jut tovább a negyeddöntőbe a kvartettből.
 
Radzevicius triplájával indult a találkozó, de villámgyorsan fordított egy Váradi-duplával és egy Golomán-hármassal a Falco (5-3). Golomán ezúttal a festékből is eredményes volt, jól kezdtek a szombathelyiek, igaz, Leissner duplája bement a túloldalon, Váradi újabb két pontot szerzett (9-5). Elkezdtek beesni a vendég távolik, hiába dobott egy ziccert is Golomán, a negyed derekára kiegyenlített a Rytas Vilnius (11-11). Kisvártatva fordítottak is a litvánok, Speedy Smith rohant végig a pályán, ami után egy kicsit kezdtek is ellépni a piros-mezesek, de jókor jött Váradi és Perl összjátéka (14-15). Nagyot küzdöttek a vasiak, egy pillanatig sem hagyták nyugodni a litvánokat, minden vendég kosárra jött a válasz, sőt, Somogyi betörésével a vezetést is visszavették a sárga-feketék (20-19). A hátralevő közel egy percben már csak Barac büntetőit jegyezhettük fel, jól indult az első negyed a szombathelyieknek. 22-19.
 
Kariniauskas floaterjére Perl betörése érkezett válaszként, majd Uleckac triplájával egyenlített a Rytas (24-24). Barac küzdelme és támadólepattanója két pontot ért, ezúttal Williams büntetői jelentették az egalizálást (26-26). Az amerikai játékos újfent jól célzott a vonal mögül, egy kicsit megint kezdett meglépni a litván alakulat (26-29). Perl révén szépített a Falco, de Kariniauskas távolija beesett a túloldalon, majd Váradi belépése után időt kértek a vendégek (30-33). Clark hármasával egyre is feljött a Szombathely és lehetősége volt arra is, hogy újra átvegye a vezetést, de végül Butkevicius tripláját követően Milos Konakovnak is időt kellett kérnie (33-37). A kis szünet után Smith is a sarokból célzott pontosan, a találkozó addigi legnagyobb előnyét építette ki a Rytas (33-40). A nagyszünet előtt egy nagy rohammal feljöttek háromra is a sárga-feketék, de az utolsó szó a vendégeké volt. 39-46.
 
Keller és Váradi kosaraival jól bekezdett a fordulás után a Falco és bár Buva is pontokat szerzett, Perl ziccerével már csak három volt közte (45-48). Normantas közelije is célt ért és Leissner is visszapöcizett egy támadólepattanót, Perl szépített (47-52). Jól tartotta ezt az öt pont körüli távolságot a Rytas Vilnius, de egy szerzett labda után Golomán zsákolhatott, újra háromra zárkózott a Falco, időt kért a vendég csapat (51-54). Újabb jó védekezés, újabb zsákolás jött a hazaiaktól, már csak egy volt közte, amikor Clark szórt be egy triplát, hosszú idő után újra a Szombathelynél volt az előny (56-54). Williams csak az egyik büntetőjét dobta be, miközben ezekben a percekben jól elkapták a ritmust a sárga-feketék, előbb Barac, majd Somogyi is hozzá tudott tenni (59-55). Williams szépet zsákolt, majd egy duplát is a helyére küldött, újra egál volt az állás (59-59). Az utolsó percben már nem esett több kosár, a döntés az utolsó negyedre maradt. 59-59.
 
A záró felvonás Williams és Somogyi kosaraival indult, majd Váraditól érkezett egy fontos hármas (64-61). Butkevicius büntetőivel zárkóztak a litvánok, majd Williams révén fordítottak is, de azonnal jött egy Clark-tripla (67-65). Perl harcolt ki három büntetőt, kettőt dobott be, Williams pedig nagyon élt a palánk alatt (69-67). A negyed derekán egy Leissner hármassal újra fordított a Rytas, ráadásul Keller két egypontost is elhibázott. Nem tudtak büntetni azonban a litvánok, Váradi előbb egy tempót dobott, majd Perlnek osztott ki egy gólpasszt, időt kellett kérnie a Vilniusnak (73-70). Három perc maradt. Buva egy büntetője ment be, kisvártatva pedig Golomán osztott ki egy nagy blokkot, majd egy óriási duplát is beküldött a sarokból másfél perccel a vége előtt (75-71). Leissner első büntetője kimaradt, a második bement, míg a túloldalon Golomán mindkettő kísérletét értékesítette (77-72). Triplával próbált volna zárkózni a Rytas, de a próbálkozás kimaradt, Barac pedig bedobta a maga ziccerét, ami gyakorlatilag eldöntötte a találkozó sorsát. Extra triplázással és gyors faultokkal próbált még az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a Vilnius, de a sárga-feketék innen már jól sáfárkodtak az előnyükkel. A -Volvo Alpok Autó Szombathely csapata remek játékkal és győzelemmel fejezte be az idei Bajnokok Ligája szereplését. 86-81.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Rytas Vilnius 86-81 (22-19, 17-27, 20-13, 27-22)
 
Bajnokok Ligája, L-csoport, 6. forduló
Szombathely, Savaria Arena
V.: Mazzoni (olasz), Lucis (lett), Marques (portugál)
 
Falco: Váradi 15/3, Somogyi 5, Clark 11/9, Golomán 15/3, Keller 2. Cserék: Perl 25, Kovács -, Barac 13, Hawkins -.
 
Rytas: Smith 8/6, Radzevicius 6/6, Girdziunas 4/3, Leissner 14/6, Buva 10. Cserék: Butkevicius 5/3, Kariniauskas 6/3, Normantas 10/6, Uleckas 3/3, Williams 15.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek