Tippmix Női NB I: Nagy BEAC-siker Győrben
21
Nov
2021
Tippmix Női NB I: Nagy BEAC-siker Győrben
2021. november 21.  |  11:04
A bajnokság 8. fordulójának rangadóján a Sopron Basket 83-58-as sikert aratott az NKA Universitas PEAC otthonában.
 
Határ Bernadett és Gabby Williams találataival már az első percben előnybe került a Sopron, melynek keretéhez ismét csatlakozott Briann January. A kimaradó légiós így Nevena Jovanovic volt. A PEAC Kiss Virág és Wentzel Nóra találataival igyekezett a lépést tartani. Határ Bernadett ellenállhatatlanul kezdett. Az első négy mezőnykísérlete sikeres lett és ezzel őrizte pár pontos előnyét a soproni együttes. 10-6 után Varga Alíz duplájával és Gabby Williams triplájával erősítette meg vezetését a címvédő. Pécsi oldalon Kiss Virág lépett fel, egymaga 9 pontot ért el az első szakaszban és ezzel látótávolságban tartotta csapatát. Ekkor 7 egységnél jobban nem tudott ellépni a Sopron. Éppen Kiss Virág triplája zárta a negyedet, amivel 21-17-re visszajöttek a pécsiek. A második negyed elején is folytatódott a hazai felzárkózás. Már a 11. pontját szerezte a PEAC válogatott centere, amivel 21-19-re módosult az állás. Soproni oldalon Fegyverneky Zsófia triplája törte meg a kisebb kosárcsendet. Később Varga Alíz, illetve Varga Sára is betalált, de mindent megtett a házigazda, hogy tartsa a lépést. Ennek megfelelően 28-27-ig nem is alakult ki nagy differencia.
 
A szerdai szigetszentmiklósi sikerhez hasonlóan a Sopron ismét a második szakasz közepén tudott váltani. Fegyverneky Zsófia alakította 30-27-re az eredményt, majd jött Shey Peddy és Gabby Williams egy-egy triplája. Ezekre pécsi részről Chelsea Nelson válaszolt, így 36-29-nél Csirke Ferenc időt kért. Stabilizálta védekezését a PEAC és úgy nézett ki, hogy 10 pont alatt marad a differencia a félidőre. A hajrában azonban Aby Gaye négy pontjával, illetve Gabby Williams, Jelena Brooks és Briann Janaury büntetőivel kétszámjegyűre növelte előnyét a címvédő. 20 perc játékot követően 45-30 állt az eredményjelzőn. Az első 20 percben a Sopron a 32 mezőnykísérletéből 17-et értékesített és a 9 pontos Gabby Williams volt a legeredményesebbje. Pécsi oldalon 26-ból 10 talált utat a gyűrűbe, miközben a 12 pontos Kiss Virág dominált. A harmadik szakaszt Jelena Brooks és Ty Marshall kosárváltása indította, majd jött Határ Bernadett és Kiss Virág. Végül 49-33 után váltott ismét a Sopron.
 
Gáspár Dávid tanítványai 15-0-s futással hagyták állva riválisukat és így 64-33-nál már a 30 pontot is átlépte a címvédő előnye. Határ Bernadett, Shey Peddy, Fegyverneky Zsófia és Jelena Brooks voltak a döntő futás pontszerzői. A PEAC tartását dicséri, hogy nem adta fel. Ty Marshall szakította meg a hazaiak rosszabb sorozatát, majd Szücs Réka és Wentzel Nóra szépített. Ezzel 66-43-ra visszajöttek a pécsiek. Ezt tovább erősítve a negyedik negyedet 7-0-val indították, így 66-50-nél már Gáspár Dávid időkérése miatt állt a játék. Nem forgott veszélyben a címvédő sikere, de egy kicsit pontosítani kellett. Ezt megtette a Sopron. Határ Bernadett és Fegyverneky Zsófia egy perc alatt visszaállította a 20 pontos különbséget. Sokáig úgy nézett ki, hogy itt állhat be a mérkőzés. Az utolsó négy percben 77-56 után egy-egy hazai eladott labdát kihasználva ismét erősítette fölényét a Sopron. A 83-58-as végeredményt Varga Alíz alakította ki.
 
NKA Universitas PEAC - Sopron Basket 58-83 (17-21, 13-24, 13-21, 15-17)
 
Bajnokság, 8. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Győrffy P., Nagy V., Szilágyi B. (dr. Gincsai J.)
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 21/3, Nelson 11, Marshall 11/3, Wentzel 9/3, Dudasova. Csere: Szücs 6/3, Laczkó, Selcova, Brajkovic.
 
Sopron Basket: Williams 16/6, Fegyverneky 12/3, Peddy 7/3, Varga A. 6, Határ 20. Csere: Molnárova, January 2, Gaye 4, Brooks 14, Varga S. 2.
 
 
 
A bajnokság 8. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 94-66-os győzelmet aratott Albertirsán a VBW CEKK Cegléd vendégeként.
 
Ceglédi oldalon ismét pályára léphettek a légiósok és Szabó Flóra, míg a szekszárdi keretben helyet kapott Dana Evans. Az első percek pontszegényebb játékot hoztak. Lauren Manis büntetői vezették fel az összecsapást, melyre Cyesha Goree válaszolt. A játékrész feléhez érkezve 6-6 után Gereben Lívia és Studer Ágnes tripláival került lépéselőnybe a KSC. Amikor pedig Studer Ágnes már a második tripláját értékesítette, 17-10-nél hét egységgel járt előrébb a Szekszárd. Sikeres távoli kísérletekkel azonban a Cegléd sem maradt adós, betalált Szabó Fanni és Petra Holesinska is. Amikor a cseh válogatott játékos hármasa célt ért a negyed végén, 21-19-nél ismét látótávolságba értek a hazaiak. A második szakasz elején Dana Evans megszerezte büntetőből az első pontjait, de erre ismét Petra Holesinska és Szabó Fanni válaszolt. 23-23-nál egyenlítettek a hazaiak, akik Vicki Baugh duplájával a vezetést is átvették. Zseljko Djokics 25-23-nál kért időt.
 
A második szakasz közepét óriási küzdelem jellemezte. Elsősorban az eladott labdák okozhattak fejfájást a szakmai stáboknak. Ceglédi oldalon hetet, a szekszárdiaknál kilencet rögzítettek a statisztikai lapra 20 perc alatt. A KSC 25-25 után Zala Friskovec és Cyesha Goree révén tudott ismét előnyt felépíteni magának. A második 10 perc legnagyobb különbségét Mányoky Réka triplája után 35-29-nél regisztrálhattuk. Innen azonban ismét felzárkózott három egységre a CEKK. Végül a 39-34-es félidei eredményt Gereben Lívia duplája alakította ki. A szekszárdiaknál a 9 pontos Cyesha Goree, míg a ceglédieknél a 11 pontnál járó Petra Holesinska volt a legeredményesebb. A harmadik negyed elején fokozta a ritmust a KSC. Két percet kellett várni és 45-34-nél kétszámjegyűre nőtt differencia. Gyorsan magához rendelte tanítványait Hegedűs Péter, de ami az első félidőben sikerült a Ceglédnek, hogy rendre tudott válaszolni ezen szekszárdi rohamokra, erre most nem volt lehetősége.
 
A harmadik szakasz feléhez érkezve Nikolina Milic 4 és Dana Evans 5 pontjával tudta növelni előnyét a KSC. Amikor a közelmúltban szerződtetett amerikai irányító duplája célt ért, 58-40-re módosult az állás. Nem sokkal később pedig Mányoky Réka büntetőivel már 20 ponttal ment a Szekszárd. A ceglédiek tartását dicséri, hogy egy pillanatra nem adták fel. Petra Holesinska mellé Lauren Manis lépett fel vezérré és 62-49-re még felhozták a csapatukat. A harmadik negyedet Sara Krnjic villanásai zárták, így végül az utolsó 10 percnek 66-50-ről futottak neki a felek. Itt már egyértelműen kijött a fizikális különbség a két együttes között. A Szekszárd 68-52 után egy megalkuvást nem tűrő 18-0-s futással erősítette meg fölényét. Bő rotációt alkalmazott Zseljko Djokics. Minden nevezett játékosa pályára lépett és szerzett pontot. Az 56 szekszárdi mezőnykísérletből 34 sikeres lett ezen az estén. A Cegléd 86-52 után mindent megtett a szépítés érdekében, így végül 30 pont környékén állandósult a differencia a csapatok között. A végeredményt Mányoky Réka duplája és Viszmeg Mira triplája alakította ki.
 
VBW CEKK Cegléd - Atomerőmű KSC Szekszárd 66-94 (19-21, 15-18, 16-27, 16-28)
 
Bajnokság, 8. forduló
Albertirsa, Újcsarnok
Kapitány G., Praksch P., Fodor A. (Téczely T.)
 
VBW CEKK Cegléd: Katona, Baugh 8, Szabó Fa. 5/3, Szirony, Manis 9. Csere: Szabó P., Szabó D. 6/3, Holesinska 19/9, Kobolák 6, Szabó Fló. 6, Viszmeg 3/3, Laufer 4.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 1, Studer 6/6, Gereben 9/3, Goree 11, Milic 24. Csere: Evans 9/3, Mányoky 9/3, Friskovec 4, Bálint 2, Krnjic 15, Horváth 2, Holcz 2.
 
 
 
A bajnokság 8. fordulójának nyitó mérkőzésén az ELTE BEAC Újbuda 87-65-ös győzelmet aratott az UNI Győr MÉLY-ÚT otthonában.
 
