Tippmix Női NB I: Végig vezetve nyerte a Szekszárd a forduló rangadóját
16
Jan
2022
Tippmix Női NB I: Végig vezetve nyerte a Szekszárd a forduló rangadóját
2022. január 16.  |  21:42
A bajnokság 17. fordulójában a DVTK 86-64-es sikert aratott a TFSE-MTK otthonában.
 
A TFSE-MTK hiányzóinak névsora tovább bővült, miután Theodoreán Alexandrára sem számíthatott a szakmai stáb Elly Pavel és az egész szezonra kiesett Baa Dominika mellett. A sorozatban öt sikernél tartó DVTK keretébe eközben Leslie Vorpahl visszatért bokasérülése után. Völgyi Péter együttese már a mérkőzés elején igyekezett egyértelművé tenni fölényét, két és fél perc alatt 8-0-ra lépett el a DVTK. Keyona Hayes remekelt, aki egymaga 13 pontot és 8 lepattanót jegyzett az első szakaszban. A TFSE-MTK első pontjait Süle Krisztina szerezte, de a folytatásban gyorsan nőtt a differencia. 23-6-nál már 17 egységgel járt előrébb a DVTK, mely kiválóan használta ki magassági fölényét. Keyona Hayes mellett Kiss Angelika jegyzett 7 pontot a nyitó negyedben, miközben 10 perc után 14-7-re vezettek a lepattanócsatában. A TFSE tartását dicséri, hogy az első szakasz hajrájában Király Andrea triplájával, illetve Chanise Jenkins, Dúl Panka és Ja’Tavia Tapley pontjaival szépített.
 
A második szakasznak 27-15-ről vágtak neki a felek. Itt Süle Krisztina szerezte az első pontot és így 27-17-már egy 11-4-es hazai futást regisztrálhattunk. A DVTK vezetése nem forgott veszélyben, de egy jóval kiegyenlítettebb találkozó kerekedett. A különbség 10-14 pont környékén állt be a felek között. Rendkívül hullámzó játékot láthatunk: a DVTK többször elszakadt 14 ponttal (36-22, 43-29, 47-33), de ennél tovább jellemzően nem tudta növelni az előnyét. A TFSE rendre visszakapaszkodott. A félidőt Szeitl Vanessza triplája és Ja’Tavia Tapley büntetője zárta, amivel 51-39-re módosult az állás. A DVTK-nál Keyona Hayes már ekkor 21 pontos, 11 lepattanós dupla-duplánál tartott. Cheridene Green és Milica Jovanovic 8-8 egységig jutott. A harmadik szakasz elején két percig egyik fél sem talált be. Chanise Jenkins 2+1-es megoldása és triplája, illetve Süle Krisztina ziccere törte meg a kosárcsendet. Völgyi Péter már 51-46-nál idő kért. A hatalmas szívvel küzdő TFSE felzárkózása azonban folytatódott. Amikor a 18. pontját szerző Süle Krisztina triplája célt ért, 51-51-nél utolérte riválisát a házigazda.
 
A DVTK első találatára közel öt percet kellett várni. Ekkor Keyona Hayes értékesített egy 2+1-es helyzetet. Új ritmust kapott ezzel a DVTK, miközben a TFSE-ből érezhetően sokat kivett ez a nagy futás. A negyed első öt percét 12-0-ra a hazaiak, a második ötöt 13-0-ra a vendégek nyerték. A diósgyőri pontokért Keyona Hayes és Cheridene Green felelt a továbbiakban is. A záró etapnak 64-51-ről vágtak neki a csapatok. Itt már könnyedén érvényesítette fizikális fölényét a DVTK. Király Andrea triplájával még 64-54-re felzárkózott a TFSE. Innen azonban egy 12-2-es futással megduplázta előnyét a DVTK. Völgyi Péter kifejezetten bő rotációt alkalmazott és végül minden nevezett játékosának lehetőséget adott, kilenc pontszerzővel zárta a meccset a csapata. A végjátékban hazai oldalon a sérülése után visszatérő Burján Laura is megszerezte első pontjait. A különbség 20 egység felett állandósult és végül 86-64-es DVTK siker született, mely sorozatban a diósgyőri gárda hatodik sikere volt.
 
TFSE-MTK - DVTK 64-86 (15-27, 24-24, 12-13, 13-22)
 
Bajnokság, 17. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Papp P., Jakab L., Kapusi G. (Herczeg Á.)
 
TFSE-MTK: Süle 18/6, Tapley 7, Jenkins 9/3, Király 6/6, Dúl 11/3. Csere: Szeitl 3/3, Tóth 2, Németh 6, Burján 2.
 
DVTK: Vorpahl 2, Aho 1, Hayes 34, Kiss 9, Jovanovic 8/6. Csere: Green 14, Kányási 4, Bacsó, Tóth 2, Vég-Dudás, Bernáth 12/6.
 
 
 
A bajnokság 17. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 75-67-re legyőzte az UNI Győr MÉLY-ÚT gárdáját.
 
Studer Ági és Miklós Melinda találataival gyorsan előnybe került a Szekszárd, melynek szakmai stábja a szerdai Euroliga mérkőzéshez képest Cyesha Goree játékára már számíthatott. A győriek Dubei Debóra és Beatrice Mompremier révén 5-4-re felzárkóztak a folytatásban, de innen 10-4-re ismét elszakadt a KSC. Ez a pár mondat pedig az egész mérkőzés képét hűen tükrözi. Rendre tudott válaszolni riválisa kísérleteire a Szekszárd. Az első szakaszban 12-12-nél egyenlített a Győr. Amikor azonban Zala Friskovec triplája célt ért, 16-12-nél újra a házigazda vezetett. Az első negyedben a legnagyobb különbség 7 pont volt a felek között. 10 perc után 22-16 állt az eredményjelzőn. A második negyedet Cyesha Goree találata vezette fel. Nem kellett sokat várni, másfél perc telt el, amikor Zala Friskovec újabb triplája után 29-19-nél már 10 egységgel járt előrébb a KSC.
 
A második megyed második felében nagyjából 10-12 pont környékén állt be a különbség. Vezetett a lepattanócsatában Zseljko Djokics együttese. Mindkét gárda 5-5 szerzett labdával rendelkezett az első félidőben, de amíg a Szekszárdnak mindössze 5 eladott labdája volt, addig a Győrnek 9. A szekszárdiak előtt 37-24-nél adódott lehetőség, hogy nagyobb különbséggel elszakadjanak. Ezzel nem sikerült élniük a hazaiaknak. Az első 20 percben ezen 13 ponton tetőzött a különbség. Ezt még 41-28-nál és 45-32-nél is feljegyezhettük. A nagyszünetben 45-34 állt az eredményjelzőn. Szekszárdi oldalon Gereben Lívia tartott 10 pontnál, a győrieknél Jordin Canada 9-nél. A harmadik negyed elején két percig egyik csapat sem talált be. Dombai Réka triplája törte meg a kosárcsendet, majd Jordin Canada még 47-41-re felhozta a győrieket.
 
A Szekszárd erejét jól mutatja, hogy riválisa minden felzárkózási kísérletére volt válasza ekkor is. Sara Krnjic négy pontjával visszaállt a kétszámjegyű különbség. Innen 51-46-ra ismét visszajött a Győr, de ezt követően Studer Ági és Cyesha Goree villant. A negyed végén pedig Miklós Melinda volt a főszereplő. A triplája azt jelentette, hogy 58-46-ra vezetett a KSC 30 perc játék után. A negyedik negyed Jordin Canada és Gereben Lívia találataival indult. Weninger Virág triplájával 60-51-nél 10 egység alá zárkózott a Győr. Erre azonban Studer Ágnes és Cyesha Goree felelt. Amikor pedig Gereben Lívia ziccere célt ért, már 67-53-ra ment a KSC. Eldőlni látszott a találkozó. Iványi Dalma az utolsó négy percbe fordulva kért időt, de ezt követően Sara Krnjic találatával 71-54-nél kialakult a mérkőzés legnagyobb különbsége. A játék minden elemében pontosabbnak bizonyult a Szekszárd. A hajrában Beatrice Mompremier négy és Jordin Canada öt pontjával szépített a Győr. Két alkalommal (71-64, 73-66)  hét egységre olvadt a különbség, de ennél közelebb nem engedte ellenfelét a Szekszárd. A 75-67-es végeredményt Sara Krnjic és Jordin Canada találatai alakították ki.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - UNI GYŐR MÉLY-ÚT 75-67 (22-16, 23-18, 13-12, 17-21)
 
Bajnokság, 17. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Tóth C., Farkas G., Goda L. (Fekete L.)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 5/3, Studer 16, Gereben 16, Bálint 2, Krnjic 13. Csere: Mányoky 2, Friskovec 8/6, Horváth, Goree 13.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Canada 19/3, Dubei 7/3, Oroszova 5/3, Dombai 10/6, Mompremier 13. Csere: Varga 1, Rozmán, Nagy, Weninger 8/3, Razheva 4.
 
