BL: Nagyszerűen játszott a Falco, de minimális vereséget szenvedett Vilniusban
02
Feb
2022
BL: Nagyszerűen játszott a Falco, de minimális vereséget szenvedett Vilniusban
2022. február 2.  |  20:29
Az L-csoportbeli második mérkőzésén a litván Rytas Vilniushoz látogatott a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely csapata.
 
Egy-egy elhibázott támadást követően Váradi egy szép betöréssel szerezte meg a mérkőzés első kosarát, majd Benke szerzett labdájából és gólpasszából Keller zsákolhatott (0-4). Bár szépíteni tudott a hazai együttes, Benke egy hármast is a helyére küldött, jobban kezdett a Falco (2-7). Kariniauskas is távolról volt eredményes, kezdett zárkózni a litván együtes (8-9). Váradi is triplából volt eredményes, de Buva 2+1-es akciója érkezett válaszként. Ez sem szegte a sárga-feketék kedvét, Clark szintén távolról talált be, remek dobóformában kezdett a Szombathely. A jó dobásokkal a Rytas játékosai sem maradtak adósak, Leissner hármasa is behullott, ezzel fordítani tudtak a hazaiak, de Váradi azonnal visszavette a vezetést egy középtávolival, majd Golomán dobhatott két büntetőt (16-19). Nem vigyáztak eléggé a játékszerre a litvánok, egy újabb labdaszerzés után Barac is feliratkozott a pontszerzők közé, a hazaiak kénytelenek voltak időt kérni (16-21). Williams 2+1-esével feljött kettőre a Rytas, ráadásul Normantas triplája is célt ért, ezúttal Milos Konakov hívta magához az övéit (24-23). Perl egy szép ziccerrel tett hozzá kettőt a csapata pontjaihoz, majd egy visszalépős duplát is bedobott, a negyed végére visszavette az előnyt a Falco, amit meg is tudott tartani. 25-27.
 
Egy jól kidolgozott bedobás utáni figurát követően Benke húzta a gyűrűbe a labdát, majd Barac is eredményes tudott lenni (25-31). A légiós ezután a palánknak háttal dolgozva is kiharcolt két pontot, nyolccal lépett meg a szombathelyi együttes, köszönhetően a 6-0-ás kezdésének. Butkevicius percei következtek, aki előbb az alapvonalon lépett be jó ütemben, majd egy gyorsindítás után is betalált, feljött négyre a Rytas (29-33). Hawkins harcolt nagyot a gyűrű alatt, kosár lett a jutalma, de a litvánok is jól szedték a támadólepattanókat, főként Buva volt elemében, aki már háromnál járt ebben a szegmensben. (31-35). Perl ismét a betörést választotta, ami jó döntésnek bizonyult, de egy bravúrhármassal tapadt a Falcóra a Rytas (34-37). Hawkins saroktrojkája bement, ahogy Kariniauskas két büntetője is, majd Benkének ütöttek oda triplakísérlet közben, aki háromból hármat értékesített is (36-43). Clark zsákolt egy nagyot, ezzel pedig az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között, időt is kért Giedrius Zibenas (36-45). Buva kettessel zárkóztak volna a fehér-mezesek, ám Benke fontos hármast dobott, ezzel meglett a közte tíz is (38-48). A hátralevő másfél percben felpörgették a ritmust a hazaiak, akik minden dobásukat értékesítették, ezért feljöttek négy pontra a nagyszünet előtt, ám Váradi még a dudaszó előtt a helyére küldött egy hármast. 46-53.
 