Történelmi összecsapást láthattunk. Magyarországon először vezetett élvonalbeli mérkőzést három női játékvezetői, Tóth Cecília, Csabai-Kaskötő Brigitta és Varga-Záray Katalin. Az ellenőri teendőket pedig Sarkadi-Nagy Ágnes látta el. Rendkívül fontos lépés ez hazánk kosárlabdázásában.
 
A mérkőzés elején az immár Dubei Debórát és Weninger Virágot is soraiban tudó Győr került kisebb lépéselőnybe. Ruff-Nagy Dóra találata vezette az összecsapást, melyre Barnai Judit válaszolt. Dombai Réka és Weninger Virág pontjaival 6-2-re vezettek a hazaiak. Innen viszont a BEAC percei következtek. A következő három percben egy 15-2-es futással 17-8-ra fordított a fővárosi gárda. Czank Tímea, Barnai Judit és Boros Julcsi felelt a pontokért a vendégeknél. Iványi Dalma már 15-8-nál időt kért, de a hazaiak érdemben nem tudtak közelebb kerülni. A legnagyobb differenciát 23-10-nél jegyezhettük fel. A negyed utolsó két percében végül Dombai Réka és Beatrice Mompremier révén szépített a Győr. 10 perc után 25-15-re vezetett a BEAC. A duplákat tekintve a 17 kísérletükből 10-ét értékesítettek a vendégek. A második negyed Shay Colley és Shequila Joseph kosárváltásával indult. Végül 27-17 után Ruff-Nagy Dóra triplájával kezdte meg a felzárkózást a házigazda. Amikor pedig Shay Colley hármasa is célt ért, 27-27-nél már egyenlített a Győr, majd Beatrice Mompremier ziccerével a vezetést is megszerezte.
 
A házigazda 12-0-s futását követően Mérész Beatrix büntetője törte meg a BEAC kosárcsendjét, majd Gergana Ivanova révén 32-31-nél a vezetést is visszavette a BEAC. Innen azonban a félidő hajrájában megint a Győr akarata érvényesült. Egy 9-0-s futással 40-32-re módosították az állást a hazaiak. Az utolsó másodpercekben azonban Shequila Joseph duplát értékesített, amivel 40-34-re felhozta a csapatát. Ez lélektanilag is rendkívül sokat érhetett a vendégeknek, hiszen így mégsem egy 0-9-s élménnyel ért véget az első 20 perc. A győrieknél a 13 pontos Beatrice Mompremier volt a legeredményesebb, míg a BEAC-nál Barnai Judit járt 7 pontnál. A harmadik negyedet még Beatrice Mompremier duplája indította, innen viszont 9-0-val 43-42-re fordított a fővárosi együttes. Mérész Beatrixot kell kiemelni, aki egymaga 10 pontot szerzett a harmadik etapban. Ruff-Nagy Dóra triplája törte meg a győri kosárcsendet. Erre azonban Koch Dóra felelt. 46-45-él ismét előnyhöz juttatva a BEAC-ot.
 
Ahogy teltek a percek, a BEAC egyre felszabadultabban és pontosabban játszott. A Győr kísérletei pedig rendre leperdültek a gyűrűről. Ebben a 10 percben a 21-ből mindössze négy hazai mezőnykísérlet ért célt. A harmadik szakasz 47-47 után Mérész Beatrix és Boros Berta higgadt büntetőzésével zárult, amivel a BEAC ismét előnyt tudott felépíteni. 54-47-nél újra hét egységgel jártak előrébb a vendégek. A negyed végére érdemben nem változott a játék képe. Az utolsó 10 percnek 56-51-ről vágtak neki a felek. A záró szakaszt Koch Dóra és Mérész Beatrix triplája vezette fel, amivel megerősítette vezetését a BEAC. Azóta már tudjuk, hogy 9 pontnál közelebb a hazaiak nem kerültek. Az utolsó öt percnek 70-57-ről vágtak neki a csapatok. Mérész Beatrix újabb villanásai és Boros Berta triplája után 77-60-ra szakadt el a BEAC. A Győr Török Ági két hármasát leszámítva nem tudott erőt mutatni a felzárkózáshoz. Másfél perccel a vége előtt már a 20 pontot is átlépte a különbség. Az utolsó másodpercekben önfeledten ünnepelt a pályán a BEAC, mely minden előzetes várakozást felülmúló nagy arányú sikert aratott.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT - ELTE BEAC Újbuda 65-87 (15-25, 25-9, 11-22, 14-31)
 
Bajnokság, 8. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Tóth C., Csabai-Kaskötő B., Varga-Záray K.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Ruff-Nagy 8/3, Weninger 4, Török 10/6, Dombai 8, Mompremier 19. Csere: Colley 5/3, Dubei 6, Varga, Rozmán, Oroszova 6.
 
ELTE BEAC Újbuda: Ivanova 4, Czank 11/3, Boros J. 6., Mérész 22/3, Barnai 10. Csere: Joseph 10, Koch 13/9, Orosz, Boros B. 11/3.

Vármegyei szövetségek