 
 
A bajnokság 17. fordulójának utolsó találkozóján az NKA Universitas PEAC 64-58-as sikert aratott a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós otthonában.
 
A mérkőzést Vári Zita pontjai indították, mely hosszú percekig az egyetlen találatnak bizonyult. Mindkét csapat maximálisan kihasználta a támadásokra kiszabott 24 másodperces időt, amiből arra következtethettünk, hogy nagyon keményen védekeztek az csapatok. A következő kosár ezúttal sem pécsi oldalról érkezett – a hazaiaknál Sofia Zivaljevic volt sikeres. Ekkor viszont már kontrába Wentzel Nórától jött a találat (4-2). A folytatásban a bírók Vári Zitának ítéltek technikai faultot, így Chelsea Nelson dobhatott három büntetőt. Mivel mind a hármat sikerült értékesítenie, ezért Csirke Ferenc együttese 5-4-nél át is vette a vezetést. Az öröm azonban nem tartott sokáig, Zivaljevic ismét betalált, amivel az egy pontos előny vissza is került a hazaiakhoz. Ezzel meg is kezdődött az adok-kapok játék – míg nem Wentzel Nóra büntetőivel és Szűcs Réka szerzett labda utáni találataival hét ponttal szakadt el ismét a PEAC (9-16). Ekkor Angyal Barbara találatai következtek, mellyel szépíteni tudott a BKG. 13-18-nál – Wentzel újabb kosara után – Gedei Tibor kért időt. A negyed hátralévő lévő idejében csupán egy további kosár született pécsi oldalon, így a második játékszakasz 13-20-ról folytatódhatott.
 
Sierra Campisano, illetve Angyal Barbara pontjaival indult a következő etap, amikkel a BKG két lépést tett pozitív irányba – az egyenlítés felé. Ekkor azonban a Pécs sorozatban hat pontot szerzett, – előszőr Chelsea Nelson, majd Laczkó Sára és Szűcs Réka talált be – így Gedei Tibor volt kénytelen időt kérni eligazításra (17-26). Visszatérve Kiss Virág követett el személyi hibát, amiért Aldazabal Berroa Laura dobhatott két büntetőt (19-26). A folytatásban szintén az ő távoli találata hozta fel együttesét négy pontra. Ezután a pécsiek támadhattak, az akció közben pedig Zivaljevic ütött oda Nelson dobása közben, amiért a pécsiek légiósa dobhatott kettőt. 24-28-nál Raus Vivien volt sikeres – szépen időzített hátsóbefutásból szerzett találatot – miután Csirke Ferenc vendég vezetőedző időkérése következett. A folytatásban Wentzel Nóra faultolta Sofia Zivaljevic-et hárompontos dobás közben, így a szigetszentmiklósiak légiósa három büntetőt dobhatott – csak kettő ment be neki, így az állás 26-28-ra változott. A pécsiek továbbra is sok hibával védekeztek, ami az eredmény alakulásán is meglátszódott. Újabb faultot ütöttek be, így Sierra Campisano büntetői után a BKG 28-28-nál ismét kiegyenlített. Ezután fej-fej mellett haladtak a találkozó résztvevői, míg nem Wentzel pontjaival ismét a PEAC-hoz került az előny. Kevesebb, mint egy perc volt hátra a nagyszünetig, és Csirke Ferenc kért ki még egy időt csapatának. A hazaiak egész pályás letámadással tértek vissza, ami láthatóan megzavarta a vendég együttest, így sikerült labdát szerezniük. Egy támadásra volt elegendő idejük. Ezt maximálisan ki is használták, azonban kosarat már nem szereztek – ahogy a pécsiek sem – így a csapatok végül 30-32-ről fordulhattak.
 
A második félidőt Sierra Campisano középtávoli dobása indította, mellyel Gedei Tibor tanítványai ismételten kiegyenlítették a mérkőzést. A vezetést aztán 35-34-nél vették át, miután Wentzel Nóra ziccerét követően Raus Vivien dobott hárompontost. A folytatásban egymásnak adogatták a felek a pár pontos előnyt. Egészen Angyal Barbara 2+1-es találatáig, amivel 39-36-ra változott az állás. Ekkor viszont ismét Wentzel Nóra volt sikeres. A pécsiek fiatal válogatott játékosa 14-ik pontját szerezte meg – a mezőny legeredményesebb dobója ő volt (40-38). Ezt követően a BKG öt pontos rohamot indított, – ezzel hat pontra szakadtak el vendégeiktől – amit csak Csirke Ferenc vezetőedző időkérése tudott megszakítani (45-38). Visszatérve azonban fordult a kocka, a hazaiak követték el sorban a védekezési hibákat. A PEAC négy büntetőt dobhatott sorozatban, amivel négy pontra tudtak felzárkózni – majd Kiss Virág talált be közelről, így 45-43-nál Gedei Tibor kért időt. A folytatásban végül Chelsea Nelson büntetői egyenlítették ki ismét a mérkőzést. Ekkor Aldazabal Berroa Laura triplája következett, ami megakadályozta a pécsieket, hogy átvegyék a vezetést (48-45). Fél percre a negyed vége előtt Aldazabal Berroa beütötte negyedik személyi hibáját, amiért Kiss Virág dobhatott két büntetőt. Mind a kettő bement neki, – amik egyben az etap utolsó pontjai is voltak – tehát a záró szakasz 48-47-ről kezdődhetett.
 
Három játékrész után egy pontos BKG előnnyel folytatódhatott az utolsó 10 perc. A negyed első találata viszont pécsi oldalról érkezett, amivel ismételten Csirke Ferenc együttese került előnybe (48-49). Azonban nem hagyták magukat a hazaiak sem és minden energiájukat mozgósították, ami leginkább a védekezésükön volt látható – hatalmasat küzdöttek a palánk alatt a Pécs center játékosaival. Egyedül Wentzel Nórán nem találtak fogást, kinek pontjaival tovább tudta növelni előnyét a PEAC. 48-51-nél hazai időkérés következett. Visszatérve szinte azonnal Kiss Virág dobott kosarat támadólepattanóból, a válasz pedig duplán érkezett Aldazabal Berroa-tól, majd Raustól (52-53). Ezt követően a pontszerzés a korábbiakhoz képest kicsit lelassult, hiszen egyik fél sem tudott támadásaiból pontokat szerezni. Mígnem a mérkőzés utolsó pár percébe nem érkeztek az események, és ismét Kiss Virág középtávoli találatát láthattuk. A fiatal pécsi centerjátékos ekkor már 15 dobot pontnál járt – csapata második legtöbb pontját szerezte. 52-55-nél ezúttal Csirke Ferenc időkérése következett, majd Wentzel és Kiss dobott ismét kosarat, ezzel pedig a Pécs nyolc pontra növelte előnyét (52-60). Ekkor a hazaiak kértek időt. A mérkőzés végső hajrájában megmutatkozott az igazi pécsi mentalitás, illetve dominancia, ami egy pillanatra megtorpantatta a BKG játékosait. Azonban még viszonylag időben feleszméltek és sorban kezdték el ledolgozni hátrányukat. Előszőr Zivaljevic, majd Campisano találatát láthattuk, amik után vendég időkérés következett (57-63). A folytatásban agresszívabb védekezést láthattunk Gedei Tibor tanítványaitól, ami ki is fizetődött, hiszen Sofia Zivaljevic-et faultolták, amiért kettőt dobhatott. Csak az egyiket tudta értékesíteni, így 58-63-ra változott az állás. Az utolsó egy percbe érkezve a pécsiek öt pontos előnye miatt a BKG faultokkal próbálta meg korrigálni a helyzetet, a győzelmet viszont már nem sikerült megszereznie. Bár gyönyörűen játszott és hatalmasat küzdött Gedei Tibor együttese, a 64-58-as győzelem mégis az NKA Universitas PEAC-é lett.
 
BKG-PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS - NKA UNIVERSITAS PEAC 58-64 (13-20, 17-12, 18-15, 10-17)
 
Bajnokság, 17. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Csabai-Kaskötő Brigitta, Balog György Attila, Lengyel Ádám József
 
BKG-PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 9, Vári 2, Aldazabal Berroa 13/9, Zivaljevic 11, Campisano 16/6. Csere: Davis -, Raus 7/3, Suppán -.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 18/6, Nelson 12, Marshall 6/3, Wentzel 18, Dudásova -. Csere: Szűcs 8, Laczkó 2, Selcova -, Brajkovic -.

Vármegyei szövetségek