Váradi remek passzából Keller tette a gyűrűbe a labdát, míg a túloldalon Radzevicius dobhatott három büntetőt, kettő ment be. Láthatóan sokkal agresszívebb védekezéssel próbáltak kijönni a második félidőre a hazaiak (ami az első két negyedben kapott 53 pontnak köszönhetően teljesen érthető), ezzel a kezdeti percekben tudtak is faragni a hátrányukból (50-55). A beragadni látszó Falcót végül Benke lendítette át a holtponton egy duplával, de a túloldalon hiába védekezett jól Normantason, ő így is bedobta a maga hármasát (53-57). Golomán jól büntetőzött, ám erre is volt válaszuk a hazaiaknak, de egy Váradi-Keller összjátéknak köszönhetően ezúttal sem tudtak bejönni négy pont alá (55-61). Marvin Clark egyből a beállása után zsákolt megint egy látványosat, időt kértek a litvánok (55-63). Perl visszalépős triplája a palánkról ment be, de ezt a legkevésbé sem bánhatta, hiszen így is három pontot ért az akciója, ezzel pedig megint kétszámjegyű lett a különbség a felek között (55-66). Zsinórban hatott dobtak a piros-fehérek, így megint négyre csökkent a differencia, jött is Milos Konakov időkérése (61-65). A kis szünet után Somogyi dobott egy ziccert, de a játékrész végjátékában Butkevicius még egy hármast bedobott, 64-67-ről várhatták a mindent eldöntő negyedet a csapatok.
 
Smith középtávolija nyitotta a negyedik etapot, egyre olvadt a szombathelyi előny, majd Uleckas hármasa ment be a sarokból, átvette a vezetést a Rytas (69-67). Golomán kettőből egy büntetőt dobott be, kisvártatva pedig Perl állhatott a vonal mögé, ő mindkettőt értékesítette (69-70). Egy remek védekezés után Baracnak ütöttek oda, ő is pontosan célzott, kisebb hazai gólcsend után pedig Smith talált be a hazai oldalon. A litvánok agresszív védekezése kezdte megbosszulni magát, három perc alatt beütötték a negyedik személyi hibájukat is (ráadásul mind a négyet dobás közben), így Benke is egypontosokkal próbálkozhatott, szintén 100%-os hatékonysággal (71-74). Ezúttal Radzevicius piszkált oda szabálytalanul Kellernek, néggyel ment a Falco hat és fél perccel a vége előtt. Uleckas újabb trojkát dobott, de mintha hátul teljesen szétestek volna a hazaiak, minden akciót kézzel akartak megállítani, Golomán is kettőt dobhatott (74-77). Kariniauskas trojkakísérlete a gyűrű tövéről esett be, a negyed derekán kiegyenlített a Rytas, majd Buva révén a vezetést is átvette (81-79). Váradi fontos és nehéz hármast süllyesztett el, aztán Smith csinált egy 2+1-es akciót (84-82). Benke próbálkozása lejött, Radzevicius hármasa bement, öttel mentek a fehér-mezesek két és fél perccel a vége előtt (87-82). Perl betörése célt ért, háromra zárkózott a Szombathely, majd sikerült labdát szerezniük a vendégeknek 1:18-cal a lefújás előtt (87-84). Perl újabb kosarat dobott, időt kértek a hazaiak, rendkívül szoros és nyílt volt a végjáték (87-86). Mindkét csapat elhibázott egy-egy akciót, majd Buva dobott két büntetőt, negyvenkét másodperc maradt (89-86). Perl szlalomozott végig megint a litván védelmen, fél perccel a vége előtt mindössze egy pont volt közte. Smith kihagyta a távoliját, ami után a labda elhagyta a játékteret, hosszas videózás után pedig  a hazaiak kapták meg a labdát, hat másodperccel az órán. Smithnek ütött oda Váradi, aki ezzel ki is pontozódott. Az irányító bedobta a büntetőit, Milos Konakov 4.7 másodperccel az órán kért időt (91-88). Benke kapta meg a labdát, de a dobása rövidnek bizonyult, így hősies csatában, de alulmaradt a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely csapata Litvániában. 91-88.
 
Rytas Vilnius – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 91-88 (25-27, 21-26, 18-14, 27-21)
 
Bajnokok Ligája, L-csoport, 2. forduló
Vilnius, Avia Solutions Group Arena
V.: Lanzarini (olasz), Proc (lengyel), Attard (olyasz)
 
Rytas: Smith 9, Kariniauskas 17/9, Butkevicius 13/9, Leissner 5/3, Buva 20/3. Cserék: Radzevicius 7/3, Normantas 6/6, Uleckas 7/6, Girdziunas 4, Williams 3.
 
Falco: Váradi 13/9, Benke 17/6, Clark 7/3, Golomán 9, Keller 9. Cserék: Somogyi 2, Perl 16, Hawkins 7/3, Barac 8.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek